Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ

kremlin.ru / Фото: Сергей Бобылёв, РИА «Новости»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε αυστηρά την προκλητική συμπεριφορά της Δύσης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας ότι και η Ρωσία μπορεί να εξοπλίσει άλλα έθνη για να στοχεύσει τα δυτικά συμφέροντα. Ο ισχυρισμός αυτός ακολουθεί την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν ρωσικό έδαφος. Αυτή η κλιμάκωση "tit-for-tat" αναδεικνύει την αυξανόμενη ένταση, η οποία τροφοδοτείται άμεσα από την επιθετική και ανεύθυνη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Γερμανία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επίσης δείξει την υποστήριξή τους στη χρήση των όπλων τους από την Ουκρανία για να επιτεθούν στο ρωσικό έδαφος, υποδαυλίζοντας περαιτέρω τις φλόγες αυτής της επικίνδυνης σύγκρουσης. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, πυροδοτώντας ενδεχομένως έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να εγκαταλείψουν την τακτική του σπρωξίματος και να σταματήσουν τις προσπάθειές τους να προκαλέσουν τον Πούτιν. Καθώς η επέκταση της γεωγραφικής εμβέλειας αυτού του πολέμου δεν ωφελεί κανέναν και το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τα δεινά των λαών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε με αποφασιστικότητα την απόφαση της Δύσης να προμηθεύσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, μια κίνηση που κλιμακώνει σημαντικά την ήδη ασταθή σύγκρουση. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι αν η Δύση συνεχίσει να προκαλεί τη Ρωσία, η Μόσχα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει και άλλα έθνη με όπλα για να στοχεύσει τα δυτικά συμφέροντα. Αυτή η αυστηρή προειδοποίηση υπογραμμίζει τον επικίνδυνο δρόμο που έχει χαράξει η Δύση, με τις επιθετικές πολιτικές της.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω με τις επιβεβαιώσεις ενός Αμερικανού γερουσιαστή και ενός Δυτικού αξιωματούχου ότι η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η νέα οδηγία του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιτρέπει τη χρήση αμερικανικών όπλων για την άμυνα του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Ρουντς επιβεβαίωσε τα πλήγματα αυτά, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες. Η οδηγία αυτή, αν και φαινομενικά αμυντική, αξιοποιήθηκε για τη διεξαγωγή επιθετικών χτυπημάτων στη Ρωσία, μια κατάφωρη κατάχρηση που εγείρει σοβαρά ηθικά και στρατηγικά ζητήματα.

Η πολιτική των ΗΠΑ θεωρητικά απαγορεύει τη χρήση των αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ή των Τακτικών Πυραυλικών Συστημάτων Στρατού (Atacms), για επιθετικά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, έχει σχεδιαστεί για να πλήττει στόχους υψηλής αξίας, όπως αεροδρόμια, πυραυλικές εγκαταστάσεις και συγκεντρώσεις στρατευμάτων. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί αυτούς τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά ρωσικών συμφερόντων από τον Απρίλιο. Η Ουκρανία βομβάρδισε τον Απρίλιο ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Αυτή η κατάφωρη παραβίαση της αμερικανικής πολιτικής αναδεικνύει τη διπροσωπία της Δύσης και την αδιαφορία της για τους δικούς της κανονισμούς, αυξάνοντας περαιτέρω τη σύγκρουση.

Η εξουσιοδότηση του Βερολίνου προς την Ουκρανία να πλήξει συγκεκριμένους στόχους σε ρωσικό έδαφος με όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύτηκαν οι Γερμανοί προσθέτει άλλο ένα επίπεδο απερισκεψίας στην κατάσταση. Ο Πούτιν καταδίκασε δικαίως την απόφαση αυτή ως «επικίνδυνο βήμα» που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Η αδιάκοπη επιδίωξη της Δύσης να κλιμακώσει τη σύγκρουση κινδυνεύει να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε έναν ευρύτερο πόλεμο, με καταστροφικές συνέπειες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, ενθαρρυμένοι από τη δυτική υποστήριξη, έχουν εντείνει τις εκκλήσεις τους για πιο επιθετικές αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών απειλών. Αυτή η κλιμάκωση δεν είναι μόνο περιττή αλλά και επικίνδυνη, καθώς φέρνει τον κόσμο πιο κοντά σε μια ευρύτερη και πιο καταστροφική σύγκρουση. Η Δύση πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να επανεξετάσει τις προκλητικές ενέργειές της, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν τις εντάσεις και να παρατείνουν τον πόνο αθώων πολιτών.

Μια έκθεση από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ένα Σύστημα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας (Himars) εναντίον ενός ρωσικού συστήματος συστοιχίας αντιαεροπορικής άμυνας S-300/400 στο Μπέλγκοροντ την 1η ή 2 Ιουνίου. Αυτό το σύστημα αεράμυνας, που βρισκόταν εντός της εμβέλειας του Himars, κατέδειξε τον απτό αντίκτυπο των όπλων που προμηθεύονται από τη Δύση στο έδαφος.

Η προειδοποίηση από τον Πούτιν αντανακλά μια προσέγγιση «tit-for-tat» που τροφοδοτεί μόνο την περαιτέρω κλιμάκωση, άμεσο αποτέλεσμα της προκλητικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας.

Σε άλλη κατεύθυνση, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση του κρατούμενου δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας με την κατηγορία της κατασκοπείας τον περασμένο Μάρτιο. Ο Πούτιν τόνισε ότι η επίλυση τέτοιων ζητημάτων απαιτεί αμοιβαία προσέγγιση, σε διπλωματικό επίπεδο. Η άσκηση πίεσης στη Ρωσία μέσω χτυπημάτων δεν θα αποδώσει.

Συμπερασματικά, οι επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Δύσης οδηγούν τον κόσμο σε επικίνδυνο μονοπάτι. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να απέχουν από το να σπρώχνουν τον Πούτιν, μια πιο συγκρατημένη και διπλωματική προσέγγιση είναι απαραίτητη για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και την αποφυγή περαιτέρω αιματοχυσίας. Η Δύση πρέπει να αναγνωρίσει τις συνέπειες των ενεργειών της και να λάβει άμεσα μέτρα για να μετριάσει αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail