Η υγεία του Τζο Μπάιντεν πρόκειται να τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία

KΥLE MΑΖΖΑ/AΝΑDΟLU via GΕΤΤΥ Images
Οι συζητήσεις σχετικά με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ, αν και δεν είναι χωρίς προηγούμενο, είναι οι πιο έντονες μέχρι τώρα

Ενώ απομένει περίπου μισός χρόνος μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, οι πιθανοί υποψήφιοι, όπως και το 2020, είναι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο σταρ της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι το Νοέμβριο του 2024, η συνολική ηλικία των δύο υποψηφίων θα είναι 159 έτη, καθιστώντας τους τους γηραιότερους υποψήφιους για το ανώτατο αξίωμα στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ρεκόρ που οι ίδιοι είχαν θέσει κατά τη διάρκεια της προεδρικής κούρσας του 2020.

Του Murad Sadygzade, Προέδρου του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής, Επισκέπτη Λέκτορα, Πανεπιστήμιο HSE (Μόσχα) - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό εγείρει ένα ερώτημα στην αμερικανική πολιτική συζήτηση: Πόσο ικανοί είναι οι ηλικιωμένοι Τραμπ (77 ετών) και Μπάιντεν (81 ετών) να ασκούν αποτελεσματικά τα καθήκοντα του αρχηγού κράτους και του αρχιστράτηγου; Η προσοχή της κοινής γνώμης, στο πλαίσιο αυτού του ερωτήματος, επικεντρώνεται κυρίως στον εν ενεργεία πρόεδρο. Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι μόλις τέσσερα χρόνια νεότερος από τον Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικάνος δεν παρουσιάζει σχεδόν κανένα σημάδι γήρανσης.

Τι συμβαίνει με την υγεία του Μπάιντεν;

Προβλήματα μνήμης: Ο Μπάιντεν μερικές φορές ξεχνά δημοσίως λεπτομέρειες ή μπερδεύει γεγονότα, όπως το να θυμάται λανθασμένα ημερομηνίες, γεγονότα ή να μπερδεύει τα ονόματα βασικών προσώπων και παγκόσμιων ηγετών. Για παράδειγμα, ανέφερε λανθασμένα συνομιλίες με ηγέτες που έχουν πεθάνει προ πολλού, όπως ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.

Γκάφες: Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο Μπάιντεν μπερδεύει ονόματα και λεπτομέρειες στις ομιλίες του, για παράδειγμα, μπερδεύοντας πρώην ηγέτες με σημερινούς ή ανακαλώντας ανακριβώς ιστορικά γεγονότα.

Σωματική αμηχανία: Έχει σημειωθεί πως ο Μπάιντεν περιστασιακά σκοντάφτει ή χάνει την ισορροπία του σε δημόσιους χώρους, αν και τέτοιες στιγμές συζητούνται λιγότερο συχνά από τα λεκτικά του ολισθήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των βασικών υποψηφίων προέδρων που είναι πολύ ηλικιωμένοι ή εύθραυστοι αποτελεί καινοτομία στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Οι υποψήφιοι πρόεδροι κάποτε παραδοσιακά δημοσιοποιούσαν τα αποτελέσματα των υγειονομικών τους εξετάσεων- ωστόσο, τα τελευταία 24 χρόνια, κανένας υποψήφιος για το Λευκό Οίκο δεν έχει υποστεί την ίδια εξέταση με τον Μπάιντεν όσον αφορά την ικανότητά του να εκτελεί τα καθήκοντά του.

Ιστορικός παραλληλισμός: Η καμπάνια McCain το 2008


Η τελευταία φορά που η υγεία ενός υποψηφίου υποβλήθηκε σε έντονο έλεγχο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2008, όταν ο νεαρός Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα και ο μεγαλύτερος σε ηλικία Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν μπήκαν στη μάχη για τον προεδρικό θώκο.

Εκείνη την εποχή, υπήρχαν σημαντικές δημόσιες ανησυχίες για την υγεία του Μακέιν. Τότε, ο Μακέιν ήταν 72 ετών, γεγονός που τον καθιστούσε το γηραιότερο υποψήφιο που είχε προταθεί για την προεδρία από μεγάλο κόμμα. Οι ανησυχίες αυτές επιτείνονταν από το ιατρικό του ιστορικό και την εξαντλητική φύση της προεκλογικής εκστρατείας.

Η ηλικία του Μακέιν αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα σκεπτικισμού των ψηφοφόρων. Ο ηλικιωμένος υποψήφιος προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την αντοχή του και την ικανότητά του να αντεπεξέλθει στις σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις της προεδρίας για μια πιθανή οκταετία.

Επιπλέον, ο Μακέιν είχε ιστορικό μελανώματος, μιας σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος που είχε αντιμετωπιστεί αρκετές φορές. Αυτό δημιουργούσε ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη υγεία του και την πιθανότητα επανεμφάνισης της ασθένειάς του.

Εκτός από το μελάνωμα, ο Μακέιν είχε υποβληθεί σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις και είχε άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονταν με τη θητεία του ως αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, όπου υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς και υποβλήθηκε σε σημαντικό σωματικό και ψυχολογικό στρες.

Ο Μακέιν προσπάθησε να διαλύσει αυτές τις ανησυχίες δημοσιεύοντας πάνω από 1.100 σελίδες ιατρικών αρχείων το Μάιο του 2008. Τα αρχεία αυτά περιγράφουν λεπτομερώς τη θεραπεία του για το μελάνωμα, τις τακτικές ιατρικές εξετάσεις και τη γενική κατάσταση της υγείας του.

Η εκστρατεία του οργάνωσε επίσης μια συνάντηση μιας ομάδας δημοσιογράφων με την ευκαιρία να εξετάσουν τα αρχεία υπό ελεγχόμενες συνθήκες, επιτρέποντάς τους να υποβάλουν ερωτήσεις στους γιατρούς του.

Όπως και με τον Μπάιντεν, τα μέσα ενημέρωσης έδιναν συχνά έμφαση στην ηλικία και το ιατρικό ιστορικό του Μακέιν, αμφισβητώντας ενίοτε την καταλληλότητά του για την προεδρία. Οι σημαντικές δημόσιες συζητήσεις σχετικά με το αν θα μπορούσε να αντέξει τις πιέσεις που συνδέονται με τη θέση αυτή εντάθηκαν με την επιλογή της Σάρα Πέιλιν ως αντιπροέδρου του. Η Πέιλιν θεωρούνταν σχετικά άπειρη στην εθνική σκηνή και η ετοιμότητά της να αναλάβει την προεδρία σε περίπτωση που ο Μακέιν δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του δημιούργησε αμφιβολίες. Αυτό ενίσχυσε περαιτέρω τις ανησυχίες σχετικά με την υγεία του Μακέιν και την σταθερότητα της πιθανής κυβέρνησής του.

Οι ανησυχίες για την υγεία του Μακέιν ήταν ένα διαρκές ζήτημα καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αν και δεν καθόρισαν αποκλειστικά το αποτέλεσμα των εκλογών, συνέβαλαν στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης αφήγησης σχετικά με την καταλληλότητα του Μακέιν για την προεδρία σε σύγκριση με τον νεότερο αντίπαλό του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήταν 47 ετών εκείνη την εποχή. Η νεότητα και η ενεργητικότητα του Ομπάμα συχνά ερχόταν σε αντίθεση με την ηλικία και τα προβλήματα υγείας του Μακέιν, επηρεάζοντας την αντίληψη του κοινού και το αίσθημα των ψηφοφόρων.

Συνολικά, οι ανησυχίες του κοινού για την υγεία του Τζον Μακέιν κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2008 αποτέλεσαν σημαντική πτυχή της εκστρατείας, η οποία διαμορφώθηκε από την ηλικία του, το ιατρικό ιστορικό του και την απαιτητική φύση του προεδρικού αξιώματος. Παρά τις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες μέσω της διαφάνειας και των ιατρικών γνωστοποιήσεων, παρέμειναν αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας. 

Νέα κρίση: Έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Hur

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατάφερε να κρατήσει τη συζήτηση γύρω από την υγεία του εκτός της κύριας πολιτικής συζήτησης, και όλα τα παραπατήματα και οι πτώσεις αποδόθηκαν στην κούραση και το βαρύ πρόγραμμα ή θεωρήθηκαν συνηθισμένες. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε με τη δημοσίευση της έκθεσης του Ρόμπερτ Χερ τον Φεβρουάριο του 2024, όπου ο ειδικός εισαγγελέας που ήταν υπεύθυνος για τη διερεύνηση ενός σκανδάλου που αφορούσε τον χειρισμό μυστικών εγγράφων από τον Μπάιντεν σχολίασε την υγεία του.

Η έκθεση του Hur αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της έρευνάς του «βρέθηκαν στοιχεία πως ο πρόεδρος Μπάιντεν σκόπιμα διατήρησε και αποκάλυψε απόρρητο υλικό μετά το τέλος της αντιπροεδρίας του, όταν ήταν ιδιώτης». Ωστόσο, ο Hur κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν ενοχή πέραν πάσης αμφιβολίας». Σκέφτηκε πως «στο δικαστήριο, ο κ. Μπάιντεν πιθανότατα θα εμφανιστεί ενώπιον των ενόρκων όπως ακριβώς ήταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας μαζί του - ένας γοητευτικός, ευχάριστος ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη». Κατά τη γνώμη του Hur, «θα ήταν δύσκολο να πειστούν οι ένορκοι ότι θα έπρεπε να τον καταδικάσουν -τον πρώην τότε πρόεδρο, βαθιά μέσα στα ογδόντα του χρόνια- για ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα που απαιτεί πρόθεση».

Η ευρεία απήχηση της έκθεσης του Hur απαιτούσε άμεση δράση από την κυβέρνηση Biden για να μετριάσει τη ζημία που προκάλεσε η δημοσίευσή της.

Αυτή η απάντηση ήταν η δημοσίευση της τρέχουσας έκθεσης υγείας του προέδρου στις 28 Φεβρουαρίου 2024. Η εξέταση διεξήχθη από τον ιατρό του προέδρου Kevin O'Connor από την Ιατρική Σχολή & Επιστήμες Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο απευθύνεται στη βοηθό του προέδρου και εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre, ο Μπάιντεν περιγράφεται ως ένας «υγιής, δραστήριος, εύρωστος 81χρονος άνδρας, ο οποίος παραμένει σε θέση να εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντα της Προεδρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του αρχηγού της εκτελεστικής εξουσίας, του αρχηγού του κράτους και του αρχιστράτηγου».

Το γεγονός αυτό προκάλεσε πρόσθετη έξαρση των συζητήσεων σχετικά με την υγεία του Μπάιντεν. Ερωτήματα προέκυψαν επίσης σχετικά με τη θέση των μελών της διοίκησης των Δημοκρατικών όσον αφορά την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του Μπάιντεν για μια ακόμη προεδρική θητεία, καθώς ο Ρόμπερτ Χερ είναι υφιστάμενος του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, ενός προσώπου με μεγάλη επιρροή στη δομή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Εποχή debate: Το πρώτο σοβαρό τεστ για την υγεία του Μπάιντεν

Δεδομένης της πραγματικότητας της πολιτικής ζωής στις ΗΠΑ, είναι δίκαιο να πούμε ότι μια νέα προεδρική εκστρατεία αρχίζει την ημέρα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου. Ωστόσο, ο τελευταίος χρόνος, ιδίως οι τελευταίοι έξι μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, είναι οι πιο δύσκολες για τον υποψήφιο. Το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται από συχνά ταξίδια σε πολιτείες που δεν έχουν αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν, δημόσιες εμφανίσεις σε συγκεντρώσεις και συμμετοχή σε συζητήσεις. Όλα αυτά απαιτούν από τον υποψήφιο να έχει γερή υγεία και σημαντική ποσότητα ενέργειας.

Για τον εν ενεργεία πρόεδρο, το στάδιο αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς αναγκάζεται να συνδυάσει την προεκλογική εκστρατεία με τα καθήκοντα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «The Howard Stern Show» ότι σκοπεύει να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον πιθανό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, τον Ντόναλντ Τραμπ. «Είμαι ευτυχής να συζητήσω μαζί του», δήλωσε ο Μπάιντεν, διαλύοντας τις αμφιβολίες σχετικά με τη συμμετοχή του στα προεδρικά ντιμπέιτ, τα οποία παραδοσιακά διεξάγονται σε τρεις διαφορετικές πολιτείες. Αργότερα, τον Μάιο, η ομάδα του Μπάιντεν συμφώνησε να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ που διοργανώνει το CNN, τα οποία έχουν προγραμματιστεί προσωρινά για τις 27 Ιουνίου.

Η απόφαση του Μπάιντεν να συμμετάσχει στις συζητήσεις επιδιώκει δύο σημαντικούς στόχους: να αλλάξει τη δημόσια αφήγηση ότι ο Μπάιντεν αποφεύγει την άμεση συζήτηση με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του και να βελτιώσει τη θέση του στις δημοσκοπήσεις (σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες των ψηφοφόρων, ο Μπάιντεν είτε ακολουθεί τον Τραμπ είτε βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο).

Αν, για να λύσει το πρώτο καθήκον, ο Μπάιντεν πρέπει απλώς να εμφανιστεί στην σκηνή την καθορισμένη ώρα- το δεύτερο καθήκον μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολο. Ο εν ενεργεία πρόεδρος, όπως και κάθε πολιτικός που υπερασπίζεται τη θέση του μέσω της συμμετοχής του σε συζητήσεις, πρέπει να είναι πειστικός, λογικός και να επιδεικνύει πνευματική ευελιξία. Και όλα αυτά υπό τις συνθήκες μιας 90λεπτης ζωντανής εκπομπής με έναν πολύ ισχυρό συζητητή - τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρόβλεψη των πιθανών συνεπειών της υγείας του Τζο Μπάιντεν στις επερχόμενες εκλογές είναι απλώς εικασίες και υποθέσεις. Η ανάλυση των πιθανών σεναρίων εξαρτάται άμεσα από την πραγματική κατάσταση της υγείας του προέδρου και τις διαγνώσεις του, οι οποίες είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Αναμφίβολα, όμως, η υγεία του Τζο Μπάιντεν θα αποτελέσει ένα από τα κύρια στοιχεία της προεκλογικής ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια των πρώτων προσωπικών συζητήσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Ωστόσο, το πόσο πειστικά θα είναι αυτά τα επιχειρήματα θα εξαρτηθεί από τη δημόσια εμφάνιση του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κύριας καλοκαιρινής-φθινοπωρινής φάσης της προεδρικής κούρσας του 2024.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail