Υπερτιμολόγηση: Η Κεντρική Ευρώπη κάνει τελικά τη Γερμανία να υποχωρήσει στα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου

pixabay / viarami
Freepen.gr - Χάρη στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, η Γερμανία αναγκάστηκε να καταργήσει την πρόσθετη χρέωση για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, δήλωσε ο αναλυτής οικονομικής πολιτικής Olivér Hortay σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο επικεφαλής του τμήματος κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής της Századvég υπενθύμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση εισήγαγε επίσημα το μέτρο το 2022 για να διασφαλίσει πως θα είναι σε θέση να γεμίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου πιέζουν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο εμπειρογνώμονας δήλωσε πως αυτό ήταν άδικο ήδη από τότε, καθώς η χρέωση χρησιμοποιήθηκε για να μετακυλήσει το κόστος της εμπορικής σύγκρουσης με τη Ρωσία σε χώρες που δεν είχαν κανέναν έλεγχο. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση άσκησε πολιτική πίεση στις ενδιαφερόμενες χώρες να απαλλαγούν από το ρωσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, δηλαδή να αγοράζουν περισσότερο αέριο μέσω της Γερμανίας σε χαμηλότερη τιμή, προκειμένου να αυξηθούν τα επιπλέον έσοδα από το τέλος.

Στη συνέχεια, πέρασε περισσότερο από ένας χρόνος, οι τιμές της ενέργειας διορθώθηκαν και οι κίνδυνοι εφοδιασμού μειώθηκαν, αλλά οι Γερμανοί αποφάσισαν ακόμη να παρατείνουν το τέλος και να αυξήσουν το ποσοστό.

«Μετά από μακρές συζητήσεις, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία κατάφεραν τελικά να πείσουν τους Γερμανούς να καταργήσουν σταδιακά το τιμολόγιο», δήλωσε ο Hortay, επικεφαλής της επιχείρησης Századvég.

Πρόσθεσε επίσης ότι «το μάθημα της υπόθεσης είναι πως οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης μπορούν να αντιπαρατεθούν στη θέση των κρατών του πυρήνα και να εκπροσωπήσουν αποτελεσματικά τα συμφέροντά τους. Απλώς πρέπει να συμμαζευτούν και να σταθούν στο ύψος τους".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail