Το ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Είχαμε μια καλή ζωή, ήμασταν χαρούμενοι, ζούσαμε στον Παράδεισο»

Του Στρατή Μαζίδη

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ δημοσιεύθηκε αυτές τις ημέρες στο διαδίκτυο το οποίο γυρίστηκε λίγο πριν τη ρωσική επέμβαση στη Συρία. 

Ο αμερικανός ρεπόρτερ Μάρτιν Σμιθ θα κάνει ένα οδοιπορικό στην ελεύθερη Συρία καταγράφοντας τη φωνή της συριακής κυβέρνησης αλλά και του λαού που ζει στις ελεγχόμενες από το καθεστώς περιοχές.

Μεσά από μια σειρά πολλών μέτρων ασφαλείας ο Σμιθ θα περάσει από τη Βηρυττό στη Δαμασκό, θα ανηφορίσει στην κατεστραμμένη Χομς και θα φτάσει έως την Ταρτούς (Ταρσό) και τη Λαοδικία (Λαττάκεια).

Ο ρεπόρτερ καταγράφει την καθημερινή ζωή στις περιοχές που ελέγχει η Δαμασκός. Εντυπωσιάζεται από την ομαλότητά της. Τα night clubs γεμάτα κόσμο που διασκεδάζει ενώ στα πέντε μόλις λεπτά απόσταση διεξάγονται μάχες.

Η όπερα, η αγορά, τα πάντα δουλεύουν κανονικά.

Στη Χομς ολοκληρώθηκε ένα πολυτελές θέρετρο ενώ στις 15 περίπου χιλιόμετρα βρίσκεται ένα από τα μέτωπα.

Στην Ταρσό τα παραλιακά ξενοδοχεία σφίζουν από παραθεριστές.

Στη Λατάκεια φωτογραφίες νεκρών ηρώων κοσμούν διάφορα δημόσια σημεία.

Και ο λαός; Τι απαντά στην κάμερα. Στηρίζει τον πρόεδρό του. Είναι ο μόνος που κρατά αυτή τη στιγμή τη χώρα όρθια και δε διαλύεται, θα πει ένας πολίτης. Δεν είναι τυχαίο πως η Δύση δεν επιθυμεί τον Ασαντ να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα διότι γνωρίζει ότι θα επανεκλεγεί πανηγυρικά.

Η μάνα της φωτογραφίας που έχασε ένα παιδί, και έχει άλλα 10 στο εξωτερικό, θα δηλώσει πως θα θυσίαζε όλα της τα παιδιά για τη Συρία.

Η αδερφή που έχασε τον αδερφό της μετά από τέσσερα χρόνια στο μέτωπο.

Ο πολεμικός ρεπόρτερ που είχε γυρίζει όλες τις μάχες και θα συνόδευε το Σμιθ στη Χομς, σκοτώνεται από έκρηξη οβίδας στη Δαμασκό αφήνοντας πίσω γυναίκα και παιδιά.

Οι νέοι εκφράζουν την αγωνία τους. 

Ο λιποτάκτης με την ομάδα του που τελικά ξαναγύρισαν στο συριακό στρατό όπως πολλοί άλλοι.

Οι Σύριοι βγάζουν ένα τρομακτικό μεγαλείο, ένα απόθεμα ψυχής. Δεν τα παρατούν. Συνεχίζουν τον αγώνα. Θέλουν την πατρίδα τους πίσω. 

«Είχαμε μια καλή ζωή, ήμασταν χαρούμενοι, φυσιολογικοί άνθρωποι. Ζούσαμε στον Παράδεισο» δηλώνουν αρκετοί από αυτούς διαμαρτυρόμενοι για τους «υποστηριζόμενους από τη Δύση, την Τουρκία και τις ΗΠΑ τρομοκράτες» χωρίς να μασούν τα λόγια τους.

Θαυμάζοντας το μεγαλείο αυτών που παραμένουν στις επάλξεις και συγχαίροντας το Μάρτιν Σμιθ για το εξαιρετικό του οδοιπορικό, ευχόμαστε στο συριακό λαό να του δοθεί η ευκαιρία να ξαναφτιάξει τον Παράδεισο που είχε.

Παρακολουθείστε το! Αξίζει και θα τελειώσει πριν το καταλάβετε!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail