Η ισλαμική επανάσταση το 1979 του Ιράν σε 10 φωτογραφίες

Του Στρατή Μαζίδη

Χθες, Τρίτη, ήταν η 35η επέτειος της ισλαμικής επανάστασης που ανέτρεψε το φιλοδυτικό ηγέτη του Ιράν, το Σάχη Μοχάμεντ Ρέζα Παχλάβι και καθιέρωσε την Ισλαμική Δημοκρατία.
Η επέτειος έφερε εκατομμύρια Ιρανούς στους δρόμους για να γιορτάσουν σύμφωνα πάντα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι, επί των ημερών του οποίου σταμάτησε η στασιμότητα ετών στις συνομιλίες με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, απηύθύνε έκκληση προς τις σκληροπυρηνικές φατρίες στο εσωτερικό της χώρας, επέκρινε την πολιτική των ΗΠΑ και δεσμεύθηκε να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς. 

Προσέθεσε πως η Επανάσταση του 1979 στο Ιράν τελείωσε την «ταπείνωση» που είχαν επιβάλει οι δυτικοί στο μέχρι τότε ιρανικό καθεστώς και συμπλήρωσε πως οι μεγάλες δυνάμεις ήθελαν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας με τους αμερικανούς να πιστεύουν ότι το Ιράν ανήκει σε αυτούς. "Θέλουν να παρεμβαίνουν παντού, ακόμη και σε θέματα ασφάλειας" συνεχίζει ο Ρουχάνι.Η επανάσταση τελείωσε τη συνταγματική μοναρχία του Ιράν και ανέτρεψε τον αυτοκράτορα
Σάχη Μοχάμεντ Ρέζα Παχλάβι. Επιστρέφοντας μετά από 14 χρόνια στην εξορία, ο σιίτης ηγέτης Αγιατολλάχ Χομεϊνί έγινε ο πρώτος Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ένα θρησκευτικό σύστημα διακυβέρνησης που διαρκεί μέχρι σήμερα.
mohammad reza pahlavi
Στρατεύματα πιστά στο Shah Mohammad Reza Pahlavi φτάνουν για να ελέγξουν πλήθος διαδηλωτών έξω από ένα φλεγόμενο κυβερνητικό κτίριο, 4 Νοεμβρίου 1978. (Kaveh Kazemi/Getty Images)

iranian revolution statue
Γυναίκες διαδηλώτριες μς αφίσες του Αγιατολάχ Χομεϊνί μαζεύονται γύρω από το άγαλμα του κυβερνώντος Σάχη, 11 Δεκεμβρίου 1978. (Kaveh Kazemi/Getty Images)

mohammad reza pahlavi
Ο Σάχης και η γυναίκα του στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης εγκαταλείπουν το Ιράν, 16 Ιανουαρίου 1979. (AP Photo)

mohammad reza pahlavi
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο υποστηρικτές της ισλαμικής δημοκρατίας συγκντρωμένοι γύρω από το μημείο Shayad (Shah Memorialστην Τεχεράνη, 19 Ιανουαρίου, 1979. (AP Photo/Aristotle Saris)

soldier iranian flag 1979
Ένα στρατιώτης κρατά ψηλά μια αφίσα υπέρ του Σάχη, ενώ ένα άλλος κρατά ένα πορτρέτο του Ιμάμη Αλί, γαμπρού του προφήτη Μωάμεθ, καθώς διαδηλωτές περνούν με τη σημαία που κυματίζει στον ουρανό στις 25 Ιανουαρίου 1979. (AP Photo/ Bob Dear)

khomeini plane
Ο Αγιατολλάχ Χομεϊνί επιστρέφει μετά από 14 χρόνια στην εξορία. 1 Φεβρουαρίου 1, 1979. (AP Photo/FY)
iran guards revolution 1979
Ένοπλες γυναίκες σε αποσοτλή περιφρούρησης σε μία από τις κεντρικές πλατείες στην Τεχεράνη στις αρχές της Ιρανικής Επανάστασης. (Keystone/Getty Images)

iran guards revolution 1979

Ένας αξιωματικός του στρατού και φύλαγε την έδρα της Σαβάκ (Υπηρεσίες Ασφαλείας) στην Τεχεράνη βρίσκεται στην κορυφή ενός θωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού, με τρεις διαδηλωτές ως μια χειρονομία ενότητας, το απόγευμα, όταν ο στρατός παραδόθηκε και η Ιρανική Επανάσταση κηρύχθηκε νικήτρια, 11 Φεβρουαρίου 1979. (Kaveh Kazemi/Getty Images)

11th february 1979
Δύο άνδρες με τα όπλα λάφυρα από τις φρουρές στρατού γιορτάζουν το απόγευμα τη νίκη της ισλαμικής επανάστασης στην Τεχεράνη, 11 Φεβρουαρίου 1979. (Kaveh Kazemi/Getty Images)

iran hostage crisis 1979 feb
Στρατεύματα πιστοί στον Αγιατολλάχ Χομεϊνί στέκονται μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια πυοβολισμών στην Τεχεράνη, 15 Φεβρουαρίου 1979.

* απόδοση για τη Freepen.gr από τη huffington post / photos: Associated Press
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail