Αφόπλισε η Γεωργία το μυστικό όπλο της Δύσης;

Giorgi ARJEVΑΝΙDΖΕ/ΑFΡ
Ένας αμφιλεγόμενος νόμος για την ξένη επιρροή τέθηκε σε ισχύ στη Γεωργία, προκαλώντας μαζικές διαμαρτυρίες. Σε τι θα οδηγήσει;

Εδώ και αρκετές εβδομάδες μαίνονται στην Τιφλίδα διαδηλώσεις που οργανώνονται από τις δυνάμεις της γεωργιανής αντιπολίτευσης. Αφορμή για αυτές στάθηκε ο νόμος «Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ αυτή τη Δευτέρα, αφού υπογράφηκε από τον πρόεδρο του γεωργιανού κοινοβουλίου Σάλβα Παπουασβίλι.

Farhad Ibragimov - εμπειρογνώμονας, λέκτορας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου RUDN, επισκέπτης λέκτορας στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης. - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Γαλλίδα πρόεδρος Salome Zurabishvili έπρεπε να εγκρίνει το έγγραφο, αλλά αρνήθηκε να το κάνει. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα είχε αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να παρακάμψει το βέτο της. Η αντιπολίτευση αποκαλεί τη νομοθεσία ανάλογο του ξεχωριστού νόμου της Ρωσίας για τους ξένους πράκτορες, αν και στην πραγματικότητα η νέα πραγματικότητα της Γεωργίας δεν έχει καμία σχέση με τη Μόσχα.

Νόμος και διαμαρτυρίες

Σύμφωνα με το νέο νόμο, όλοι οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Γεωργία που λαμβάνουν πάνω από το 20% των ετήσιων εσόδων τους από το εξωτερικό ή που « προωθούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ενός εντύπου δήλωσης και τη δήλωση των εσόδων της οργάνωσης. Η μη εγγραφή ή η μη υποβολή της δήλωσης μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο 25.000 λαρί (περίπου 9.000 δολάρια). Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γεωργίας έχει επίσης το δικαίωμα να αναζητά προσωπικά δεδομένα και εμπιστευτικές πληροφορίες (εξαιρουμένου του προνομίου δικηγόρου-πελάτη) για τον εντοπισμό ξένων πρακτόρων.

Οι γεωργιανοί νομοθέτες διαμόρφωσαν τον νόμο στο πρότυπο του νόμου των ΗΠΑ περί καταγραφής ξένων πρακτόρων (FARA). Ωστόσο, η γεωργιανή εκδοχή του νόμου είναι πολύ πιο φιλελεύθερη. Προβλέπει μόνο πως οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο, αλλά όχι με φυλάκιση έως και πέντε ετών, όπως είναι δυνατό με τον FARA.

Ωστόσο, προφανώς αυτό δεν ήταν αρκετά καλό για την αντιπολίτευση. Από τις 15 Απριλίου, όταν ξεκινούσε η συζήτηση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, άρχισαν διαδηλώσεις στην Τιφλίδα. Η αντιπολίτευση, η οποία είχε μιλήσει έντονα εναντίον αυτού που ισχυριζόταν ότι ήταν ένας «φιλορωσικός» νόμος, έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους. Οι διαδηλωτές προκάλεσαν την αστυνομία και αυτό οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ αυτών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου. Οι αστυνομικοί ενήργησαν σε μεγάλο βαθμό με αυτοσυγκράτηση και αρνήθηκαν να ενδώσουν στις προκλήσεις.

Στα τέλη Μαΐου, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δήλωσαν πως οι συγκεντρώσεις κατά του νόμου θα συνεχιστούν μέχρι την ημέρα των βουλευτικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2024.

Ο ακτιβισμός του δρόμου υπήρξε πράγματι μια αποτελεσματική μέθοδος άσκησης πίεσης στις αρχές της χώρας στο παρελθόν. Ο νόμος έπρεπε να εγκριθεί στις αρχές του 2023. Ωστόσο, αφού αρκετές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Τιφλίδας, ο τότε πρωθυπουργός Irakli Garibashvili αποφάσισε να καθυστερήσει τη νομοθεσία. Λίγους μήνες αργότερα, ο Γκαριμπασβίλι επιχείρησε και πάλι να υιοθετήσει τον νόμο, αλλά και πάλι απέτυχε λόγω των διαδηλώσεων.

Όταν ο Irakly Kobakhidze (πρώην πρόεδρος του κόμματος Γεωργιανό Όνειρο) έγινε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για την τελική έγκριση του νόμου. Παρεμπιπτόντως, παρά τα σκάνδαλα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να παραμένει το πιο δημοφιλές στη χώρα. Ωστόσο, η γεωργιανή αντιπολίτευση ελάχιστα ενδιαφέρεται γι' αυτό.

Αυτοί που είναι κατά

Οι ειδικοί τόσο στη Γεωργία όσο και στο εξωτερικό χαρακτηρίζουν τα γεγονότα αυτά ως σχεδόν ακριβές αντίγραφο της τακτικής που χρησιμοποιήθηκε για το Euromaidan του Κιέβου το 2013-2014. Τότε, μια μικρή μειοψηφία του πληθυσμού συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης για να προσπαθήσει να αποφασίσει για την τύχη ολόκληρης της χώρας. Στη Γεωργία, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιτίθενται στο νέο νόμο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Αυτοί που συμπεριφέρονται υστερικά είναι εκείνοι που κατά κάποιο τρόπο συνδέονται με τις ΜΚΟ οι οποίες δε δηλώνουν τα έσοδά τους, τις πηγές επιχορηγήσεων και την εξωτερική χρηματοδότηση. Οι νέοι κανόνες θα πλήξουν περισσότερο τις ομάδες πίεσης που συνδέονται με τη Δύση, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι φιλοδυτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν αναδειχθεί σε κύριους αντιπάλους του νόμου.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Γεωργίας, του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, βουλευτής Levan Khabeishvili, εγκατέλειψε ακόμη και το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν και ήρθε στο κοινοβούλιο σε αναπηρικό καροτσάκι με την ελπίδα να πείσει τους βουλευτές να μην υιοθετήσουν τον νόμο, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο πρόεδρος Ζουραμπιτσβίλι, ο οποίος «βασιλεύει αλλά δεν κυβερνά», έριξε επίσης λάδι στη φωτιά. Γεννήθηκε στη Γαλλία και ήρθε στη Γεωργία μετά από προσωπική πρόσκληση του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος την έκανε υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας. Αργότερα τον πρόδωσε παίρνοντας το μέρος της αντιπολίτευσης. Το 2019, με τις προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, η Ζουραμπιτσβίλι έγινε πρόεδρος της χώρας. Σύμφωνα τόσο με τη νομοθεσία όσο και με την πολιτική ηθική, η Zourabichvili όφειλε να στηρίξει τους συναδέλφους της στο κόμμα Georgian Dream, αλλά τους πρόδωσε και αυτούς.

Στις 18 Μαΐου άσκησε βέτο στον ψηφισθέντα νόμο, εξηγώντας ότι η πρωτοβουλία αντιβαίνει στο σύνταγμα της χώρας και στα λεγόμενα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στην πραγματικότητα, το κοινοβούλιο μπορεί σύντομα να παραπέμψει τον Ζουραμπιτσβίλι - τόσο η νομοθεσία της χώρας όσο και η πλειοψηφία του κόμματος Γεωργιανό Όνειρο στο κοινοβούλιο καθιστούν κάτι τέτοιο εφικτό. Ο Ζουραμπιτσβίλι είναι αντιδημοφιλής σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας εδώ και αρκετό καιρό. Η ενεργός υποστήριξή της στα κινήματα ΛOAΤ και η πολιτική της διγλωσσία είχαν όλα αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της.

Η Δύση κρατάει κακία στη σημερινή γεωργιανή ηγεσία για τη ρεαλιστική της πολιτική έναντι της Ρωσίας και την προθυμία της Γεωργίας να διατηρήσει το διάλογο με τη Μόσχα. Η Τιφλίδα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας και τάσσεται υπέρ της επέκτασης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία. Το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, οι απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών και τα ταξίδια χωρίς βίζα μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας συμβάλλουν επίσης στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες κάποτε ήταν σύμμαχοι.

Η επίδειξη της κυριαρχίας της Γεωργίας παραβιάζει τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Δύση και καταστρέφει το σχέδιό της για σταδιακό διαχωρισμό της Υπερκαυκασίας από τη Ρωσία.

Απαντώντας στην υιοθέτηση του νόμου για την ξένη χρηματοδότηση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» «απομάκρυνε τη χώρα από την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αγνοώντας τις προσδοκίες του γεωργιανού λαού, ο οποίος διαμαρτύρεται εδώ και εβδομάδες», σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Οι Βρυξέλλες με τη σειρά τους υπογράμμισαν πως ο γεωργιανός νόμος έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ και κάλεσαν την Τιφλίδα να «επιστρέψει σταθερά στον δρόμο» που οδηγεί στην ένταξη στο μπλοκ. Δήλωσαν επίσης ότι «εξετάζουν όλες τις επιλογές για να απαντήσουν σε αυτά τα γεγονότα».

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε παράλογο να θεωρείται ο γεωργιανός «νόμος περί ξένων πρακτόρων» «ρωσικό σχέδιο», επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η πρώτη χώρα που δημιούργησε ένα «σύστημα για την καταπολέμηση των ξένων πρακτόρων».

Δεν είναι τυχαίο ότι μια αντιπροσωπεία υπουργών Εξωτερικών από τα κράτη της Βαλτικής και την Ισλανδίαεπισκέφθηκε πρόσφατα την Τιφλίδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας απείλησε ανοιχτά τη Γεωργία με σοβαρές συνέπειες, ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τιφλίδας.

Η αντίδραση αυτή ήταν απολύτως αναμενόμενη. Οι υπουργοί Εξωτερικών που επισκέφθηκαν τη χώρα ενώθηκαν με τους διαδηλωτές στους δρόμους της Τιφλίδας, απαιτώντας την κατάργηση του νόμου για τους ξένους πράκτορες. Με άλλα λόγια, η ΕΕ παρενέβαινε άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας.

Η Δύση έχει κατηγορήσει υστερικά και συστηματικά τη Ρωσία, την Κίνα, ακόμη και το Ιράν, ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της, χωρίς να προσκομίζει καμία απόδειξη. Ωστόσο, δεν δίστασε να στείλει τους δικούς της «αγγελιοφόρους» στη Γεωργία για να υποκινήσει μια εμφύλια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε κάτι χειρότερο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει ήδη ανακοινώσει πως οι ΗΠΑ θα επιβάλουν περιορισμούς στη χορήγηση βίζας στις γεωργιανές αρχές.

Σύμφωνα με τον Blinken, ο νέος νόμος φέρεται ότι «θα καταπνίξει την άσκηση των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, θα στιγματίσει οργανώσεις που εξυπηρετούν τους πολίτες της Γεωργίας και θα εμποδίσει ανεξάρτητους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης που εργάζονται για να παρέχουν στους Γεωργιανούς πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πληροφορίες».

Η Δύση έχει αρπάξει τη Γεωργία και προσπαθεί να επιβάλει τη δική της βούληση στη χώρα.

Φωνή της Αντίστασης

Πριν από λίγες ημέρες, ο Kobakhidze έκανε μια σημαντική αποκάλυψη - προφανώς, ένας από τους Ευρωπαίους επιτρόπους τον είχε απειλήσει ανοιχτά με την τύχη του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Robert Fico, ο οποίος είχε επιβιώσει ως εκ θαύματος από απόπειρα δολοφονίας στις 15 Μαΐου. Ο εν λόγω αξιωματούχος αποδείχθηκε ότι ήταν ο Olivér Várhelyi, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση. Ο Várhelyi άρχισε αμέσως να δικαιολογείται και να λέει ότι τα λόγια του είχαν αποσπαστεί από τα συμφραζόμενα.

Την παραμονή της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Γεωργίας, ο γενικός γραμματέας του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» και δήμαρχος της Τιφλίδας, Κάχα Καλαντζέ, δήλωσε ανοιχτά πως η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στις γεωργιανές αρχές και απείλησε να επιβάλει κυρώσεις για την υιοθέτηση του νόμου περί ξένων πρακτόρων. «Η Γεωργία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αποδείχθηκε, δεν είναι εταίροι, αλλά εχθροί», δήλωσε. Ο Kaladze έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ των διαδηλώσεων στη Γεωργία και των γεγονότων του Euromaidan στην Ουκρανία το 2014 και δήλωσε ότι «η Ουκρανοποίηση δεν θα συμβεί στη Γεωργία».

Πολλοί Γεωργιανοί εμπειρογνώμονες και αναλυτές συμφωνούν ότι η γεωργιανή ηγεσία θα μπορέσει να ξεπεράσει την πρόκληση, αν δεν παρεκκλίνει από την πορεία της και καταφέρει να ηρεμήσει τον λαό χωρίς να υποκύψει σε εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Το Γεωργιανό Όνειρο έχει πολλούς υποστηρικτές, διαφορετικά η ηγεσία του κόμματος και της χώρας δεν θα είχε διακινδυνεύσει την υιοθέτηση του νέου νόμου. Τα πολυάριθμα αριστερά κόμματα, τα οποία υποστηρίζουν την ενσωμάτωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Το κυβερνών κόμμα το καταλαβαίνει καλά αυτό. Αν παλαιότερα το κόμμα ακολουθούσε μια «φιλοευρωπαϊκή» πορεία, τώρα απομακρύνεται αργά αλλά σταθερά από αυτήν. Η εξωτερική πίεση και η δυτική ανάμειξη στις εσωτερικές διαδικασίες της Γεωργίας, καθώς και η υποβάθμιση των δυτικοευρωπαϊκών ελίτ, υποδηλώνουν ότι η γεωργιανή ηγεσία πρέπει να ενεργήσει μόνο με βάση τα εθνικά της συμφέροντα, αντί να ακολουθήσει μια πανευρωπαϊκή πορεία, όπως έκανε για πολλά χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τιφλίδα στοχεύει τώρα στην ανάπτυξη ρεαλιστικών σχέσεων με τη Μόσχα και στην ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα. Φέτος, το Πεκίνο και η Τιφλίδα υπέγραψαν συμφωνία για ταξίδια χωρίς βίζα, ενώ πέρυσι, ο τότε πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Garibashvili (τώρα πρόεδρος του Georgian Dream) πραγματοποίησε εβδομαδιαία επίσκεψη στην Κίνα, διακηρύσσοντας έναν «νέο σούπερ εταίρο στη διεθνή σκηνή». Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη δυσαρέσκειά τους και υπενθύμισαν το γεγονός ότι το γεωργιανό σύνταγμα προβλέπει την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση».

Αντιδυτική τάση

Είναι σαφές πως ο νόμος για τους ξένους πράκτορες έγινε απλώς μια αφορμή για την αντιπολίτευση, που της επέτρεψε να ταρακουνήσει την πολιτική κατάσταση στη Γεωργία και να κερδίσει πρόσθετους πολιτικούς πόντους ενόψει των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2024. Η Δύση προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτό, καθώς είναι δυσαρεστημένη με την πολιτική των σημερινών γεωργιανών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης μεταξύ Τιφλίδας και Μόσχας, της ενεργού επέκτασης των δεσμών με το Πεκίνο και του αυξανόμενου προσανατολισμού της Γεωργίας προς τον Παγκόσμιο Νότο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γεωργιανός νόμος περί ξένων πρακτόρων έχει επίσης εμπνεύσει τη γειτονική Τουρκία. Το τουρκικό κοινοβούλιο συζητά τώρα ενεργά την ανάγκη εισαγωγής ενός ανάλογου του γεωργιανού νόμου, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφανής χρηματοδότηση ενός αριθμού ΜΚΟ, οι οποίες λαμβάνουν άγνωστα χρηματικά ποσά.

Στην Ουγγαρία, ο νόμος κατά της ξένης επιρροής ήταν επίσης αρκετά αποτελεσματικός. Το 2017, το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που αυστηροποιεί τον έλεγχο των ΜΚΟ που λαμβάνουν τουλάχιστον 7,2 εκατομμύρια φιορίνια (18.000 ευρώ) ετησίως σε ξένη χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση δήλωσε ευθέως ότι σκοπεύει να καταπολεμήσει την επιρροή του γεννημένου στη Βουδαπέστη δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ήθελε να οργανώσει μια «έγχρωμη επανάσταση» στην πατρίδα του. Σύμφωνα με τον ουγγρικό νόμο, όλες οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό πρέπει να εγγράφονται ως «οργανισμοί που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό», πρέπει να εμφανίζουν αυτή την ένδειξη σε δημοσιεύσεις στα μέσα ενημέρωσης και σε δημόσιες εκδηλώσεις και να υποβάλλουν ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητές τους. Οι οργανώσεις που δεν συμμορφώνονται υπόκεινται σε κλείσιμο.

Το επόμενο έτος, το κυβερνών κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας υιοθέτησε μια πιο εκτεταμένη δέσμη μέτρων με την ονομασία «Stop Soros», με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την προστασία των παραδοσιακών αξιών. Το 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως ο νόμος για τη διαφάνεια των ΜΚΟ αντίκειται στη νομοθεσία της ΕΕ και πρέπει να καταργηθεί. Ωστόσο, ο αγώνας κατά του Σόρος δεν έχει σταματήσει.

Τον Δεκέμβριο του 2023, υιοθετήθηκε ένας νέος νόμος «Για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας» και τον Ιανουάριο ιδρύθηκε το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας. Αυτή η κρατική υπηρεσία έχει σκοπό να καταπολεμήσει τις εξωτερικές προσπάθειες επηρεασμού των ουγγρικών εκλογών. Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη για την ξένη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών. Δεδομένου ότι η Ουγγαρία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι Βρυξέλλες δεν εγκρίνουν την κυρίαρχη θέση της Ουγγαρίας, οπότε ασκούν πιέσεις στη Βουδαπέστη. Αλλά δεν υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούν να κάνουν.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος της Γεωργίας είναι πολύ πιο φιλελεύθερος, η Δύση εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να παρεμβαίνει ανοιχτά στις κυριαρχικές υποθέσεις μιας χώρας που δεν είναι καν μέλος των θεσμών και των συμμαχιών της και να λέει ποιους νόμους πρέπει να υιοθετεί και ποιους όχι.

Προφανώς, η έναρξη ισχύος του νόμου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ της Γεωργίας και της Δύσης και οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι καθοριστικές για την Τιφλίδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail