ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ - Η Τουρκία συνέλαβε κι απέλασε ρώσους δημοσιογράφους που έκαναν ρεπορτάζ για το λαθραίο πετρέλαιο

Στρατής Μαζίδης

Ρώσοι δημοσιογράφοι που ετοίμαζαν σχετική έρευνα για τη φερόμενη εμπλοκή της Αγκυρας στο εμπόριο πετρελαίου με το ISIS συνελήφθησαν και απελάθηκαν από την Τουρκία. Η Μόσχα καταδίκασε έντονα τη συμπεριφορά την οποία έτυχε το τηλεοπτικό συνεργείο του Rossiya 1 τηλεοπτικό συνεργείο, ζητώντας εξηγήσεις:

«Καταδικάζουμε έντονα τις παράνομες ενέργειες των τουρκικών αρχών. "Μια τέτοια στάση προς τα μέσα ενημέρωσης είναι εντελώς απαράδεκτη».



Τη Δευτέρα, η ομάδα του τηλεοπτικού προγράμματος «Ειδικός Απεσταλμένος», με επικεφαλής τον Alexander Buzaladze, συνελήφθη στη νοτιοανατολική Τουρκία από ανθρώπους των τουρκικών αρχών ασφαλείας που ήταν ντυμένοι με πολιτικά ρούχα. Οι δημοσιογράφοι προετοίμαζαν μια έρευνα σχετικά με το λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS στην Τουρκία.

Το πρόβλημα για την ομάδα Rossiya 1 τηλεοπτικό συνεργείο ξεκίνησε όταν έφτασε στα σύνορα, δήλωσε ο Buzaladze μετά την απέλαση ενώ κατά την παραμονή και τα γυρίσματα σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα δεν αντιμετώπισε καμία αντίδραση από τις αρχές.

Αλλά από τη στιγμή που και προσπάθησε να κινηματογραφήσει κοντά στην τουρκο-συριακά σύνορα το πλήρωμα είχε «μπλοκαριστεί [από] τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας", μη αφήνοντας του χρόνο ούτε "να πάρει την κάμερα έξω."

Το ρωσικό πλήρωμα συνελήφθη στην επαρχία Χατάι που συνορεύει με τη Συρία, καθώς ήταν στο δρόμο προς τη γειτονική επαρχία Γκαζιαντέπ. Σύμφωνα με τον Buzaladze, εκεί οι δημοσιογράφοι ήθελαν να κινηματογραφήσουν "τα σύνορα, το στρατιωτικό υλικό, τους ανθρώπους που εργάζονται στα σύνορα, και τη διέλευση από αυτά."

Οι τουρκικές αρχές ενδιαφέρθηκαν πρωτίστως «αν είχαμε μια φωτογραφική μηχανή» λέει ο Buzaladze.

«Το πρώτο πράγμα που θα ήθελαν να ξέρουν [ήταν], αν είχαμε μια φωτογραφική μηχανή. Η κάμερα είχε απομείνει στο χώρο αποσκευών, κλειδωμένη σε μια τσάντα. Παρά το γεγονός αυτό, πήραν τα έγγραφά μας, μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα, αργότερα μας φωτογράφισαν, έλαβαν, δακτυλικά αποτυπώματα, μας πήγαν στο γιατρό για ιατρική εξέταση για να επιβεβαιωθεί ότι είμαστε υγιείς» συνεχίζει ο Buzaladze.

Το πλήρωμα πληροφορήθηκε αργότερα από την τουρκική πλευρά ότι θα απελαύνονταν. Την ίδια στιγμή, οι αρχές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν την αιτία αυτής της απόφασης, συμπληρώνει ο Buzaladedze.

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία στο αεροδρόμιο κι επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο.

Σε όλη τη διάρκεια του περιστατικού οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους Ρώσους διπλωμάτες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θέλει να μάθει τους πραγματικούς λόγους πίσω από την κράτηση του πληρώματος του Rossiya 1 και να ενημερωθεί ως προς το ποιοι "κανόνες" παραβιάστηκαν από τους ρώσους δημοσιογράφους.

«Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στους εκπροσώπους της Ρωσικής Πρεσβείας στην Τουρκία, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το πλήρωμα λίγο μετά την κράτηση του» ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail