Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα της στοίχιζε 215 δις λίρες προβλέπει μια γερμανική μελέτη

του SON OFEON

Μια βρετανική έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από δύο γερμανικά ινστιτούτα.

Η μελέτη από το Bertelsmann Stiftung και το ινστιτούτο Ifo υπολογίζει ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, η χώρα θα μπορούσε να χάσει το 14 τοις εκατό του ΑΕΠ της , που ισοδυναμεί με 215 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες.

Η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν επίσης οικονομικές απώλειες, αν και όχι τόσο μεγάλες όσο η Βρετανία.

Ακόμα και αν η Βρετανία κατάφερνε τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, οι μελέτες διαπιστώνουν ότι το κόστος μίας «Brexit» θα αντιστάθμιζε τα οφέλη.

Η μελέτη αναλύει τρία σενάρια και εξετάζει την επίδραση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το 2030, τη χρονιά που πιστεύουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα.

Στην πιο θετική περίπτωση της μελέτης , η Βρετανία θα διαπραγματευθεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, παρόμοια με αυτή της Ελβετίας.

Με την επίδραση μίας τέτοιας συμφωνίας,το κατά κεφαλή ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι μικρότερο κατά 157 λίρες απ 'ό τι αν η Βρετανία έμενε στην ΕΕ.

Στο πιο αρνητικό σενάριο, η Βρετανία θα χάσει όλα τα εμπορικά προνόμια που απορρέουν από την ιδιότητα μέλους στην ΕΕ και τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της.

Οι απώλειες μπορεί να φτάσουν μέχρι 3471 λίρες ανά κεφαλή σε μια τέτοια περίπτωση, που περιλαμβάνουν την εμπορική απομόνωση και το ροκάνισμα της καινοτομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη θέση του Λονδίνου ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

"Μια Brexit είναι ένα χαμένο παιχνίδι για όλους στην Ευρώπη από οικονομική άποψη και μόνο , ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο Aart De Geus, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Bertelsmann Stiftung.

"Αλλά πέρα από τις οικονομικές συνέπειες, θα ήταν ένα ιδιαίτερα πικρό πλήγμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο. Η πορεία για μια Brexit , που θα προέκυπτε από τις εκλογές στη Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσε ν' αποδυναμώσει την ΕΕ. "

Η οικονομική δύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία θα υποφέρει, επίσης, στην περίπτωση μίας εξόδου της Βρετανίας.

Η μελέτη υπολογίζει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δει για το ΑΕΠ της ανά κάτοικο απώλειες που κυμαίνονται από 30 ευρώ ( 21 λίρες ) έως 700 ευρώ (500 λίρες).

ΠΗΓΗ http://rt.com/uk/253469-brexit-cost-britain-eu/


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Oι γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν στις 7 Μαίου 2015

Οι Γερμανοί βλέπουν με τρόμο το ενδεχόμενο να προκύψει νικητής σ' αυτές κάποιο κόμμα , που να υποστηρίζει ενεργά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Και τι κάνουν?

Διαρρέουν καθυστερημένα μία "μελέτη", που γνωματεύει ότι , αν συμβεί αυτό, κάθε 'Αγγλος θα χάσει στη χειρότερη περίπτωση το 2030 το πολύ 3471 λίρες τον χρόνο.

Οι αθεόφοβοι για να κάνουν την μελέτη τους πειστική και επιστημονική υπολόγισαν με ακρίβεια 1 λίρας (!).

Ξέχασαν βέβαια ότι στους επιστημονικούς υπολογισμούς η δεκαδική ακρίβεια παραμένει σταθερή και στη συνέχεια της μελέτης τα νούμερα σε λίρες έγιναν πολλαπλάσια του δέκα.

Για να δώσουν εγκυρότητα στη μελέτη τους, την υπογράφουν δύο Γερμανικά επιστημονικά ινστιτούτα.

Φαντάζονται ίσως ότι οι Γερμανοί ξέρουν καλύτερα από τους 'Αγγλους την Βρετανική οικονομία .

'Ετσι δεν προτίμησαν κάποιο επιστημονικό συνεργάτη από την Αγγλία και μπορούν με ασφάλεια να σερβίρουν τα αποτελέσματα, όπως τους βολεύουν.

Οι Γερμανοί δυστυχώς είναι προβλέψιμοι και αφελείς.

Οι ψηφοφόροι της Αγγλίας δεν πρόκειται να διαβάσουν την γερμανική μελέτη.

Αλλά και να την διάβαζαν θα την πέταγαν στα σκουπίδια, γιατί δεν εμπιστεύονται γενικά τους Γερμανούς.

Η Αγγλία βρίσκεται εκτός ευρωζώνης και έχει δικό της νόμισμα.

Δεν χρειάζεται τους Γερμανούς, ούτε τους υπολόγιζε ποτέ στην ιστορία της ως συμμάχους.

Αντιμετωπίζει και αυτή οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν εκτιμά καθόλου ως λύση την "επιστημονική" Γερμανική προσέγγιση.

Οι Άγγλοι προτιμούν γενικότερα να ακολουθούν την βρετανική παράδοση και τη λογική τους.

Αν εστιάσουμε μόνο στη σχέση δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ ή στα ποσοστιαία ελλείμματα , όπως κάνουν οι Γερμανοί, η Αγγλία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τη Γερμανία.Το 2016 το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου θα πλησιάσει το 100%Το 2016 το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου θα πλησιάσει το 100%
ΠΗΓΗ http://www.tradingeconomics.com/united-kingdom/government-debt-to-gdp/forecast
Το 2016 το δημόσιο χρέος της Γερμανίας προβλέπεται να φτάσει στο 80%Το 2016 το δημόσιο χρέος της Γερμανίας προβλέπεται να φτάσει στο 80%
ΠΗΓΗ http://www.tradingeconomics.com/germany/government-debt-to-gdp/forecast

Η διαφορά των δύο χωρών  θα βρίσκεται το 2016 περίπου στο 15%, όσο περίπου θα "χάσουν"  ως το 2030 οι 'Αγγλοι στο καλό σενάριο εξόδου από την ΕΕ, σύμφωνα  με την γερμανική μελέτη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της συμμετοχής του στην ΕΕ  συμβάλει οικονομικά και  στον κοινοτικό  προυπολογισμό .
Το 2013 η  καθαρή συμμετοχή του στην ΕΕ ήταν 11, 3 δισ λίρες.
ΠΗΓΗ http://www.theguardian.com/world/2014/oct/31/britain-eu-contribution-rise-quadruple-cameron

Μέχρι το 2030 η συμμετοχή του  Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να υπολογιστεί χονδρικά σε 169,5 δισ λίρες (=15*11,3).
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η μελέτη υπολογίζει το ΑΕΠ της Αγγλίας στα 1535,7 δισ λίρες (=215/0.14), συμπεραίνουμε ότι μια  έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ θα ωφελήσει τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ  της Αγγλίας κατά 11% μέχρι το 2030 (=169,5/1535,7) και θα μειώσει το σημερινό ανταγωνιστικό  μειονέκτημα της  σε σχέση με την Γερμανία μόλις στο 4% (=15-11)
Αλλά φαντάζομαι ότι αυτή η παρατήρηση δεν βολεύει τους Γερμανούς επιστήμονες και δεν προβλήθηκε ως πλεονέκτημα της εξόδου από την ΕΕ.
'Εχω και μία άλλη ένσταση για την ακρίβεια της μελέτης.
Είναι γνωστό ότι η Αγγλία συμμετέχει υπερβολικά στα έσοδα της ΕΕ από τον ΦΠΑ.
Αν η Αγγλία αποχωρούσε από την ΕΕ , θα μπορούσε να μειώσει το συντελεστή ΦΠΑ από το υφιστάμενο 20% σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η Γερμανία με συντελεστή ΦΠΑ 19% έχει σήμερα  συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Αγγλία.
Αν ληφθεί υπόψη και αυτή η παρατήρηση, η έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ θα  την ευνοούσε ,  μειώνοντας τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ   κατά 15,1% σε 15 χρόνια, αν απλά εξισώνονταν οι συντελεστές ΦΠΑ των δύο χωρών
θα προέκυπτε μ' αυτό τον τρόπο  ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την Αγγλία σε σχέση με την Γερμανία της τάξεως του 11% μικρότερου λόγου δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ , αν βέβαια όλες οι υπόλοιπες μεταβλητές παραμείνουν ίδιες.  (11 = (1,01) *15-  4).
Η έξοδος από την ΕΕ συμφέρει τους 'Αγγλους,ακόμα και αν την δούμε από την Γερμανική οπτική για λύση των οικονομικών προβλήμάτων  με εργαλείο τον περιορισμό του δημόσιου χρέους,
Αρκεί βέβαια να το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι και η  κυβέρνηση που θα εκλέξουν στις 7.5.2015, ημέρα Πέμπτη.
Οι αγορές θα είναι ανοικτές την  μεθεπόμενη Παρασκευή, αν τυχόν θριαμβεύσει το UKIP?
Θ' αντέξουν το ξαφνικό σοκ οι παντοδύναμες αγορές ή θα έχουμε και πάλι μία κυβέρνηση από τα ίδια?
Kανείς πραγματικά δεν ξέρει, εκτός από τις χαρτορίκτρες και τους Γερμανούς....
Στις 11 Μαίου (ημέρα Δευτέρα) θα τολμήσουν άραγε οι Γερμανοί να μην κάνουν συμφωνία με την Ελλάδα και να ρισκάρουν και ένα Grexit?
Δεν ξέρω ποιοί όρισαν την ημερομηνία του Εurogroup, αλλά σίγουρα ή δεν γνώριζαν καλά την θεωρία Παιγνίων ή ήταν πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους σαν όλους τους "καλούς" χαρτοπαίκτες....

Η κάρτα ταρώ για τον μήνα Μάιο 2015 είναι ο θάνατος (άθροισμα 13) 
Η κάρτα ταρώ για τον μήνα Μάιο 2015 είναι ο θάνατος (άθροισμα 13)
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail