Η δέσμευση της Ρωσίας στην Ερυθρά Θάλασσα με την Ερυθραία

Ο Ρώσος πρέσβης Igor Mozgo άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για μια πιθανή ναυτική εγκατάσταση στην Ερυθραία κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο TASS. Ο πρέσβης Mozgo τόνισε την στρατηγική σημασία της Ερυθραίας για τη Ρωσία ως αντίβαρο στη δυτική επιρροή στην Αφρική. Παρά το μέτριο μέγεθός της, η Ερυθραία κατέχει σημαντική στρατηγική αξία λόγω της θέσης της κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, μιας ζωτικής παγκόσμιας εμπορικής οδού. Ο έλεγχος νησιών κοντά στο στενό Bab el-Mandeb ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική της θέση. Μια παρουσία στην Ερυθραία θα έδινε στη Ρωσία ένα στήριγμα στην περιοχή, εξασφαλίζοντας ενδεχομένως τις εμπορικές οδούς και επηρεάζοντας τη θαλάσσια κυκλοφορία.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα υλικοτεχνικά μέσα της Ερυθραίας, ιδίως για το λιμάνι και το αεροδρόμιό της στη Μασάουα, τα οποία θεωρούνται πολύτιμα. Οι συζητήσεις περιλάμβαναν το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός εταίρος της Ερυθραίας, ενώ αυξάνεται επίσης το εμπόριο όπλων και εξοπλισμού μεταξύ των χωρών.

Μετά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τον Απρίλιο του 2024, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ερυθραίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Αυτό υπογραμμίστηκε από την επίσκεψη ρωσικής ναυτικής αντιπροσωπείας στην Ερυθραία, με αποκορύφωμα τον πενθήμερο λιμενικό κατάπλου της φρεγάτας του Στόλου του Ειρηνικού Marshal Shaposhnikov στη Μασάουα, γεγονός που αντανακλά την αμοιβαία γεωπολιτική ευθυγράμμιση.

Αυτή η εταιρική σχέση αποσκοπεί στην εξισορρόπηση της δυτικής κυριαρχίας, όπως αποδεικνύεται από τη συνεπή ευθυγράμμιση της Ερυθραίας με τη Ρωσία σε διεθνή θέματα και τη συμμετοχή της στην Ομάδα Φίλων για την Υπεράσπιση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ερυθραία έχει εκφράσει το άνοιγμά της σε μια μόνιμη ρωσική ναυτική παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που υποδηλώνει το βάθος των συνεχιζόμενων συζητήσεών τους. Δεδομένης της αναπτυσσόμενης οικονομίας της Ερυθραίας, η Ρωσία μπορεί να προσφέρει οικονομικά κίνητρα, όπως επενδύσεις σε υποδομές και στρατιωτική βοήθεια, με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε μια ναυτική βάση. Επιπλέον, μια ρωσική παρουσία θα μπορούσε να τονώσει τις εμπορικές δραστηριότητες στα λιμάνια της Ερυθραίας, ενισχύοντας την οικονομία της Ερυθραίας..

Οι διαπραγματεύσεις φέρεται να ξεκίνησαν μετά από κοινές στρατιωτικές ασκήσεις νωρίτερα μέσα στο έτος, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ερυθραία παραχώρησε στη Μόσχα δικαιώματα ελλιμενισμού. Οι διμερείς σχέσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά τις κοινές ασκήσεις τον Απρίλιο του 2024, με αποκορύφωμα την επίσκεψη ρωσικής ναυτικής αντιπροσωπείας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης της φρεγάτας Marshal Shaposhnikov του Στόλου του Ειρηνικού στο λιμάνι της Μασάουα. Αυτό υπογραμμίζει την αμοιβαία γεωπολιτική ευθυγράμμιση.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ερυθραίας παραμένει περιορισμένη, επικεντρώνεται στις εξαγωγές σιταριού και στις πιθανές ευκαιρίες στον τομέα της αλιείας, τα δύο έθνη επιδιώκουν να επεκτείνουν τις οικονομικές και στρατιωτικές τους δεσμεύσεις.

Ενώ η Ερυθραία διατηρεί διπλωματικούς δεσμούς με τους BRICS και συμμετέχει σε σχετικές εκδηλώσεις, δίνει προτεραιότητα στις διμερείς σχέσεις έναντι των πολυμερών συνδέσεων.

Οι στρατηγικοί υπολογισμοί της Ερυθραίας εκτείνονται πέρα από την οικονομική αποζημίωση για τη φιλοξενία μιας ναυτικής βάσης, με στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της έναντι του αντιπάλου της, της γειτονικής Αιθιοπίας. Ωστόσο, τα αιτήματα της Ερυθραίας, περιλαμβάνουν την ευθυγράμμιση της Ρωσίας κατά της Αιθιοπίας, αλλά αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τις ρωσικές διαπραγματεύσεις με την Αιθιοπία, με την οποία διατηρεί ιστορικούς δεσμούς, καθώς η Αιθιοπία είναι ο παλαιότερος αφρικανικός εταίρος της Ρωσίας. Η Ρωσία επιδιώκει να εξισορροπήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών χωρίς να επιδεινώσει τις περιφερειακές συγκρούσεις, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες παρεμβαίνουν στις περιφερειακές συγκρούσεις για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, αφήνοντας την περιοχή στο χάος.

Η εξωτερική πολιτική της Μόσχας στην Αφρική θέτει ως προτεραιότητα την ισορροπία μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων και τη μη ανάμειξη στις τοπικές συγκρούσεις. Οι εναλλακτικές επιλογές για τις ρωσικές ναυτικές εγκαταστάσεις στη Σομαλιλάνδη, την Υεμένη και το Σουδάν παρέχουν μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις με την Ερυθραία.

Η εξασφάλιση δικαιωμάτων ελλιμενισμού στην Ερυθρά Θάλασσα ευθυγραμμίζεται με τα ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας τον δυνητικό ρόλο της Ερυθραίας ως πύλης για ρωσικές επενδύσεις στην Αφρική. Οι επενδύσεις στους ορυκτούς πόρους της Ερυθραίας θα μπορούσαν να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού της.

Οποιαδήποτε συμφωνία για μια ναυτική βάση στην Ερυθραία θα λάβει υπόψη την περιφερειακή σταθερότητα και τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις. Οι ρωσικές διαπραγματεύσεις με την Ερυθραία αποτελούν μέρος των ευρύτερων προσπαθειών επέκτασης της επιρροής στην Αφρική εν μέσω του δυτικού ανταγωνισμού. Η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας είναι εμφανής στις στρατηγικές δεσμεύσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνεργασίας και στην αντιμετώπιση της δυτικής κυριαρχίας. Μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών και οικονομικών συμπράξεων, η Ρωσία έχει ενισχύσει τους δεσμούς σε ολόκληρη την ήπειρο, προωθώντας την σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.  Η ρωσική συμμετοχή εκτείνεται σε διάφορους τομείς, από την ενέργεια και τις υποδομές έως την άμυνα και την υγειονομική περίθαλψη, προσφέροντας στα αφρικανικά έθνη εναλλακτικές οδούς ανάπτυξης και συνεργασίας. Η διπλωματική προσέγγιση της Ρωσίας στην Αφρική και οι στρατηγικές της εταιρικές σχέσεις με αφρικανικά έθνη.

Το γεωπολιτικό τοπίο στο Κέρας της Αφρικής επηρεάζει σημαντικά τις στρατηγικές αποφάσεις της Ρωσίας σχετικά με τη ναυτική παρουσία. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ερυθραία θα διαμορφώσει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ρωσίας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και πέραν αυτής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail