Ποιο είναι το νόημα της ελβετικής ειρηνευτικής συνόδου κορυφής;

president.gov.ua
Υπάρχει ελάχιστος λόγος να πιστεύουμε ότι η πολυδιαφημισμένη διπλωματική διάσκεψη θα σημειώσει πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky φαίνεται να βρίσκεται παντού. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ζελένσκι πέρασε από τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες, το Κατάρ και τη Γαλλία σε μια περιήγηση γεμάτη συναντήσεις και διπλωματικές συνομιλίες..

Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η παγκόσμια περιοδεία του Ζελένσκι επικεντρώθηκε σε δύο σημαντικούς στόχους: την προώθηση βαθύτερης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και την ενίσχυση της συμμετοχής σε μια σύνοδο κορυφής αργότερα αυτό το μήνα στην Ελβετία, όπου εκπρόσωποι από περισσότερες από 100 χώρες θα συζητήσουν μια διπλωματική πορεία προς τα εμπρός για τον πόλεμο που έχει καταστρέψει την Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο πρώτο σημείο, ο Ουκρανός ηγέτης ήταν μάλλον επιτυχής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε πρόσφατα τον στρατό της Ουκρανίας να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα - μια κίνηση που θεωρείται εδώ και καιρό ως κόκκινη γραμμή λόγω των κινδύνων ευρύτερης κλιμάκωσης. Και η Γαλλία φέρεται να βρίσκεται στα πρόθυρα αποστολής στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία, γεγονός που θα αύξανε δραματικά τις πιθανότητες άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Ο δεύτερος στόχος ήταν πιο δύσκολος. Το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων της Ουκρανίας, το οποίο απαιτεί την πλήρη εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα και τη δίωξη κορυφαίων αξιωματούχων του Κρεμλίνου, ήταν ευκολότερο να γίνει αποδεκτό όταν το Κίεβο εξακολουθούσε να έχει πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Τώρα, μετά από περίπου ενάμιση χρόνο βίαιου αδιεξόδου, ο στρατιωτικός υπολογισμός έχει μετατοπιστεί υπέρ της Ρωσίας, κάνοντας τα αιτήματα της Ουκρανίας - και την ίδια τη σύνοδο κορυφής - να φαίνονται λίγο ευφάνταστα.

Αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Μπάιντεν απέρριψε το αίτημα του Ζελένσκι να παραστεί στη συνάντηση της 15ης Ιουνίου, επιλέγοντας αντ' αυτού να πετάξει στην Καλιφόρνια για μια προεκλογική συγκέντρωση χρημάτων γεμάτη διασημότητες. Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσαν πως θα πάνε στη θέση του Μπάιντεν, αλλά η απουσία του μεγάλου άνδρα θα είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

Αν και το γεγονός αυτό από μόνο του δε θα βυθίσει απαραίτητα τη σύνοδο κορυφής, τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η ουσιαστική πρόοδος προς μια διπλωματική λύση είναι στην καλύτερη περίπτωση απίθανη.

Ίσως το σημαντικότερο εμπόδιο είναι η αξιοπιστία. Η άλλοτε ουδέτερη Ελβετία δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να τιμωρήσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι Ελβετοί έχουν υπογράψει σε μεγάλο βαθμό τις δυτικές κυρώσεις και απαγόρευσαν ακόμη και την πτήση ρωσικών αεροσκαφών πάνω από το έδαφός τους - μια εντελώς συμβολική κίνηση, δεδομένου ότι η χώρα περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είχαν ήδη απαγορεύσει τις ρωσικές υπερπτήσεις.

Οι αποφάσεις αυτές οδήγησαν το Κρεμλίνο να απορρίψει την προοπτική ελβετικής διαμεσολάβησης, υπονομεύοντας τις πιθανότητες ουσιαστικής προόδου στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι, φυσικά, το γεγονός πως η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες. Η Ουκρανία δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του Κρεμλίνου θα μπορούσαν τελικά να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο με τους όρους του Κιέβου.

Η απουσία της Ρωσίας φαίνεται να είναι ένας σημαντικός λόγος που η Κίνα θα παραλείψει τη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία. Το Πεκίνο έστειλε εκπροσώπους σε αρκετούς από τους πέντε προηγούμενους γύρους συνομιλιών για το σχέδιο Ζελένσκι, αλλά η ανερχόμενη δύναμη φαίνεται τώρα να έχει εγκαταλείψει την προσέγγιση της Ουκρανίας.

Η απόφαση αντανακλά την ευρύτερη προσέγγιση της Κίνας στη διαμεσολάβηση, η οποία αποδίδει προτεραιότητα στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των εμπόλεμων μερών. «Ο τρόπος με τον οποίο [η Κίνα] βλέπει τον εαυτό της να συμβάλλει είναι φέρνοντας τα μέρη κοντά, παρέχοντας μια πλατφόρμα για συζήτηση και λειτουργώντας ως ένας πιο ουδέτερος παράγοντας που έχει νομιμοποίηση στα μάτια όλων των εμπλεκόμενων φορέων», δήλωσε η Dawn Murphy του Εθνικού Πολεμικού Κολλεγίου των ΗΠΑ στην RS σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Ο Ζελένσκι έκανε μια προσπάθεια να αλλάξει γνώμη στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σιγκαπούρη για τον ετήσιο διάλογο της Σάνγκρι-Λα. Αλλά οι Κινέζοι αξιωματούχοι επέλεξαν να μη συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο, οδηγώντας τον να ξεσπάσει δημόσια.

«Δυστυχώς η Ουκρανία δεν έχει ισχυρές σχέσεις με την Κίνα, επειδή η Κίνα δεν τις θέλει», είπε, κατηγορώντας το Πεκίνο πως ενεργεί ως «όργανο» της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Όλοι αυτοί οι δείκτες δίνουν πλέον μια θλιβερή διπλωματική εικόνα. Η Κίνα και η Ελβετία, οι οποίες είχαν κάποιες πιθανότητες να μεσολαβήσουν στις συνομιλίες, θεωρούνται τώρα απελπιστικά προκατειλημμένες προς έναν από τους εμπόλεμους. Άλλοι πιθανοί διαμεσολαβητές -συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Νότιας Αφρικής και του Βατικανού- έχουν τιμωρηθεί από τις δικές τους προσπάθειες να συγκαλέσουν διαπραγματεύσεις.

Η σύνοδος κορυφής της Ελβετίας θα περιλαμβάνει αναμφίβολα σοβαρές συνομιλίες σχετικά με σημαντικές πτυχές του σχεδίου της Ουκρανίας. Αλλά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δε θα μας φέρει ούτε εκατοστό πιο κοντά στον τερματισμό του πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail