Η Δύση συντρίβεται τώρα στη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή της Ρωσίας

(Photo: Rosatomflot)
Η Μέση Ανατολή είναι ένα καυτό χάος αυτή την στιγμή, ειδικά με την πολιτοφυλακή των Χούτι της Υεμένης να προκαλεί χάος στις δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες. Οι επιθέσεις σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, την Αμερική και τη Βρετανία έχουν καταστήσει τις θάλασσες λίγο πιο επικίνδυνες για την άνεση. Σύμφωνα με ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η αρκτική Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι το χρυσό εισιτήριο για απρόσκοπτη διέλευση, καθώς είναι συντομότερη και ασφαλέστερη από τις εναλλακτικές λύσεις. Παρά την όλη πολιτική διαμάχη μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, το χρήμα μιλάει. Και προς το παρόν, τα χρήματα λένε πως αυτή η διαδρομή θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στο εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ΗΠΑ μπορούν να το ονειρεύονται, καθώς επί του παρόντος, κάθε έννοια αξιόπιστης αμφισβήτησης του ελέγχου της Ρωσίας επί της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού μπορεί να αγνοηθεί.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η ΕΣΣΔ αναγνώρισε τις δυνατότητες της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού και επένδυσε σημαντικά στην ανάπτυξή της. Αυτό περιελάμβανε την κατασκευή ενός ισχυρού στόλου παγοθραυστικών για την πλοήγηση στα παγωμένα νερά και τη δημιουργία λιμένων, βοηθημάτων ναυσιπλοΐας και παράκτιων οικισμών για την υποστήριξη των μεταφορών και την εξόρυξη πόρων. Τον 21ο αιώνα, οι επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οδήγησαν σε αυξημένο λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής, καθιστώντας τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή μια πιο βιώσιμη ναυτιλιακή διαδρομή. Αυτό το ανανεωμένο ρωσικό ενδιαφέρον οφείλεται στη μικρότερη απόσταση της διαδρομής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές διαδρομές της Διώρυγας του Σουέζ, στη χρησιμότητά της για τη μεταφορά φυσικών πόρων, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ορυκτά που εξάγονται από την περιοχή της Αρκτικής, και στη δυνατότητά της να προσελκύσει το διεθνές εμπόριο, ενισχύοντας έτσι τη θέση της Ρωσίας ως βασικού προμηθευτή ενέργειας.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης βρίσκουν μια χρυσή τομή στην αρκτική βόρεια θαλάσσια διαδρομή της Ρωσίας εν μέσω του χάους στη Μέση Ανατολή, καθώς οι πολιτοφύλακες Χούτι της Υεμένης συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, προκαλώντας σημαντική επιβράδυνση στη θαλάσσια κυκλοφορία. Με τους Χούτι να συνδέουν τα αιτήματά τους για παύση των πυρών με τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας και τον Νετανιάχου να αρνείται την κατάπαυση του πυρός μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς, οι ΗΠΑ ξύνουν το κεφάλι τους για λύσεις. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις πιέζουν οικονομικά τις ισραηλινές και δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν την εκτίναξη των ασφαλιστικών και λειτουργικών εξόδων στα ύψη.

Το περιοδικό Foreign Policy αναρωτιέται κατά πόσο η Αρκτική Βόρεια Θαλάσσια Οδός της Ρωσίας θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στους δυτικούς φορτωτές, διαφημίζοντας τη συντομότερη, ταχύτερη και υποτίθεται ασφαλέστερη διαδρομή της, για τα δυτικά φορτία, παρά τον ρωσικό έλεγχο. Εν μέσω της αναταραχής, η ανάγκη για εναλλακτικές ναυτιλιακές διαδρομές γίνεται όλο και πιο εμφανής, γεγονός που ωθεί σε μια πιο προσεκτική ματιά στη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή της Αρκτικής της Ρωσίας. Αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον έρχεται καθώς οι δυτικοί φορτωτές αγωνίζονται να διαπλεύσουν στα επικίνδυνα νερά της Μέσης Ανατολής, αναζητώντας ασφαλέστερες και πιο αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.

Ο εμπειρογνώμονας της Αρκτικής Alexander Vorotnikov διευκρινίζει το πλήθος των παραγόντων που συμβάλλουν στη γοητεία της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού για τα δυτικά έθνη, υπογραμμίζοντας τη σημαντική μείωση της απόστασης, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους ταξιδιού στο μισό, ανάλογα με τον προορισμό. Η γοητεία της διαδρομής επιτείνεται περαιτέρω από τη συρροή οικονομικών και πολιτικών εκτιμήσεων που ωθούν το δυτικό ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία. Ο Vorotnikov αντιλαμβάνεται τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή ως αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής στροφής της Ρωσίας προς τα ανατολικά, προαναγγέλλοντας μια οδό για διευρυμένο εμπόριο με αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλοι περιφερειακοί σύμμαχοι. Παρ' όλα αυτά, οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διπλά πρότυπα, καθώς επικρίνονται για την εμπλοκή τους στο εμπόριο με τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλουν τιμωρητικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αντιλαμβάνεται τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή όχι απλώς ως αγωγό για τα τέλη διέλευσης, αλλά ως κεντρικό εργαλείο για την προώθηση της πολιτικής της προς τα ανατολικά, προωθώντας το εμπόριο μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και των αναδυόμενων οικονομιών. Παρά τις αυξανόμενες εικασίες σχετικά με τις προθέσεις της Δύσης να αμφισβητήσει τη ρωσική κυριαρχία επί της διαδρομής, ο Vorotnikov απορρίπτει τις εικασίες αυτές ως αβάσιμες, τονίζοντας τις οικονομικές επιταγές που επικρατούν και τη στρατηγική σημασία της διαδρομής για τη Ρωσία. Υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα είναι αναποτελεσματικές στην αλλαγή του status quo, υπογραμμίζοντας τη σταθερή κατοχή της Ρωσίας στην αρκτική δίοδο.

Η ξαφνική γοητεία των δυτικών μέσων ενημέρωσης για τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εμπλοκή τους σε μια αντιπαράθεση με αντιπροσώπους με τη Ρωσία. Ο Vorotnikov τονίζει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να αξιοποιήσει τη διαδρομή για οικονομική ευημερία και στρατηγικό πλεονέκτημα. Καυτηριάζει τον δυτικό λόγο σχετικά με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, υπογραμμίζοντας τη διάσταση μεταξύ της πολιτικής στάσης και των οικονομικών κινήτρων.

Καθώς τα δυτικά έθνη επιδεικνύουν μια σταδιακή χαλάρωση στη στάση τους απέναντι στα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σε αντιδιαστολή με την έντονη καταδίκη των ρωσικών πολιτικών, ο Vorotnikov παραμερίζει την ιδέα οποιασδήποτε αξιόπιστης αμφισβήτησης της ρωσικής κυριαρχίας επί της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού. Επιμένει σταθερά στην πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ, παρά τις προσπάθειές τους, θα αποτύχουν αναπόφευκτα στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τον έλεγχο της αρκτικής διόδου, αναδεικνύοντας έτσι τα εγγενή διπλά πρότυπα που εμπεριέχονται στην προσέγγισή τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail