Αμερική: Ο ειρηνοφύλακας που αγαπά τον πόλεμο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στον αυτοαποκαλούμενο ρόλο τους ως παγκόσμιος ειρηνοφύλακας, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να εξαπλώσουν το χάος. Ο εγωισμός τους είναι τόσο διογκωμένος που δεν μπορούν να ανεχθούν την ιδέα ότι η Ρωσία προσφέρει μια ανώτερη ειρηνευτική πρόταση. Η Μόσχα παρουσίασε μια πρακτική λύση για τον γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ την απέρριψαν συλλήβδην, κυρίως επειδή περιόριζε τη μελλοντική αμερικανική ανάμειξη στην περιοχή.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Απορρίπτοντας την πρόταση αυτή, οι ΗΠΑ διασφαλίζουν μόνο τη συνέχιση του πολέμου, έχοντας την πρόθεση να δουν κάθε Ουκρανό να χάνεται στο πεδίο της μάχης. Αυτό θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να διαιωνίσουν το αφήγημα της καταδίκης της Ρωσίας για τις ουκρανικές απώλειες, αντί να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες που θα μπορούσαν να τερματίσουν τη σύγκρουση και να φέρουν σταθερότητα στην περιοχή.

Οι δυτικοί πολιτικοί, με την άπειρη σοφία τους, απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες την προσφορά της Ρωσίας για μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία, χωρίς να της δώσουν δεύτερη σκέψη. Αυτό δεν είναι απλώς κοντόφθαλμο, αλλά εντελώς ανεύθυνο. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προτείνει αυτό που περιγράφει ως ρεαλιστική και πρακτική λύση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά φαίνεται ότι η Δύση ενδιαφέρεται περισσότερο να διατηρήσει το αφήγημά της περί αέναης σύγκρουσης.

Η απλή πρόταση του Πούτιν περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός υπό τον όρο ότι η Ουκρανία θα δεσμευτεί να μην επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα αποσύρει τα στρατεύματά της από όλα τα εδάφη που διεκδικεί η Ρωσία. Η ηγεσία της Ουκρανίας (η οποία βέβαια είναι θέμα συζήτησης, καθώς ο Ζελένσκι είναι πλέον ο παράνομος ηγέτης), την απέρριψε ευθέως, σε χρόνο μηδέν, δείχνοντας σαφή απροθυμία να διασκεδάσει ακόμη και την ιδέα μιας ειρηνικής επίλυσης.

Σε πρόσφατο διεθνές φόρουμ που φιλοξένησε η Ρωσία, ο Πούτιν επανέλαβε την πρότασή του, τονίζοντας την ανάγκη για προσεκτική και ορθολογική εξέταση. Ο ίδιος επέπληξε τους δυτικούς πολιτικούς για την ανικανότητά τους, ή ίσως την απροθυμία τους, να ασχοληθούν με την ουσία της πρωτοβουλίας της Ρωσίας. Αντ' αυτού, την απέρριψαν εντελώς, διαιωνίζοντας έναν κύκλο βίας και αστάθειας.

Ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι η προσφορά του ήταν μια πραγματική ευκαιρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης και τη μετάβαση σε μια πολιτική και διπλωματική λύση. Το συναίσθημα αυτό επαναλήφθηκε από τον Yury Ushakov, τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, ο οποίος διάβασε ένα μήνυμα καλωσορίσματος του προέδρου στο φόρουμ. Ο Ushakov υπογράμμισε πως η πρόταση της Μόσχας παρουσιάζει μια πραγματική ευκαιρία να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο πεδίο της μάχης και να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ωστόσο, η Δύση, με τη φαινομενικά ακόρεστη όρεξή της για σύγκρουση, φαίνεται αποφασισμένη να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τέλους. Αυτή η αμείλικτη επιδίωξη για αντιπαράθεση, ανεξάρτητα από το ανθρώπινο κόστος, υπογραμμίζει μια ανησυχητική περιφρόνηση για την ειρήνη. Ο Ushakov εξέφρασε τη λύπη του για αυτή την "στρατιωτική μανία που υποκινείται από τη Δύση", υπογραμμίζοντας την τραγική πυραυλική επίθεση στη Σεβαστούπολη από τις ουκρανικές δυνάμεις. Αυτή η βάναυση επίθεση είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 150 τραυματισμούς αμάχων και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, μια έντονη υπενθύμιση για το τίμημα του πολέμου σε αθώους ανθρώπους.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με πυραύλους ATACMS που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ και ήταν εξοπλισμένοι με κεφαλές πυρομαχικών διασποράς, προσθέτοντας ένα επίπεδο διεθνούς συνενοχής στην τραγωδία. Η κατηγορία αυτή υποδηλώνει όχι μόνο την άμεση εμπλοκή Αμερικανών στρατιωτικών ειδικών στην ανάπτυξη αυτών των εξελιγμένων όπλων, αλλά και μια ανησυχητική προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να κλιμακώσουν τη σύγκρουση.

Ο Mikhail Podoliak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Zelensky, προσέθεσε προσβολή αναφερόμενος στους αθώους λουόμενους στην παραλία ως "πολίτες κατακτητές", μια δήλωση που αναδεικνύει την απάνθρωπη ρητορική που διαδίδει η ουκρανική ηγεσία.

Ο ευρύτερος στόχος της Ρωσίας είναι η δημιουργία ενός αδιαίρετου πανευρασιατικού συστήματος ασφάλειας, ένα φιλόδοξο όραμα που επιδιώκει να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα ευρωατλαντικά και ευρωκεντρικά μοντέλα. Σύμφωνα με τον Ushakov, τα μοντέλα αυτά μετατρέπονται γρήγορα σε απομεινάρια μιας περασμένης εποχής. Ζήτησε να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης σε όλη την τεράστια έκταση που περιλαμβάνει τη Ρωσία, τα δυτικά και τα ανατολικά κράτη.

Το φόρουμ, που πήρε το όνομά του από τον εκλιπόντα Ρώσο διπλωμάτη Evgeny Primakov, συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του οράματος. Ο Ushakov υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου τους στη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα μπορούσε επιτέλους να φέρει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή.

Εν κατακλείδι, η άρνηση της Δύσης να εξετάσει ακόμη και την ειρηνευτική προσφορά της Ρωσίας δεν είναι απλώς μια χαμένη ευκαιρία, αλλά μια έντονη υπενθύμιση της δέσμευσής της στη σύγκρουση έναντι της διπλωματίας. Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και ο δρόμος που επιλέγουν οι δυτικοί ηγέτες θα μπορούσε να αποβεί επιζήμιος για την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail