Σύμμαχος της Ρωσίας θα γίνει «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ

Facebook/Armenian Foreign Ministry
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ και η Αρμενία ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αναβαθμίσουν τις διμερείς τους σχέσεις σε επίπεδο «στρατηγικής εταιρικής σχέσης», με την Ουάσινγκτον να βοηθά το Ερεβάν σε θέματα εμπορίου, στρατιωτικών θεμάτων, δικαστικού συστήματος και δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν φιλοξένησε την Τρίτη στο Ερεβάν τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία Τζέιμς Ο' Μπράιαν. Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία «σημειώθηκαν οι φιλοδοξίες της Αρμενίας για στενότερη συνεργασία με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και τη Δύση».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αρμενία επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον στόχο μιας Αρμενίας που θα είναι δημοκρατική, ευημερούσα και ειρηνική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να αναβαθμιστούν το επόμενο έτος, δήλωσαν οι O'Brien και Mirzoyan. Και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τις εμπορικές και εμπορικές σχέσεις, μαζί με την «αύξηση της συνεργασίας για τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών».

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν «εμπορικές λύσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» για την προώθηση της «επισιτιστικής ασφάλειας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας» της Αρμενίας, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε επίσης να συνεχίσει τον «αμυντικό μετασχηματισμό» της Αρμενίας μέσω της μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης με την Εθνική Φρουρά του Κάνσας, βοηθώντας παράλληλα την αρμενική αστυνομία να «αυξήσει τη λογοδοσία και τη βιωσιμότητα».

Το Ερεβάν αναγνώρισε «σημαντικές συνεισφορές των ΗΠΑ στις προσπάθειες μεταρρύθμισης του τομέα της δικαιοσύνης της Αρμενίας», ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις αρμενικές «προσπάθειες που αποσκοπούν στην προώθηση της αμεροληψίας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», καθώς και τα θεσμικά όργανα που «επικεντρώνονται στην πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος».

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν επίσης περισσότερη χρηματοδότηση για «μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών και ένα ανεξάρτητο περιβάλλον μέσων ενημέρωσης» στην Αρμενία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail