Σημείο καμπής: Η στρατιωτική κορύφωση του Ισραήλ ήρθε και έφυγε

Αντιμέτωπο με εσωτερικές παραιτήσεις και σημαντικές στρατιωτικές οπισθοδρομήσεις, το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής: πρέπει να επιλέξει μεταξύ του να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και να μειώσει τις απώλειές του ή να κλιμακώσει τη σύγκρουση στη Γάζα και το Λίβανο και να διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατηγική ήττα.

Το βράδυ της 9ης Ιουνίου, οι Ισραηλινοί υπουργοί Benny Gantz και Gadi Eisenkot ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Αυτό δεν είναι ένα βήμα που θα έκαναν δύο υπουργοί πολέμου σε μια κυβέρνηση που οδεύει προς τη νίκη. Αντιθέτως. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λένε, "μας εμποδίζει να προχωρήσουμε προς την πραγματική νίκη".

Mohamad Hasan Sweidan - https://thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Με την παραίτησή τους, ο Gantz και ο Eisenkot στοχεύουν σε δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, θέλουν να μετριάσουν την πίεση που ασκείται στον Νετανιάχου για να δεχτεί μια συμφωνία για να σταματήσει ο πόλεμος, μια στρατηγική που πιθανότατα συντονίζεται με την Ουάσινγκτον.

Δεύτερον, όντας από τους πιο ενημερωμένους Ισραηλινούς αξιωματούχους για την κατάσταση του πολέμου, επέλεξαν να εγκαταλείψουν το πλοίο, προβλέποντας ότι η συνεχιζόμενη επιμονή του Νετανιάχου στην παράταση του πολέμου θα οδηγούσε μόνο σε περαιτέρω καταστροφή. Σε στρατιωτικούς όρους, αυτό σημαίνει πως εκτίμησαν ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν "κορυφωθεί".

Το Ισραήλ έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του

Το 1992, το Κολέγιο Προηγμένων Στρατιωτικών Σπουδών του Κολλεγίου Διοίκησης και Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα έγγραφο με τίτλο "Peak Point and Tactical Doctrine of the US Army". Υποστηρίζει πως η τέχνη της επίθεσης σε όλα τα επίπεδα είναι να επιτυγχάνονται κρίσιμοι στόχοι πριν φτάσουμε στο σημείο αιχμής. Αντίθετα, η τέχνη της άμυνας είναι να επισπεύσουμε την κορύφωση της επίθεσης και να προετοιμαστούμε για να προχωρήσουμε στην επίθεση όταν αυτή φτάσει. Ποιο είναι λοιπόν το σημείο αιχμής;

Ο θεωρητικός του πολέμου Carl von Clausewitz όρισε το σημείο κορύφωσης ως τη γραμμή μετά την οποία η στρατιωτική πρόοδος γίνεται πολιτικά καταστροφική, έχοντας επιτύχει ό,τι μπορεί. Πέρα από αυτό το σημείο, κάθε περαιτέρω επιθετική δράση θέτει σε κίνδυνο τα προηγούμενα κέρδη. Ο Clausewitz εξηγεί στο Περί πολέμου ότι η υπέρβαση του σημείου κορύφωσης όχι μόνο δεν προσθέτει στην επιτυχία, αλλά είναι επιβλαβής και προκαλεί δυσανάλογες αντιδράσεις.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αντικατοπτρίζουν την άφιξη του Ισραήλ σε αυτό το σημείο αιχμής στη Γάζα. Σε μια συνέντευξη στα μέσα Μαΐου, ο Μπλίνκεν δήλωσε για τον ισραηλινό στρατό: "Ακόμη και αν μπει και αναλάβει σκληρή δράση στη Ράφα, θα παραμείνουν χιλιάδες ένοπλοι της Χαμάς", σημειώνοντας πως "έχουμε δει, σε περιοχές που το Ισραήλ έχει εκκαθαρίσει στο βορρά, ακόμη και στο Χαν Γιουνίς, τη Χαμάς να επιστρέφει".

Η εκτίμηση του Μπλίνκεν είναι ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική προσπάθεια του Ισραήλ στη Γάζα δεν θα πετύχει περισσότερους στόχους, υποδεικνύοντας πως έχει φτάσει στο σημείο κορύφωσής της και πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο για να μην διαβρώσει τα τακτικά επιτεύγματά του.

Με το Ισραήλ να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, έχει δύο επιλογές: είτε να τερματίσει τον πόλεμο με τη μικρότερη δυνατή ζημιά, κάτι που υποστηρίζει η Ουάσιγκτον μέσω ενός οδικού χάρτη που προσφέρει στο Ισραήλ ομαλοποίηση με τη Σαουδική Αραβία και μια πιο ήπια προσέγγιση για την εξάλειψη της αντίστασης στη Γάζα, είτε να συνεχίσει τη στρατιωτική του προσπάθεια, η οποία πιθανότατα θα βαθύνει την στρατηγική του ήττα.

Πού κατευθύνεται το Ισραήλ

Καθώς ο Νετανιάχου συνεχίζει τον πόλεμο, οι ενδείξεις ότι το Ισραήλ οδεύει προς τη στρατηγική ήττα αυξάνονται. Η παραίτηση των Gantz και Eisenkot αντανακλά την αυξανόμενη εσωτερική διαίρεση που υποκινείται από την αποτυχία επίτευξης των στρατιωτικών στόχων.

Στο βόρειο μέτωπο της κατεχόμενης Παλαιστίνης, στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα. Τον Μάρτιο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant προειδοποίησε πως η εκεχειρία στη Γάζα δεν θα επηρεάσει τον στόχο του Ισραήλ να κρατήσει τη Χεζμπολάχ μακριά από τα βόρεια σύνορά του. Μέχρι τον Φεβρουάριο, ο Γκαλάντ είχε ανακοινώσει ότι ακόμη και με την εκεχειρία στη Γάζα, το Ισραήλ θα συνέχιζε να στοχεύει τη Χεζμπολάχ. Αλλά οι επιχειρήσεις της λιβανέζικης αντίστασης αυξήθηκαν μόνο μετά τις δηλώσεις του Γκαλάντ, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη τόλμη της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ισραηλινών Ερευνών Alma, τον Μάιο του 2024 σημειώθηκαν οι πιο έντονες επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023, με 325 επιθέσεις, κατά μέσο όρο 10 την ημέρα. Υπήρξε επίσης σημαντική αύξηση των αντιαρματικών πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν εκείνο το μήνα.

Η χρήση αντιαρματικών όπλων αυξήθηκε σε 95 περιπτώσεις, από 50 τον Απρίλιο, ενώ τα περιστατικά με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυξήθηκαν σε 85 περιπτώσεις από 42 τον προηγούμενο μήνα. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο αριθμός των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ έχει αυξηθεί περισσότερο από 12 φορές. Ο αριθμός των επιθέσεων με ρουκέτες παρουσίασε επίσης ελαφρά ανοδική τάση, με τη Χεζμπολάχ να πραγματοποιεί 139 βολές έναντι 128 πριν από ένα μήνα.

Αν μη τι άλλο, οι αριθμοί αυτοί φαίνεται ότι θα αυξηθούν. Στις 12 Ιουνίου, τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια μαζική επίθεση με 200 πυραύλους από τον Λίβανο, η οποία περιελάμβανε μια ομοβροντία 100 πυραύλων σε μια μεγάλη επίδειξη δύναμης κατά ισραηλινών στόχων στα Υψίπεδα του Γκολάν και στην κατεχόμενη Σαφάντ. Αυτή θεωρήθηκε κατά γενική ομολογία η μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ μέχρι σήμερα. Την επόμενη ημέρα, 13 Ιουνίου, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε και πάλι μια μαζική συνδυασμένη επίθεση με τουλάχιστον 150 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ATGMs και ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων στο κατεχόμενο Γκολάν και τη Γαλιλαία - σε λιγότερο από 30 λεπτά, σύμφωνα με την εβραϊκή εφημερίδα Maariv. Μια πηγή στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο Al Jazeera ότι η λιβανέζικη αντίσταση επιτέθηκε σε τουλάχιστον 15 στρατιωτικούς ταυτόχρονα.

Στις 10 Ιουνίου, η λιβανέζικη αντίσταση εξαπέλυσε επίσης τη μεγαλύτερη επιχείρηση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την έναρξη του πολέμου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε ένα δεύτερο ρεκόρ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αν και η κλιμάκωση της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη δολοφονία του κορυφαίου διοικητή της "Αμπού Ταλίμπ" από το Ισραήλ, η ομάδα έχει δείξει πως δεν θα αποφύγει την κλιμάκωση όταν είναι απαραίτητο και έχει τη δική της ρητορική που ταιριάζει. Στην κηδεία, ο Hashem Safieddine, επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, καταφέρθηκε εναντίον των δολοφόνων:

Αν ο ισραηλινός εχθρός ουρλιάζει και βογκάει από αυτά που υφίσταται στη βόρεια Παλαιστίνη, ας ετοιμαστεί να κλάψει και να θρηνήσει. Ο εχθρός βρίσκεται ακόμα στην ανοησία του και δεν έχει μάθει από όλες τις εμπειρίες του παρελθόντος όταν πιστεύει πως η δολοφονία ηγετών αποδυναμώνει την αντίσταση, αλλά η εμπειρία έχει αποδείξει πως όσο περισσότεροι ηγέτες μαρτυρούν, τόσο πιο σταθερή και οχυρωμένη γίνεται η αντίσταση.
Αυτού του είδους οι αποτελεσματικές επιχειρήσεις αντίστασης έχουν αλλάξει την στάση των Ισραηλινών, οι οποίοι, παρά την πολεμοχαρή δημόσια ρητορική τους, έχουν πεισθεί ότι η κατάπαυση του πυρός είναι επειγόντως απαραίτητη στα βόρεια σύνορά τους. Αλλά αυτό θα απαιτούσε επίσης την πλήρη παύση του πολέμου του Τελ Αβίβ κατά της Γάζας, κάτι που ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός τους εξακολουθεί να φαίνεται απρόθυμος να αποδεχτεί.

Οι Ισραηλινοί έχουν κάνει πολλές προηγούμενες προσπάθειες να διαχωρίσουν τα γεγονότα στο νότιο Λίβανο από τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά πολλοί αναγνωρίζουν τώρα ότι τα μέτωπα της Παλαιστινιακής-Λιβανέζικης Αντίστασης είναι ενιαία και έχουν επιτέλους αρχίσει να αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο των χτυπημάτων της Χεζμπολάχ στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Στρατηγικές επιπτώσεις

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Haim Tomer, έχει παραδεχτεί ανοιχτά πως η εκτόξευση του μετώπου του Λιβάνου από τη Χεζμπολάχ εμπόδισε το Ισραήλ να επιτύχει ένα θεμελιώδες πλεονέκτημα στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η Ισραηλινή Ραδιοφωνία, έχουν επίσης επισημάνει ότι το Τελ Αβίβ δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια διευθέτηση στο βορρά χωρίς πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία στη Γάζα. Ακόμη και οι σύμμαχοι του Τελ Αβίβ υποχωρούν στη γραμμή: Η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να συμπεριλαμβάνει την παύση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της για να πείσει το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Η σταθερότητα της αντίστασης στη Γάζα, σε συνδυασμό με τις αποτελεσματικές επιχειρήσεις κρούσης από τα συμμαχικά μέτωπα υποστήριξής της, ήταν μέρος των προσπαθειών του Άξονα της Αντίστασης να επιταχύνει την άφιξη του Ισραήλ σε μια στρατιωτική κορύφωση - ακολουθούμενη από πτώση. Οι επιλογές του Τελ Αβίβ για κλιμάκωση στη Γάζα ή στο Λίβανο λιγοστεύουν, γεγονός που εξηγεί την αδιάκοπη επιδίωξη της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Έχοντας κορυφώσει στρατιωτικά, το Ισραήλ έχει δύο επιλογές: να συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο στη Γάζα και έτσι να επεκτείνει τη στρατηγική του ήττα, ή να σταματήσει τον πόλεμο και να περιορίσει το επίπεδο της ήττας. Μετά από οκτώ μήνες άνευ όρων στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγνώρισε επιτέλους αυτό που δεν αναγνωρίζει ο σύμμαχός της - το να διπλασιάσει το στρατό θα επιταχύνει μόνο την παρακμή και την ήττα του Ισραήλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail