Τρομοκρατία στη Συρία: ένας αντιπερισπασμός των ΗΠΑ από τη Γάζα

Ο Άξονας της Αντίστασης απέτρεψε αποτελεσματικά τις τακτικές αντιπερισπασμού των ΗΠΑ στη Συρία που αποσκοπούσαν στο να ασκήσουν πίεση στις τοπικές φατρίες και να υποστηρίξουν τα ισραηλινά συμφέροντα, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται.


Τα υποστηριζόμενα από τη Δύση τρομοκρατικά προπύργια στη Συρία δεν έμειναν ανέγγιχτα από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα. Με την ευρεία ενεργοποίηση του Άξονα της Αντίστασης για την υποστήριξη της Γάζας, ιδιαίτερα στον Λίβανο, δεν άργησε να κινητοποιήσει η Ουάσινγκτον τους εξτρεμιστές πεζικάριους της στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Khalil Nasrallah - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αμέσως μετά την επιχείρηση της παλαιστινιακής αντίστασης Al-Aqsa Flood της 7ης Οκτωβρίου - και πριν ακόμη γίνει σαφής η πορεία του πολέμου και κατανοηθούν οι προθέσεις της Χεζμπολάχ - οι τρομοκράτες στη Συρία άρχισαν να κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους. Τρομοκρατικές επιθέσεις καταγράφηκαν στη βόρεια Λατάκια και στη δυτική περιοχή του Χαλεπίου, όπου συγκεντρώνονται η Χεζμπολάχ, οι Ιρανοί σύμβουλοι και ο συριακός στρατός, καθώς και κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ των περιοχών που ελέγχονται από το κράτος και εκείνων που ελέγχουν οι μαχητές.

Αυτή η κλιμάκωση δεν ήταν σχεδόν σίγουρα τυχαία, δεδομένου του ιστορικού παρόμοιων κινητοποιήσεων που προκαλούνται κατά τη διάρκεια κρίσιμων πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων στη Συρία. Είναι γνωστό πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις τρομοκρατικές ένοπλες ομάδες στη βορειοδυτική Συρία για να κρατήσει τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του σε κατάσταση φθοράς, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ - κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν παράνομη στρατιωτική παρουσία.

Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων μετά τις 7 Οκτωβρίου συνδέεται με τον πόλεμο στη Γάζα. Η στρατηγική αυτή φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να αποσπάσει την προσοχή των δυνάμεων αντίστασης, ιδίως της Χεζμπολάχ, και στέλνει το μήνυμα πως η κλιμάκωση από τις παρατάξεις της αντίστασης θα ενεργοποιήσει άλλα μέτωπα για την ανακούφιση της πίεσης στο Τελ Αβίβ.

Η Ιντλίμπ, το κύριο βόρειο καταφύγιο των τρομοκρατικών πολιτοφυλακών, αποτελεί ένα πολύπλοκο μέτωπο, όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και λόγω των πολιτικών της εμπλοκών και της εμπλοκής της σε διάφορες περιφερειακές δυναμικές. Οι συνθήκες για την έναρξη μιας μεγάλης επιχείρησης εκεί ήταν δυσμενείς πριν από τις 7 Οκτωβρίου και παραμένουν δυσμενείς στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υποστήριξη των ΗΠΑ σε ανατρεπτικές δραστηριότητες στη Συρία πριν από τις 7 Οκτωβρίου

Πριν από την επιχείρηση αντίστασης υπό την ηγεσία της Χαμάς, οι προσπάθειες των ΗΠΑ επικεντρώνονταν στην υποστήριξη ανατρεπτικών δραστηριοτήτων στη Συρία, υποστηρίζοντας ρητά το παρακλάδι της Αλ Κάιντα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) με επικεφαλής τον Abu Mohammad al-Julani.

Με τη βοήθεια των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, η Ουάσινγκτον προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς με τον Τζουλάνι μετά από μια σειρά επιχειρήσεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της το 2020. Αυτές οι στρατιωτικές επιθέσεις κορυφώθηκαν με την ανακατάληψη του αυτοκινητόδρομου Μ5 Χαλέπι-Δαμασκός και σημαντικών εδαφών νότια της Ιντλίμπ.

Οι εχθροπραξίες ολοκληρώθηκαν με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 5ης Μαρτίου μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Μόσχα, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στην περιφερειακή σύγκρουση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αναζωπυρώσουν τις εχθροπραξίες για να επηρεάσουν τις τουρκοσυριακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες υποστηρίζονταν από τη Μόσχα και την Τεχεράνη, με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων και τη μείωση των εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές αντιμετώπισαν διάφορα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων του Ερντογάν και των προκλήσεων που δημιουργούσαν οι πολιτικές των ΗΠΑ όσον αφορά τη συριακή κρίση.

Μεταξύ του 2020 και του 2023, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του επέβαλαν στρατιωτικούς όρους που περιόρισαν τις δυνατότητες των μαχητών, εμποδίζοντάς τους να ξεκινήσουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Οι αναφορές δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μαχητές επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων τους στον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποτίθεται με την υποστήριξη των γαλλικών, βρετανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν σε αρκετές επιθέσεις, με πιο χαρακτηριστική την επίθεση στις 5 Οκτωβρίου 2023 σε τελετή αποφοίτησης σε στρατιωτική ακαδημία στη Χομς της κεντρικής Συρίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 150 στρατιωτικοί και πολίτες.

Μετά τις 7 Οκτωβρίου: Μετατόπιση της εστίασης και νέες δυναμικές της πρώτης γραμμής

Ο αντίκτυπος της τρομοκρατικής επίθεσης στη Χομς εξασθένησε γρήγορα, καθώς ο κόσμος έστρεψε την προσοχή του δύο ημέρες αργότερα στις Ταξιαρχίες Κασάμ που εισέβαλαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οικισμούς γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, αιχμαλωτίζοντας δεκάδες στρατιώτες και εποίκους, αναγκάζοντας το Ισραήλ να κηρύξει κατάσταση πολέμου. Καθώς οι περιφερειακές δυνάμεις έστρεψαν την προσοχή τους στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάσταση στην Ιντλίμπ πήρε στη συνέχεια διαφορετική τροπή.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι τρομοκράτες εξαπέλυσαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στη δυτική περιοχή του Χαλεπίου, φτάνοντας στο 76ο Σύνταγμα κοντά στην Urm al-Kubra. Η Χεζμπολάχ και ο συριακός στρατός κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση, προκαλώντας βαριές απώλειες στους τρομοκράτες, πολλοί από τους οποίους ήταν Ουιγούροι από την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Στη συνέχεια, αρκετές άλλες επιθέσεις προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, ιδίως τις εντάσεις στο νότιο Λίβανο. Οι επιθέσεις αυτές επηρεάστηκαν από εξωτερικές δυνάμεις και επεκτάθηκαν πέρα από την ηγεσία του Τζουλάνι.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν σποραδικά μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, εισήγαγε στη μάχη μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας FPV (first-person view). Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία είχαν επιδείξει υψηλή αποτελεσματικότητα στην Ουκρανία, εμπόδισαν σημαντικά τις μετακινήσεις των τρομοκρατών κατά μήκος των γραμμών του μετώπου προς τα σημεία εφοδιασμού πίσω από αυτές.

Η δυνατότητα περιορισμού των γραμμών του μετώπου υποδήλωνε ότι οι τακτικές διάσπασης που θα μπορούσε να εφαρμόσει η Ουάσινγκτον σε οποιοδήποτε στάδιο, ιδίως στο Ιντλίμπ, θα μπορούσαν να εξουδετερωθούν. Αυτό συνέβη αφού οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει σε εκεχειρία στην ανατολική Συρία, αποδέχθηκαν το status quo και έκαναν παραχωρήσεις για να μην στοχοποιηθούν οι βάσεις τους. Οι εξελίξεις αυτές έδειξαν την ικανότητα του Άξονα Αντίστασης να διαχειρίζεται και να προετοιμάζεται για νέες προκλήσεις, διατηρώντας την περιφερειακή σταθερότητα παρά τις εξωτερικές πιέσεις.

Η σταθερότητα των αντιστασιακών δυνάμεων στη Συρία

Αρκετοί δείκτες δείχνουν πως παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μέτωπα αντιπερισπασμού για τις παρατάξεις της αντίστασης, η Χεζμπολάχ παραμένει σταθερή στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας στη Συρία.

Η Χεζμπολάχ, μαζί με άλλες δυνάμεις αντίστασης, όπως οι ιρακινές παρατάξεις και οι Ιρανοί σύμβουλοι, έχει διατηρήσει μια παρουσία που υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση. Τελικά, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν επιτύχει να αντιμετωπίσουν τις τακτικές αντιπερισπασμού των ΗΠΑ μέσω σημαντικών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως στην Ιντλίμπ.

Η επιτυχία αυτή προσφέρει αρκετές ιδέες για το μέλλον. Οι δυνάμεις του Άξονα Αντίστασης είχαν προβλέψει τέτοιες τακτικές και ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά, προσαρμοζόμενες στις συνθήκες κάθε σταδίου. Η αμερικανοϊσραηλινή εξάρτηση από την τρομοκρατία για την αλλαγή της πραγματικότητας στα μέτωπα υποστήριξης αποδείχθηκε μη ρεαλιστική και χαμένη στρατηγική.

Τα αποτελέσματα της τρέχουσας σύγκρουσης μπορεί να δημιουργήσουν πολιτικές συνθήκες ευνοϊκές για μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ στο μέλλον. Επιπλέον, οι δυνάμεις αντίστασης δεν είναι απομονωμένες στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα τρομοκρατικά μέτωπα, με τη ρωσική εμπλοκή να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail