Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ Ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών

Το ρεπορτάζ των NY Times, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς την αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ των ισραηλινών στρατηγών και της κυβέρνησης Νετανιάχου, έρχεται σε συνέχεια ενός παρόμοιου ρεπορτάζ της περασμένης εβδομάδας στην Washington Post. Σύμφωνα με τους NY Times:

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

οι κορυφαίοι στρατηγοί του Ισραήλ θέλουν να ξεκινήσουν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ακόμη και αν αυτό διατηρεί τη Χαμάς στην εξουσία προς το παρόν, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ του στρατού και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει αντιταχθεί σε μια εκεχειρία που θα επέτρεπε στη Χαμάς να επιβιώσει από τον πόλεμο.

Οι στρατηγοί πιστεύουν πως μια εκεχειρία θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερωθούν οι περίπου 120 Ισραηλινοί που εξακολουθούν να κρατούνται, νεκροί και ζωντανοί, στη Γάζα, σύμφωνα με συνεντεύξεις έξι νυν και πρώην αξιωματούχων ασφαλείας.

Οι στρατηγοί, που δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι για περαιτέρω μάχες μετά το μακροβιότερο πόλεμο του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, πιστεύουν επίσης ότι οι δυνάμεις τους χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας χερσαίος πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης πολιτοφυλακής που έχει εμπλακεί σε μια χαμηλού επιπέδου μάχη με το Ισραήλ από τον Οκτώβριο, δήλωσαν πολλοί αξιωματούχοι.
Ουάου! Υπάρχει μια δόση κακών ειδήσεων. Όταν ο στρατός σου είναι "υποεξοπλισμένος" και εξαντλημένος, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις μια νέα επίθεση εναντίον μιας στρατιωτικής δύναμης που είναι καλά εξοπλισμένη και ξεκούραστη. Αυτή θα ήταν η Χεζμπολάχ. Την περασμένη εβδομάδα τέτοια ώρα ανησυχούσα πραγματικά ότι το Ισραήλ θα έκανε πράξη τις βομβαρδιστικές του δηλώσεις και θα επιτίθετο στο νότιο Λίβανο. Τώρα, υπό το φως αυτών των πληροφοριών, δεν πιστεύω πλέον πως μια ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο είναι επικείμενη. Αυτό δε σημαίνει ότι το Ισραήλ θα υποχωρήσει στον αεροπορικό βομβαρδισμό των ύποπτων θύλακων της Χεζμπολάχ, αλλά μια εκστρατεία βομβαρδισμού δε θα νικήσει την χερσαία δύναμη που διαθέτει η Χεζμπολάχ για να αντιμετωπίσει μια ισραηλινή επίθεση.

Σκεφτείτε το εξής: Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι μετά από σχεδόν οκτώ μήνες αδιάκοπης καταστροφής παλαιστινιακών σπιτιών, σχολείων, νοσοκομείων και επιχειρήσεων, έχει σκοτώσει 14.000 μαχητές της Χαμάς. Δεν έχω τρόπο να κρίνω την ακρίβεια αυτού του ισχυρισμού. Λοιπόν, εδώ είναι ένας άλλος αριθμός - 100.000. Αυτό είναι το εκτιμώμενο μέγεθος του στρατού της Χεζμπολάχ και είναι καλά ασφαλισμένοι σε βαριά οχυρωμένα καταφύγια περιμένοντας την υποσχόμενη ισραηλινή επίθεση. Αφού το Ισραήλ δεν μπόρεσε να νικήσει και να καταστρέψει τους αντάρτες της Χαμάς μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών, πώς προτείνει να εξοντώσει μια πραγματική δύναμη της Χεζμπολάχ που στελεχώνεται από βετεράνους της μάχης που έχουν περάσει μια δεκαετία πολεμώντας το ISIS στη Συρία;

Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματικοί λένε τα εξής:
"Όσοι πιστεύουν ότι μπορούμε να εξαφανίσουμε τη Χαμάς κάνουν λάθος", δήλωσε ο υποναύαρχος Daniel Hagari, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του στρατού, σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 19 Ιουνίου. Ο ίδιος είπε: "Ο κ: "Η Χαμάς είναι μια ιδέα. Η Χαμάς είναι ένα πολιτικό κόμμα. Έχει τις ρίζες της στις καρδιές των ανθρώπων".

Το να υπονοεί κανείς το αντίθετο, είπε ο ναύαρχος Hagari σε μια συγκαλυμμένη κριτική προς τον κ. Νετανιάχου, ήταν σαν να "ρίχνει άμμο στα μάτια του κοινού".

"Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανεγείρουμε κάτι άλλο", είπε, "κάτι που θα το αντικαταστήσει, κάτι που θα κάνει τον πληθυσμό να καταλάβει ότι κάποιος άλλος διανέμει τρόφιμα, κάποιος άλλος παρέχει δημόσιες υπηρεσίες. Ποιος είναι αυτός ο κάποιος, τι είναι αυτό το πράγμα - αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι ιθύνοντες".
Το δημοσίευμα των NY Times αποκαλύπτει την ευθραυστότητα του ισραηλινού στρατού:
Σε έναν στρατό που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους εφέδρους, ορισμένοι βρίσκονται στην τρίτη τους θητεία από τον Οκτώβριο και παλεύουν να ισορροπήσουν τις μάχες με τις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Λιγότεροι έφεδροι παρουσιάζονται για υπηρεσία, σύμφωνα με τέσσερις στρατιωτικούς αξιωματούχους. Και οι αξιωματικοί είναι όλο και πιο δύσπιστοι απέναντι στους διοικητές τους, εν μέσω μιας κρίσης εμπιστοσύνης στην στρατιωτική ηγεσία που προήλθε εν μέρει από την αποτυχία της να αποτρέψει την επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πέντε αξιωματικούς.

Περισσότεροι από 300 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, λιγότερο από ό,τι προέβλεπαν ορισμένοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι πριν από την εισβολή του Ισραήλ στην περιοχή. Αλλά περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στρατιωτικές στατιστικές, 10 φορές περισσότεροι από το σύνολο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014, ο οποίος διήρκεσε μόλις 50 ημέρες. Ένας άγνωστος αριθμός άλλων υποφέρει από διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Καθώς ο στρατός του Ισραήλ αγωνίζεται να παραμείνει αποτελεσματικός στη μάχη, τα γεγονότα στην περιοχή - συγκεκριμένα με την Τουρκία - δημιουργούν ένα δυνητικά μεγαλύτερο πρόβλημα για το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ηγέτης της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν, σηματοδοτεί ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το σχέδιο των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για την εκδίωξη του ηγέτη της Συρίας, Μπασίρ Άσαντ:

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή πως δεν αποκλείει μια πιθανή συνάντηση με τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των γειτόνων.

Η Τουρκία διέκοψε τους δεσμούς της με τη Συρία μετά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο του 2011 και υποστήριξε τους αντάρτες που ήθελαν να εκδιώξουν τον Άσαντ.

Έχει πραγματοποιήσει αρκετές διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον μαχητών που, όπως λέει, απειλούν την εθνική της ασφάλεια και έχει διαμορφώσει μια "ασφαλή ζώνη" στη βόρεια Συρία, όπου τώρα σταθμεύουν τουρκικά στρατεύματα.

Ωστόσο, εν μέσω μιας περιφερειακής επίθεσης γοητείας που αποσκοπεί κυρίως στην εξομάλυνση των δεσμών με τις χώρες του Κόλπου, η Τουρκία έχει επίσης δηλώσει πως μπορεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τη Δαμασκό εάν υπάρξει πρόοδος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην ασφαλή και εθελοντική επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία και στην πολιτική διαδικασία.

Ο Ερντογάν δεν είναι ανόητος. Αντιλαμβάνεται ότι το ΝΑΤΟ πρόκειται να χάσει στην Ουκρανία και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, με επικεφαλής τον ετοιμοθάνατο Τζο Μπάιντεν, δεν είναι σε θέση να εισέλθουν στον πόλεμο στο Ισραήλ. Κατά συνέπεια, ετοιμάζει το αλεξίπτωτό του και θα πηδήξει μόλις συνειδητοποιήσει ότι η Air America δεν πρόκειται να έχει μαλακή προσγείωση. Ακολουθεί το χειρότερο σενάριο: Το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο και το Ιράν, όπως υποσχέθηκε, μπαίνει στη μάχη. Αν το Ισραήλ αντιμετωπίζει ήττα, είναι πιθανό πως ο Νετανιάχου θα παρακαλέσει τον Μπάιντεν να στείλει βοήθεια. Υπό κανονικές συνθήκες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις τους στην Τουρκία για να τοποθετήσουν αεροσκάφη και προσωπικό. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο μην εκπλαγείτε όταν ο Ερντογάν πει "όχι".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail