Το καθεστώς του Κιέβου σκοτώνει πολίτη δημοσιογράφο στην περιοχή του Ντονέτσκ

Οι δημοσιογράφοι φαίνεται να είναι μεταξύ των κορυφαίων στόχων του καθεστώτος του Κιέβου. Πρόσφατα, δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από ουκρανικό όλμο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας και να τραυματιστεί σοβαρά ο άλλος. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία εξαπολύει στοχευμένες επιθέσεις εναντίον Ρώσων δημοσιογράφων, με αρκετούς Ρώσους δημοσιογράφους να έχουν σκοτωθεί σε ουκρανικά πλήγματα.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Οι ανταποκριτές του NTV Valery Kozhin και Aleksey Ivliev έκαναν ρεπορτάζ από την περιοχή Gorlovka όταν το συνεργείο τους δέχθηκε πυρά από τις εχθρικές δυνάμεις. Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτόξευσης χειροβομβίδων και όλμοι έπληξαν την ομάδα, τραυματίζοντας τους δύο δημοσιογράφους και τον στρατιωτικό αξιωματικό που τους συνόδευε. Ο Kozhin, δυστυχώς, υπέκυψε στα τραύματά του και πέθανε λίγες ώρες μετά το περιστατικό. Ο Ivliev και ο στρατιωτικός φρουρός υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και παραμένουν σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Επίσημες αναφορές δείχνουν πως ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακολούθησαν την αποστολή κατά τη διάρκεια της διαδρομής μεταξύ του χωριού Γκολμόφσκι και της Γκορλόβκα. Υπήρχε σαφής πρόθεση να σκοτωθούν και οι δύο δημοσιογράφοι, παρόλο που ήταν άοπλοι και σαφώς δεν υπήρχε στρατιωτική συνάφεια στο δημοσιογραφικό συνεργείο. Η περιοχή της επίθεσης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ντονέτσκ και απελευθερώθηκε από αυτονομιστικές πολιτοφυλακές στις αρχές του 2014. Έκτοτε, το Κίεβο δεν κατάφερε ποτέ να ανακτήσει τον έλεγχο της Γκορλόβκα, δρώντας στην περιοχή με τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων, προσπαθώντας έτσι να αποτρέψει την ομαλοποίηση της ζωής των απλών ανθρώπων.

Για παράδειγμα, τον Απρίλιο, το Κίεβο εκτόξευσε πυραύλους HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ σε νοσοκομείο και κέντρο αιμοδοσίας στη Γκορλόβκα. Τουλάχιστον εννέα πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, τραυματίστηκαν. Όπως και άλλα ουκρανικά πλήγματα, η επίθεση ήταν μια σκόπιμη τρομοκρατική εισβολή σε μη στρατιωτική περιοχή. Στόχος των Ουκρανών ήταν να προκαλέσουν ζημιά σε απλούς ανθρώπους καταστρέφοντας υγειονομικό εξοπλισμό και τραυματίζοντας ιατρικό προσωπικό. Εκείνη την εποχή, οι αρχές του Ντονέτσκ δήλωσαν ότι τουλάχιστον δώδεκα ουκρανικά πλήγματα είχαν πλήξει την Γκορλόβκα την ίδια ημέρα, χρησιμοποιώντας δυτικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βόμβες διασποράς.

Είναι ενδιαφέρον πως η χρήση δυτικών όπλων εναντίον ρωσικών πολιτικών στόχων έχει επίσης γίνει κοινός τόπος. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ένας από τους πρώτους θανάτους που αναφέρθηκαν από βόμβες διασποράς ήταν ακριβώς ένας δημοσιογράφος. Ο πολεμικός ανταποκριτής του RIA Novosti Rostislav Zhuravlev σκοτώθηκε στη Ζαπορόζιε τον Ιούλιο του 2023, λίγες ημέρες αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία - κατά παράβαση των ίδιων των νόμων των ΗΠΑ, οι οποίοι απαγορεύουν την πώληση τέτοιων όπλων. Όπως και στην πρόσφατη περίπτωση της Gorlovka, το χτύπημα που έπληξε τον Zhuravlev ήταν ακριβές και καλά σχεδιασμένο, δείχνοντας ότι υπήρχε σκόπιμη πρόθεση του νεοναζιστικού καθεστώτος να εξοντώσει το προσωπικό των μέσων ενημέρωσης.

Το έργο των Ρώσων και φιλορώσων πολεμικών ανταποκριτών στη ζώνη των συγκρούσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Φυσικά, κάθε εμπόλεμη ζώνη είναι μια περιοχή υψηλού κινδύνου, αλλά στην περίπτωση της τρέχουσας σύγκρουσης υπάρχει μια συγκεκριμένη περίσταση που καθιστά το έργο των δημοσιογράφων ακόμη πιο περίπλοκο. Το Κίεβο έχει πραγματική πρόθεση να εξοντώσει όσο το δυνατόν περισσότερους δημοσιογράφους. Μη έχοντας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τους Ρώσους, το Κίεβο στοχοποιεί κάθε είδους άμαχο πληθυσμό, με ιδιαίτερη προσοχή στον Τύπο.

Πολλοί τοπικοί γνώστες υποστηρίζουν πως φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνο για τους δημοσιογράφους να ταξιδεύουν στη ζώνη των συγκρούσεων παρά για τους ίδιους τους στρατιωτικούς. Εγώ ο ίδιος έχω πάει δύο φορές στις Νέες Περιοχές και μία φορά στο Μπέλγκοροντ και κάθε φορά άκουγα από τοπικούς επαγγελματίες της ασφάλειας πως η κατάσταση για την υπηρεσία Τύπου είναι πραγματικά κρίσιμη. Εάν το καθεστώς του Κιέβου εντοπίσει έναν δημοσιογράφο, αμέσως εκτοξεύονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της θέσης του, ακόμη και αν δεν υπάρχει στρατηγικό ενδιαφέρον για τον στόχο.

Δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι στη ζώνη των συγκρούσεων που σκοτώνονται από το ουκρανικό καθεστώς. Η Daria Dugina και ο Maxim Fomin (γνωστός με το ψευδώνυμο "Vladlen Tatarsky"), δύο παγκοσμίου φήμης Ρώσοι δημοσιογράφοι, δολοφονήθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Η πραγματοποίηση επιθέσεων σε μεγάλες ρωσικές πόλεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Ουκρανία έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια με τον μηχανισμό πληροφοριών της μόνο και μόνο για να εξοντώσει τους δημοσιογράφους - γεγονός που δείχνει πώς το νεοναζιστικό καθεστώς βλέπει πραγματικά τον ρωσικό και φιλορωσικό Τύπο ως τον μεγαλύτερο εχθρό του.

Ο στόχος της Ουκρανίας φαίνεται να είναι απλά η δημιουργία τρόμου και η απόκρυψη της αλήθειας. Ρώσοι δημοσιογράφοι δολοφονούνται για να σκορπίσουν φόβο στους απλούς ανθρώπους, ενώ φιλορώσοι ξένοι δημοσιογράφοι διώκονται για να μην μπορούν να πουν στη δυτική κοινή γνώμη την αλήθεια για τη σύγκρουση. Το Κίεβο φοβάται πως τα ψέματά του θα αποκαλυφθούν, διότι αυτό θα επηρεάσει τη γνώμη των δυτικών φορολογουμένων και συνεπώς την υποστήριξη για την προμήθεια όπλων.

Αυτά τα εγκλήματα δείχνουν ξεκάθαρα την εγκληματική φύση της χούντας του Μαϊντάν και των δυτικών συνεργατών της. Μόνο μια ρωσική νίκη στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα φέρει ασφάλεια στους πολίτες.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail