Η Γερμανία θα στείλει πίσω Ουκρανούς για να πολεμήσουν τη Ρωσία

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την ανακατανομή των Ουκρανών μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μείωση του αριθμού τους στη Γερμανία λόγω της επιβάρυνσης των κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτό περιλαμβάνει το ενδεχόμενο επιστροφής Ουκρανών σε ηλικία μάχης στην Ουκρανία, παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Η Γερμανία έχει δεχθεί 1,152 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, τους περισσότερους στην Ευρώπη, που προσελκύονται από τις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές της. Οι πρόσφυγες αυτοί λαμβάνουν άμεσα επιδόματα ιθαγένειας, σε αντίθεση με άλλους αιτούντες άσυλο που περιμένουν έως και εννέα μήνες.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το μέτρο αυτό ακολουθείται από μια οικονομική επιβράδυνση που επιδεινώνεται από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο επιδείνωσε την κατάσταση όταν διακόπηκε ο αγωγός Nord Stream, οδηγώντας σε προκλήσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην έντονα βιομηχανοποιημένη οικονομία της.

Η γερμανική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βιομηχανικό της τομέα, επηρεάστηκε σημαντικά από τον πόλεμο, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διατήρηση των κρατικών δαπανών και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Η εισροή ουκρανών προσφύγων έχει επιβαρύνει περαιτέρω τους πόρους. Η επιστροφή ορισμένων Ουκρανών στην Ουκρανία αντιμετωπίζει το οικονομικό βάρος, διατηρώντας παράλληλα τη διεθνή υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστηρίζει την ανακατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ και αντιτίθεται στο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, με στόχο να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Γερμανία πρόκειται να εισαγάγει μια νέα στρατηγική για την κατανομή των Ουκρανών μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον περιορισμό του αριθμού των νέων αφίξεων. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στη σημαντική πίεση που ασκείται στις κοινωνικές υπηρεσίες της Γερμανίας λόγω της μεγάλης εισροής ουκρανών μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής Ουκρανών σε πολεμική ηλικία στην Ουκρανία, παρά τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν στις γραμμές του μετώπου.

Οι γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές της Γερμανίας την έχουν καταστήσει προτιμώμενο προορισμό για πολλούς Ουκρανούς. Η χώρα έχει υποδεχθεί 1,152 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Συγκριτικά, η Πολωνία έχει δεχθεί περίπου 956.000, η Ιταλία περίπου 172.500 και η Γαλλία περίπου 68.800. Στους Ουκρανούς πρόσφυγες στη Γερμανία χορηγούνται παροχές ιθαγένειας αμέσως μετά την άφιξή τους, σε πλήρη αντίθεση με άλλους αιτούντες άσυλο που συνήθως περιμένουν περίπου εννέα μήνες.

Οι πρόσφυγες αυτοί λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα ύψους 563 ευρώ, υψηλότερο από αυτό που παρέχουν άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία είναι περίπου 20%, χαμηλότερο από ό,τι σε άλλα κράτη της ΕΕ.

Ο Christian Engelhardt, διαχειριστής της περιφέρειας Bergstrasse, δήλωσε πως οι τοπικές αρχές βρίσκονται στα όριά τους και ζήτησε να σταματήσει η χορήγηση άμεσων επιδομάτων στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Τόνισε ότι οι πόλεις και οι δήμοι έχουν κατακλυστεί από την ανάγκη φιλοξενίας προσφύγων εδώ και μήνες. Ο Engelhardt απαιτεί να μην λαμβάνουν αυτόματα οι Ουκρανοί πρόσφυγες επιδόματα πολιτών.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστηρίζει την ιδέα της κατανομής των προσφύγων εντός της ΕΕ και της αντιμετώπισης της δευτερογενούς μετανάστευσης. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας επιβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξη του Σολτς στην αλληλέγγυα κατανομή των προσφύγων, τονίζοντας την ανάγκη επίλυσης της δευτερογενούς μετανάστευσης εντός της ΕΕ.

Η υπομονή του Σολτς με την Ουκρανία φαίνεται να εξαντλείται. Επανέλαβε την αντίθεσή του στην αναθεώρηση των κανόνων σχετικά με τη χρήση των γερμανικών όπλων από την Ουκρανία και αρνείται να εξουσιοδοτήσει το Κίεβο να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος με τα όπλα αυτά. Ο Σολτς τόνισε ότι οι υφιστάμενοι κανόνες σχετικά με τα γερμανικά όπλα αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ουκρανία και είναι αποτελεσματικοί.

Ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε πως στόχος της γερμανικής πολιτικής είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε έναν μεγάλο πόλεμο. Η στάση αυτή ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύει η Δύση εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ερμήνευσε το αίτημα του Στόλτενμπεργκ ως ένδειξη απελπισίας.

Η οικονομία της Γερμανίας έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη στήριξη της Ουκρανίας, όπως επισημαίνει το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK). Στις 23 Μαΐου, το DIHK ανέφερε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ δυσκολεύεται, με βάση έρευνα σε περισσότερες από 24.000 εταιρείες από διάφορους τομείς και περιοχές. Ο διευθύνων σύμβουλος του DIHK Martin Wansleben σημείωσε αρνητικές επιχειρηματικές προσδοκίες και επιδείνωση των συνθηκών στη βιομηχανία, εξηγώντας την πίεση του Scholz για την ανακατανομή των Ουκρανών προσφύγων και την ανακούφιση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Συμπερασματικά, η πρωτοβουλία της Γερμανίας να μοιράσει τους Ουκρανούς μετανάστες στις χώρες της ΕΕ αποτελεί απάντηση στην αυξανόμενη πίεση που ασκείται στις κοινωνικές υπηρεσίες και την οικονομία της. Η προσέγγιση αυτή αντανακλά την ανάγκη για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail