Τι πραγματικά αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα στις 8.12.2014

SON OFEON

Μεταφρασμένο στα Ελληνικά απόσπασμα από τη χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup  για την Ελλάδα:

....
ΕΛΛΑΔΑ
Επιτρέψτε μου να επανέλθω στην Ελλάδα.
Έχουμε εκδώσει μια ανακοίνωση, η οποία περιγράφει τα κύρια συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε σήμερα.

Θα αναδείξω τις βασικές πτυχές.

Σήμερα, μας ενημέρωσαν από τα θεσμικά όργανα της τρόικας ότι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup το Νοέμβριο κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα εκκρεμή ζητήματα για τη σύναψη της τωρινής πέμπτης αναθεώρησης.

Παρά την πρόοδο αυτή, δεν υπάρχει αρκετό υπόβαθρο, σε αυτό το σημείο, για να ολοκληρωθεί η επανεξέταση τώρα ή πριν από το τέλος του έτους. 

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο, που απαιτείται για να ολοκληρωθεί πλήρως η  τρέχουσα επανεξέταση, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των πιθανών προαπαιτούμενων ενεργειών, τις σχετικές εθνικές διαδικασίες, κλπ, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το Eurogroup θα διάκειται ευνοϊκά σε αίτημα από την Ελλάδα για μια τεχνική παράταση 2 μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF.

Η επέκταση αυτή θα επιτρέψει την δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση στις αρχές του 2015, η οποία στη συνέχεια θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των  1,8 δισ ευρώ, που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα  για το σκοπό αυτό στο EFSF.

Για να γίνει αυτό, ζητήσαμε πρώτα τα θεσμικά όργανα της Τρόικας να προετοιμάσουν μια τεκμηριωμένη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην τρέχουσα επανεξέταση από αύριο.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να λάβουμε το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για την επέκταση αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης.

Για το σκοπό αυτό, δώσαμε εντολή στην ομάδα εργασίας του Eurogroup  για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων κρατών μελών για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με βάση αυτά τα 2 έγγραφα, δηλαδή την  έκθεση της τρόικας που μόλις ανέφερα και το ελληνικό αίτημα το οποίο θα έρθει από αύριο.

Αυτά  στη συνέχεια θα επιτρέψουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF να εγκρίνει επισήμως την παράταση 2 μηνών πριν από το τέλος του έτους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, παροτρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εργάζονται στενά με τα θεσμικά όργανα της τρόικας σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα.

Η αποστολή θα πρέπει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015.
Είναι αυτονόητο ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τις περαιτέρω αποφάσεις του Eurogroup για την τελική εκταμίευση του δανείου που απομένει από το EFSF και για κάθε απόφαση σχετική με μελλοντική υποστήριξη, που θα ακολουθήσει.

Αυτές οι διευκρινήσεις με οδηγούν (να αναφέρω) τις ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν στο  μέλλον, τις οποίες σήμερα συζητήσαμε μόνο για λίγο.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, μετά την τελευταία μας συνάντηση τον Νοέμβριο, παραμένουμε ευνοϊκά διακείμενοι προς τη χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από το ΕSM, δηλαδή ένα ECCL, αν η Ελλάδα πρόκειται  να το ζητήσει.

Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να υπόκειται στην οριστικοποίηση των μέτρων μεταρρύθμισης που ακόμη εκκρεμούν, καθώς και στην ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών.

Τέλος, μας ενημέρωσαν  τα θεσμικά όργανα της τρόικας ότι θα ήταν συνετό να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των κεφαλαίων του EFSF στο απόθεμα κεφαλαίων του ΕΤΧΣ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, με άλλα λόγια, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF.
To Εurogroup συμφώνησε σήμερα να στηρίξει μια τέτοια επέκταση και κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF, στη συνέχεια, θα προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις για να επισημοποιήσει την επέκταση πριν από το τέλος του έτους.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

Το Eurogroup δεν αποφάσισε αυτόματη παράταση του προγράμματος του μνημονίου στις 8.12.2014: 

..." Στο Eurogroup " ...παραμένουμε ευνοϊκά διακείμενοι προς τη χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από το  ΕSM, δηλαδή ένα ECCL, αν η Ελλάδα πρόκειται  να το ζητήσει. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να υπόκειται στην οριστικοποίηση των μέτρων μεταρρύθμισης που ακόμη εκκρεμούν, καθώς και στην ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών."....

Αυτό δεν είναι οριστική και αμετάκλητη απόφαση στήριξης για το μέλλον και ισχύει μόνο ως τις 25 Ιανουαρίου 2015, με προυποθέσεις να υλοποιηθούν μέχρι τότε όλες οι δεσμεύσεις.

Πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις παραμονές εκλογών?
Ποιά βουλή θα ψηφίσει την υλοποίηση των μέτρων αυτών?
H παρούσα, που είναι έτοιμη να διαλυθεί με αφορμή την αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας?

Για να αποφασίσει το Eurogroup οριστικά ζήτησε πρώτα  την σύνταξη έγγραφου από την τρόικα για την αναλυτική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα ανεκπλήρωτα προαπαιτούμενα από τις προηγούμενες συμφωνίες.

Επίσης ζήτησε ισχυρές δεσμεύσεις ότι θα υλοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες συμφωνίες από την Ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό στην ουσία είναι η απαίτηση της υπογραφής και της αντιπολίτευσης για τα συμφωνηθέντα ή εναλλακτικά να ξεκαθαρίσει το θέμα τυχόν πρόωρων εκλογών από μη δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την τρέχουσα βουλή.

Συνέβηκε δηλαδή αυτό που είχε γίνει και με τον κο Παπανδρέου το 2011.

Οι λύσεις θα μπορούσε να ήταν τρεις:

1) Δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού με συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι δεσμεύσεις να είναι πανίσχυρες.

2) Συμφωνία Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την τρέχουσα βουλή ή εναλλακτικά εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας χωρίς την σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με άμεση έναρξη των σχετικών διαδικασιών στη Βουλή

3) Προκήρυξη άμεσων εκλογών τώρα.

Ο κος Σαμαράς λόγω φόβου ή απειρίας προτίμησε απ' ότι φαίνεται την δεύτερη λύση, αλλά δεν ήταν προετοιμασμένος γι' αυτήν.

Ενώ ως τις 8.12.2014 απέκλειε λεκτικά την πρόωρη έναρξη της διαδικασίας επιλογής Προέδρου Δημοκρατίας, μετά την απόφαση του Eurogroup άλλαξε γνώμη.

'Ελεγε σε δημοσιογράφους μέχρι σήμερα: "Ποιές εκλογές? 'Eχετε εσείς συνδικαλιστικές εκλογές. Εγώ, δεν έχω εκλογές..."

Δεν πρόσεξα πόσο μεγάλωσε η μύτη του Πινόκιο...'Ισως άλλαξε γνώμη... Εξάλλου είπε την λέξη Εγώ... Οι άλλοι ίσως να έχουν εκλογές...

Διάλεξε ως υποψήφιο τον 2ο αντιπρόεδρο της ΝΔ, που  δεν είναι ούτε βουλευτής (1977-2004), ούτε έχει κάποιο κυβερνητικό πόστο.
Το τελευταίο αξίωμα του ήταν στην ΕΕ (2004-2009), ως ακριβοπληρωμένος Επίτροπος για το Περιβάλλον.

Πέντε χρόνια μακριά από κυβερνητικά πόστα.
Δεν γνωρίζω αν είναι και συνταξιούχος.
Πόσες ελπίδες έχει ένας καθαρόαιμος Νεοδημοκράτης να συγκεντρώσει 180 ψήφους βουλευτών, εκ των οποίων οι 25 θα προέρχονται από την ευρύτερη αντιπολίτευση?

Τι θα μπορούσε να προσφέρει ένας απόμαχος της πολιτικής, που υπήρξε καλοπληρωμένος πρώην επίτροπος και βουλευτής στη χώρα?

'Ισως τo μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι η ασφάλεια του κου Σαμαρά ότι δεν θα τον "παραιτήσουν" από την κυβέρνηση  και το κόμμα, με ενέργειες της ΝΔ.

Η μεθόδευση: 

'Εστειλε πρώτα τον 1ο αντιπρόεδρο της ΝΔ, τον κο Αβραμόπουλο ως επίτροπο στην ΕΕ.
Τώρα εκθέτει  τον 2ο αντιπρόεδρο σε τρεις ψηφοφορίες, που θα τον κάψουν ως επιλογή  στο μέλλον για την αρχηγία της ΝΔ.

Η κίνηση αυτή δείχνει  μόνο την ανασφάλεια και την ανικανότητα του κου Σαμαρά.

Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό.
Ανακοίνωσε στο διάγγελμα του ότι η επιλογή αυτή ισχύει και για τις τρεις ψηφοφορίες.


Υπενθυμίζω ότι στις 2 πρώτες ψηφοφορίες απαιτούνται 200 βουλευτές και επομένως ο κος Δήμας δεν θα έχει καμμία τύχη να εκλεγεί  σ' αυτές.

Αν εμφανισθούν όμως στις 2 πρώτες ψηφοφορίες λιγότεροι από 155 βουλευτές υπέρ του, τι θα γίνει?
Aν εμφανισθούν πάνω από 180 ψήφοι βουλευτών υπέρ του, πώς θα αντέξουν την πίεση οι αποστάτες της αντιπολίτευσης επί 10 ημέρες χριστουγεννιάτικα?

Η εξέλιξη διαγράφεται στον ορίζοντα:

Προκήρυξη πρόωρων εκλογών με πιθανή ημερομηνία πραγματοποίησης την 1 Φεβρουαρίου 2015.
Εδώ θα προσθέσω μία σημαντική λεπτομέρεια: To επόμενο τακτικό Eurogroup ορίστηκε ήδη στις 26 Ιανουαρίου 2015.


Αυτό σημαίνει ότι δεν θα φτάσουμε μάλλον σε τρίτη ψηφοφορία...

Οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν στις 26 Δεκεμβρίου για να προλάβουν να οριστούν στις 25 Ιανουαρίου 2015, πριν από το Eurogroup.

Aν γίνουν και οι τρεις ψηφοφορίες κανονικά χωρίς καθυστέρηση και δεν βγει τελικά Πρόεδρος, η νέα κυβέρνηση θα βρίσκεται στο έλεος του Eurogroup.

θα έχει χρόνο και χρηματοδότηση μόνο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2015.

Αλλά το Eurogroup έκανε προηγουμένως και μία έμμεση απειλή.
Μας το λέει ξεκάθαρα.

Δεν παίρνετε νέα δάνεια πριν τις 25 Ιανουαρίου 2015, το νωρίτερο: 

..."Η αποστολή θα πρέπει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015.

Είναι αυτονόητο ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τις περαιτέρω αποφάσεις του Eurogroup για την  τελική εκταμίευση του δανείου που απομένει από το  EFSF και για κάθε απόφαση σχετική με μελλοντική υποστήριξη, που θα ακολουθήσει...." 

Από το παραπάνω απόσπασμα προκύπτει ότι η τρόικα δεν θέλει πρόωρες εκλογές.
Αυτό που ζήτησε ήταν κυβέρνηση ειδικού σκοπού και για να το επιτύχει στηρίζεται μόνο σε κούφιους εκβιασμούς, προσπαθώντας να κάνει δύσκολους τους οικονομικούς χειρισμούς μίας πιθανής αυτοδύναμης νέας κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, αν βεβαια προκύψουν εκλογές...

Οι καιροί είναι πονηροί και η κυβέρνηση μας εγκληματικά ανίκανη.
Η τρόικα εμφανίζεται σκληρή και αδίστακτη, αλλά μάλλον ζητάει αυτά που η κυβέρνηση της είχε υποσχεθεί στο παρελθόν ότι θα κάνει.

Και όλες οι δεσμεύσεις της προς την τρόικα ούτε υπήρχαν στο προεκλογικό πρόγραμμα της συγκυβέρνησης, ούτε τις εμπνεύστηκε από την τρόικα.

Είναι απαιτήσεις εγχώριων οικονομικών κύκλων με πασπάλισμα τις γενικότερες απόψεις οικονομικής διακυβέρνησης του ΔΝΤ.

Οι κύκλοι αυτοί όμως παίζουν με την φωτιά όταν στηρίζονται στον κο Σαμαρά.
Δεν φοβούνται, μήπως με τους ατυχείς χειρισμούς του ως τώρα, τους προσφέρει μία οικονομία  με συνταγή την "pizza diavola"?

'Οσοι δεν την έχουν δοκιμάσει, ελπίζω να αντέχουν την καυτερή γεύση του πικάντικου αλλαντικού...
Διαθέτει όμως μπόλικη σάλτσα ντομάτας...

Και αφού μιλάμε για σάλτσες, δείτε και τι κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο http://newsmessinia.blogspot.com/2014/12/2008.html

Ο Σταύρος Δήμας είναι πρώτη επιλογή του κου Τσίπρα από το 2008 (?)
Αν είναι αλήθεια, εδώ γελάμε συνήθως...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail