«Ο χρυσός είναι πιο δύσκολο να βρεθεί»

pixabay / PublicDomainPictures
Freepen.gr - Η βιομηχανία εξόρυξης χρυσού αγωνίζεται να διατηρήσει την αύξηση της παραγωγής, καθώς η εξεύρεση κοιτασμάτων του κίτρινου μετάλλου έχει γίνει πιο δύσκολη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), το οποίο επικαλείται το CNBC την Κυριακή.

Τα στοιχεία της εμπορικής ένωσης φέρεται να δείχνουν ότι η παραγωγή των ορυχείων αυξήθηκε μόλις κατά 0,5% το 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Το 2022, η αύξηση ήταν 1,35% σε ετήσια βάση, ενώ το προηγούμενο έτος είχε αυξηθεί κατά 2,7%.

«Είδαμε ρεκόρ παραγωγής ορυχείων το πρώτο τρίμηνο του 2024, αυξημένη κατά 4% σε ετήσια βάση», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της WGC, John Reade, προσθέτοντας: «Αλλά η ευρύτερη εικόνα, νομίζω ότι σχετικά με την παραγωγή ορυχείων είναι πως, ουσιαστικά, κατέγραψε πλατώ γύρω στο 2016, το 2018 και έκτοτε δεν έχουμε δει καμία αύξηση».

Σύμφωνα με τον Reade, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν νέα κοιτάσματα χρυσού σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλές υποψήφιες περιοχές έχουν ήδη εξερευνηθεί.

Επισήμανε πως η εξόρυξη χρυσού μεγάλης κλίμακας είναι εντάσεως κεφαλαίου και απαιτεί σημαντική εξερεύνηση και ανάπτυξη. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 έως 20 χρόνια μέχρι ένα ορυχείο να είναι έτοιμο για παραγωγή, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς, προσθέτοντας ότι μόνο το 10% περίπου των ανακαλύψεων περιέχουν επαρκή κοιτάσματα που να δικαιολογούν την εξόρυξη.

Επιπλέον, μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εξασφαλιστούν οι κυβερνητικές άδειες και οι εγκρίσεις που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι εξορυκτικές εταιρείες τις εργασίες τους.

Πολλά έργα εξόρυξης σε απομακρυσμένες περιοχές απαιτούν την κατασκευή υποδομών, όπως δρόμοι, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, σημείωσε ο Reade.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις χρυσό, να τον αδειοδοτήσεις, να τον χρηματοδοτήσεις και να τον λειτουργήσεις», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail