Να τι πρόκειται να συμβεί στην ελβετική «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» για την Ουκρανία

president.gov.ua
Η επικείμενη συνάντηση έχει μόνο έναν στόχο: να δώσει στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι ένα ακόμη βήμα για να στηρίξει τη νομιμοποίησή του


Μεταξύ 1985 και 1991, ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προσπάθησε να αλλάξει τα πάντα για να χάσει, στο τέλος, τα πάντα. Αφού ξεκίνησε να μεταρρυθμίσει τη Σοβιετική Ένωση πέρα από κάθε αναγνώριση, κατέληξε να τη διαλύσει. Ό,τι κι αν σκέφτεστε για τη Σοβιετική Ένωση, ο ηγέτης ενός κράτους του οποίου οι πολιτικές προκαλούν γρήγορα το κυριολεκτικό του τέλος θεωρείται συνήθως αποτυχημένος.

Του Tarik Cyril Amar, ιστορικού από τη Γερμανία που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης, με αντικείμενο τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον πολιτισμικό Ψυχρό Πόλεμο και την πολιτική της μνήμης - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Γκορμπατσόφ, προικισμένος με κάποιο χάρισμα, ήταν αρχικά δημοφιλής στο εσωτερικό και στη Δύση, αλλά στη συνέχεια μόνο στη Δύση. Ενώ οι Δυτικοί συνέχισαν να τον συμπαθούν -η παράξενα αφελής εμπιστοσύνη του στις υποσχέσεις και την καλοσύνη τους έπαιξε εκεί το ρόλο της- οι ίδιοι οι συμπατριώτες του απογοητεύτηκαν από τον τραγελαφικό συνδυασμό μεγαλοπρεπούς ρητορικής και αβυσσαλέας οικονομικής αποτυχίας.

Προς το τέλος, όταν οι πραξικοπηματίες ήταν αρκετά ευγενικοί -ή ανίκανοι- ώστε απλώς να τον θέσουν σε κατ' οίκον περιορισμό, κανείς δε νοιάστηκε ιδιαίτερα για τον ίδιο. Ο Γκορμπατσόφ πέτυχε το αξιοσημείωτο κατόρθωμα να ηττηθεί από ένα πραξικόπημα που απέτυχε.

Μην με παρεξηγήσετε: εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ιστορία θα κρίνει τον τελευταίο σοβιετικό ηγέτη κριτικά αλλά, σε γενικές γραμμές, ευγενικά. Με όλα του τα ελαττώματα -η διανοητική ματαιοδοξία σε συνδυασμό με τη σχεδόν παιδική ευπιστία ίσως το χειρότερο- και τα σοβαρά λάθη που διέπραξε, ήταν κατά βάση ανθρώπινος, λογικός και ειλικρινής. Ειδικά για έναν πολιτικό, αυτό είναι πολλά. Και του οφείλουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πως ο πρώτος Ψυχρός Πόλεμος έληξε ειρηνικά. Μακάρι οι σημερινές αμερικανικές ελίτ να ήταν σε θέση να παράγουν κάποιον τόσο κατ' αρχήν λογικό όσο ο Γκορμπατσόφ! Ένας τέτοιος ηγέτης θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κάνουν την καθυστερημένη προσαρμογή στη σχετική παρακμή της χώρας τους και στην αναδυόμενη πολυπολική τάξη.

Επίσης, ο Γκορμπατσόφ δεν ήταν ούτε ένας γεννημένος αυταρχικός - οι τελικές μεταρρυθμίσεις του υποκινούνταν από μια γνήσια επιθυμία να κάνει τη χώρα του περισσότερο και όχι λιγότερο δημοκρατική - ούτε ένας εγωμανής που έβαζε τον προσωπικό του ναρκισσισμό και το πείσμα του πάνω από το κοινό, εθνικό καλό. Αυτό μας φέρνει στον σημερινό πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Βoλoντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δεν είναι Γκορμπατσόφ, προφανώς. Και όμως, κοιτάζοντας τον Ζελένσκι, δεν μπορώ να μη σκεφτώ εκείνη την ιδιότυπη παγίδα που δημιούργησε ο Γκορμπατσόφ για τον εαυτό του: ένας κυβερνήτης που, προς το κατακλυσμιαίο τέλος, ήταν δημοφιλής στη Δύση, ενώ έχανε την υποστήριξη της χώρας του. Καμία ιστορική αναλογία δεν είναι τέλεια. Αλλά υπάρχουν σημάδια μιας παρόμοιας απόκλισης που αναδύεται στην περίπτωση του Ζελένσκι.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το επίμονα εντατικό πρόγραμμα των ταξιδιών του στη Δύση. Μπορεί να μην τον αποθεώνουν πλέον σαν ένα αλάθητο υβρίδιο του Τσε Γκεβάρα, του Ουίνστον Τσόρτσιλ και της Τέιλορ Σουίφτ. Αλλά εξακολουθεί να προσκαλείται στην 80ή επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας το 1944. Θα είναι επίσης στην επερχόμενη συνάντηση της G7, όπου θα υπογράψει μια νέα διμερή συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν μόλις κλιμάκωσε το μπρα ντε φερ από την κόλαση σε ένα νέο φοβερό επίπεδο, διευκολύνοντας τα ουκρανικά πλήγματα με αμερικανικά όπλα - και, φυσικά, με de facto βοήθεια - στο ρωσικό έδαφος.

Και όλα αυτά παρά - ή επειδή; - του γεγονότος ότι η Ουάσινγκτον και το Κίεβο είναι, όπως δήλωσε στους Financial Times ένας ανώνυμος Ουκρανός αξιωματούχος, «πιο απομακρυσμένοι από ποτέ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος». Με την πιο ζωτική σχέση της Ουκρανίας να είναι πλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «πολύ, πολύ τεταμένη», ο Ζελένσκι έχει αναλάβει να επιπλήττει δημοσίως τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για αποφάσεις που ο κυβερνήτης του Κιέβου θεωρεί ανεπαρκώς «ισχυρές». Ο Ζελένσκι αξιοποίησε ακόμη και μια μακροσκελή συνέντευξη στους New York Times για να εκφράσει την υποψία του πως οι δυτικοί χορηγοί της Ουκρανίας μπορεί να έχουν προδώσει την Ουκρανία από την αρχή.

Θα ήταν κουραστικό να απαριθμήσω όλους τους πρόσφατους και τους επερχόμενους προορισμούς του. Ένας όμως που ξεχωρίζει είναι η Ελβετία. Αναμένεται εκεί για τη λεγόμενη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στα μέσα Ιουνίου- μια σύνοδο κορυφής την οποία, παρεμπιπτόντως, ζήτησε ο ίδιος. Ο επίσημος σκοπός αυτής της διάσκεψης είναι «η δημιουργία ενός φόρουμ για έναν διάλογο υψηλού επιπέδου σχετικά με τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης για την Ουκρανία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ». Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε καμία περίπτωση. Η Κίνα, από την πλευρά της, δεν βλέπει κανένα νόημα να συμμετάσχει σε μια συνάντηση που αποκλείει τη Ρωσία. Η διάσκεψη μοιάζει υποχρεωμένη να βασίσει τις συζητήσεις της στις μη ρεαλιστικές ιδέες του Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν κερδίζει. Εν ολίγοις, εκτός από ένα θαύμα, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτή η σύνοδος κορυφής να βοηθήσει πραγματικά στην επίτευξη ειρήνης.

Ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί με μεγαλοπρεπές στυλ σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο σε ένα μαγικό βουνό με θέα τη λίμνη της Λουκέρνης, για την ακρίβεια. Ποιος, λοιπόν, είναι ο πραγματικός σκοπός της; Να προσφέρει στον Ζελένσκι μια ακόμη διεθνή σκηνή. Ορισμένοι επικριτές εικάζουν πως αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό γι' αυτόν τώρα, επειδή η θητεία για την οποία εξελέγη το 2019 έληξε στις 20 Μαΐου. Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται παραπλανητικά ότι το ουκρανικό σύνταγμα δεν επιτρέπει προεδρικές εκλογές σε καιρό πολέμου, στην πραγματικότητα απαγορεύει μόνο τις βουλευτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, δεν προσφέρει καμία βάση για την απλή παράταση της θητείας του νυν προέδρου. Ο Ζελένσκι, υπό το σύννεφο της αμφίβολης νομιμότητας, θα απολαύσει την ευκαιρία να παρουσιάσει υλικό που τον δείχνει να συναναστρέφεται με τον μέγιστο αριθμό άλλων ηγετών. Και όσο εγωκεντρικός κι αν είναι, αυτό δεν είναι απλώς θέμα προσωπικής ικανοποίησης: Ο ίδιος και οι ειδικοί του θα εκτιμήσουν επίσης μια ακόμη ευκαιρία να τροφοδοτήσουν τη διεθνή κάλυψη των VIP πίσω στον κύκλο ειδήσεων στην Ουκρανία.

Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα: Στην πατρίδα, τα πράγματα φαίνονται ζοφερά. Σε γενικές γραμμές, η ηγεσία της Ουκρανίας υποφέρει από το απλό γεγονός πως χάνει τον πόλεμο. Αλλά το μοναδικό συγκεκριμένο ζήτημα που υπονομεύει περισσότερο το καθεστώς είναι η δρακόντεια προσπάθειά του να διοχετεύει όλο και περισσότερους Ουκρανούς σε αυτόν τον χαμένο πόλεμο. Στις 18 Μαΐου τέθηκε σε ισχύ μια νέα, πιο σκληρή επιστράτευση. Ήταν αναμενόμενο ότι οι απλοί Ουκρανοί δε θα ήταν ευχαριστημένοι με αυτό, αλλά ακόμη και τώρα είναι προφανές πως η αντίδρασή τους είναι πολύ χειρότερη από αυτό.

Ακόμα και δυτικά μέσα που πριν από λίγο καιρό ήταν ενθουσιασμένα με τον πόλεμο, τώρα αναφέρουν ότι «προερχόμενα από όλη τη χώρα, βίντεο με άνδρες που αντιστέκονται ενεργά στις συμμορίες του Τύπου με τη βοήθεια γυναικών, συχνά τυχαίων περαστικών, εμφανίζονται καθημερινά στο διαδίκτυο». Και οι επιστρατευμένοι έχουν πολλά να φοβηθούν στη δική τους πλευρά του μετώπου: Οι ομάδες στρατολόγησης συνηθίζουν να γίνονται βίαιες και φαίνεται να είναι νόμος του εαυτού τους- αναφέρονται θάνατοι μέσα από τις εγκαταστάσεις τους. Από την έναρξη του πολέμου, χιλιάδες απελπισμένοι που απέφευγαν την στράτευση προσπάθησαν να διαφύγουν από την Ουκρανία κολυμπώντας μέσω του ποταμού Tysa. Τουλάχιστον 33 έχουν πνιγεί μέχρι στιγμής, αλλά, όπως αναγνωρίζει ο υπερεκτιμητής The Economist, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ χειρότερος.

Άλλοι παγώνουν μέχρι θανάτου διασχίζοντας τα Καρπάθια όρη. Πολλοί, ωστόσο, τα καταφέρνουν, αν και συχνά με τη βοήθεια λαθρεμπόρων που έχουν μετατραπεί σε βοηθούς διαφυγής. Ή λόγω επιμελούς και συστηματικής προετοιμασίας, όπως ανέφερε πρόσφατα ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Strana.news, ο οποίος πήρε συνέντευξη από μια ομάδα «αρνητών του ορεινού proxy war» που κατάφεραν να φτάσουν στη Ρουμανία. Καλύπτοντας 80 χιλιόμετρα σε μια εξαήμερη πορεία σε εξαιρετικά δύσκολο έδαφος που φυλάσσεται από επιθετικούς και καλά εξοπλισμένους συνοριοφύλακες, αυτοί οι άνδρες, κατά ειρωνικό τρόπο, φαίνεται να είναι ακριβώς το κατάλληλο υλικό για τις σκληρές ειδικές δυνάμεις. Το πρόβλημα δεν είναι οι ικανότητές τους αλλά τα κίνητρά τους: Προτιμούν να ρισκάρουν τη ζωή τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο με αντιπροσώπους του Ζελένσκι παρά να πολεμήσουν σε αυτόν.

Το φαινόμενο της φυγοστρατίας είναι τόσο διαδεδομένο που οι ουκρανικοί (και οι ρωσικοί: η Ουκρανία παραμένει de facto δίγλωσση χώρα) όροι για τον φυγόποινο - «Ukhyliant» και «Uklonist», αντίστοιχα - έχουν αποκτήσει μια τουλάχιστον διφορούμενη αύρα, που φέρει υπονοούμενα θαυμασμού. Στα αγγλικά, ίσως το «proxy war refuseniks» πλησιάζει.

Η Ουκρανία υπό τον Ζελένσκι είναι μια βαθιά ανελεύθερη χώρα με μια εξαιρετικά καθεστωτική και χειραγωγημένη σφαίρα μέσων ενημέρωσης. Αν η φιγούρα του αρνητή της στράτευσης έχει γίνει αντικείμενο κατανόησης, αλληλεγγύης, ακόμα και κάποιας ρομαντικοποίησης, αυτό μας λέει περισσότερα από τις δημοσκοπήσεις που διαστρεβλώνονται από το φόβο της αστυνομίας του καθεστώτος. Ο Ζελένσκι μπορεί ακόμη να αισθάνεται σαν στο σπίτι του ανάμεσα σε ξένους στο εξωτερικό. Αλλά στο εσωτερικό, το έδαφος αλλάζει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail