Ο θάνατος του πετροδολαρίου: Τι πραγματικά συνέβη μεταξύ των ΗΠΑ και των Σαουδαράβων;

pixabay / ptra
Οι ειδήσεις για τη λήξη της συμφωνίας Ουάσινγκτον-Ριάντ μπορεί να είναι ψεύτικες, αλλά μια συμφωνία που αποτελεί κλειδί για την επιτυχία του δολαρίου έχει διαβρωθεί

Λέγεται ότι τα έργα μυθοπλασίας μπορούν συχνά να μεταφέρουν ορισμένες αλήθειες καλύτερα από ένα δελτίο ειδήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα ίσως πρέπει να δει κανείς τις αναφορές που κυκλοφορούν πρόσφατα στο διαδίκτυο σχετικά με τη λήξη της 50ετούς συνθήκης "πετροδολαρίου" μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Του Χένρι Τζόνστον, συντάκτη του RT με έδρα τη Μόσχα, ο οποίος εργάστηκε στα οικονομικά για πάνω από μια δεκαετία - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η συμφωνία είναι ένα κομμάτι μυθοπλασίας. Οι ψευδείς αναφορές φαίνεται να προέρχονται από την Ινδία ή από το σκοτεινό κουβάρι των ιστότοπων που απευθύνονται σε επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Υπήρχε μια επίσημη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 1974 και μια άλλη, μυστική συμφωνία που επιτεύχθηκε αργότερα το ίδιο έτος, σύμφωνα με την οποία οι Σαουδάραβες έλαβαν υπόσχεση στρατιωτικής βοήθειας με αντάλλαγμα την ανακύκλωση των εσόδων από το πετρέλαιο σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Η συμφωνία σύμφωνα με την οποία το Ριάντ θα πωλούσε το πετρέλαιό του σε δολάρια ήταν άτυπη και δεν υπήρχε ημερομηνία λήξης. Το σύστημα των πετροδολαρίων, όπως το γνωρίσαμε, αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό οργανικά.  

Ωστόσο, αυτή η μυθοπλασία υποδεικνύει μια υποκείμενη αλήθεια: το πετροδολάριο έχει εισέλθει σε ένα μακρύ λυκόφως από το οποίο δε θα υπάρξει επιστροφή. Καμία άλλη οικονομική ρύθμιση δεν έχει κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την αμερικανική υπεροχή κατά τον τελευταίο μισό αιώνα. Ωστόσο, στην ουσία του αντιπροσώπευε μια σιωπηρή πετρελαϊκή στήριξη του δολαρίου που θα διατηρούνταν. Για να δανειστώ μια ιδέα που εξέφρασε αρχικά ο οικονομικός αναλυτής Luke Gromen, είναι τελικά η αδυναμία και η απροθυμία της Αμερικής να διατηρήσει αυτή την στήριξη που καταδικάζει σταδιακά το σύστημα.

Προέλευση του πετροδολαρίου

Όταν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη σύνδεση του δολαρίου με το χρυσό το 1971, τερματίζοντας έτσι τη συμφωνία του Bretton Woods, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα οδηγήθηκε στο χάος. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια ταραχώδης περίοδος υψηλού πληθωρισμού και σημαντικών προσαρμογών στη νέα πραγματικότητα των νομισμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας. Αδέσμευτο ακόμη και από το πρόσχημα της στήριξης σε χρυσό, το δολάριο αναπάντεχα υποτιμήθηκε και ο πληθωρισμός οργίασε. Μέχρι το καλοκαίρι του 1973, είχε χάσει το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων.

Αυτό θα έπρεπε να σηματοδοτήσει το τέλος των δυόμισι δεκαετιών της μεταπολεμικής πρωτοκαθεδρίας του δολαρίου. Και όμως συνέβη κάτι αρκετά περίεργο: ο ρόλος του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος και πρωταρχικού εμπορικού μέσου απλώς διευρύνθηκε. Ο λόγος είναι ότι οι Αμερικανοί κατάφεραν να κατευθύνουν το εμπόριο πετρελαίου σε δολάρια, ξεκινώντας από τους Σαουδάραβες το 1974 και λίγο αργότερα επεκτεινόμενοι σε όλο τον ΟΠΕΚ. Αυτό δημιούργησε μια de facto υποστήριξη του δολαρίου σε εμπορεύματα. Δεδομένου πως η αγορά πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερη από την αγορά χρυσού, στην πραγματικότητα έδωσε στο δολάριο ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια.

Σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία της να πουλάει το πετρέλαιό της σε δολάρια, η Σαουδική Αραβία έγινε προτεκτοράτο του αμερικανικού στρατού. Πολλοί θεώρησαν αυτή τη συμφωνία ως μια "προσφορά που δεν μπορείς να αρνηθείς" τύπου "Νονός" για τους Σαουδάραβες. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Σλέσινγκερ τράβηξαν μεγάλη προσοχή στις αρχές του 1975 αρνούμενοι να αποκλείσουν το ενδεχόμενο κατάληψης ξένων πετρελαιοπηγών με τη χρήση στρατιωτικής βίας σε περίπτωση "στραγγαλισμού" της Δύσης από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Παρόλο που η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο προϋπήρχε αυτών των παρατηρήσεων, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το Βασίλειο θεώρησε πως το να μπει κάτω από την σκηνή των ΗΠΑ ήταν μια ασφαλέστερη κίνηση από το να περιμένει να μάθει πώς θα οριστεί η λέξη "στραγγαλισμός".

Πιθανότατα ήταν ένα καλό στοίχημα. Πολλά πράγματα έχουν συμβεί στη Σαουδική Αραβία στο μισό αιώνα που μεσολάβησε, αλλά ένα πράγμα που αποφασιστικά δεν έχει συμβεί είναι μια έγχρωμη επανάσταση ή μια αμερικανική επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος.

Η de facto πετρελαϊκή υποστήριξη και η εξαίρεση που απέδειξε τον κανόνα

Έτσι, το δολάριο από συνδεδεμένο με τον χρυσό στο πλαίσιο του Bretton Woods μετατράπηκε σε ανεπίσημα υποστηριζόμενο από το πετρέλαιο. Και πράγματι, μετά το σοκ του 1973-74, το πετρέλαιο διαπραγματεύτηκε σε ένα αξιοσημείωτα σταθερό εύρος της τάξης των 15-30 δολαρίων ανά βαρέλι για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτή η αξιοσημείωτη σταθερότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιτυχίας της ρύθμισης του πετροδολαρίου. Υπήρξε μια σημαντική εξαίρεση σε αυτή τη σταθερότητα, αλλά ακόμη και αυτή κατέληξε να ενισχύει μόνο το σύστημα.

Αυτή η εξαίρεση είναι το πετρελαϊκό σοκ του 1978-79, που προκλήθηκε από την ιρανική επανάσταση, όταν το πετρέλαιο εκτινάχθηκε πολύ πάνω από το ανώτερο άκρο αυτού του εύρους. Αυτό συνέπεσε (και εν μέρει το προκάλεσε) με μια βαθιά κρίση του δολαρίου και έναν οργιώδη πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή ο πρόεδρος της Fed Paul Volcker ξεκίνησε τη διάσημη σειρά επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων του.

Το σκληρό φάρμακο του Volcker είχε στόχο να ανακόψει τον χειρότερο πληθωρισμό στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν λιγότερο σημαντικό το αποτέλεσμα που είχε στην ενίσχυση της φθαρμένης αξιοπιστίας του δολαρίου. Ένα άρθρο των New York Times της εποχής παραπονιόταν ότι οι κινήσεις του προέδρου της Fed "καθιστούν σαφές πως οι διεθνείς εκτιμήσεις, και συγκεκριμένα η υπεράσπιση του δολαρίου, επηρεάζουν πλέον την αμερικανική οικονομική πολιτική σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική περίοδο". Με άλλα λόγια, ο Βόλκερ κατηγορήθηκε ότι έδινε προτεραιότητα στη λειτουργία του συστήματος του δολαρίου έναντι των εγχώριων εκτιμήσεων.

Είναι σημαντικό να μην αναλωθούμε πολύ στο να ξετυλίξουμε το κουβάρι της αιτίας και του αποτελέσματος εδώ, ή στο να αναζητήσουμε στις ενέργειες του Volcker μια ρητή οπτική γωνία του πετροδολλαρίου. Η αγορά πετρελαίου κατά τη διάρκεια εκείνων των ετών ανταποκρινόταν σε πλήθος παραγόντων και δεν ήταν σε καμία περίπτωση στη δύναμη της Fed να τη διαχειριστεί. Ούτε ο Volcker προσπαθούσε ρητά να το πράξει. Είχε όμως πλήρη επίγνωση του πόνου που προκαλούσαν οι υψηλές τιμές του αργού στους εισαγωγείς πετρελαίου και της απειλής που συνιστούσαν για την σταθερότητα του συστήματος.

Η αποφασιστική δράση του Volcker αποκατέστησε το δολάριο ως το πλέον προτιμώμενο νόμισμα στον κόσμο, και το ισχυρότερο δολάριο βοήθησε να διατηρηθεί το πετρέλαιο φθηνότερο σε δολάριο από ό,τι σε άλλα νομίσματα. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι δημιουργήθηκε η αντίληψη πως οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να υποβάλουν τη δική τους οικονομία σε πόνο (ο Βόλκερ υπέβαλε τις ΗΠΑ σε δύο τιμωρητικές υφέσεις) προκειμένου να διατηρήσουν την αξία του δολαρίου για όλους τους παγκόσμιους παίκτες που κατέχουν ή συναλλάσσονται σε δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 και βασικά παρέμειναν στο εύρος των 15-30 δολαρίων για τα επόμενα είκοσι περίπου χρόνια. Αυτό είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ενεργοποίηση σημαντικών νέων πηγών πετρελαίου, όπως η Βόρεια Θάλασσα, η Αλάσκα και το Μεξικό. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι το δολάριο διατήρησε την αξία του έναντι του πετρελαίου. Δεν έχει καν σημασία πόσο από αυτό αποτελεί πραγματικό επίτευγμα της αμερικανικής πολιτικής και πόσο είναι απλώς μια συγκυρία ευνοϊκών συνθηκών. Αυτό που έχει σημασία είναι πως το δολάριο θεωρούνταν ισοδύναμο με το πετρέλαιο και τα χρόνια του Volcker είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ θα το υπερασπίζονταν πράγματι σε περίοδο κρίσης και θα το διαχειρίζονταν δίκαια. Αυτό έκανε την κατοχή δολαρίων (ή κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ) μια λογική πρόταση για όλους.

Ένα εύρος 30 ετών σπάει και τα υπόλοιπα είναι ιστορία

Προχωρήστε στο 2003, και η τιμή του πετρελαίου άρχισε μια μακρά και σταθερή άνοδο. Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη κινεζική ζήτηση και στη γεωλογική πραγματικότητα ότι πολλά από τα μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα του κόσμου είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους και άρχισαν να ανατρέπονται, πράγμα που σημαίνει ότι το εύκολο στην εξόρυξη πετρέλαιο είχε αρχίσει να σπανίζει (είναι πιο ακριβές να σκεφτόμαστε την αιχμή του "φθηνού" πετρελαίου παρά την πραγματική γεωλογική αιχμή). Το δολάριο εξασθένησε επίσης σημαντικά έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων την περίοδο 2003-2008, γεγονός που ο οικονομολόγος Steve Hanke θεωρεί ότι προκάλεσε το 50% της αύξησης των τιμών του πετρελαίου κατά την περίοδο αυτή.

Είναι σημαντικό πως όταν το πετρέλαιο κινήθηκε στην κορυφή του εύρους τιμών 30 ετών, δεν σταμάτησε. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξάνονταν σταθερά, προτού κορυφωθούν στα 145 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούλιο του 2008. Και πάλι, ένας άλλος τρόπος για να το σκεφτείτε αυτό είναι η πτώση της αξίας του δολαρίου έναντι του πετρελαίου, μια δυσοίωνη εξέλιξη για όσους κατέχουν δολάρια και αγοράζουν πετρέλαιο.  

Αυτή είναι η στιγμή που εμφανίστηκε μια μοιραία ρωγμή στα θεμέλια του οικοδομήματος του πετροδολλαρίου. Με το πετρέλαιο να ανεβαίνει και το δολάριο να αποδυναμώνεται, πού ήταν ένας νέος ατίθασος Paul Volcker για να έρθει και να σφίξει την πολιτική, να ενισχύσει το δολάριο με οποιοδήποτε κόστος και να διατηρήσει την έμμεση πετρελαϊκή του στήριξη; Η απάντηση: δεν υπήρχε πουθενά. Στην πραγματικότητα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου που το αργό αυξανόταν το 2007 και στις αρχές του 2008, οι ΗΠΑ μείωσαν στην πραγματικότητα τα επιτόκια ως απάντηση στην αποδυνάμωση της οικονομίας, επιδεινώνοντας έτσι το πρόβλημα.

Ο Luke Gromen θεωρεί ότι αυτό το επεισόδιο προκάλεσε μια σημαντική επιφοίτηση για πολλά έθνη που είχαν συγκεντρώσει συναλλαγματικά αποθέματα με την πεποίθηση πως το δολάριο θα συνέχιζε να διαχειρίζεται για να είναι τόσο καλό όσο ο χρυσός για το πετρέλαιο και πως οι ΗΠΑ δεν θα ακολουθούσαν πολιτικές που θα είχαν ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση των εισαγωγέων ενέργειας.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα από τον κατακλυσμό των πακέτων διάσωσης και την ποσοτική χαλάρωση τρισεκατομμυρίων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09, η οποία συνέβαλε στην αίσθηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα φείδονταν προσπαθειών για να σταθεροποιήσουν το δικό τους ελαττωματικό τραπεζικό σύστημα - το δολάριο να πάει κατά διαόλου. Είχε επίσης καταστεί προφανές πως η αμερικανική οικονομία ήταν πλέον πολύ χρηματιστικοποιημένη και πολύ μοχλευμένη για να αντέξει μεταχείριση τύπου Volcker.

Τώρα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατακόρυφα το 2009 και το δολάριο ενισχύθηκε (στρεβλά) εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλλά αυτό οφειλόταν άμεσα στην οικονομική σφαγή που προκάλεσε η ίδια η κατάρρευση και η επακόλουθη ύφεση. Κανείς δεν μπέρδεψε τον Μπεν Μπερνάνκι με τον Πολ Βόλκερ.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν επίσης κατακόρυφα το 2014-2016 εν μέσω της έκρηξης του σχιστολιθικού πετρελαίου, η οποία κατέστησε τις ΗΠΑ de facto τον παραγωγό οριακού κόστους παγκοσμίως. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι για μεγάλο μέρος της δεκαετίας 2010-2020, το δολάριο έπεσε σε ένα νέο (αν και υψηλότερο) εύρος τιμών έναντι του πετρελαίου, επαναφέροντας έτσι μια χλωμή αντανάκλαση της προηγούμενης σχέσης δολαρίου-ενέργειας. Αλλά το σύστημα είχε ήδη δυσλειτουργήσει από τότε- το βραχύβιο θαύμα του σχιστόλιθου απλώς καθυστέρησε και συγκάλυψε τις συνέπειες.

Είναι σημαντικό να μην αναζητούμε σε οποιαδήποτε διακύμανση του δολαρίου ή του αργού μια επιβεβαίωση ή διάψευση της ιδέας της πετρελαϊκής στήριξης του δολαρίου. Αυτό που είναι βασικό να κατανοήσουμε είναι ότι, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 με την άνοδο του πετρελαίου που περιγράφεται παραπάνω, η σιωπηρή υπόσχεση του συστήματος του πετροδολλαρίου άρχισε να καταρρέει. Η κατάρρευση αυτή συνεχίζεται έκτοτε.

Η Κίνα θέλει να τυπώσει γιουάν για πετρέλαιο- οι ΗΠΑ υποχρεώνονται ακούσια

Μια χώρα που αντιλήφθηκε έγκαιρα τη μείωση της αξιοπιστίας του δολαρίου είναι η Κίνα. Μόλις λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη απόδραση εκτύπωσης χρήματος στην ιστορία, το Μάρτιο του 2009, ο επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας εξέδωσε μια λευκή βίβλο με τολμηρό τίτλο "Μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος", ζητώντας ένα ουδέτερο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο που θα αντικαθιστούσε το δολαριοκεντρικό σύστημα.  

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, κατέστησε σαφή την επιθυμία της να μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο χρησιμοποιώντας το δικό της νόμισμα. Έχει επίσης μειώσει την αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και αποκτά χρυσό με καταιγιστικούς ρυθμούς, και τα δύο αποτελούν σαφείς ψήφους δυσπιστίας προς το δολάριο.

Πολλοί ερμηνεύουν αυτές τις κινήσεις με υπερβολικά γεωπολιτικούς όρους, ως επιθυμία του Πεκίνου να επιδείξει τους μύες του και να υπονομεύσει τον μονοπολικό κόσμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για δικό του όφελος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως για τους Κινέζους, οι οποίοι είναι short στο πετρέλαιο και long στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αυτό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Η στήριξη σε ένα νόμισμα που υποτιμάται μέρα με τη μέρα και εποπτεύεται από έναν όλο και πιο πολεμοχαρή εξασθενημένο ηγεμόνα για την αγορά του πιο κρίσιμου αγαθού της σύγχρονης οικονομίας - του οποίου η συνολική πορεία των τιμών είναι ανοδική - δεν αποτελεί λύση.

Η Κίνα εισήγαγε συμβόλαια πετρελαίου σε τιμές γιουάν το 2018 στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταστήσει το νόμισμά της εμπορεύσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλο που αυτό αρχικά δεν έκανε μεγάλο πλήγμα στην κυριαρχία του δολαρίου στην αγορά πετρελαίου, έδειξε προς τα πού κατευθύνεται το Πεκίνο. Αυτό που έκανε τη βελόνα να κινηθεί ήταν η σύγκρουση στην Ουκρανία - ή μάλλον η αλλοπρόσαλλη αντίδραση της Ουάσινγκτον σε αυτήν. Και εδώ φτάνουμε στο σημείο συνάντησης μιας βαθιά ριζωμένης οικονομικής τάσης και ενός γεωπολιτικού σημείου ανάφλεξης.

Με τη Μόσχα να περιορίζεται από τις κυρώσεις στο πού θα μπορούσε να διαθέσει το πετρέλαιό της, η Κίνα αύξησε σημαντικά τις αγορές ρωσικού αργού με έκπτωση, με διακανονισμό σε γουάν. Ο θρυλικός αναλυτής Zoltan Pozsar αποκάλεσε αυτή την εξέλιξη "σούρουπο για το πετροδολάριο... και αυγή για το πετρογιουάν".

Η κατάσταση ξεπερνά την Κίνα. Η ομάδα BRICS στο σύνολό της έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αύξηση του εμπορίου σε τοπικά νομίσματα, ένας στόχος που έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα υπό το φως της ιδιότροπης και αυταρχικής χρήσης των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον. Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής θαλάσσιου ρωσικού αργού από το 2022, πληρώνοντας για το ρωσικό αργό σε ρουπίες, ντιρχάμ και γιουάν. Καθώς η ομάδα BRICS εδραιώνεται και οι νέες οικονομικές υποδομές και τα εμπορικά δίκτυα συσπειρώνονται, το εμπόριο πετρελαίου χωρίς δολάρια θα αυξηθεί.

Τον Ιανουάριο του 2023, η Σαουδική Αραβία δήλωσε μάλιστα ανοιχτά ότι ήταν πρόθυμη να πουλήσει πετρέλαιο σε νομίσματα εκτός του δολαρίου, η πρώτη δημόσια αναγνώριση αυτού που αποτελούσε πηγή κερδοσκοπίας εδώ και χρόνια. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, το Βασίλειο σφράγισε μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα, ένας σίγουρος προάγγελος των σχεδίων για μελλοντικές συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα.

Η ρύθμιση του πετροδολαρίου ήταν πολύ καλή για τους Σαουδάραβες και ιστορικά δεν έχουν δείξει μεγάλη προθυμία να την εγκαταλείψουν. Αναμφίβολα, σε αυτό συμβάλλει και ένας ορισμένος δισταγμός όσον αφορά τη ρήξη με τους Αμερικανούς. Τα πράγματα δεν τείνουν να τελειώνουν καλά για τις ηγεσίες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που σταματούν να εκτελούν τις εντολές των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι καιροί αλλάζουν και το Ριάντ φαίνεται να το διαισθάνεται αυτό.

Η Ουάσινγκτον θέλει όλα τα οφέλη αλλά καμία ευθύνη

Είμαστε πλέον συνηθισμένοι στον πολλαπλασιασμό των μη υποστηριζόμενων νομισμάτων, οπότε είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο ασυνήθιστη ήταν η ρύθμιση του πετροδολαρίου για έναν κόσμο που είχε συνηθίσει από καιρό να αντιμετωπίζει κάποια μορφή κανόνα χρυσού. Άλλο πράγμα είναι να επιμένει μια κυβέρνηση ότι ένα νόμισμα πρέπει να γίνεται αποδεκτό εντός των συνόρων της, αλλά το να προτείνει σε μια άλλη χώρα να αποχωριστεί πραγματικά αγαθά -όπως το πετρέλαιο- για χρήματα που δεν υποστηρίζονται από απολύτως τίποτα, θα ήταν δύσκολο να πωληθεί σε προηγούμενες εποχές. Ωστόσο, οι ΗΠΑ κατάφεραν να το κάνουν αυτό και πολλά άλλα.

Όμως μια τέτοια συμφωνία δε θα ήταν ποτέ βιώσιμη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα - περισσότερο από όσο διήρκεσε το Bretton Woods που στηριζόταν στον χρυσό - βασιζόμενη μόνο στην στρατιωτική ισχύ και στις παρασκηνιακές συναλλαγές των διπλωματικών συμμοριών.

Ενώ η Ουάσινγκτον ενεργούσε πάντα με μια ορισμένη αίσθηση ατιμωρησίας, πιστεύοντας ότι δεν υπήρχε βιώσιμη εναλλακτική λύση για το δολάριο, για τη χρυσή εποχή του πετροδολαρίου που διήρκεσε αρκετές δεκαετίες υπήρχε τουλάχιστον μια οικονομική δικαιολογία γι' αυτό. Δούλεψε αρκετά καλά για τον υπόλοιπο κόσμο ώστε, μέχρι πρόσφατα, δεν προέκυψε κανένα μεγάλο μπλοκ που να του αντιτίθεται. Υπήρχε επίσης η μακρά σκιά του Πολ Βόλκερ για να του δώσει αξιοπιστία.

Ωστόσο, όπως ακριβώς οι ΗΠΑ αθέτησαν το 1971 την υποχρέωσή τους να μετατρέψουν τα δολάρια σε χρυσό, έτσι αθέτησαν αργότερα την έμμεση υποχρέωσή τους να διατηρήσουν την αξία του δολαρίου έναντι του πετρελαίου. Έκτοτε, η Ουάσινγκτον έχει αποβάλει κάθε επίφαση δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης και κάθε πρόσχημα διαχείρισης του δολαρίου προς το συμφέρον όλων. Αντ' αυτού, χρησιμοποιεί τώρα το δολάριο ως όπλο σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ανατρέψει τα ίδια τα γεγονότα που συνέβαλε να τεθούν σε κίνηση, μη διατηρώντας εξαρχής την ακεραιότητα του νομίσματος.

Οι ΗΠΑ αγωνίζονται τώρα για να διατηρήσουν όλα τα οφέλη αυτού του διαλυμένου συστήματος, την ευθύνη για το οποίο δεν είναι ούτε εξοπλισμένες ούτε πρόθυμες να αναλάβουν πλέον. Αν το δολάριο δεν είναι συνδεδεμένο με το χρυσό και δεν υποστηρίζεται καν σιωπηρά από το πετρέλαιο, και η Ουάσιγκτον δε θα διατηρήσει την ακεραιότητά του, τότε δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο της διευκόλυνσης του εμπορίου κρίσιμων πόρων. Ένα σύστημα τόσο βαθιά ριζωμένο όσο το πετροδολάριο δε θα εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά όταν τα οικονομικά του θεμέλια έχουν διαβρωθεί, δεν μπορεί να διατηρηθεί για τόσο πολύ με αλαλαγμούς και καπνό και καθρέφτες για ιθαγενείς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail