Ζητά και τα ρέστα η Αγκυρα σε βάρος της Ελλάδας για τις θρησκευτικές ελευθερίες και το θέμα με την Αγία Σοφία

Του Στρατή Μαζίδη*

Στην αντεπίθεση περνά το τουρκικό ΥΠΕΞ στο θέμα της πιθανής επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί μετά από πρόταση του τούρκου αντιπροέδρου Αρίντς.
Το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση χθες σε απάντηση δήλωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ ​​για την ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης από μουσείο σε τζαμί υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει «τίποτα να μάθει από την Ελλάδα σχετικά με τα θέματα της θρησκευτικής ελευθερίας."

Η εν λόγω δήλωση κάνει λόγο για δυσμενή μεταχείριση διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις για την πολιτιστική κληρονομία της οθωμανικής περιόδου στο ελλαδικό χώρο υποστηρίζοντας πως αυτό είναι "γνωστό από όλους."
Μάλιστα η Αγκυρα προχωρά ακόμη ένα βήμα: «Η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμιά παρά το γεγονός πως το μουσουλμανικό πληθυσμό της αριθμεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες".
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την οργή του πρόσφατα μαθαίνοντας ότι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν εκδίδουν δηλώσεις σχετικά με την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης Μουσείο σε τζαμί .
Πάντως σε σχετικό δημοσίευμά της η Hurriyet τηρεί μια μέση στάση παραθέτοντας τόσο την άποψη όσων προσπαθούν να τη μετατρέψουν ξανά σε τζαμί, όσο όμως και αυτών που εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν έλλειψη σεβασμού ως προς την προηγούμενη ζωή του κτιρίου ως εκκλησία.

Η Τουρκία λοιπόν που εξόντωσε ολόκληρους πληθυσμούς για τη θρησκευτική τους πίστη, έχει το θράσος να μας κάνει και υποδείξεις.

*για τη Freepen με πληροφορίες από τη Hurriyet.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail