Πεκίνο προς Ουάσιγκτον: Λογικευθείτε και μη μας προκαλείτε!

Στρατής Μαζίδης

Σε διαμαρτυρία προχώρησε η Κίνα σχετικά με αυτό που χαρακτήρισε ως «προκλητική πτήση" από ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο των ΗΠΑ πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας καλώντας την Ουάσιγκτον να διορθώσει το λάθος της και να παραμείνει «ορθολογική».

Η επίσημη διαμαρτυρία έγινε από την Hua Chunying, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο ύστερα από μια πτήση ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους των ΗΠΑ, τύπου P-8A Poseidon, το οποίο είχε προειδοποιηθεί οκτώ φορές από το Ναυτικό για είσοδό του στη "ζώνη στρατιωτικού συναγερμού" της Κίνας στις 20 Μαΐου.

Κάθε φορά οι αμερικανοί πιλότοι απαντούσαν ότι τα αεροσκάφη τους πετούσαν σε διεθνή εναέριο χώρο.

Η Chunying κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «προκλητική συμπεριφορά», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία για τις αναγνωριστικές πτήσεις των Αμερικανών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας:

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διορθώσουν τα λάθη τους, να παραμείνουν ορθολογικές, να σταματήσουν να λένε απερίσκεπτα λόγια κάνοντας κακοσχεδιασμένη πράξεις.

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της πτήσης με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι οι ξένα πολεμικά πλοία και αεροπλάνα μπορούν να αγνοούν τα νόμιμα δικαιώματα των άλλων χωρών θέτοντας σε κίνδυνο τα θαλάσσια και αεροπορικά ταξίδια.»

Το Πεκίνο εκτιμά πως ο σκοπός της αποστολής του P-8A ήταν η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και ιδίως πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας αποτελεί το μήλο της έριδος λόγω της ποικιλίας των αλιευμάτων αλλά και για τα δυνητικά πλούσια αποθέματα των υποθαλάσσιων φυσικών πόρων για μια σειρά χωρών εκτός από την Κίνα, όπως το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail