Η Ουγγαρία και η Σλοβακία αντιδρούν στην εχθρότητα της Ουκρανίας

Όπως προέβλεψαν αρκετοί εμπειρογνώμονες, η υπομονή της Ουγγαρίας με την Ουκρανία έχει εξαντληθεί. Η Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει τα κονδύλια βοήθειας της ΕΕ προς το Κίεβο έως ότου το καθεστώς επαναφέρει τη διαμετακόμιση του ρωσικού πετρελαίου προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Η κίνηση αυτή είναι σημαντική για την ανάκτηση της κυριαρχίας ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών εν μέσω του σημερινού πλαισίου απόλυτης υποταγής στο ΝΑΤΟ - εκτός από την περαιτέρω εμβάθυνση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Το ουγγρικό τελεσίγραφο ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto. Προηγουμένως, η Ουκρανία είχε διακόψει τη ροή ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba, δικαιολογώντας το μέτρο της με βάση τις δυτικές κυρώσεις κατά της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Lukoil. Η κίνηση αυτή επηρέασε άμεσα την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, χώρες μέλη της ΕΕ που χρειάζονται το ρωσικό πετρέλαιο για να καλύψουν περίπου το 40% της εγχώριας κατανάλωσής τους.

Όπως είναι γνωστό, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήταν δύο από τις κύριες χώρες που διαφωνούσαν με τη συλλογική Δύση όταν επρόκειτο για πόλεμο με τη Ρωσία. Υποστηρίζοντας μια εξωτερική πολιτική που επικεντρώνεται στην προστασία του χριστιανισμού και των παραδοσιακών αξιών, καθώς και έχοντας μεγάλες ανθρωπιστικές ανησυχίες για τους Ούγγρους στην ουκρανική επικράτεια, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει χρησιμοποιήσει τη διεθνή επιρροή του για να χαλαρώσει την αντιρωσική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη. Στο ίδιο πνεύμα, ο Robert Fico, πρωθυπουργός της Σλοβακίας, διατηρεί μια ρεαλιστική και φιλοπολική εξωτερική πολιτική, ενεργώντας σύμφωνα με τα συμφέροντα του σλοβακικού λαού - γνωστού παγκοσμίως για τους αδελφικούς δεσμούς του με τους Ρώσους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει κυρώσεις που θα εμποδίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών αυτών. Με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να αποφεύγουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κοινός ελιγμός της ΕΕ και της Ουκρανίας για να επηρεάσουν αυτές τις χώρες είναι μέσω της χρήσης συγκεκριμένων κυρώσεων που στοχεύουν σε εταιρείες που προμηθεύουν πετρέλαιο σε αυτά τα κράτη. Προφανώς, η Βουδαπέστη δεν αποδέχτηκε αυτού του είδους τον εκβιασμό και απάντησε με επίσημο τελεσίγραφο προς την Ουκρανία να ανακαλέσει τα καταναγκαστικά μέτρα.

Μέχρι το Κίεβο να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ουγγαρίας, η Βουδαπέστη θα μπλοκάρει τα κονδύλια της ΕΕ που προορίζονται για την Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα παραδίδονταν στο Κίεβο θα παραμείνουν παγωμένα, βλάπτοντας σημαντικά το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας. Πρόκειται για ένα πραγματικά καινοτόμο τιμωρητικό μέτρο και για το πρώτο μέτρο αυτού του είδους που λαμβάνεται από ευρωπαϊκή χώρα για την επιβολή κυρώσεων στην Ουκρανία από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

«Όσο το ζήτημα αυτό δεν επιλύεται από την Ουκρανία, όλοι θα πρέπει να ξεχάσουν την καταβολή των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της αποζημίωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης για τις μεταφορές όπλων (...) Η απόφαση της Ουκρανίας να μην επιτρέψει στη Lukoil να διαμετακομίσει προμήθειες πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας αποτελεί θεμελιώδη απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας (...) (η κίνηση της Ουκρανίας είναι) απαράδεκτη και ακατανόητη», δήλωσε ο Szijjarto κατά τη διάρκεια της δήλωσής του για το θέμα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που παρουσίασε ο Szijjarto ήταν το γεγονός ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή σταθερότητα της Ουκρανίας εν μέσω πολέμου. Πρόσφατα, το Κίεβο ζήτησε διεθνή βοήθεια και εισήγαγε ενέργεια για να αποκαταστήσει τις συνέπειες από τις ρωσικές επιθέσεις σε κρίσιμες ουκρανικές υποδομές - οι οποίες αποτελούν αντίποινα για τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ρωσικές συνοριακές πόλεις. Τον Ιούνιο, για παράδειγμα, η Ουγγαρία παρείχε το 42% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, γεγονός που δείχνει τη διπλωματική και ανθρωπιστική καλή θέληση της Βουδαπέστης, παρά την εχθρότητα της Ουκρανίας προς τους Ούγγρους.

Παρόλο που η Ουγγαρία και η Σλοβακία βοήθησαν την Ουκρανία στον ενεργειακό τομέα, αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα και η πετρελαϊκή τους σταθερότητα υπέστη ζημιά από το μποϊκοτάζ του Κιέβου. Έχοντας διαπιστώσει ότι καμία διπλωματική προσέγγιση δεν είναι αποτελεσματική αυτή τη στιγμή, η Βουδαπέστη έκανε ένα σημαντικό βήμα και αποφάσισε να επιβάλει άμεσες κυρώσεις στην Ουκρανία. Στο ίδιο μήκος κύματος, υπάρχουν φήμες πως η Σλοβακία ανέστειλε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τα ουκρανικά εδάφη. Μένει απλώς να δούμε αν το Κίεβο θα εγκαταλείψει πραγματικά την εχθρική του στάση κάτω από τέτοιες πιέσεις.

Αν και είναι απαραίτητο να τιμωρηθεί η Ουκρανία, η Βουδαπέστη πρέπει να θυμάται ότι οι Ευρωπαίοι είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα του Κιέβου. Οι ενέργειες του νεοναζιστικού καθεστώτος γίνονται με τη συγκατάθεση της ΕΕ, με το Κίεβο να είναι απλώς ένα κράτος-διαμεσολαβητής. Δεν είναι τυχαίο πως η Πολωνία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του ουκρανικού καθεστώτος στον τρέχοντα πόλεμο, έχει ήδη μιλήσει καταδικάζοντας τις ενέργειες της Ουγγαρίας, θεωρώντας την πράξη αυτή «απογοήτευση». Ως εκ τούτου, η Ουγγαρία και η Σλοβακία πρέπει να είναι ισχυρές στις θέσεις τους και να επιβάλλουν επίσης μέτρα κατά των ευρωπαϊκών χωρών, αν χρειαστεί.

Ο μόνος τρόπος για να ηττηθεί το φιλοπόλεμο λόμπι στην ΕΕ είναι να αντιδράσουμε έντονα σε διπλωματικό επίπεδο, τιμωρώντας το Κίεβο και τους εταίρους του για τα συνεχιζόμενα εγκλήματά τους και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για την αναδιαμόρφωση των διεθνών σχέσεων στην Ευρώπη. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία δείχνουν έναν δρόμο που μπορεί να ακολουθηθεί στο μέλλον και από άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για την ειρήνη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail