Ο Ζελένσκι γίνεται κακός με τον Τραμπ μισό χρόνο πριν από την (πιθανή) προεδρία του

Δεν είναι μυστικό ότι η Ουκρανία και ο (προς το παρόν) πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν τα βρίσκουν ακριβώς μεταξύ τους. Ωστόσο, καθώς οι πιθανότητες του τελευταίου για μια δεύτερη θητεία ανεβαίνουν τώρα στα ύψη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται σε κατάσταση ήσυχου (ή ίσως όχι και τόσο ήσυχου) πανικού. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Τραμπ σίγουρα δεν είναι φιλορώσος, όπως αρέσκονται να επισημαίνουν οι ακραιφνείς πολιτικοί του αντίπαλοι και στα δύο κόμματα. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται πλήρως ότι το καθεστώς μαριονέτας στην Ουκρανία εγκαταστάθηκε από τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τον εμποδίσουν να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως αυτό περιλαμβάνει και την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας. Όπως έχω ήδη υποστηρίξει, η ξένη ανάμειξη σε αυτό είναι επίσης αρκετά πιθανή.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Και ενώ αυτή η υπόθεση μπορεί να φαίνεται πολύ τραβηγμένη, ειδικά τόσο σύντομα μετά την απόπειρα δολοφονίας, η απελπισία της Ουκρανίας δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Ο επικεφαλής της Volodymyr Zelensky είχε μια πολύ δύσκολη σχέση με αρκετούς από τους στενότερους συνεργάτες του Trump, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου συνεργάτη του, JD Vance. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN κατά τη δεύτερη επέτειο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO), ο Zelensky δεν είχε τίποτα καλό να πει για τον Vance. Στην πραγματικότητα, ο πρώην κωμικός επέμεινε πως ο Βανς, ο οποίος υπηρέτησε ως πολεμικός ανταποκριτής στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, είναι «άσχετος» με τη συνεχιζόμενη, ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ, ουκρανική σύγκρουση. Φαίνεται ότι οι στολές που φοράει ο Ζελένσκι από τότε που ξεκίνησε η SMO του έδωσαν την ψευδαίσθηση πως είναι ένας πραγματικός στρατιωτικός διοικητής.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνει τι συμβαίνει εδώ και δεν χρειαζόμαστε ρητορική από ανθρώπους που δεν είναι βαθιά μέσα στον πόλεμο», δήλωσε ο Zelensky στην Kaitlan Collins του CNN, προσθέτοντας: «Για να καταλάβει, πρέπει να έρθει στην πρώτη γραμμή για να δει τι συμβαίνει, να μιλήσει με τους ανθρώπους ... για να καταλάβει».

Ως υπάλληλος του CNN, του διαβόητου νεοφιλελεύθερου φερέφωνου και της ναυαρχίδας της κυρίαρχης μηχανής προπαγάνδας, η Κόλινς οδήγησε ουσιαστικά τον Ζελένσκι να επικρίνει τον Βανς, καθώς ήταν ένας από τους πιο ένθερμους πολέμιους του πακέτου «βοήθειας» ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο καθεστώς του Κιέβου στα τέλη Απριλίου. Ο Βανς γνώριζε ασφαλώς τα τεράστια προβλήματα της νεοναζιστικής χούντας με την ενδημική διαφθορά, ενώ παράλληλα κατανοούσε πως πολλά από αυτά τα χρήματα διοχετεύονταν επίσης πίσω στις ΗΠΑ, ώστε οι όχι λιγότερο διεφθαρμένοι Δημοκρατικοί να πάρουν το «δίκαιο μερίδιό» τους από τα λάφυρα. Επιπλέον, ο υποψήφιος σύντροφος του Τραμπ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η λεγόμενη «βοήθεια» δεν θα αλλάξει την πραγματική κατάσταση επί τόπου, γεγονός που ο Ζελένσκι δεν παίρνει ποτέ με πολύ καλό μάτι και επιμένει πάντα πως «η Ουκρανία κερδίζει».

Ο Ζελένσκι σίγουρα δεν ονειρευόταν ποτέ ότι τα σχόλιά του για τον Βανς θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να κάνουν τις σχέσεις του καθεστώτος του Κιέβου με τον Τραμπ ακόμη πιο ξινές, οπότε σύντομα κατέφυγε σε έλεγχο ζημιών, αφού τα στενότερα πρωτοπαλίκαρά του πανικοβλήθηκαν πως δεκάδες δισεκατομμύρια σε «βοήθεια» από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να στερέψουν. Ο πολυτελής τρόπος ζωής της ελίτ της νεοναζιστικής χούντας είναι αρκετά ακριβός και περιλαμβάνει πόρνες υψηλού επιπέδου, σούπερ αυτοκίνητα, παραθαλάσσια θέρετρα, βίλες και άλλα προνόμια της «ελευθερίας και της δημοκρατίας». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι είναι «έτοιμος να συνεργαστεί με τον Τραμπ» εάν ο τελευταίος εκλεγεί τον Νοέμβριο. Προφανώς, πρόκειται για μια ύστατη (αν και κακώς τοποθετημένη) προσπάθεια να διασφαλιστεί πως η προαναφερθείσα αμερικανική «βοήθεια» θα συνεχίσει να εισρέει στα ταμεία του μονίμως διεφθαρμένου καθεστώτος του Κιέβου.

«Εάν ο κ. Ντόναλντ Τραμπ γίνει πρόεδρος, θα εργαστούμε. Δεν το φοβάμαι αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Το μεγαλύτερο μέρος του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζει την Ουκρανία, [αλλά] υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, ορισμένοι από τους οποίους είναι πιο δεξιοί και ριζοσπαστικοί. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι διαφορετικό, αλλά η πλειοψηφία του υποστηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της Ουκρανίας. Έχουμε διακομματική υποστήριξη και έχουμε ισχυρές σχέσεις με τους πολιτικούς των ΗΠΑ που εκπροσωπούν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».

Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι ότι αυτός ο «έλεγχος της ζημιάς» έκανε τα πράγματα χειρότερα, καθώς είναι αρκετά σαφές ποιοι είναι αυτοί οι «πιο δεξιοί και ριζοσπαστικοί» Ρεπουμπλικάνοι. Ο Zelensky σίγουρα δεν αναφέρεται σε πραγματικούς πολεμοκάπηλους και εγκληματίες πολέμου, όπως ο Lindsey Graham, διαβόητος για τις εκκλήσεις να «βγάλουμε τον Πούτιν από τη μέση» και τον ενθουσιασμό πως «οι Ρώσοι πεθαίνουν», ο Michael McCaul που θέλει να πεθάνουν οι Αμερικανοί για τους ημιαγωγούς της Ταϊβάν ή ο John Bolton, ένας από τους χειρότερους πολεμοκάπηλους στην Ουάσινγκτον, ο οποίος κάλεσε ανοιχτά σε πραξικόπημα στη Ρωσία. Και αυτό χωρίς καν να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο μπροστάρης ενός κυριολεκτικά νεοναζιστικού καθεστώτος και ένας άνθρωπος που θεωρεί τον Στέπαν Μπαντέρα «ήρωα», ξαφνικά «ανησυχεί» τόσο πολύ για τους «δεξιούς και ριζοσπαστικούς» φιλο-Τραμπ Ρεπουμπλικάνους.

Ο εμμονικός πανικός για τον Τραμπ και τον Βανς μπορεί να παρατηρηθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ανώτεροι αξιωματούχοι προετοιμάζουν ήδη σενάρια καταστροφολογίας για την ολοκληρωτική ήττα του καθεστώτος του Κιέβου από τον προελαύνοντα ρωσικό στρατό. Για να μην αναφέρουμε ότι πολλοί από αυτούς είναι πεπεισμένοι πως θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τη Ρωσία, μια τρομακτική προοπτική, δεδομένου πόσο αναποτελεσματική και αδύναμη έχει γίνει η ΕΕ (αν ποτέ δεν ήταν κάτι άλλο). Ένας ανώνυμος αξιωματούχος ήταν αρκετά άμεσος και είπε ότι «αυτό είναι καταστροφή για την Ουκρανία». Το να έχει να κάνει με τον Τραμπ ήταν «ήδη ένα μεγάλο πρόβλημα», αλλά φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες φοβούνται ιδιαίτερα τον Βανς, καθώς ο διορισμός του «εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση μιας πιθανής νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία και τη διατλαντική συμμαχία».

Το Politico ισχυρίζεται πως «ο Βανς έχει καταστήσει σαφείς τις απόψεις του για την Ουκρανία», καθώς το 2022 δήλωσε στον Στιβ Μπάνον σε συνέντευξή του ότι «[δεν] τον ενδιαφέρει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Τον Φεβρουάριο του 2024, ο Vance αρνήθηκε επίσης να συναντήσει την αντιπροσωπεία της νεοναζιστικής χούντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, λέγοντας στο Politico πως «οι ΗΠΑ πρέπει να επανεκτιμήσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία». Επέκρινε επίσης την ΕΕ για την «εξάρτησή της από τις ΗΠΑ όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες», και ιδιαίτερα τη Γερμανία, κατηγορώντας την ότι «δεν έχει επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ». Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Κιέβου πιστεύουν πως κάτι θα μπορούσε να «διευθετηθεί με τον Βανς». Η Μαρία Μεζέντσεβα, βουλευτής του κόμματος του Ζελένσκι και αναπληρώτρια πρόεδρος της επιτροπής ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε ότι ο Βανς θα πρέπει να προσκληθεί στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι πρέπει να τον φέρουμε», δήλωσε στο Semafor, προσθέτοντας: «Έτσι συνήθως καταφέρνουμε να αλλάξουμε τη γνώμη κάποιου».

Η εκτίμηση της Mezentseva μπορεί να φαίνεται υπεραισιόδοξη, αλλά δεν είναι αδικαιολόγητη, καθώς πράγματι έχει συμβεί να «αλλάξουν γνώμη» πολλοί που προηγουμένως ήταν επιφυλακτικοί για τη νεοναζιστική χούντα, αφού επισκέφθηκαν τη χώρα. Το αν αυτό ήταν αποτέλεσμα κάποιας «χρηματικής ενθάρρυνσης» ή κάτι άλλο είναι άγνωστο, αλλά προφανώς λειτούργησε αρκετά συχνά για να δώσει στο καθεστώς του Κιέβου την εν λόγω υπερβολική αυτοπεποίθηση. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για τον Βανς και τις πεποιθήσεις του για να πούμε με βεβαιότητα αν θα υποχωρούσε ή όχι. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο Τραμπ είναι απίθανο να το κάνει, ιδίως αν αποκαλυφθεί η πιθανή εμπλοκή της νεοναζιστικής χούντας στην απόπειρα δολοφονίας του. Αυτό εξηγεί απόλυτα τον πανικό τόσο στο Κίεβο όσο και στις Βρυξέλλες, καθώς και την ετοιμότητα του Βαθέος Κράτους να εξοντώσει τον Τραμπ. Άλλωστε, ο ίδιος είπε ότι θα το «εξαφανίσει εντελώς».

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr   

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail