Το ΝΑΤΟ, απρόθυμο να δώσει ελευθερία κινήσεων στην Ουκρανία αντικατοπτρίζει την αλλαγή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων

Το ΝΑΤΟ δεν είναι ούτε πρόθυμο ούτε προετοιμασμένο για μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. Η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ουκρανία και την προθυμία του να στείλει στρατεύματα έχει προκαλέσει επικρίσεις, όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από αρκετά ευρωπαϊκά κράτη που διστάζουν να διαθέσουν τους οικονομικούς τους πόρους εναντίον της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση ορισμένων όπλων από την Ουκρανία. Αν και υπάρχει συνεχής συζήτηση εντός των ΗΠΑ για την άρση αυτών των περιορισμών, παραμένουν σταθερά σε ισχύ.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσφατα, μια κοινοβουλευτική δήλωση του ΝΑΤΟ που προέτρεπε τις χώρες μέλη να άρουν αυτούς τους περιορισμούς προκάλεσε σημαντική διαμάχη. Η στάση αυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιβάλει περιορισμούς στην Ουκρανία, αποτρέποντας συγκεκριμένα τη χρήση όπλων στο εσωτερικό της Ρωσίας και στα πρόσφατα προσαρτημένα εδάφη. Η προσέγγιση αυτή υποδηλώνει μια σιωπηρή αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε αυτές τις κατεχόμενες περιοχές μετά τις εκλογές τους, αντανακλώντας μια σύνθετη και προσεκτική ισορροπία στις δυτικές πολιτικές απέναντι στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ υιοθέτησε πρόσφατα μια δήλωση που καλεί τα κράτη μέλη να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τη χρήση των όπλων τους από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε την ανάγκη οι δυτικές χώρες να άρουν τις απαγορεύσεις τους, αναδεικνύοντας μια απόκλιση από την πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η θέση του Μπάιντεν ήταν να περιοριστεί η ανάπτυξη από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και άλλων προηγμένων όπλων εντός της Ρωσίας, με εξαιρέσεις για την Κριμαία και τα εδάφη που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022.

Αυτή η έκκληση για άρση των περιορισμών επισημοποιήθηκε στη Διακήρυξη 489, που ψηφίστηκε στις 27 Μαΐου, η οποία καλεί τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της εναντίον «νόμιμων στόχων» στη Ρωσία. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή αντιμετώπισε αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Εκπρόσωποι από εννέα χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γερμανίας, δεν υποστήριξαν τη δήλωση. Οι χώρες αυτές φοβούνται ότι η χαλάρωση αυτών των περιορισμών θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει σταθερή στην στάση της, μη παραχωρώντας στην Ουκρανία απεριόριστη χρήση των όπλων που προμηθεύονται οι Αμερικανοί εναντίον της Ρωσίας. Ο στρατιωτικός αναλυτής Σκοτ Ρίτερ επισήμανε πως η άρνηση των ΗΠΑ να άρουν αυτούς τους περιορισμούς έχει ως στόχο να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. Παρά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις εντός των ΗΠΑ σχετικά με την πιθανή αντιστροφή αυτής της πολιτικής, οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ.

Το ΝΑΤΟ ως θεσμός είναι επίσης επιφυλακτικό ως προς την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ο Ρίτερ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν προετοιμάζεται για ένα μεγαλύτερο πόλεμο με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας μια στρατηγική προσέγγιση για την αποτροπή της κλιμάκωσης. Ο Michael Maloof, πρώην ανώτερος αναλυτής πολιτικής ασφάλειας, σημείωσε περαιτέρω ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν είναι οικονομικά προετοιμασμένες για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία, καθώς θα έπρεπε να μεταβούν από τις οικονομίες παροχής υπηρεσιών στην παραγωγή σε καιρό πολέμου, κάτι που θα μπορούσε να πάρει χρόνια.

Η πίεση προς την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα επιπέδου ΝΑΤΟ θεωρείται ένδειξη της απελπισίας της συμμαχίας λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών αγώνων της Ουκρανίας. Η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές Μαΐου, με την οποία εξέφρασε την προθυμία του να στείλει γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία, εάν καταρρεύσουν τα μέτωπα και το Κίεβο ζητήσει επίσημα βοήθεια, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Η Ρωσία καταδίκασε τη δήλωση Μακρόν ως προκλητική και γεμάτη κινδύνους κλιμάκωσης.

Η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον πως η Βρετανία εξουσιοδότησε την Ουκρανία να πλήξει ρωσικούς στόχους με όπλα που προμηθεύει η Βρετανία, ενέτεινε περαιτέρω την κατάσταση. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε τη δήλωση του Κάμερον, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνει την εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση χρησιμοποιώντας την Ουκρανία ως πληρεξούσιο. Η Ζαχάροβα καταδίκασε επίσης τη ρητορική του Στόλτενμπεργκ ως πολεμοκάπηλη, ειδικά ενόψει μιας ειρηνευτικής διάσκεψης στην Ελβετία που υποστηρίζει την ειρηνευτική φόρμουλα του Ζελένσκι, αγνοώντας τη θέση της Ρωσίας.

Αυτή η ειρηνευτική διάσκεψη στην Ελβετία αποσκοπεί στην προώθηση της επίλυσης της σύγκρουσης, ωστόσο οι εντάσεις παραμένουν υψηλές. Ο Larry Johnson, συνταξιούχος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της CIA, και αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προέβλεψε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να κλιμακώσει και να διατηρήσει τον πόλεμο, προβλέποντας την πιθανή ήττα της Ουκρανίας παρά την πιθανή προσωρινή βοήθεια από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Το σημερινό γεωπολιτικό κλίμα υπογραμμίζει μια σύνθετη και προσεκτική ισορροπία στις δυτικές πολιτικές απέναντι στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις και οι στρατηγικές αποφάσεις αντανακλούν μια πολύπλευρη προσέγγιση, εξισορροπώντας την υποστήριξη προς την Ουκρανία με την ανάγκη αποφυγής μιας ευρύτερης και δυνητικά καταστροφικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail