Πέντε άβολα ερωτήματα για το Ιράν μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου την Κυριακή

Η συντριβή του ελικοπτέρου της Κυριακής που στοίχισε τη ζωή στον Ιρανό πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών, δύο άλλους VIP και το πλήρωμα έχει γίνει αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας από τότε που συνέβη, με ορισμένους να υπονοούν ακόμη και ότι το Αζερμπαϊτζάν ήταν συνένοχο σε αυτό το περιστατικό. Ανεξάρτητα από ό,τι κι αν η πρόσφατα δρομολογημένη έρευνα προσδιορίσει ως αιτία, εξακολουθούν να υπάρχουν πέντε άβολα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν στο Ιράν, τα οποία είναι τα εξής:

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

----------

1. Γιατί ήταν δύο VIPs στο ίδιο ελικόπτερο;

Η συνήθης επιχειρησιακή ασφάλεια προβλέπει πως οι VIP ταξιδεύουν χωριστά σε περίπτωση ατυχήματος ή απόπειρας δολοφονίας, ωστόσο το Ιράν επέτρεψε στον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών του να αναχωρήσουν με το ίδιο ελικόπτερο. Αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι αρκετοί από τους στρατιωτικούς VIP του δολοφονήθηκαν πρόσφατα μετά τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό από το Ισραήλ. Θα πίστευε κανείς πως το Ιράν δε θα έπαιρνε κανένα ρίσκο μετά από αυτό, αλλά αυτή η σκέψη ήταν σαφώς λανθασμένη μετά από αυτό που μόλις συνέβη την Κυριακή.

2. Γιατί οι VIPs ταξίδευαν με ελικόπτερα αμερικανικής κατασκευής;

Όλοι γνωρίζουν ότι οι δυτικές κυρώσεις είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στην ιρανική οικονομία, αλλά λίγοι θα πίστευαν πως το Ιράν φέρεται να εξακολουθεί να βασίζεται σε ελικόπτερα δεκαετιών αμερικανικής κατασκευής για τη μεταφορά των VIP του. Έχει ήδη κλείσει μια συμφωνία για επιθετικά ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής και ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη τον περασμένο χειμώνα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της, οπότε δεν είναι σαφές γιατί δεν αγόρασε κανονικά ρωσικά ελικόπτερα, είτε τότε είτε λίγο νωρίτερα, και αντ' αυτού εξακολουθεί να βασίζεται σε αυτά τα παλιά αμερικανικής κατασκευής.

3. Γιατί δεν υπήρχε κανένα σήμα από το σημείο της συντριβής;

Ο τότε αντιπρόεδρος του Ιράν ισχυρίστηκε ότι δημιουργήθηκε επαφή με έναν από τους επιβάτες, ωστόσο για κάποιο λόγο οι αρχές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν γεωτοποθετικά το σημείο της συντριβής στη συνέχεια. Επομένως, αυτό μπορεί να ήταν απλώς ένα «ευγενές ψέμα» για να διαχειριστεί τις αντιλήψεις του κοινού εκείνη την ώρα. Σε κάθε περίπτωση, είναι επίσης ενδιαφέρον πως ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπόρεσε να βρει σήμα αναμεταδότη κατά τη διάρκεια της έρευνας, το οποίο εικάζει ότι είτε ήταν απενεργοποιημένο είτε πως το παλιό ελικόπτερο απλά δεν διέθετε πια.

4. Γιατί το Ιράν χρειάστηκε καν την τουρκική βοήθεια;

Βασιζόμενο στα παραπάνω, το Ιράν ζήτησε την τουρκική βοήθεια για την αναζήτηση του ελικοπτέρου που συνετρίβη, και συγκεκριμένα αεροσκάφη που διαθέτουν νυχτερινή όραση. Αυτή ήταν μια σοφή απόφαση, δεδομένου ότι ήταν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εντόπισε τελικά τον τόπο της συντριβής, αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί το Ιράν χρειάστηκε τη βοήθεια της χώρας αυτής εξαρχής. Φαίνεται ότι το Ιράν στερείται στο σύνολό του αεροσκαφών με νυχτερινή όραση, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αν αυτό ισχύει, τότε πρόκειται για μια σοβαρή στρατιωτικο-τεχνική έλλειψη που πρέπει να διορθωθεί επειγόντως.

5. Γιατί χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος για να φτάσουν στο σημείο της συντριβής;

Το ελικόπτερο φέρεται να συνετρίβη γύρω στις 13:30 τοπική ώρα την Κυριακή, αλλά οι διασώστες δεν έφτασαν στο σημείο της συντριβής παρά μόνο περίπου 12 ώρες αργότερα, κάπου τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Υπήρχε έντονη ομίχλη και η περιοχή είναι πολύ ορεινή και δασώδης, αλλά αυτό αποδεικνύει πως οι αρχές δεν μπορούν να φτάσουν άμεσα σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβουμε γιατί διάφορες τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να δρουν μέσα στο Ιράν.

----------

Αυτή η τραγωδία έφερε στο φως ορισμένα σοβαρά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από τις ιρανικές αρχές καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας ή τουλάχιστον από τους εκπροσώπους τους στα μέσα ενημέρωσης κατά τις επερχόμενες εμφανίσεις τους στον Τύπο. Ορισμένα από αυτά είναι σοκαριστικά, όπως η χρήση από το Ιράν αμερικανικών ελικοπτέρων δεκαετιών για τη μεταφορά των VIP του, ενώ άλλα είναι λιγότερο σκανδαλώδη, όπως ο χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει στο σημείο της συντριβής. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα υπάρξει κάποια σαφήνεια για να αντιμετωπιστούν οι εικασίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail