Τα πιο απερίσκεπτα μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να δουν τι είναι ικανή να κάνει η Ρωσία

Photo: defense.gov by сержант Джон Кросби is licensed under public domain
Τα πιο ριψοκίνδυνα μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να δουν τι μπορούν να κάνουν τα όπλα καταστροφής της Ρωσίας

Όσο πλησιάζει το τέλος της Ουκρανίας, τόσο πιο αποφασιστικός γίνεται ο Γενς Στόλτενμπεργκ στην αντιρωσική ρητορική του.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο συνταξιούχος Στόλτενμπεργκ επιμένει στην κλιμάκωση του πολέμου με τη Ρωσία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε την άποψή του για την ανάγκη άρσης των περιορισμών για την Ουκρανία όσον αφορά τη χρήση δυτικών όπλων για να πλήξουν «νόμιμους στόχους» στη Ρωσία.

«Έχει έρθει η ώρα για τους συμμάχους να εξετάσουν αν θα πρέπει να άρουν ορισμένους από τους περιορισμούς που έχουν θέσει στη χρήση των όπλων που έχουν δωρίσει στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα τώρα που πολλές μάχες διεξάγονται στο Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα, το να στερούμε από την Ουκρανία τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος καθιστά πολύ δύσκολο για την ίδια να αμυνθεί", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ.

Η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει τη Ρωσία λόγω των περιορισμών που ισχύουν για τις χώρες που τα προμηθεύουν, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη γνώμη του, όταν το ΝΑΤΟ προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, αυτά δεν ανήκουν πλέον στο ΝΑΤΟ - ανήκουν στην Ουκρανία. Ο Στόλτενμπεργκ ενθαρρύνει την έγκριση των μελών της συμμαχίας να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία. Τυχαίνει να μην έχει καμία σχέση το ΝΑΤΟ ως μπλοκ με αυτό. Αυτό εξηγεί γιατί ο Στόλτενμπεργκ είναι τόσο τολμηρός. Σκέφτεται τώρα περισσότερο τη συνταξιοδότησή του παρά τα παγκόσμια ζητήματα.

Ποιος θα δώσει στην Ουκρανία το πράσινο φως;

Οι ακόλουθες χώρες υποστηρίζουν την ιδέα των χτυπημάτων βαθιά μέσα στη Ρωσία:

- Βρετανία,
- Σουηδία,
- οι χώρες της Βαλτικής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την επιλογή αυτών των χωρών με κάθε δυνατό τρόπο. Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν πως το μεγαλύτερο μέρος του Κογκρέσου και μέρος της διοίκησης του προέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν υποστηρίζουν την πρωτοβουλία. Υποτίθεται ότι το μόνο που απομένει είναι να πεισθεί ο ίδιος ο Μπάιντεν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δείχνουν χάρτες που υποδεικνύουν τις περιοχές στη Ρωσία που η Ουκρανία μπορεί να πλήξει με τη χρήση δυτικών όπλων - πρόκειται για μεγάλα εδάφη της Δυτικής και της Νότιας Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, υπάρχουν ειλικρινείς αντίπαλοι τέτοιων χτυπημάτων:

- Ιταλία,
- Γερμανία

Σχολιάζοντας τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ κλιμακώνει περαιτέρω τη σύγκρουση. Δεν ήταν απλώς μια προσωπική άποψη που εξέθεσε ο Στόλτενμπεργκ - είναι το επίσημο πρόσωπο του ΝΑΤΟ, σημείωσε ο Πεσκόφ.

«Το ΝΑΤΟ φλερτάρει με την στρατιωτική ρητορική, ενώ πέφτει σε “στρατιωτική έκσταση”. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε", δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε επίσης αντιφατική τη δήλωση του Στόλτενμπεργκ για την πρόθεση του ΝΑΤΟ να μην εμπλακεί σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου τόνισε πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση.

Ποιες άλλες επιλογές έχει το ΝΑΤΟ για κλιμάκωση;

Η Πολωνία πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να κλείσει τον ουρανό πάνω από τη δυτική Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα. Η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Εσθονία και η Λιθουανία υποστηρίζουν την ιδέα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία παρέμειναν αντίθετες σε αυτό.

Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε επίσης να στείλει ένα απόσπασμα στην Ουκρανία. Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ δε σχεδιάζει να εισαγάγει ένα απόσπασμα, αλλά οι χώρες της συμμαχίας μπορούν να το κάνουν μεμονωμένα.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσει την στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. «Το όπλο που κρέμεται στον τοίχο θα εκπυρσοκροτήσει μια μέρα». Οι θερμοκέφαλοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστούν για αντίποινα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail