Γιατί οι μεγάλες δυνάμεις πολεμούν και γιατί συνεργάζονται

pixabay / Tumisu
Το νέο βιβλίο ενός διακεκριμένου θεωρητικού των Διεθνών Σχέσεων εξηγεί γιατί ο "δυναμικός ρεαλισμός" προσφέρει μια συναρπαστική αφήγηση για τις μεγάλες δυνάμεις

Γιατί η Ευρώπη πήγε σε πόλεμο το 1914; Πώς τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος; Θα πολεμήσουν οι ΗΠΑ και η Κίνα για την Ταϊβάν; Φανταστείτε μια μεγάλη σκακιέρα που εκτείνεται σε όλη την υδρόγειο, όπου μεγάλες δυνάμεις με τεράστιους πόρους καταστρώνουν στρατηγικές και ελιγμούς με τα πιόνια τους.

Michael Holmes - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε αυτό το παιχνίδι επιβίωσης με υψηλά στοιχήματα, κάθε κίνηση αντανακλά την επιδίωξη ενός έθνους για ασφάλεια, πλούτο, κύρος και επιρροή. Κάθε έθνος πρέπει να πλοηγηθεί στον ευρύ και περίπλοκο ιστό των συμμαχιών και του εμπορίου, των αντιπαλοτήτων και του πολέμου. Οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να παρακολουθούν με εγρήγορση όλα τα κομμάτια στο ταμπλό και να προβλέπουν πολλές κινήσεις μπροστά τους.

Κάθε κίνηση - μια εμπορική συμφωνία, μια στρατιωτική ανάπτυξη ή μια διπλωματική διαπραγμάτευση - μπορεί να έχει εκτεταμένες και απρόβλεπτες συνέπειες. Μπορεί είτε να ενισχύσει τους δεσμούς συνεργασίας είτε να ωθήσει τα έθνη πιο κοντά σε συγκρούσεις.

Ο Dale Copeland, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, έχει συγγράψει δύο αριστοτεχνικά βιβλία για τις εχθροπραξίες των μεγάλων δυνάμεων, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως βασικοί οδηγοί σε αυτό το πιο επικίνδυνο και πολύπλοκο παιχνίδι. Το Opus Magnum του 2014 "Economic Interdependence and War" (Οικονομική αλληλεξάρτηση και πόλεμος) προσφέρει εμπεριστατωμένες αναλύσεις όλων των πολέμων των μεγάλων δυνάμεων από τους Ναπολεόντειους πολέμους έως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το τελευταίο του βιβλίο "Ένας κόσμος ασφαλής για το εμπόριο" εξετάζει διεξοδικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από την Επανάσταση έως την άνοδο της Κίνας.

Και τα δύο βιβλία παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή ποικιλία στοιχείων υπέρ της μοναδικής θεωρητικής προοπτικής του Copeland, την οποία αποκαλεί "δυναμικό ρεαλισμό".

Σύμφωνα με τον Copeland, ο δυναμικός ρεαλισμός συνθέτει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του επιθετικού και του αμυντικού ρεαλισμού, αναγνωρίζοντας "πώς τα κράτη παλεύουν με την ένταση που παρουσιάζεται από την ανάγκη να μειώσουν ταυτόχρονα τον κίνδυνο σπειροειδών παρεξηγήσεων και τον κίνδυνο να μην κάνουν αρκετά για να οικοδομήσουν τη σφαίρα ισχύος του έθνους".

Ο Copeland συμφωνεί με τους επιθετικούς ρεαλιστές ότι "τα ορθολογικά κράτη που μεγιστοποιούν την ασφάλεια μπορεί να χρειαστεί να επεκταθούν για να αντισταθμίσουν μελλοντικές απειλές". Αλλά εξίσου έντονα συμφωνεί με τους αμυντικούς ρεαλιστές ότι "αν αυτός ο επεκτατισμός καταλήξει να δημιουργεί αυτές τις μελλοντικές απειλές, τότε μπορεί να είναι αυτοκαταστροφικός". Τα κράτη πρέπει διαρκώς να αξιολογούν "την πιθανότητα ο άλλος να είναι μάλλον κακός παρά καλός".

Η δεύτερη βασική διάκριση του Copeland από άλλες σχολές ρεαλισμού είναι η έμφαση που δίνει στη σημασία των οικονομικών σχέσεων. Υποστηρίζει πως οι πολύπλοκες οικονομίες των μεγάλων δυνάμεων εξαρτώνται βαθιά από ζωτικές ξένες αγορές, εμπορικές οδούς και πρώτες ύλες. Οι ηγέτες τους θεωρούν την πρόσβαση σε κρίσιμα στρατηγικά εμπορικά δίκτυα ως αναγκαιότητα ασφάλειας. Εάν προβλέπουν ότι οι θετικές εμπορικές σχέσεις με ένα άλλο έθνος θα συνεχιστούν, ενισχύουν τους δεσμούς ειρηνικής συνεργασίας.

Ωστόσο, αν φοβούνται ότι θα χάσουν την πρόσβαση σε κρίσιμες αγορές, υιοθετούν σκληρές πολιτικές που συχνά οδηγούν σε πόλεμο. "Αυτή η ένταση μεταξύ της ανάγκης επέκτασης της οικονομικής σφαίρας επιρροής του καθενός και της επιθυμίας αποφυγής μιας κλιμακούμενης σπείρας που θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση σε ζωτικές αγορές είναι ενσωματωμένη στο DNA της σύγχρονης πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων", λέει.

Το βιβλίο "Οικονομική αλληλεξάρτηση και πόλεμος" αποδεικνύει πειστικά πως ο δυναμικός ρεαλισμός ξεπερνά όλες τις άλλες θεωρίες των διεθνών σχέσεων σε εξηγητική δύναμη. Ο Copeland δείχνει ότι "στις τριάντα από τις σαράντα περιπτωσιολογικές περιόδους, η οικονομική αλληλεξάρτηση έπαιξε μέτριο έως ισχυρό αιτιώδη ρόλο". Οι εμπορικές προσδοκίες συχνά είχαν σημασία όταν δεν το περιμέναμε καθόλου. Η Ιαπωνία προσπάθησε σκληρά να συνάψει ειρήνη με τις ΗΠΑ μέχρι το 1941, όταν το αμερικανικό εμπάργκο ώθησε τους ηγέτες της σε μια απελπισμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει την επιβίωση του έθνους μέσω της κατάκτησης και του πολέμου.

Οι απαισιόδοξες εμπορικές προσδοκίες επιδείνωσαν επίσης τους γερμανικούς φόβους περικύκλωσης, οι οποίοι εξηγούν εν μέρει και τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Ο Copeland διερευνά πώς ο τύπος του καθεστώτος, οι ομάδες συμφερόντων και η ψυχολογία διαμορφώνουν τη δυναμική των μεγάλων δυνάμεων, παρά την πεποίθησή του ότι οι εγχώριοι παράγοντες σπάνια αποτελούν την πρωταρχική αιτία του πολέμου. Οι ιδεολογικές διαιρέσεις πυροδότησαν τους γαλλικούς επαναστατικούς πολέμους και ενέτειναν τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο εθνικισμός οδήγησε τους γερμανικούς και ιταλικούς πολέμους ενοποίησης.

Ο Copeland αναλύει στατιστικές μελέτες που δείχνουν ότι οι δημοκρατίες είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε συγκρούσεις μεταξύ τους μόνο αν και οι δύο είναι ανεπτυγμένα έθνη. Υποστηρίζει πως τα ανεπτυγμένα έθνη είναι σε καλύτερη θέση να καλλιεργούν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς. Η προοπτική αυτή παραβλέπει μια κρίσιμη εξήγηση που επισημαίνουν οι Jack Levy και William Thompson στο γεμάτο γεγονότα βιβλίο τους "The Arc of War" - τα ανεπτυγμένα κράτη αυξάνουν τόσο το κόστος του πολέμου όσο και τα οφέλη του εμπορίου για κάθε άλλο έθνος.

Ως αποτέλεσμα, τα ανεπτυγμένα έθνη έχουν μεγάλο κίνητρο να αποφεύγουν τις συγκρούσεις μεταξύ τους. Παρόλο που οι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες δημοκρατίες και οι απολυταρχίες έχουν συχνά διεξάγει ασύμμετρους πολέμους εναντίον ασθενέστερων αντιπάλων, η απουσία πολέμου μεταξύ τους από το 1945 προσφέρει ελπίδα ότι μια σταθερή ειρήνη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων είναι εφικτή.

Το "Ένας κόσμος ασφαλής για το εμπόριο" είναι μια συναρπαστική ιστορία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που αποκαλύπτει πώς τα κίνητρα των Αμερικανών ηγετών ήταν συχνά λιγότερο καλοπροαίρετα από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι Αμερικανοί: "Ακόμη και αν καλύπτουν τις πολιτικές τους με τη ζεστή και ασαφή γλώσσα του φιλελευθερισμού και της ελευθερίας, και περιστασιακά βρίσκονται παγιδευμένοι από αυτήν, είναι προσεκτικοί υπολογιστές της εθνικής ασφάλειας μέσα από τον φακό της εμπορικής ισχύος".

Ο Copeland αφηγείται πως οι σκληροί μερκαντιλιστικοί περιορισμοί της Βρετανίας ώθησαν τους Αμερικανούς επαναστάτες στον πόλεμο για την ανεξαρτησία τους. Η ιδεολογία της ελευθερίας απέκτησε δυναμική μόνο όταν έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Οι πόλεμοι του 1812, ο Μεξικανοαμερικανικός Πόλεμος, ο Ισπανοαμερικανικός Πόλεμος και οι πολυάριθμες επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική και την Ασία διεξήχθησαν για να διασφαλιστεί και να επεκταθεί η σφαίρα των οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έφτασαν κοντά σε πόλεμο με τη Βρετανία το 1916, αλλά τελικά κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία, όταν αυτή έγινε η μεγαλύτερη απειλή για το εμπόριο των ΗΠΑ με την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Η μαζική επέκταση της ισχύος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καθοδηγήθηκε κυρίως από την επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή της κυριαρχίας του Άξονα στην Ευρασία.

Η πολιτική οικονομικής ανάσχεσης των ΗΠΑ έναντι της Σοβιετικής Ένωσης ξεκίνησε τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ η άρση των αμερικανικών κυρώσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση των προσπαθειών του Γκορμπατσόφ να επιφέρει τον τερματισμό του. Οι εμπορικές προσδοκίες και η κλασική γεωπολιτική εξηγούν επίσης τους πολέμους στην Κορέα και το Βιετνάμ.

Ο Copeland περιγράφει γιατί η πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας και η στρατιωτική της ανάπτυξη θα μπορούσαν να ερμηνευθούν είτε ως επιθετικές κινήσεις είτε ως οι προβλέψιμες ενέργειες μιας ανερχόμενης δύναμης που αναζητά ασφάλεια και πόρους. Τονίζει την ανάγκη οι ΗΠΑ να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνάμεις που οδηγούν τη συμπεριφορά της Κίνας, ώστε να διαμορφώσουν "μια ισορροπημένη πολιτική που να σηματοδοτεί αποφασιστικότητα και να αποφεύγει τη δημιουργία σπειρών εχθρότητας". Υποστηρίζει ότι μια ολοκληρωτική στρατηγική οικονομικού περιορισμού και η παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές της Κίνας θα μπορούσε να ωθήσει την Κίνα προς στρατιωτικές συγκρούσεις για αμφισβητούμενες περιοχές όπως η Ταϊβάν και η Νότια Σινική Θάλασσα.

Κατά την άποψή του, η διατήρηση του ανοικτού εμπορίου και της διπλωματίας μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να μειώσει τους φόβους οικονομικής παρακμής. Συμβουλεύει τις ΗΠΑ να προβάλλουν στρατιωτική ισχύ στην Ανατολική Ασία για να αποτρέψουν την κινεζική επέκταση, ενώ διαβεβαιώνει την Κίνα ότι η οικονομική δέσμευση θα συνεχιστεί εφόσον αποφύγει την επιθετικότητα.

Οι ζωντανές ιστορικές μελέτες περιπτώσεων και στους δύο τόμους είναι γεμάτες με εκπληκτικές γνώσεις σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μεγαλύτερων πολέμων στη σύγχρονη ιστορία, αμφισβητώντας τη συμβατική σοφία. Το πρωτοποριακό έργο του Copeland χρησιμεύει ως τρομερή προειδοποίηση ότι κάθε "καθοδική σπείρα στις εμπορικές και πολιτικές σχέσεις" μπορεί να μας οδηγήσει κατευθείαν στην καταστροφή.

Πράγματι, οι σοφοί ηγέτες πρέπει να παίξουν μια μεγάλη παρτίδα σκάκι για την ειρήνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail