Η Υεμένη αντεπιτίθεται με στόχο το USS Eisenhower

facebook.com/TheCVN69?ref=embed_page
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης, που πρόσκεινται στην Ανσαράλα, ανέβασαν το επίπεδο της Ερυθράς Θάλασσας στοχεύοντας το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower - δύο φορές μέσα σε 24 ώρες. Η τολμηρή κίνηση καταδεικνύει ένα στρατηγικό σχέδιο για την έκθεση της αυξανόμενης στρατιωτικής ευπάθειας των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία.

Την 1η Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης που πρόσκεινται στην Ansarallah επέδειξαν αξιοσημείωτη τόλμη, στοχεύοντας το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα δύο φορές μέσα σε 24 ώρες. Η κίνηση αυτή, ως απάντηση στα κοινά πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα, σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση στο θέατρο της Υεμένης στο πλαίσιο της ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης με επίκεντρο τη Γάζα. 

Khalil Nasrallah - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου, η Σανάα έχει στοχεύσει σταθερά θωρηκτά και αντιτορπιλικά με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ωστόσο, το χτύπημα στο Αϊζενχάουερ σηματοδοτεί ένα ποιοτικό άλμα στην αντιπαράθεση, ανεξάρτητα από το αν οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το χτύπημα.

Γρήγορη απάντηση από τη Σαναά

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, λίγες ώρες αφότου ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Υεμένης ταξίαρχος Yahya Saree ανακοίνωσε μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της τέταρτης φάσης κλιμάκωσης, η Ansarallah κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων, το έκτο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Al-Fateh Al-Mubin».

Σε αντίποινα, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν τα ξημερώματα σειρά αεροπορικών επιδρομών με στόχο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα Σαναά, καθώς και στις επαρχίες Χοντέιντα και Τάιζ. Οι επιδρομές αυτές, οι πιο σφοδρές από την έναρξη των επιθέσεων ΗΠΑ-ΗΠΑ στις 12 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, προκάλεσαν τον θάνατο 16 Υεμενιτών και τον τραυματισμό άλλων 41, στρατιωτικών και αμάχων.

Το μέγεθος των αεροπορικών επιδρομών και οι απώλειες που προέκυψαν προκάλεσαν μια γρήγορη και σκληρή απάντηση από τη Σαναά. Στο πλαίσιο της τέταρτης φάσης κλιμάκωσης του πολέμου για την υποστήριξη της παλαιστινιακής αντίστασης και την επέκταση της τράπεζας στόχων τους στη Μεσόγειο Θάλασσα, οι Υεμενίτες στόχευσαν γρήγορα και απροσδόκητα το USS Eisenhower, που σταθμεύει στη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα.

Το αεροπλανοφόρο, το οποίο χρησιμεύει ως ορμητήριο για επιθέσεις στην Υεμένη και παρέχει υποστήριξη στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας, χτυπήθηκε ξανά μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Επιπλέον, ένα αντιτορπιλικό στοχοποιήθηκε με αρκετούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω χτυπήματα.

Σημασία του Αϊζενχάουερ

Το USS Eisenhower τέθηκε σε λειτουργία το 1977 και η κατασκευή του κόστισε περίπου 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια (προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό). Ζυγίζει 114.000 τόνους, έχει μήκος 332,8 μέτρα και είναι ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.

Το πολεμικό πλοίο χρησιμεύει ως κινητή αεροπορική βάση και ως τρομερός βραχίονας της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, επιφορτισμένος με τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων στη Δυτική Ασία.

Στο πλοίο υπάρχουν περίπου 90 αεροσκάφη σταθερών πτερύγων και ελικόπτερα και πέντε χιλιάδες προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των πιλότων και των ναυτικών που λειτουργούν και συντηρούν ένα ενσωματωμένο νοσοκομείο. Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από διάφορα πλοία, μεταξύ των οποίων το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων Philippines Sea και τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων Graffley και Mason.

Οι Υεμενίτες έχουν διευρύνει τους στρατηγικούς τους στόχους, στοχεύοντας σε μια ποικιλία πηγών επιθέσεων τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά, όχι μόνο σε εμπορικά πλοία και πολεμικά πλοία. Αυτό υποδηλώνει πως το σχέδιό τους να στοχεύσουν αεροπλανοφόρα ήταν σκόπιμο, με την εκτέλεση να εξαρτάται από την ένταση της επίθεσης εναντίον της χώρας τους.

Το χτύπημα του Αϊζενχάουερ έχει σημαντικές επιπτώσεις. Η Σαναά δεν πτοείται από το αυξανόμενο επίπεδο των στόχων που μπορεί να εμπλέξει, επιδεικνύοντας προθυμία για τολμηρές ενέργειες χωρίς δισταγμό. Επιδεικνύει την τόλμη να πλήξει στόχους που η Ουάσινγκτον θεωρεί κόκκινες γραμμές, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων και ενδεχομένως χερσαίων εγκαταστάσεων και βάσεων σε μελλοντικά στάδια.

Οι ΗΠΑ σε άρνηση

Μετά την ανακοίνωση του στρατού της Υεμένης που επιβεβαίωσε τη στόχευση του Eisenhower, οι ΗΠΑ αρχικά υποβάθμισαν το γεγονός, αποφεύγοντας να το σχολιάσουν. Ωστόσο, το σαουδαραβικό πρακτορείο Al Arabiya, επικαλούμενο αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας, ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί «της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν» ήταν ψευδείς.

Παρ' όλα αυτά, η έλλειψη άμεσου, επίσημου, προερχόμενου από τις ΗΠΑ σχολίου, ακόμη και ως διάψευση, αποτελεί από μόνη της ένδειξη της στοχοποίησης, ανεξάρτητα από το αν το αεροπλανοφόρο υπέστη ζημιές ή όχι.

Την 1η Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ άνοιξαν πυρ εναντίον αρκετών σκαφών που ανήκαν στο ναυτικό της Υεμένης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα ναύτες. Το περιστατικό αυτό ακολουθήθηκε στις 12 Ιανουαρίου από το πρώτο κύμα επιδρομών στην Υεμένη. Εκείνη την ημέρα, οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης υποσχέθηκαν να απαντήσουν, τονίζοντας πως η επίθεση «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Η Σαναά άρχισε σταδιακά να πλήττει αμερικανικά και βρετανικά πλοία στην περιοχή, στοχεύοντας τελικά θωρηκτά και αντιτορπιλικά ανάλογα με τις δυνατότητές της. Οι αντιδράσεις δεν ήταν άμεσες, αλλά εκτυλίχθηκαν σταδιακά, υποδεικνύοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης τελειοποιούσαν προσεκτικά την στρατηγική τους.

Στην τελευταία της απάντηση, λίγο μετά από μια σειρά επιδρομών σε διάφορες περιοχές της Υεμένης και την επακόλουθη απώλεια ανθρώπινων ζωών, οι Υεμενίτες αντέδρασαν αμέσως με φτερωτούς και βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο το αεροπλανοφόρο Eisenhower.

Η απάντηση αυτή ήταν σημαντική με δύο τρόπους: το μέγεθος του στόχου - ένα αεροπλανοφόρο - και η ταχύτητα και η επανάληψη της απάντησης. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μελλοντικές επιθέσεις μπορεί να προκαλέσουν ακόμη πιο εκπληκτικά αντίποινα, παρόμοια με την ταχεία δράση που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η τόλμη της Υεμένης και οι μελλοντικοί υπολογισμοί των ΗΠΑ

Αν και η τολμηρή κίνηση των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης μπορεί να εκπλήξει κάποιους, αξίζει να σημειωθεί πως η τόλμη που επέδειξε η Υεμένη μετά την απόφασή της να υποστηρίξει την παλαιστινιακή αντίσταση μετά την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ στη Γάζα δείχνει ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους ιθύνοντες της Σαναά.

Κατά συνέπεια, οι υπολογισμοί των ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την απρόβλεπτη εξέλιξη σε οποιαδήποτε μελλοντικά εχθρικά βήματα προς την Υεμένη, είτε στο πλαίσιο του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας είτε του συνεχιζόμενου πολέμου Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτι κατά της Υεμένης. Ο στόχος παραμένει η αποκατάσταση της κυριαρχίας σε όλο το έδαφος της Υεμένης από ξηράς και θάλασσας.

Η στόχευση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στέλνει επίσης μηνύματα υψηλού επιπέδου για το μέλλον της αντιπαράθεσης, υποδεικνύοντας πως δεν υπάρχουν όρια στην έκταση και την ένταση της απάντησης της Υεμένης. Η Σαναά καθιερώνεται ως περιφερειακός παίκτης που δεν μπορεί να αγνοηθεί, τοποθετώντας τον εαυτό της μεταξύ των ηγετικών χωρών και δυνάμεων του Άξονα Αντίστασης της Δυτικής Ασίας.

Η πιο κρίσιμη πτυχή αυτής της επιχείρησης είναι ο αντίκτυπός της στην αποτροπή των ΗΠΑ. Το χτύπημα υπονομεύει το αντιληπτό αήττητο της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον, την παρουσία των δυνάμεών της στην περιοχή και τις σχέσεις της με τους συμμάχους.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλήρως τη διάβρωση της αποτρεπτικής τους ισχύος και κατανοούν ότι η απώλειά της μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες. Σε απάντηση, οι Αμερικανοί επιδιώκουν να εφαρμόσουν πολιτικές καταστρατήγησης, όπως η οικοδόμηση περιφερειακών συμμαχιών μέσω της εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών και ενδεχομένως η προώθηση περισσότερων συγκρούσεων.

Ωστόσο, οι ενέργειες της Υεμένης τον τελευταίο χρόνο έχουν μετατρέψει την εξομάλυνση με το Τελ Αβίβ σε δαπανηρή προσπάθεια, καθώς οι Άραβες σύμμαχοι στην περιοχή είναι διχασμένοι ως προς τον τρόπο προσέγγισης της κατάστασης στην Υεμένη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail