Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο «Gryphon» ήταν ουσιαστικά μια χερσαία έκδοση του διαβόητου πυραύλου κρουζ «Tomahawk» που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ συνεχίζει να χρησιμοποιεί και να αναβαθμίζει σε τακτική βάση (η τελευταία παραλλαγή είναι το Block 5). Η Σοβιετική Ένωση διέθετε μια πληθώρα πυραύλων για να συναγωνιστεί τον αμερικανικό στρατό, αλλά ο πιο σημαντικός ήταν ο ασυναγώνιστος βαλλιστικός πύραυλος RSD-10 «Pioneer» (ονομασία αναφοράς στο ΝΑΤΟ SS-20 «Saber») με στερεά καύσιμα και εμβέλεια έως και 5800 χιλιόμετρα και ο μοναδικός βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς (IRBM) που μπορούσε να χρησιμοποιήσει τρεις κεφαλές MIRV (πολλαπλά οχήματα επανεισόδου με ανεξάρτητη στόχευση). Αυτές είχαν απόδοση 150 kt η καθεμία ή περίπου 10 (30 συνολικά) φορές ισχυρότερη από τη βόμβα της Χιροσίμα. Υπήρχε επίσης η έκδοση με μία μόνο πολεμική κεφαλή 1 Mt που ήταν περίπου 67 φορές πιο καταστροφική. Κατασκευάστηκαν τουλάχιστον 728 τέτοιες IRBM και μπορείτε να φανταστείτε ότι θα είχαν μετατρέψει την Ευρώπη σε μια ραδιενεργή γυάλινη έρημο για τους επόμενους αιώνες.
Η ΕΣΣΔ είχε προφανώς ένα τεράστιο πλεονέκτημα, αλλά αυτό ελάχιστα θα είχε σημασία δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές θα είχαν απλά καταστρέψει η μία την άλλη. Έτσι, το 1987 υπογράφηκε η Συνθήκη INF (Ενδιάμεσων Πυρηνικών Δυνάμεων), η οποία ώθησε και τις δύο πλευρές να αποσυναρμολογήσουν και να καταστρέψουν όλους τους πυραύλους μεσαίου και ενδιάμεσου βεληνεκούς τους. Ωστόσο, στις 2 Αυγούστου 2019, οι ΗΠΑ απέσυραν μονομερώς την υπογραφή τους, όπως έκαναν με όλες τις άλλες κρίσιμες συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών τα τελευταία 20-25 χρόνια. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 2021, δηλαδή πριν από την SMO (ειδική στρατιωτική επιχείρηση), ο αμερικανικός στρατός επανενεργοποίησε την προαναφερθείσα 56η Διοίκηση Πυροβολικού στη Γερμανία. Οι μονάδες της είναι εξοπλισμένες με τους προηγουμένως απαγορευμένους πυραύλους μέσου και μεσαίου βεληνεκούς, ενώ η 56η σχεδιάζει επίσης να εισάγει νέες πλατφόρμες, όπως τον υπερηχητικό πύραυλο «Dark Eagle», αν και το όπλο αυτό δεν έχει ακόμη παραδοθεί, καθώς η ανάπτυξή του είναι ακόμη αρκετά δύσκολη.
Ωστόσο, ενώ οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τους υπερηχητικούς πυραύλους, έναν τομέα στον οποίο έχουν επισκιαστεί ακόμη και από τη Βόρεια Κορέα, το Πεντάγωνο έσπευσε να επανεισαγάγει οπλικά συστήματα που υπάρχουν ήδη στον αμερικανικό στρατό, αν και σε άλλους κλάδους. Χρειάζονται χρόνια για να μετατραπούν τέτοια όπλα από θαλάσσιες σε χερσαίες πλατφόρμες και μετά από σχεδόν μισή δεκαετία, ο αμερικανικός στρατός υιοθέτησε επίσημα το σύστημα όπλων «Typhon» πέρυσι. Μπορεί να βάλλει τους χερσαίους πυραύλους πολλαπλών χρήσεων SM-6 και τους πυραύλους κρουζ «Tomahawk». Το τελευταίο μπορεί να πλήξει στόχους σε αποστάσεις περίπου 1600 χιλιομέτρων. Η ικανότητά τους να φέρουν τις θερμοπυρηνικές κεφαλές W80 σημαίνει ότι ο παλιός GLCM ουσιαστικά ανασταίνεται, ενώ η ίδια η χρήση της ονομασίας «Typhon» υποδηλώνει ότι ο πύραυλος είναι διάδοχος του «Gryphon». Μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν την οριστική ανάπτυξη αυτών των όπλων στην Ευρώπη, μια κίνηση που θα φέρει πρωτοφανή κλιμάκωση.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, «οι δύο χώρες δήλωσαν ότι οι “επεισοδιακές αναπτύξεις” αποτελούν προετοιμασία για τη μακροπρόθεσμη τοποθέτηση δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς που θα περιλαμβάνουν SM-6, “Tomahawk” και αναπτυξιακά υπερηχητικά όπλα με μεγαλύτερο βεληνεκές από τις σημερινές δυνατότητες στην Ευρώπη». Οι δηλώσεις αυτές υποδεικνύουν διάφορα σημαντικά πράγματα. Πρώτα απ' όλα, η ανακοίνωση του τέλους των «επεισοδιακών αναπτύξεων» σημαίνει ότι τα όπλα αυτά βρίσκονται ήδη στη Γερμανία και ότι η ανάπτυξή τους θα γίνει επίσημα μόνιμη το 2026, κάτι που αποτελεί απλή τυπική διαδικασία που απλώς θα νομιμοποιήσει την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων. Δεύτερον, η ανακοίνωση δεν αναφέρει την πλατφόρμα «Typhon», αλλά αυτό υπονοείται ήδη από την αναφορά στα κύρια όπλα της, το SM-6 και το «Tomahawk». Τρίτον, το προαναφερθέν «αναπτυξιακό υπερηχητικό όπλο» είναι πιθανότατα το «Dark Eagle».
Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη λάβει όλα αυτά υπόψη του και έχει προετοιμάσει μια ευρεία και επαρκή απάντηση. Εκτός από τα υπάρχοντα υπερηχητικά όπλα που διαθέτει, μακράν τα πιο προηγμένα στον κόσμο, η Μόσχα αναπτύσσει και μια πληθώρα άλλων οπλικών συστημάτων που αφήνουν αυτά τα αμερικανικά ισοδύναμα στο χώμα. Τον Απρίλιο δοκίμασε έναν ανώνυμο τύπο IRBM που ουσιαστικά θα διαδεχθεί τον RSD-10 «Pioneer». Τότε, είχα υποστηρίξει ότι ο εν λόγω πύραυλος ήταν πιθανότατα ο RS-26 «Rubezh», ένας εξαιρετικά προηγμένος ευέλικτος IRBM που μπορεί επίσης να μεταφέρει υπερηχητικές κεφαλές ή έως και τέσσερις τυπικές κεφαλές MIRV με απόδοση 300 kt η καθεμία. Αυτές είναι περίπου 20 (80 συνολικά) φορές ισχυρότερες από τη βόμβα της Χιροσίμα. Με βεληνεκές που φτάνει τα 5800 χλμ. καλύπτει ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, αν αναπτυχθεί στη ρωσική Άπω Ανατολή. Περιττό να πούμε ότι η ικανότητα του ΝΑΤΟ να καταρρίψει τέτοια όπλα είναι εξαιρετικά αμφίβολη, για να το θέσουμε ήπια.
Η πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ γυρίζει ουσιαστικά το ρολόι πίσω σε μια εποχή που ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος της αβύσσου σχεδόν κάθε μέρα για σχεδόν μισό αιώνα. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η σημερινή κατάσταση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, καθώς η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη καταστράφηκε από τον αμερικανικό επεκτατισμό. Η ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση είναι η πιο προφανής συνέπεια αυτού, καθώς η Μόσχα αναγκάστηκε να παρέμβει μετά τη δήλωση της Ουάσινγκτον ότι θα τοποθετούσε πυραύλους στο ουκρανικό έδαφος. Παρόμοιες εχθρικές ενέργειες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε (τυπικά) νέα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Φινλανδία, όπου οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τώρα μονάδες σε τουλάχιστον 15 βάσεις. Αυτό συμβαίνει χωρίς καν να ληφθεί υπόψη η σχεδόν άμεση εμπλοκή του Πενταγώνου στην καταπολέμηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία ή η υποστήριξη της Αμερικής σε τρομοκρατικές ομάδες εντός της Ρωσίας. Αν αυτό συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου πότε το Κρεμλίνο θα χάσει την υπομονή του με την πολεμική συμπεριφορά των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr