Πρωτότυπη λύση στο Αμστερνταμ με αλκοολικούς που δημιουργούσαν φασαρίες

Της Αγγελικής Παρασίδου. Στις εννέα το πρωί σε έναν κήπο με υπόστεγο πίσω από ένα σπίτι στο Αμστερνταμ, μια ομάδα αλκοολικών είναι έτοιμη να καθαρίσει τους γύρω δρόμους, με μπύρα και τσιγάρο στο χέρι.

Για την εργασία μιας ημέρας, οι άνδρες λαμβάνουν 10 ευρώ (περίπου $ 13), μισό -πακέτο καπνού και, το σημαντικότερο, πέντε κουτιά μπύρας: δύο για να ξεκινήσει η μέρα, δύο για μεσημεριανό γεύμα και ένα για μετά τη δουλειά.
"Αυτή η ομάδα των χρόνιων αλκοολικών προκαλούσε πολλά προβλήματα στο Oosterpark του Αμστερνταμ: μάχες, φασαρίες , λεκτικές παρενοχλήσεις σε γυναίκες», δήλωσε η Gerrie Holterman, ο οποίος ηγείται της Rainbow Foundation, η οποία χρηματοδοτείται από το ολλανδικό κράτος και δωρεές.
«Ο στόχος είναι να τους κρατήσει απασχολημένους, να κάνουν κάτι , ώστε να μην αποτελούν πλέον πρόβλημα στο πάρκο," είπε στο AFP.
Οι αλκοολικοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 10 ατόμων, με κάθε ομάδα να εργάζεται τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Η ευφάνταστη αυτή προσέγγιση στο πρόβλημα της αντικοινωνικής συμπεριφοράς καταδεικνύει τη χαρακτηριστική ολλανδική πρακτική που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και σε άλλες χώρες.
Η μέρα ξεκινά στις 9:00 π.μ., με τους εργαζόμενους να πίνουν δύο μπύρες και λίγο καφέ, αν το επιθυμούν πριν βγουν στο δρόμο για δουλειά.
Κάθονται σε ένα μεγάλο τραπέζι κι η Gerrie παρατηρεί προσεκτικά την κατανάλωση μπύρας του κάθε ατόμου, αλλά υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης: αν κάποιος την καλέσει και πρέπει για λίγο να φύγει, οι αλκοολικοί οι ίδιοι σημειώνουν πόσο έχουν πιει.
"Νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω για όλη την ομάδα και να πω ότι αν δεν μας δώσουν μπύρες, τότε δε θα έρθουμε για δουλειά», δηλώνει ο Φρανκ, μέλος της ομάδας, φορώντας τη φόρμα εργασίας του και έχοντας μαζί όλα τα απαραίτητα σύνεργα της δουλειάς.
«Χρειαζόμαστε το αλκοόλ για να λειτουργήσουμε, αυτό είναι το μειονέκτημα του χρόνιου αλκοολισμού», είπε ο 45χρονος με κάποιο ύφος λύπης στο πρόσωπό του.
Ο Frank λέει ακόμη ότι έχει φυλακιστεί για βία, πως δεν έχει εργαστεί ποτέ για κανέναν και δεν έχει σταθερή κατοικία.
Αυτό το πρόγραμμα «δίνει στη ζωή μας δομή» προσθέτει.
Για μεσημεριανό η ομάδα επιστρέφει στο υπόστεγο όπου παίρνουν δύο μπύρες και ένα ζεστό γεύμα, πριν ξεκινήσει για την απογευματινή βάρδια.
Η εργάσιμη ημέρα τελειώνει με μια τελευταία μπύρα περίπου στις 15:30.
"Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα όπως αυτό: προς όφελος όλων , είπε η Gerrie.
"Δεν είναι πια στο πάρκο, πίνουν λιγότερο, τρώνε καλύτερα και να έχουν κάτι για να τους κρατήσει απασχολημένους κατά τη διάρκεια της ημέρας."

* για τη Freepen.gr με πληροφορίες από τη Huffington Post
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail