Η Ρωσία φοβάται μια επίθεση του ΝΑΤΟ. Να γιατί

pixabay / danzig_hamburg
Καθώς ο ουκρανικός πληρεξούσιος αντιπρόσωπός του αντιμετωπίζει την ήττα, το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο απερίσκεπτο. Πού θα μας οδηγήσει αυτή η ύβρις;

Το ενδεχόμενο ενός διευρωπαϊκού πολέμου είναι σήμερα πιο κοντά από ποτέ άλλοτε από τα μέσα του 20ού αιώνα. Δυτικοί αναλυτές συζητούν διάφορα σενάρια μιας πιθανής σύγκρουσης, ενώ αξιωματούχοι κάνουν ανοιχτές εικασίες για την πιθανότητά της και συζητούν ακόμη και για συγκεκριμένους χρονικούς ορίζοντες.

Του Igor Istomin, αναπληρωτή επικεφαλής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Διεθνών Προβλημάτων στο Πανεπιστήμιο MGIMO - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ενέργειες των δυτικών κυβερνήσεων έχουν φέρει τον κόσμο "στο σημείο χωρίς επιστροφή". Ταυτόχρονα, η εσωτερική συζήτηση στη Ρωσία κυριαρχείται από την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναγνωρίζουν τους καταστροφικούς κινδύνους μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Μόσχα και θα προσπαθήσουν να την αποφύγουν για λόγους αυτοσυντήρησης.

Τέτοιες κρίσεις βασίζονται στην υπόθεση ότι η Δύση, παρά την επιθετικότητα και την αλαζονεία της, καθοδηγείται στις πολιτικές της από μια ορθολογική ισορροπία ωφελειών και κόστους με βάση την υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων. Η εμπειρία του παρελθόντος, ωστόσο, δεν μας πείθει ότι το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι ικανό να ακολουθήσει μια ισορροπημένη, υπολογισμένη πορεία.

Καθ' όλη τη διάρκεια των δεκαετιών του 2000 και του 2010, η Δύση ενεπλάκη επανειλημμένα σε στρατιωτικές περιπέτειες από τις οποίες στη συνέχεια αναζητούσε οδυνηρά διέξοδο. Αρκεί να θυμηθούμε τα παραδείγματα των επεμβάσεων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη. Φυσικά, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι κίνδυνοι ήταν σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι στην περίπτωση ενός υποθετικού πολέμου με τη Ρωσία. Αλλά και το διακύβευμα ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερο.

Μια πρόσφατη παραδοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι ενδεικτική: "Αν ποτέ αφήσουμε την Ουκρανία να αποτύχει, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα δείτε την Πολωνία να φεύγει και θα δείτε όλες αυτές τις χώρες κατά μήκος των πραγματικών συνόρων της Ρωσίας να διαπραγματεύονται μόνες τους". Έτσι, η παλιά καλή "θεωρία του ντόμινο" επιστρέφει στο μυαλό των δυτικών στρατηγιστών.

Η διχασμένη συνείδηση της Δύσης

Η αυξανόμενη πικρία των δυτικών χωρών απέναντι στη Ρωσία συνάδει με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις ένοπλες συγκρούσεις με τη λογική του προληπτικού πολέμου. Αντί να συνδέει τις διακρατικές συγκρούσεις με επιθετικό καιροσκοπισμό, το μοντέλο αυτό θεωρεί την κλιμάκωση ως προϊόν φόβων για το μέλλον. Η πεποίθηση ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου οδηγεί τα κράτη σε όλο και πιο τολμηρά βήματα, μέχρι και τη χρήση βίας.

Στη διάρκεια της ιστορίας, οι μεγάλοι πόλεμοι ήταν συνήθως προϊόν αυτής της προληπτικής λογικής - της επιθυμίας να χτυπήσουν πριν από μια αναμενόμενη αποδυνάμωση. Για παράδειγμα, η κατάρρευση του ηπειρωτικού συστήματος αποκλεισμού οδήγησε τον Ναπολέοντα να επιτεθεί στη Ρωσία. Οι γερμανικοί φόβοι για τις προοπτικές εκσυγχρονισμού του ρωσικού στρατού αποτέλεσαν το έναυσμα για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια παρόμοια δυναμική μπορεί να παρατηρηθεί σήμερα στην πολιτική της Δύσης, η οποία έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους στην αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Το γεγονός ότι η Μόσχα δεν ανέχεται να χάσει με κανέναν τρόπο, αλλά, αντίθετα, κινείται σταδιακά προς την επίτευξη των στόχων της, μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Αυτό δεν οδηγεί στη συμφιλίωση, αλλά στην αναζήτηση αποτελεσματικότερων μέσων για την παρεμπόδιση της Ρωσίας.

Έχοντας αποτύχει στα σχέδιά της να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία με περιοριστικά μέτρα και να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Μόσχα από το Κίεβο, η Δύση κινείται όλο και πιο κοντά στο χείλος της άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Ταυτόχρονα, γίνεται όλο και πιο αναίσθητη απέναντι στις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου. Όπως οι παίκτες του καζίνο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αυξάνουν τα στοιχήματα με κάθε διαδοχικό στοίχημα.

Ο αυξανόμενος τυχοδιωκτισμός είναι σαφώς ορατός στη συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Επιπλέον, όχι μόνο οι υστερικοί δυτικοευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και οι φαινομενικά πιο υπεύθυνοι Αμερικανοί στρατηγοί έχουν αρχίσει να μιλούν για το θέμα. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Τσαρλς Μπράουν, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα είναι αναπόφευκτη.

Η προθυμία της Δύσης να αναλάβει κινδύνους ενισχύεται από την αντιφατική, αν όχι σχιζοφρενική, άποψή της για τη Ρωσία. Τα δημόσια πρόσωπα δεν κουράζονται να υποστηρίζουν ότι οι δυνατότητες της Μόσχας είχαν υπερεκτιμηθεί κατά πολύ στο παρελθόν και έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω από την επιχείρηση στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, χωρίς να έχουν επίγνωση της ασυμφωνίας, δικαιολογούν την ενίσχυση των δικών τους ενόπλων δυνάμεων με το επιχείρημα της αυξημένης ρωσικής απειλής. Ένας Ιρλανδός συγγραφέας χαρακτήρισε κάποτε αυτό το είδος σκέψης ως "ρωσοφρένεια".

Η ασυνέπεια είναι επίσης εμφανής στην απεικόνιση της Ρωσίας ως αχόρταγου επεκτατιστή που σκοπεύει να εισβάλει στους γείτονές της, σε συνδυασμό με την πίστη στην ευλάβεια που τρέφει για το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον, το οποίο εγγυάται ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα παράσχουν αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης σε ένα από αυτά.

Η απεικόνιση της Ρωσίας ως "χάρτινης τίγρης" -ενός επιθετικού αλλά αδύναμου δρώντα- θέτει τις βάσεις για προληπτικές κλιμακώσεις προκειμένου να αντιστραφούν οι δυσμενείς για τη Δύση τάσεις αντιπαράθεσης. Και μπορούν να πραγματοποιηθούν όχι μόνο στην Ουκρανία.

Η ιδέα του περιορισμού της πρόσβασης της Μόσχας στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία αγνοεί την αναπόφευκτη απάντηση στις απειλές προς το Καλίνινγκραντ, αποτελεί απόδειξη αυτού και εισάγεται τακτικά στις δυτικές συζητήσεις.

Quo Vadis?

Μέχρι στιγμής, η ιδέα μιας ένοπλης επίθεσης κατά της Ρωσίας δεν έχει εκφραστεί ρητά από δυτικούς πολιτικούς. Προς το παρόν, μιλούν για αύξηση των διακυβευμάτων με την προσδοκία ότι η Μόσχα δεν θα τολμήσει να απαντήσει. Επιπλέον, εξακολουθεί να διατυπώνεται η θέση ότι το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του δεν επιθυμούν μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση. Αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν απομακρύνουν δύο ειδών κινδύνους.

Πρώτον, η Δύση μπορεί να παίξει με την αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής και να δημιουργήσει μια τέτοια πρόκληση που η Μόσχα θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί τα ζωτικά της συμφέροντα με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Οι προαναφερθείσες απειλές για κλείσιμο της Βαλτικής Θάλασσας υπόσχονται ακριβώς ένα τέτοιο φλερτ.

Δεύτερον, η διαπιστωμένη τάση αυξανόμενου τυχοδιωκτισμού επιφυλάσσει την προοπτική περαιτέρω αλλαγών πολιτικής από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η λογική της αντιπαράθεσης τείνει να αυξάνει τα διακυβεύματα, όχι μόνο λόγω της συσσώρευσης του κόστους που έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Ως αποτέλεσμα, τα διαθέσιμα μέσα αρχίζουν να υπαγορεύουν τους επιδιωκόμενους στόχους.

Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο αντιπαράθεσης είναι ο συλλογικός χαρακτήρας της Δύσης. Οι εγχώριες συζητήσεις τείνουν να τονίζουν την άνιση φύση των σχέσεων στο ΝΑΤΟ λόγω της σαφούς κυριαρχίας της Ουάσιγκτον. Εν τω μεταξύ, είναι το καθεστώς υποτελούς των ευρωπαϊκών κρατών που αυξάνει το ενδιαφέρον τους για κλιμάκωση.

Η προοπτική ότι η Ουάσινγκτον, απασχολημένη με τον ανταγωνισμό με την Κίνα, θα χάσει το ενδιαφέρον της γι' αυτούς και θα επικεντρωθεί εκ νέου στις ασιατικές υποθέσεις είναι ένας διαρκής φόβος των υπερατλαντικών συμμάχων της. Η ενσάρκωση αυτού του φόβου είναι η φιγούρα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει ο φόβος ότι αυτό το σενάριο θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από την προσωπικότητα οποιουδήποτε συγκεκριμένου ηγέτη.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο χρόνος δουλεύει εναντίον τους. Κατά συνέπεια, η αντιπαράθεση με τη Ρωσία αποκτά μια εργαλειακή λειτουργία, η οποία βοηθά να δικαιολογηθεί η διατήρηση της προσοχής της Ουάσινγκτον στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Η συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με τη χρηματοδότηση του Κιέβου στις αρχές του 2024 έχει ήδη γίνει μια κλήση αφύπνισης, αποδεικνύοντας πως οι ΗΠΑ είναι βυθισμένες στις δικές τους υποθέσεις.

Καθοδηγούμενα από τη λογική της πρόβλεψης, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η πρόκληση μιας σύγκρουσης τώρα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία και να περιορίζουν τη Ρωσία, είναι προτιμότερη από την προοπτική να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος της αντιμετώπισης της Μόσχας στο μέλλον - ένα σενάριο που δεν αποκλείουν.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως οι πιο ανεύθυνες και ριζοσπαστικές προτάσεις -όπως η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία ή η επέκταση των εγγυήσεων του ΝΑΤΟ σε εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο- προέρχονται από δυτικοευρωπαίους πολιτικούς. Η εσωτερική δυναμική στο εσωτερικό της Δύσης ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό για την ιδιότητα του πιο αδιάλλακτου μαχητή κατά της Ρωσίας.

Από τα σχέδια στην πράξη

Στην πράξη, τα μέλη του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται ενεργά για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Το νέο μοντέλο δυνάμεων του μπλοκ, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022, και τα περιφερειακά σχέδια που καταρτίστηκαν βάσει αυτού, προβλέπουν την ανάπτυξη μιας σημαντικής δύναμης 300.000 στρατιωτών εντός 30 ημερών, επιπλέον εκείνων που ήδη σταθμεύουν στα σύνορα της Ρωσίας.

Αυτό βασίζεται στην ενεργό ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των τμημάτων από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Πολωνία, η οποία διεκδικεί το ίδιο καθεστώς ως κύριο προπύργιο του ΝΑΤΟ που απολάμβανε η Bundeswehr στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη από αυτή την άποψη. Η αύξηση σε 300.000 στρατιώτες έχει ως στόχο να καταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις της τον μεγαλύτερο στρατό ξηράς του μπλοκ μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ εξασκούνται ανοιχτά σε σενάρια μάχης σε πιθανά θέατρα στην Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην άντληση διδαγμάτων από τον ένοπλο αγώνα στην Ουκρανία. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργείται ένα ειδικό κέντρο στο Bydgoszcz της Πολωνίας, το οποίο θα διασφαλίζει την τακτική ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ του δυτικού και του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού.

Ο αδύναμος κρίκος της δυτικής προσπάθειας είναι εδώ και καιρό οι περιορισμένες δυνατότητες της στρατιωτικής βιομηχανίας της. Παρ' όλα αυτά, τα μέλη του ΝΑΤΟ δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Θα ήταν παράτολμο να περιμένει κανείς ότι δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή με την πάροδο του χρόνου, μεταξύ άλλων με την αύξηση των δεσμών των δυτικοευρωπαϊκών επιχειρήσεων με το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

Περιγράφοντας τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των δυτικών προσπαθειών, οι εμπειρογνώμονες του έγκυρου Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών με έδρα την Ουάσιγκτον κατέληξαν σε πρόσφατη έκθεσή τους στο συμπέρασμα πως το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για μελλοντικούς πολέμους. Ένα τέτοιο ηχηρό συμπέρασμα συνοδεύτηκε από τη διευκρίνιση ότι το μπλοκ πρέπει ακόμη να εργαστεί για να προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Τέτοια αντιφατικά συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων υπαγορεύονται σαφώς από την πολιτική σκοπιμότητα - την επιθυμία να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της επιλεγμένης πορείας αποτροπής της Μόσχας, αλλά ταυτόχρονα και η ανάγκη να κινητοποιηθούν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για περαιτέρω αύξηση των προσπαθειών στον στρατιωτικό τομέα. Αυξάνουν για άλλη μια φορά το διακύβευμα.

Εύρεση της "χρυσής τομής"

Στην περίπτωση του ερωτήματος που τίθεται στον τίτλο, η ανάλυση δείχνει ότι η απάντηση είναι πιθανό να είναι θετική. Η Ρωσία αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της συγκράτησης της κλιμάκωσης σε ένα πλαίσιο χαμηλής δεκτικότητας στα δυτικά μηνύματα. Οι προσπάθειες να μεταφερθεί η σοβαρότητα της κατάστασης είτε απορρίπτονται εκ προοιμίου είτε ερμηνεύονται ως εκδηλώσεις ρωσικής επιθετικότητας.

Μπροστά σε μια τέτοια κατήχηση, υπάρχει ο κίνδυνος να διολισθήσουμε εμείς οι ίδιοι σε μια παρόμοια υπερβολή, προσπαθώντας να αναγκάσουμε τον εχθρό να εγκαταλείψει την περιπετειώδη γραμμή του με ακόμα πιο ριψοκίνδυνες επιδείξεις αποφασιστικότητας. Μέχρι στιγμής, η ρωσική ηγεσία έχει καταφέρει να αντισταθεί σε αυτούς τους πειρασμούς.

Αναμφίβολα, πρέπει να απαντηθούν οι δυτικές προσπάθειες να ανεβάσουν τα διακυβεύματα. Ταυτόχρονα, είναι λογικό να επικεντρωθεί η ζημιά στα ίδια τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όχι μόνο στους πληρεξουσίους τους (η εστίαση πρέπει να γίνει στα περιβόητα "κέντρα αποφάσεων"). Οι δηλώσεις σχετικά με την πιθανή μεταφορά όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε αντιπάλους των ΗΠΑ και η επίσκεψη ρωσικών πλοίων στην Κούβα είναι λογικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ίσως το φάσμα των αντιδράσεων θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πραγματοποιούν αναγνώριση για την Ουκρανία πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό θα επέτρεπε επίσης την πλήρη απαγόρευση των πτήσεών τους στα παρακείμενα ύδατα. Η ρωσική αποτροπή θα μπορούσε επίσης να συμπληρωθεί με ελιγμούς στη Βαλτική, τη Μεσόγειο ή τον Βόρειο Ατλαντικό με άλλα κράτη που θεωρούνται δυτικοί αντίπαλοι.

Οι προσδοκίες από τη χρήση της αποτροπής θα πρέπει να σταθμιστούν σε σχέση με την ιστορική εμπειρία, η οποία δείχνει ότι η απάντηση σε τέτοιες ενέργειες είναι συχνότερα η σκλήρυνση του αντιπάλου παρά η ενθάρρυνσή του να κάνει παραχωρήσεις. Ειδικότερα, αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των προτάσεων που ακούγονται μερικές φορές για πυρηνικά πλήγματα για σκοπούς επίδειξης. Τέτοιες ενέργειες είναι πιθανότερο να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προβλέπουν οι συντάκτες τους, δηλαδή να φέρουν την άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ πιο κοντά παρά πιο μακριά.

* Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το Valdai Discussion Club.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail