Οι διαπραγματεύσεις για την Παγκόσμια Συνθήκη για την Πανδημία έχουν καταρρεύσει, αλλά ο φόβος για το τι θα επακολουθήσει μπορεί να τις αναζωογονήσει

pixabay
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήλπιζε ότι θα γινόταν ψηφοφορία σχετικά με την παγκόσμια συνθήκη για την πανδημία στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στα τέλη του μήνα, αλλά τώρα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.  Οι διαπραγματεύσεις που υποτίθεται πως θα κατέληγαν σε ένα τελικό σχέδιο της συνθήκης κατέρρευσαν εντελώς, και αυτό είναι σπουδαίο νέο, διότι η συνθήκη θα μετέφερε ένα τεράστιο βαθμό εξουσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Αλλά αν ο δάγκειος πυρετός συνεχίσει να σαρώνει τον πλανήτη, όπως συνέβη, ή αν ο H5N1 μεταλλαχθεί σε μια μορφή που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άτομο σε άτομο, ο φόβος για το τι θα ακολουθήσει θα μπορούσε ενδεχομένως να αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις.

Michael Snyder - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Την Παρασκευή, ο ΠΟΥ παραδέχτηκε δημοσίως ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν λήξει χωρίς να παραχθεί ένα τελικό σχέδιο της συνθήκης. Τα παρακάτω προέρχονται από το ABC News:
Την Παρασκευή, ο Roland Driece, συμπρόεδρος του διαπραγματευτικού συμβουλίου του ΠΟΥ για τη συμφωνία, αναγνώρισε ότι οι χώρες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο. Ο ΠΟΥ ήλπιζε πως ένα τελικό σχέδιο συνθήκης θα μπορούσε να συμφωνηθεί στην ετήσια σύνοδο των υπουργών υγείας που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Γενεύη.

«Δεν είμαστε εκεί που ελπίζαμε ότι θα ήμασταν όταν ξεκινούσαμε αυτή τη διαδικασία», είπε, προσθέτοντας ότι η οριστικοποίηση μιας διεθνούς συμφωνίας για το πώς να ανταποκριθούμε σε μια πανδημία ήταν κρίσιμη «για χάρη της ανθρωπότητας».

Ο Driece είπε ότι η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας την επόμενη εβδομάδα θα πάρει μαθήματα από το έργο της και θα σχεδιάσει το δρόμο προς τα εμπρός, προτρέποντας τους συμμετέχοντες να λάβουν «τις σωστές αποφάσεις για να προχωρήσουν αυτή η διαδικασία» για να καταλήξουν μια μέρα σε μια συμφωνία πανδημίας «επειδή τη χρειαζόμαστε».
Κάποτε, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε τόσο μεγάλες ελπίδες για τη συνθήκη και εξακολουθεί να επιμένει πως «όλα είναι πιθανά»:
Απευθυνόμενος σε μια σκοτεινή τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής του ΠΟΥ επέμεινε: «Αυτό δεν είναι αποτυχία».

«Θα προσπαθήσουμε τα πάντα – πιστεύοντας ότι όλα είναι δυνατά – και θα το κάνουμε αυτό να συμβεί γιατί ο κόσμος χρειάζεται ακόμα μια συνθήκη πανδημίας», είπε.
Δεδομένου πως η συνθήκη έχει πεθάνει προς το παρόν, αυτό σημαίνει ότι ο ΠΟΥ δε θα διευθύνει την ορχήστρα όταν φτάσει η επόμενη παγκόσμια πανδημία.

Και θα πρέπει να είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό.

Αλλά είναι απλώς θέμα χρόνου να υπάρξουν νέες εκκλήσεις για μια συνθήκη, γιατί ήδη βλέπουμε μερικά πολύ ανατριχιαστικά πράγματα να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.

Σε περιοχές που έχουν τροπικά κλίματα, ο δάγγειος πυρετός εξαπλώνεται με πρωτοφανή ρυθμό.

Αυτή η ασθένεια είναι επίσης γνωστή ως «πυρετός σπαστήρα των οστών» και έχουν ήδη υπάρξει εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις το 2024:
Οι Αυστραλοί ταξιδιώτες προειδοποιούνται για την απότομη αύξηση ενός δυνητικά θανατηφόρου ιού, ευρέως γνωστού ως «πυρετός του σπαστήρα των οστών» - με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια - και τα κρούσματα να διπλασιάζονται σχεδόν μόνο το 2024.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την 1Cover Travel Insurance, ο δάγκειος πυρετός - μια δυνητικά θανατηφόρα οξεία λοιμώδης νόσος που προκαλείται από ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού - έχει σημειώσει αύξηση που πιθανότατα οφείλεται στα αυξημένα ταξίδια μετά τον Κοβίντ και στον κλιματικό κύκλο Ελ Νίνιο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου (DFAT) ανέφερε ότι επιδημίες δάγγειου πυρετού συμβαίνουν παγκοσμίως, με «υψηλότερο από το συνηθισμένο αριθμό κρουσμάτων» στην Αφρική, την Ασία, την Κεντρική και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό.

Δεν έχουμε ξαναδεί ξέσπασμα δάγγειου πυρετού τέτοιας κλίμακας.

Και είναι και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην πραγματικότητα, το Μαϊάμι έχει γίνει το «επίκεντρο» για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού σε αυτή τη χώρα:
Ο ρόλος του Μαϊάμι ως πύλης προς τη Λατινική Αμερική το έχει καταστήσει επίσης το επίκεντρο του δάγγειου πυρετού στις ΗΠΑ.

Οι περιπτώσεις της ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια στη Φλόριντα έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, καθώς ανυποψίαστοι ταξιδιώτες μετέφεραν τον ιό από την Καραϊβική και το νότιο ημισφαίριο. Τώρα, οι αρχές εργάζονται για να εμποδίσουν την ασθένεια να μολύνει τον τοπικό πληθυσμό κουνουπιών προτού οι έντονες βροχοπτώσεις του φετινού καλοκαιριού αυξήσουν τους κινδύνους.
Η ελονοσία είναι μια άλλη ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και προκαλεί μεγάλα προβλήματα σε όλο τον κόσμο φέτος.

Είναι δυνατόν οι ερευνητές που εκτρέφουν σκόπιμα δεκάδες εκατομμύρια κουνούπια να έχουν κάνει ένα τεράστιο λάθος;

Η γρίπη των πτηνών κάνει επίσης πολλούς τίτλους αυτή την στιγμή.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αξιωματούχοι του CDC προειδοποίησαν πως προετοιμάζονται για την «πιθανότητα αυξημένου κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία»:
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν σε περίληψη την Παρασκευή ότι προετοιμάζονται για την «πιθανότητα αυξημένου κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία» από τη γρίπη των πτηνών μετά από ξέσπασμα μεταξύ αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ανθρώπους.
Ο H5N1 έχει ήδη οδηγήσει σε θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων πουλιών τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά όσο δεν επηρέαζε τους ανθρώπους, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανησυχούσαν πολύ.

Λοιπόν, τώρα έχει μολύνει αγελάδες σε όλη τη χώρα και 19 από τις 23 εγκαταστάσεις λυμάτων στο Τέξας βρέθηκαν πρόσφατα θετικά στον ιό:
Στο Τέξας, για παράδειγμα, 19 από τις 23 τοποθεσίες αποχέτευσης βρέθηκαν να περιέχουν ίχνη του ιού μεταξύ των αρχών Μαρτίου και του τέλους Απριλίου, σύμφωνα με το Texas Wastewater Environmental Biomonitoring. Εν τω μεταξύ, η πολιτεία έχει περίπου 400 φάρμες γαλακτοπαραγωγής και μόλις 14 κοπάδια έχουν βρεθεί θετικά στη γρίπη των πτηνών μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η γρίπη των πτηνών εμφανίζεται επίσης στο γάλα των παντοπωλείων από ακτή σε ακτή, αλλά οι ειδικοί επιμένουν ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε επειδή ο ιός σκοτώνεται με τη διαδικασία παστερίωσης.
Αλλά οι αξιωματούχοι μας προειδοποιούν να μην πίνουμε νωπό γάλα γιατί πιστεύουν πως θα μπορούσε να σας «αρρωστήσει πολύ»:
Καθώς ο ιός της γρίπης των πτηνών, τύπου Α H5N1, συνεχίζει να εξαπλώνεται σε άγνωστο αριθμό γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ενημερώνουν το κοινό το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι ασφαλή προς κατανάλωση – με μια σημαντική εξαίρεση.

Όταν μια αγελάδα μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών, υψηλές ποσότητες του ιού μπορούν να ανιχνευθούν στο γάλα της. Ωστόσο, η διαδικασία παστερίωσης σκοτώνει ή αδρανοποιεί τον ιό, λέει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το φρέσκο γάλα, από την άλλη, δεν είναι παστεριωμένο. «Το φρέσκο γάλα μπορεί να μολυνθεί με επιβλαβή μικρόβια που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε πολύ», αναφέρει το CDC στον ιστότοπό του.
Πολλοί επιστήμονες ανησυχούν ότι θα μπορούσε να είναι απλώς θέμα χρόνου η μετάλλαξη της γρίπης των πτηνών σε μια μορφή που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα στους ανθρώπους.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί περισσότερο από το 50 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν βρεθεί θετικοί στον H5N1 από το 2003 έχουν καταλήξει νεκροί.

Ζούμε σε μια εποχή που έχει γίνει τόσο εύκολο για οποιονδήποτε να παίζει με μια θανατηφόρα ασθένεια και να την απελευθερώνει στο κοινό.

Προσωπικά, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι θανατηφόρες ασθένειες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της αποκαλυπτικής εποχής που είναι μπροστά μας .

Η ικανότητά μας να δημιουργούμε θανατηφόρες ασθένειες ξεπερνά πλέον κατά πολύ την ικανότητά μας να τις ελέγχουμε και ο φόβος που δημιουργούν οι παγκόσμιες επιδημίες θα χρησιμοποιηθεί από εκείνους που επιθυμούν να συσσωρεύσουν δύναμη για τον εαυτό τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail