Η τελική συμφωνία για την ελληνοβουλγαρική διασύνδεση φυσικού αερίου καθυστερεί λόγω «τεχνικών» θεμάτων. Τι λείπει από την εικόνα;

του SON OFEON

Η υπογραφή της τελικής απόφασης για την επένδυση στη νέα Ελληνοβουλγαρική διασύνδεση δικτύου φυσικού αερίου έχει καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας Temenuzhka Petkova.

Η Petkova, η οποία πήρε μέρος σε συνέδριο με τον τίτλο " Ενεργειακή Στρατηγική για την Ευρώπη - Διαφοροποίηση και Ενεργειακή Ασφάλεια", δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί στις 12 Ιουνίου και όχι στις 29 Μαΐου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Είπε ότι δεν αναμένει περαιτέρω εμπόδια στη διασύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου , καθώς είναι ένα έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Η Petkova, όπως αναφέρθηκε από το investor.bg, ενημέρωσε ότι η κατασκευή της Ελληνοβουλγαρικής διασύνδεσης του δικτύου φυσικού αερίου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2016 και στη συνέχεια το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018.

Τόνισε ότι η Βουλγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια μόνο πηγή φυσικού αερίου, με τη Ρωσία να προμηθεύει 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε σχέση με το σύνολο των αναγκών της χώρας, που φτάνει σε 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ανάπτυξη διασυνδέσεων φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ενεργειακή εξάρτηση.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι τα σχέδια για την κατασκευή της διασύνδεσης του δικτύου αερίου αντιμετώπιζαν καθυστερήσεις.

Η Petkova ενημέρωσε ότι το εθνικό δίκτυο της Βουλγαρίας περιελάμβανε 1.700 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου και τρεις σταθμούς συμπίεσης και έχει ετήσια δυναμικότητα 7,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Έκανε σαφές ότι στο διερχόμενο δίκτυο περιλαμβάνονται 945 χιλιόμετρα αγωγών και έξι σταθμοί συμπίεσης και θα έχει χωρητικότητα 15-17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Η Petkova τόνισε ότι το υφιστάμενο καλά αναπτυγμένο δίκτυο έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού και αποκατάστασης, προσθέτοντας ότι η κρατική εταιρεία Bulgartransgaz είχε αρχίσει την αναβάθμιση των 4 σταθμών συμπίεσης για να τους μετατρέψει σε μονάδες αντίστροφης ροής με δική της χρηματοδότηση.



ΠΗΓΗ http://www.novinite.com/articles/168801/Final+Agreement+on+Bulgaria-Greece+Gas+Interconnector+%27Delayed+by+Technicalities%27



ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Η ημερομηνία της συμφωνίας για την κατασκευή της διασύνδεσης των αγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας μετατέθηκε την 12 Ιουνίου 2015, ημέρα Παρασκευή.

Τα τεχνικά προβλήματα δεν διευκρινίστηκαν επαρκώς, αλλά μάλλον έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση του έργου και τους συμμετέχοντες σ' αυτό.

Tι σημασία όμως έχει η ημερομηνία για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα?

Aπολύτως καμμία.

Η 12 Ιουνίου όμως για τη Ρωσία είναι εθνική γιορτή: H ημέρα της Ρωσίας, που εορτάζεται από το 1992.

Η 29 Μαίου για την Ελλάδα είναι μία δυσάρεστη επέτειος, καθώς στις 29 Μαίου 1453 έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους.

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στη συμφωνία θα μετέχουν Ελληνικές, Βουλγαρικές, Τουρκικές και Ρωσικές εταιρείες.

Ακόμα και αν οι ρωσικές δεν φαίνονται, θα υπάρχουν σίγουρα...

Από το άρθρο μαθαίνουμε ότι οι σημερινές ανάγκες της Βουλγαρίας είναι μόνο 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος.

Το νέο δίκτυο όμως θα έχει χωρητικότητα τεράστια: 15 έως 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν παράγουν σήμερα φυσικό αέριο και υποτίθεται ότι ο αγωγός θα απεξαρτήσει τη Βουλγαρία από το Ρωσικό αέριο...

Πώς σκέφτονται να το κάνουν όμως αυτό?

Δείτε τον παρακάτω χάρτη:





H χάραξη του νέου αγωγού είναι μάλλον αυτή που έχει πορτοκαλί χρώμα.

Ο αγωγός γίνεται διπλός σε τρία σημεία του χάρτη.

Το ένα βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας και θα μεταφέρει αέριο πιθανότατα μέσω του αγωγού TANAP, συμφερόντων Aζερμπαιτζάν.



Τo δεύτερο βρίσκεται στο εσωτερικό της Βουλγαρίας , κοντά σε σύνδεση με αγωγό που καταλήγει στο Mπουργκάς, για να διακινεί ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης θάλασσας.

Το τρίτο βρίσκεται κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας- Ρουμανίας.

Η Ελλάδα δεν φαίνεται να συνδέεται με διπλό αγωγό και επομένως ή θα μεταφέρει αέριο προς τη Βουλγαρία ή θα δέχεται αέριο απ' αυτήν.

Το αέριο πιθανόν θα προέρχεται από τις υφιστάμενες τερματικές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου NLG στη Ρεβυθούσα και τις μελλοντικές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου NLG στη Καβάλα.

Στο χάρτη δεν φαίνεται πουθενά κάποια διασύνδεση των αγωγών με τον Turkish Stream...

Φαντάζονται κάποιοι ότι ο αγωγός αυτός δεν θα κατασκευαστεί τελικά ως τα Ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 ή ότι δεν θα καταλήγει κάπου εντός της Eλλάδας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ?

Ο Turkish Stream θα φέρνει κάθε χρόνο 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά αυτά δεν θα μπορούν τεχνικά να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας, γιατί η χωρητικότητα του νέου αγωγού θα είναι μόνο 15 έως 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο.

ΠΗΓΗ http://www.freepen.gr/2015/05/turkish-stream-2016-gazprom.html

Οι σχεδιασμοί των Βουλγάρων δε φαίνεται να ταιριάζουν με τις ανακοινώσεις των Ρώσων.

Κάτι λείπει από την εικόνα.

Το ρωσικό αέριο που θα φτάνει στην Ελλάδα ή θα πρέπει να υγροποιείται και να αποθηκεύεται εντός της Ελλάδας, ρυθμίζοντας τις τιμές κατά τη βούληση της Ρωσίας ή θα πρέπει να εξάγεται σε υγροποιημένη μορφή από εγκαταστάσεις στη Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη ή θα εξάγεται και μέσω κάποιου νέου αγωγού που θα κατασκευασθεί μελλοντικά διαμέσου της FYROM.

Yπάρχει βέβαια και η περίπτωση να χρησιμοποιηθεί για τη διακίνηση του αερίου και ο μελλοντικός αγωγός ΤΑP, αλλά αυτός θα λειτουργεί πλήρως από το 2020 και θα μεταφέρει φυσικό αέριο του Αζερμπαιτζάν.

ΠΗΓΗ http://www.tap-ag.gr/%CE%9F-%CE%91%CE%B3%CF%89%CE%B3%CF%8C%CF%82/%CE%A7%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85#21

Από όλα τα παραπάνω μάλλον προκύπτει ότι η Ρωσία με ευρύτερους σχεδιασμούς θα παρακάμψει τη Βουλγαρία και θα την αποκλείσει από τη διάθεση του φυσικού αερίου της τουλάχιστον έως το 2020.

Η βόρεια Ελλάδα , η θράκη και η Ευρωπαική Τουρκία θα αναπτυχθούν βιομηχανικά τα επόμενα 5 χρόνια για να απορροφήσουν τις πλεονάζουσες ποσότητες φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Ενδεχομένως να επιδιωχθεί και η κατασκευή αγωγού προς τη Σερβία μέσω FYROM.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να δεσμευθεί οικονομικά προς τη Ρωσία.

Η ΕΕ και η τρόικα με την πολιτική της ωθεί την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Η Ελλάδα θα χρειασθεί κεφάλαια τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φέτος για να αποπληρώσει δόσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Χωρίς τα κεφάλαια αυτά η Ελλάδα ενδεχομένως να χρεοκοπήσει.

Η Ρωσία είναι ταυτόχρονα μέλος του ΔΝΤ και της νεοσύστατης επενδυτικής τράπεζας των BRICS.

Από μόνη της διαθέτει αρκετά κεφάλαια και επιρροή για να αγοράσει από το ΔΝΤ τα δάνεια της Ελλάδας ή για να την διευκολύνει ως τον Αύγουστο να μην χρεοκοπήσει.

Τον Ιούλιο αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ το Λουξεμβούργο, από το οποίο κατάγεται ο κος Juncker.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, το Λουξεμβούργο θα βρεθεί σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Το EFSF, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, έχει δανεισθεί στις διεθνείς αγορές εκδίδοντας ομόλογα για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα.

Αν ο κύριος πιστωτής του EFSF χρεοκοπήσει, οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα ομόλογα έκδοσης του EFSF στην βαθμίδα αξιολόγησης ΑΑΑ?

Αν τα ομόλογα του EFSF υποβαθμιστούν πιστοληπτικά πολλές διεθνείς τράπεζες και επενδυτές θα κλαψουν πικρά.

Οικονομική ή τραπεζική κρίση μπορεί να προκύψει διεθνώς.

Σε μία παρόμοια συγκυρία ,αν η Ρωσία κάνει την πρόταση να αγοράσει μέρος ή όλο το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ποιός μπορεί να μην την δεχθεί?

Θα έχουμε αντίδραση από τις ΗΠΑ ή από τη Γερμανία?

To ρολόι ήδη μετράει αντίστροφα προς τις 12 Ιουνίου 2015.

Τότε ίσως μάθουμε και τη συνέχεια του έργου.

Αν βέβαια φτάσουμε ως εκεί χωρίς να προκύψει κάτι αποπροσανατολιστικό από την κατεύθυνση της Μέσης Ανατολής...

Η πρόβλεψη μας έχει δοθεί από το παρελθόν ατελής.

Από πάνω ή από κάτω θα συμβεί το κακό?

Κάποια αφορμή διαμάχης με τη Βουλγαρία θα υπάρξει σίγουρα .

Αλλά τουλάχιστον γνωρίζουμε και ελπίζουμε ότι το κακό θα μας πάρει ξώφαλτσα...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail