Στη θάλασσα υπό επίβλεψη η καταστροφή των χημικών της Συρίας

Του Στρατή Μαζίδη *

Πάνω από 1.000 τόνοι χημικών όπλων της Συρίας με αντίστοιχες ουσίες θα μπορούσαν να καταστραφούν στη θάλασσα εάν καμία χώρα δεν αποδεχθεί να διαθέσει έδαφός της για τη φύλαξη και την καταστροφή τους, όπως αναφέρει ο Christian Chartier, εκρπόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στο Γαλλικό Πρακτορείο.



Ο Chartier προσέθεσε ακόμη πως αυτή η επιλογή έχει εξεταστεί εδώ και αρκετό διάστημα ως μια από τις πολλές πιθανές λύσεις.

Το
Εκτελεστικό Συμβούλιο του OPCW την Παρασκευή ενέκρινε τον οδικό χάρτη για την απομάκρυνση και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου από τα μέσα του 2014, με ένα σχέδιο για το πώς θα καταστραφούν έξω από τη χώρα, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί την 17η Δεκεμβρίου.
 
Μολονότι ο Chartier δηλώνει τη σύμφωνη γνώμη όλων για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, αναφέρει ότι καμία χώρα δεν έχει βρεθεί ακόμη να δεχθεί να πραγματοποιηθεί η καταστροφή στο έδαφός της. 
 
Το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Γαλλία, Δανία και η Αλβανία απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο εντός της επικράτειάς τους. Ωστόσο οι δύο σκανδιναβικές χώρες είναι πρόθυμες να διαθέσουν πλοία για τη μεταφορά τους και η Γαλλία σχετική εμπειρογνωμοσύνη.


* για τη Freepen με πληροφορίες από τη Hurriyet
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail