Στην τύχη τους εγκαταλείπει το Κίεβο τους στρατιώτες στο κέντρο της κόλασης. Αλλοι 17 πέρασαν στη Ρωσία για να σωθούν

Στρατής Μαζίδης

Μετά το περιστατικό με τους 400 περίπου ουκρανούς στρατιώτες που πέρασαν στη Ρωσία (σχετική ανάρτηση στις 5/8/2014) για να γλυτώσουν τον κλοιό των αυτονομιστών, καταγγέλλοντας την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση και την παράνοια του εμφυλίου πολέμου, ένα ακόμη περιστατικό έρχεται να δείξει τη "συνοχή" και την "ενότητα" που εμπνέει στη χώρα το νεοναζιστικό καθεστώς.

Αυτή τη φορά σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) διάδοχο της KGB, δεκαεπτά ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν στη νότια περιοχή της Ρωσίας στο Ροστόφ, σήμερα Σάββατο και παρέδωσαν τα όπλα τους εγκαταλείποντας το πεδίο των μαχών.

"Συνέβη σήμερα το πρωί. Τους παρασχέθηκε τροφή και είναι ασφαλείς εδώ. Παράλληλα υποβάλλονται σε ιατρικό έλεγχο" δήλωσε ο Nikolai Sinitsyn, ο επίσημος περιφερειακός εκπρόσωπος της FSB στο RT.

Ο Sinitsyn σχολίασε πως:"Όποιος θέλει να μείνει, μπορεί να το πράξει, μετά τις ιατρικές εξετάσεις".

Η ιστορία των 17 στρατιωτών ομοιάζει με εκείνη των 400. Βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα δάσος να δέχονται τα πυρά των ρωσόφωνων δίχως οι ίδιοι να έχουν όπλα και αποφάσισαν να περάσουν στη Ρωσία.

Ένας από αυτούς, φορώντας μαύρη μάσκα, διηγείται στο NTV της Ρωσίας "Ήρθαμε στο κέντρο των βομβαρδισμών. Βρεθήκαμε μέσα στο δάσος, δίχως όπλα, δίχως τίποτε. Ο αρχηγός μας μας είπα να βγούμε, και αυτό κάναμε".

Άλλος στρατιώτης έκανε λόγω για κοινή απόφαση από την ομάδα:

"Ο διοικητής είπε ότι υπάρχει μια τέτοια επιλογή [να περάσουν στη Ρωσία]. Φυσικά, θα φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες. Αλλά αποφασίσαμε από κοινού ότι θα ήταν καλύτερο να φύγουμε».

Η ουκρανική δικαιοσύνη έχει πλέον πάνω από 480 περιπτώσεις αποστάσιας από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Κιέβου στα ανατολικά της χώρας, όπως δήλωσε ο Pavel Bogutsky,  εισαγγελέας στη Νότια Περιοχήκι  αρμόδιος για τις στρατιωτικές υποθέσεις.

"Η έρευνα σε 145 ποινικά αδικήματα έχει ολοκληρωθεί, και τα κατηγορητήρια έχουν σταλεί στο δικαστήριο», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης των κορυφαίων στρατιωτικών την Παρασκευή.

"Πάνω από τα μισά από αυτά κατηγορητήρια αφορούν ανθρώπους που εγκατέλειψαν, αρνήθηκαν να υπηρετούν τα στρατιωτική τους καθήκοντα και παράκουσαν εντολές", πρόσθεσε.

Πάνω από 30 άνθρωποι έχουν λάβει πραγματικές ποινές μέχρι τώρα, είπε.

Όπως και να έχει, τα ασφαλή συμπεράσματα που μπορούμε να οδηγηθούμε είναι τα εξής:

> το Κίεβο στέλνει ανθρώπους να σκοτώσουν και να σκοτωθούν. Εγκαταλείπει τις Ενοπλες Δυνάμεις στην τύχη τους δίχως όπλα, εφόδια και οδηγίες. Ή θα πεθάνουν ή θα περάσουν τα ρωσικά σύνορα για να αντιμετωπίσουν μετά τις κατηγορίες που θα τους απαγγελθούν.

> υπολογίσιμος αριθμός είτε στρατεύσιμων είτε αξιωματικών αντιτίθεται στην επιχείρηση εθνοκάθαρσης ενώ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλες και μη, μονάδες εγκλωβίζονται από τις δυνάμεις αυτοάμυνας των ρωσόφωνουν μαρτυρούν πως ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία δεν εξελίσσεται σε περίπατο για το Κίεβο. Οι απώλειες σε υλικό, έμψυχο και στρατιωτικό, οι διαφυγές στη γειτονική Ρωσία και η σχεδόν τρίμηνη πλέον διάρκεια των εχθροπραξιών το μαρτυρούν.

Ας ελπίσουμε πως επιτέλους κάποιοι που αποφασίζουν με τη δική τους ασφάλεια και άνεση εξασφαλισμένες, να βάλουν και μυαλό.

* με πληροφορίες από το RT
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail