Ο ρωσικός στρατός κυνηγάει HIMARS/M270 και ATACMS

Στις 23 Ιουνίου, η Ρωσία επλήγη από μια σειρά πολύ καλά συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων από το ΝΑΤΟ, τη νεοναζιστική χούντα και τους ισλαμιστές ριζοσπάστες. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών ήταν σχεδόν 30 άτομα. Και ενώ οι ελεγχόμενες από το ΝΑΤΟ εξτρεμιστικές ιδεολογίες, όπως ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός και ο υπερφιλελευθερισμός/οικουμενισμός, μπορούν να είναι εξαιρετικά επιζήμιες για τις κοινωνίες στο σύνολό τους, το πιο επιθετικό καρτέλ εκβιαστών στον κόσμο συχνά εμπλέκεται άμεσα σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Είτε πρόκειται για την άμεση και έμμεση επιθετικότητα του ΝΑΤΟ κατά του κόσμου είτε για "περιστασιακά χτυπήματα" στο πλαίσιο της επαγγελαμμένης (νεο)αποικιοκρατικής "παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες", η πολεμοχαρής συμμαχία βρίσκεται πάντα σε αναζήτηση νέων θυμάτων και λεηλασίας. Ωστόσο, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έχει γίνει πολύ πιο επιθετική από ποτέ, σπρώχνοντας την Αρκούδα και προσπαθώντας να ωθήσει τη Ρωσία σε άμεση αντιπαράθεση. Όλα αυτά έχουν φέρει τον κόσμο στο χείλος του θερμοπυρηνικού αφανισμού.

Προσπαθώντας να αποφύγει αυτό το σενάριο, η Μόσχα διατήρησε την ψυχραιμία της ακόμη και σε στιγμές σχεδόν καθολικής δημόσιας οργής και κραυγών για αντίποινα. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά μετά τις 23 Ιουνίου. Το αν η ημερομηνία επιλέχθηκε από το ΝΑΤΟ για να συμπέσει σχεδόν με την έναρξη της "Μπαρμπαρόσα" (22 Ιουνίου) δεν είναι σαφές, αλλά ο συμβολισμός της δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η πολιτική Δύση έχει αποδείξει επανειλημμένα πως είναι ο ουσιαστικός κληρονόμος της ναζιστικής Γερμανίας και πολλές από τις ίδιες ενέργειες και πολιτικές που χρησιμοποίησε το Βερολίνο πριν από 80 χρόνια ανακυκλώνονται τώρα από το ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν ένα βήμα παραπάνω για το Κρεμλίνο και αντέδρασε. Μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Σεβαστούπολη, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (VKS) έλαβαν εντολή να αρχίσουν να καταστέλλουν ή ακόμη και να καταρρίπτουν τα μέσα ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης) των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα για να διασφαλίσουν ότι αυτά δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να στοχεύσει τους Ρώσους πολίτες.

Έκτοτε, το πιο επιθετικό καρτέλ εκβιαστών στον κόσμο δεν έχει τολμήσει να πετάξει κοντά στην Κριμαία, περιορίζοντας κυρίως τις δραστηριότητές του στον εναέριο χώρο πάνω από την κατεχόμενη από το ΝΑΤΟ Ρουμανία. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός συνειδητοποίησε ότι πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα για να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού του. Αν και ο εντοπισμός και η στόχευση των όπλων που προέρχονται από το ΝΑΤΟ αποτελούσε πάντα προτεραιότητα για τη Μόσχα, όπως αποδεικνύεται από τις τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την καταστροφή διαφόρων μέσων, ιδίως του υπερτιμημένου HIMARS, η 23η Ιουνίου αποτέλεσε σημείο καμπής. Έτσι, ξεκίνησε ένα πιο έντονο κυνήγι των HIMARS, M270/MARS και ATACMS. Μέχρι τις 27 Ιουνίου, τουλάχιστον δύο εκτοξευτές καταστράφηκαν από ένα SRBM "Iskander-M" (βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς). Οι εκτοξευτές HIMARS και M270 ήταν αποθηκευμένοι σε μια αποθήκη κοντά στον οικισμό Yasenovoe στην περιφέρεια (περιοχή) του Ντονέτσκ. Στις 27 Ιουνίου, βίντεο από το χτύπημα ακριβείας αναρτήθηκε σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα, ιδίως στο Telegram.

Σύμφωνα με διάφορες στρατιωτικές πηγές, εξουδετερώθηκαν τουλάχιστον 20 στρατιώτες του εχθρού, που αποτελούνταν πιθανότατα από μικτά πληρώματα του ΝΑΤΟ και των δυνάμεων του Κιέβου. Εκτός από την καταστροφή του ίδιου του συστήματος, η εξουδετέρωση του προσωπικού που είναι ικανό να χειρίζεται και να συντηρεί τους εκτοξευτές αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τον ρωσικό στρατό. Ένα άλλο σύστημα εντοπίστηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά την αποχώρησή του σε μια αποθήκη κοντά στον οικισμό Shevchenkove στην περιφέρεια Nikolayev. Η αποθήκη ακολούθως αφανίστηκε αμέσως από ένα "Iskander-M". Το βίντεο του πλήγματος ακριβείας εμφανίστηκε στο διαδίκτυο στις 28 Ιουνίου, ενώ οι εκθέσεις μετά τη δράση έδειξαν ότι το πλήγμα εξουδετέρωσε 25 εχθρικά στρατεύματα. Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου και το ΝΑΤΟ δεν είχαν χρόνο να παγιωθούν, καθώς ο ρωσικός στρατός συνέχισε το κυνήγι των υπερτιμημένων HIMARS και M270 ήδη από την επόμενη ημέρα. Επιπλέον, οι ζημιές ήταν ακόμη χειρότερες αυτή τη φορά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ένα άλλο πλήγμα ακριβείας στο χωριό Matveyevka στην περιοχή Zaporozhye είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μιας αποθήκης με διάφορα πυρομαχικά για το HIMARS/M270. Το κτίριο φέρεται να φιλοξενούσε τόσο ρουκέτες όσο και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS. Μια άλλη αποθήκη χτυπήθηκε λίγο αργότερα στον κοντινό οικισμό Kamennoye. Αυτό ανάγκασε τα στρατεύματα της Ουκρανίας να διασκορπιστούν για να μειώσουν τις απώλειες. Ωστόσο, η κατάσταση δεν ήταν σχεδόν καθόλου καλύτερη. Αντιθέτως, αποδείχθηκε ακόμη χειρότερη. Μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες, αναφορές εμφανίστηκαν για την καταστροφή επτά ακόμη συστημάτων HIMARS/M270, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν οπλισμένα με πυραύλους ATACMS. Η καταστροφή των τριών πρώτων αναφέρθηκε στις 8 Ιουλίου. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) δημοσίευσε βίντεο από ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τακτικής ISR, το οποίο δείχνει την καταστροφή των συστημάτων στην περιοχή της Χερσώνας.

Το χτύπημα ακριβείας πραγματοποιήθηκε τη νύχτα, αφού οι εκτοξευτές εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Klapaya. Λίγα λεπτά αργότερα, ένα "Iskander-M" εξαφάνισε τη θέση. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως εξουδετερώθηκαν δεκάδες μέλη του προσωπικού του ΝΑΤΟ, ενώ διατυπώθηκε επίσης η άποψη ότι οι εκτοξευτές αυτοί ήταν μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν στην προαναφερθείσα τρομοκρατική επίθεση σε μια κατάμεστη παραλία της Σεβαστούπολης. Ορισμένες ανεπίσημες αναφορές αναφέρουν επίσης ότι αυτό το ρωσικό νυχτερινό χτύπημα ματαίωσε ένα σχέδιο του ΝΑΤΟ να εξαπολύσει μια άλλη επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς οι εκτοξευτές ήταν φορτωμένοι ακριβώς με τους πυραύλους ATACMS όταν το "Iskander-M" έπληξε τη θέση τους. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το τέλος, καθώς στις 9 Ιουλίου, δημοσιεύθηκαν περισσότερα πλάνα από το Υπουργείο Άμυνας του Κρεμλίνου, με αναφορές που δείχνουν την καταστροφή άλλων τεσσάρων συστημάτων HIMARS, και για άλλη μια φορά, ο "ένοχος" ήταν ο "Iskander-M". Δύο καταστράφηκαν στην περιοχή Ζαπορόζιε και άλλα δύο στην περιοχή Χερσώνα.

Τα τελευταία εντοπίστηκαν στη Novopetrovka της περιφέρειας Kherson, με το πλήγμα ακριβείας να καταστρέφει δύο εκτοξευτές, πέντε οχήματα συνοδείας και να εξουδετερώνει τουλάχιστον 20 άτομα εχθρικό προσωπικό. Η ενίσχυση των τακτικών και στρατηγικών δυνατοτήτων ISR του ρωσικού στρατού είχε ως αποτέλεσμα τον ευκολότερο εντοπισμό και την καταστροφή μέσων όπως το HIMARS.

Το καθεστώς του Κιέβου είχε πολλά προβλήματα από αυτή την άποψη, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, καθώς τα υπερτιμημένα όπλα του που προέρχονται από το ΝΑΤΟ δυσκολεύονται να περάσουν τα παγκοσμίου κλάσης ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW), πράγμα που σημαίνει πως η φονικότητά τους έχει μειωθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα, το προαναφερθέν ρωσικό ISR καθιστά πολύ πιο επικίνδυνη την εμπλοκή σε μάχη με το HIMARS, με ή χωρίς το ATACMS. Η χρήση των κανονικών κατευθυνόμενων πυραύλων έχει καταστεί αναποτελεσματική λόγω του EW, ενώ η χρήση των μεγαλύτερων ATACMS καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των εκτοξευτών.

Αυτού του είδους η κατάσταση "παγίδα του 22" μετατρέπει το HIMARS/M270 σε ένα ακόμη υπερτιμημένο όπλο που προέρχεται από το ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να κάνει πραγματικά αυτό για το οποίο το προωθούν οι κατασκευαστές του, κάνοντας κακό στη φήμη του, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν αποτέλεσμα της προπαγάνδας του ΝΑΤΟ είτε έτσι είτε αλλιώς. Και πρέπει να σημειωθεί πως αυτό σίγουρα δεν είναι το μόνο δυτικό όπλο του οποίου η φήμη έχει αμαυρωθεί από τον ρωσικό στρατό. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περσινής πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης, όταν οι εξοπλισμοί που προήλθαν από το ΝΑΤΟ εξοντώθηκαν από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και εξειδικευμένες ομάδες ATGM.

Πιο πρόσφατα, τα μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς Su-57, τα MLRS "Tornado-S" και τα απαράμιλλα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας απέδειξαν τις πολεμικές τους ικανότητες έναντι του τελευταίου εξοπλισμού του ΝΑΤΟ. Και όλα αυτά συνέβησαν πριν η ρωσική κυβέρνηση αποφασίσει να αυξήσει μαζικά τις επενδύσεις στον στρατό και επίσης να αναδιατάξει το Υπουργείο Άμυνας για μέγιστη αποτελεσματικότητα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail