Λατινική Αμερική: Από τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία (1808) στο Μεγάλο Πόλεμο (1914)

Από πολιτική άποψη, ο 19ος αιώνας στη Λατινική Αμερική ξεκίνησε το 1808, όταν ξεκίνησε η χειραφέτηση των υποτελών λαών από την ξένη (ισπανική και πορτογαλική) κυριαρχία (και ολοκληρώθηκε το 1826) και τελείωσε με την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου στην Ευρώπη το 1914. Ο αγώνας για ανεξαρτησία επιταχύνθηκε εξαιρετικά από τη γαλλική στρατιωτικοπολιτική υποταγή της Ιβηρικής Χερσονήσου, όταν τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία έχασαν τις άμεσες σχέσεις με τις υπερπόντιες αποικίες τους. Μια τέτοια νέα γεωπολιτική κατάσταση ενίσχυσε τον εγχώριο λατινοαμερικάνικο πατριωτικό εθνικισμό που απαιτούσε πολιτική ανεξαρτησία, διοικητική κυριαρχία και οικονομική αυτοδιοίκηση αντί της υποταγής και της εκμετάλλευσης από τις αποικιοκρατικές μητέρες με πρωτεύουσες τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα.

Dr. Vladislav B. Sotirovic

Αυτές οι πολιτικές, διοικητικές και οικονομικές απαιτήσεις ικανοποιήθηκαν από την πορτογαλική βασιλική αυλή, η οποία τις αποδέχθηκε και κατά συνέπεια οδήγησε τη μεγαλύτερη πορτογαλική αποικία - τη Βραζιλία - προς τη δημιουργία πολιτικής εθνότητας ως ανεξάρτητο κράτος (Βασίλειο το 1815, Αυτοκρατορία το 1822 και Δημοκρατία το 1889) με ειρηνικό τρόπο αλλά με ελάχιστες κοινωνικές αλλαγές. Αυτό το χαρακτηριστικό ήταν κοινό για όλες σχεδόν τις πρώην ιβηρικές αποικίες στη Λατινική Αμερική (Μεσόγειος/Κεντρική και Νότια Αμερική): η πολιτική ανεξαρτησία δεν άλλαξε το κοινωνικό πλαίσιο και τις σχέσεις μέσα στην κοινωνία από το Μεξικό έως το Ακρωτήριο Χορν.

Σε αντίθεση με την Πορτογαλία, η Ισπανία, από την άλλη πλευρά, υιοθέτησε από την αρχή των λατινοαμερικάνικων απελευθερωτικών κινημάτων την πολιτική της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τους εθνικιστές για να εξαλείψει όλα τα πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά αιτήματα των λατινοαμερικάνικων αποικιών της, και μάλιστα με βίαιο τρόπο. Η πολιτική αυτή, ωστόσο, προκάλεσε άμεσα τις επαναστάσεις για ανεξαρτησία τόσο στην Κεντρική όσο και στη Νότια Αμερική. Ως αποτέλεσμα, στο εσωτερικό των ισπανικών αποικιών της Νότιας Αμερικής, υπήρξαν δύο επαναστατικά κινήματα ανεξαρτησίας κατά της διοίκησης στη Μαδρίτη: 1) Η νότια επανάσταση που πήγαινε από το Μπουένος Άιρες προς το Περού μέσω της Χιλής και καθοδηγούνταν από τον στρατό των Αργεντινών του Σαν Μαρτίν και των Χιλιανών του Μπερνάρντο Ο' Χίγκινς (μάχη του Μάιπου στη Χιλή το 1818) επιτιθέμενη στη Λίμα - την πρωτεύουσα του Περού- και 2) Η βόρεια επανάσταση που παρενοχλήθηκε πιο σοβαρά από τον ισπανικό στρατό, είχε επικεφαλής τους Βενεζουελάνους Σιμόν Μπολίβαρ και Αντόνιο Χοσέ ντε Σούκρε (μάχη του Μπογιάκα το 1819 στη Νέα Γρανάδα/Βόρεια Κολομβία) και επέστρεψε στη Βενεζουέλα. Παρ' όλα αυτά, τα δύο κινήματα συναντήθηκαν στο Περού - εκείνη την εποχή το φρούριο της ισπανικής αποικιοκρατίας στην Αμερική.

Στην Κεντρική Αμερική, η μεξικανική επανάσταση της ανεξαρτησίας είχε τη δική της φύση: ξεκίνησε ως κοινωνική εξέγερση, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε παρατεταμένη αντεπανάσταση και τελικά ολοκληρώθηκε ως επιτυχής κατάληψη της εξουσίας από τον συντηρητικό στρατιωτικό διοικητή Ιτουρμπίντε, ο οποίος ενθρονίστηκε ως αυτοκράτορας Αγκουστίν Α΄.

Οι πόλεμοι ανεξαρτησίας στη Λατινική Αμερική (1808-1826) έφεραν ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία των πρώην αποικιών, αλλά αυτή η ανεξαρτησία ήταν ουσιαστικά μόνο πολιτικής φύσης, η οποία, στην πραγματικότητα, μετέφερε μόνο την πολιτική-διοικητική εξουσία από την αποικιακή εξουσία στους εγχώριους γαιοκτήμονες με ελάχιστες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στην κοινωνία, η δομή της οποίας παρέμεινε όπως ήταν κατά την αποικιακή περίοδο. Παρ' όλα αυτά, οι πόλεμοι για την ανεξαρτησία σε όλη την ήπειρο έληξαν με μεγάλες απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε περιουσίες. Επιπλέον, η επαναστατική και αντεπαναστατική τρομοκρατία που ακολουθήθηκε από την ανασφάλεια οδήγησε σε μια πάλη μεταξύ των ιδιοκτητών του κεφαλαίου και του εργατικού δυναμικού που ήταν πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί η προπολεμική οικονομία.

Πολύ σύντομα μετά τους απελευθερωτικούς πολέμους ξεκίνησε ένας βίαιος αγώνας μεταξύ του πολιτικού κέντρου και των γύρω περιοχών, των ιδεών του ελεύθερου εμπορίου και της προστασίας, των αγροτών, των ιδιοκτητών ορυχείων και των βιομηχάνων, των υποστηρικτών των φθηνών εισαγωγών εναντίον των υποστηρικτών της εθνικής παραγωγής και των εξαγωγών. Για παράδειγμα, ο βίαιος αγώνας μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών διήρκεσε στην Κολομβία για περισσότερο από έναν αιώνα. Τέλος, το επιχειρηματικό κενό στη Λατινική Αμερική που άφησε η ισπανική αποικιοκρατική διοίκηση καλύφθηκε σύντομα από δυτικούς (Βρετανούς, Αμερικανούς, Γάλλους) εμπόρους στο πλαίσιο της γενικής τάσης των φθηνών εισαγωγών και των πρωτογενών εξαγωγών. Όλα τα νέα έθνη της Λατινικής Αμερικής ήταν εξαγωγικές οικονομίες που στηρίζονταν στην εκμετάλλευση φθηνής γης και εργασίας για την παραγωγή πρώτων υλών για τις δυτικές βιομηχανίες και την παγκόσμια αγορά. Οι εθνικές βιομηχανίες έμειναν υπανάπτυκτες, ενώ οι κοινοί οικονομικοί θεσμοί ήταν το ορυχείο, το ράντσο και η φυτεία. Η Λατινική Αμερική το 1913 γνώρισε τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο (πάνω από το 50% του συνόλου) και ακολούθησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία.

Από τη δεκαετία του 1880 σημειώθηκε μαζική μετανάστευση τόσο ξένων κεφαλαίων όσο και εργατικού δυναμικού, η οποία ενίσχυσε την οικονομική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, τόσο στη Βραζιλία όσο και στην Αργεντινή, οι Ιταλοί βρίσκονταν στην κορυφή του αριθμού των μεταναστών και ακολουθούσαν οι Πορτογάλοι μετανάστες στη Βραζιλία και οι Ισπανοί στην Αργεντινή.  

Δυστυχώς, η εθνική οικονομική ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής αμέσως μετά την απόκτηση της πολιτικής ανεξαρτησίας ήταν αδύνατη λόγω της παλαιάς κοινωνικής δομής των νέων πολιτικών ενοτήτων, καθώς ο φτωχός πληθυσμός των χωριών δεν παρείχε ουσιαστική στήριξη στην τοπική βιομηχανία των πόλεων. Η ουσία ήταν ότι το παλιό δυτικοευρωπαϊκό (ισπανικό, πορτογαλικό, γαλλικό, ολλανδικό και βρετανικό) αποικιακό σύστημα παραγωγής και οι κοινωνικές σχέσεις που στηρίζονταν σε αυτό παρέμειναν χωρίς σοβαρές αλλαγές. Στην πράξη, αυτό σήμαινε πως τα δύο υπάρχοντα κοινωνικά στρώματα διαιρέθηκαν έντονα: 1) Προνομιούχα μειονότητα (της εκμετάλλευσης) που μονοπωλούσε τόσο τα πολιτικά αξιώματα όσο και τη γη για την παραγωγή και ακολουθούσε 2) Δύσκολα επιβιώσαντες αγρότες και βιομηχανικοί εργάτες.

Από οικονομικής άποψης, τον 19ο αιώνα αναδύθηκε ένα νέο κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο εξουσίας - η hacienda, η μεγάλη κτηματική περιουσία (πολύ μεγαλύτερη από ένα ράντσο) που χρησιμοποιούσε πολύ περισσότερη γη σε σύγκριση με το επενδυμένο κεφάλαιο και επιβίωνε από μια φτηνή εργασία και των δύο φύσεων: δουλική και εποχιακή. Από τη μία πλευρά, η δουλεία και το δουλεμπόριο καταργήθηκαν σύντομα σε όλα τα πρόσφατα ανακηρυγμένα ανεξάρτητα κράτη της ισπανικής Λατινικής Αμερικής (μέχρι τη δεκαετία του 1850). Ωστόσο, στην πορτογαλόφωνη Βραζιλία, η δουλεία, από την άλλη πλευρά, διήρκεσε μέχρι το 1888. Παρ' όλα αυτά, όπως συνέβαινε και στην προ-αποικιακή εποχή, οι Νέγροι (Αφρικανοί Μαύροι), οι Μουλάτος (Λευκοί Μαύροι) και οι Μεστίζος (Λευκοί Ινδοί), έμειναν στον πάτο της κοινωνικής δομής.i Στην πραγματικότητα, και οι τρεις αυτές κοινωνικοοικονομικές ομάδες έγιναν peons (Στην Ευρώπη του Μεσαίωνα - δουλοπάροικοι) - αγρότες που έπαιρναν ένα μικρό κομμάτι γης εντός της επικράτειας μιας hacienda με αντάλλαγμα σκληρή εργασία στη γη. Μετά τους πολέμους της ανεξαρτησίας, το νέο πολιτικό-διοικητικό κατεστημένο στη Λατινική Αμερική έτεινε να μειώσει, καθώς ήταν αδύνατο, τουλάχιστον με βάση το νόμο, τις φυλετικές διακρίσεις που βασίζονταν σε κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές βάσεις, οι οποίες στην πράξη δεν λειτουργούσαν σωστά. Το νέο πολιτικό κατεστημένο σκόπευε να ενσωματώσει τους ιθαγενείς Ινδιάνους στα νεοσύστατα έθνη (με βάση τη δυτικοευρωπαϊκή αποικιακή διαίρεση), αναγκάζοντάς τους στην πραγματικότητα να συμμετάσχουν στη μετα-αποικιακή οικονομική παραγωγή. Στην πράξη, η πολιτική αυτή προϋπέθετε τη διανομή των κοινοτικών γαιών μεταξύ μεμονωμένων ιδιοκτητών (αγροτική μεταρρύθμιση), η οποία θεωρητικά έπρεπε να ωφελήσει τους ιθαγενείς Ινδιάνους. Ωστόσο, στην πράξη έγινε φανερό ότι μια τέτοια αγροτική μεταρρύθμιση απλώς ενίσχυε τους ινδιάνους λευκούς γείτονες.

Όπως και σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όσον αφορά τη Λατινική Αμερική, οι πόλεμοι ανεξαρτησίας δημιούργησαν τοπικούς πολεμικούς ηγέτες (caudillo) που εισήγαγαν στρατιωτικοπολιτική δομή πάνω από τους πολιτικούς θεσμούς. Ωστόσο, ο caudillo ήταν στην αρχή απλώς ένας στρατιωτικός ηγέτης, ο οποίος, καθώς και, σύντομα, κατέλαβε άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς ρόλους και έγινε, στην πραγματικότητα, ένας εθνικός δικτάτορας, ο οποίος εκπροσωπούσε τα οικονομικά και εθνικά συμφέροντα. Επίσης, έγινε διανομέας πελατειακών σχέσεων (αξιωμάτων και γης), καθώς βρισκόταν στην κορυφή μιας δομής πατρόνων-πελατών.ii Μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Λατινική Αμερική πέρασε μια περίοδο βίαιης πολιτικής του καουντιλισμού, όταν, για παράδειγμα, ο Σάντα Άννα στο Μεξικό, ο Ρόζας στην Αργεντινή, ο Πάεζ στη Βενεζουέλα κ.λπ. κυβερνούσαν τα κράτη τους ως ιδιωτική ιδιοκτησία (εκτεταμένη hacienda) όπως οι μεσαιωνικοί ηγεμόνες στην Ευρώπη.

Παρ' όλα αυτά, η πρακτική του caudillismo αποτέλεσε σε ορισμένες περιπτώσεις αντικείμενο συνταγματικής αμφισβήτησης. Ο αριθμός των προέδρων σε πολλά νέα έθνη της Λατινικής Αμερικής άλλαζε συχνά, όπως στην περίπτωση, για παράδειγμα, του Μεξικού, το οποίο είχε 30 προέδρους κατά το πρώτο μισό του αιώνα της ανεξαρτησίας του. Ένας Μεξικανός πρόεδρος, ο Μπενίτο Χουάρες, πολεμούσε τις δυνάμεις των προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων που είχαν ενωθεί με τους Γάλλους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι κατάφεραν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα να εγκαταστήσουν στο θρόνο τον αυτοκράτορα-μαριονέτα τους, τον Μαξιμιλιανό Α΄.iii Ο Μπενίτο Χουάρες από το 1867 υπέταξε τόσο τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όσο και τις μεξικανικές ένοπλες δυνάμεις στο επίπεδο του κοσμικού κράτους. Ωστόσο, οι Μεξικανοί φιλελεύθεροι, οι οποίοι παρείχαν στη χώρα τους ένα υψηλότερο επίπεδο πολιτικής ελευθερίας, δεν μπόρεσαν ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν οικονομική ευημερία και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες. Στο πλαίσιο μιας δεκαετίας, οι φιλελεύθεροι πλήρωσαν το δρόμο για το μακροχρόνιο πολιτικό αυταρχικό καθεστώς του Porfirio Díaz.iv Η προεδρία του γνώρισε τεράστια οικονομική πρόοδο, αλλά, ωστόσο, κατέστησε τη χώρα εξαρτημένη από τις ξένες επενδύσεις κεφαλαίου και άφησε την πλειονότητα των πολιτών σε τρομερή φτώχεια. Μια τέτοια οικονομική κατάσταση προκάλεσε το 1910 τη δεύτερη επανάσταση του Μεξικού.

Στην ουσία, σε ολόκληρη την επικράτεια της Λατινικής Αμερικής, η οικονομική ανάπτυξη συνέβαλε άμεσα στην υπονόμευση των πολιτικών καθεστώτων που την προωθούσαν. Υπήρχαν δύο λόγοι για την ένταξη της Λατινικής Αμερικής στην παγκόσμια αγορά γύρω στο 1900: 1) Τεράστιες επενδύσεις στη γεωργία και τα ορυχεία από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ, και 2) Μαζική μετανάστευση από τη Δυτική Ευρώπη (κυρίως από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία). Στην Αργεντινή έγινε μια «επανάσταση των πάμπας», η οποία κατέστησε τη χώρα παγκόσμιο παραγωγό κρέατος και σιτηρών. Ορισμένες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και η Χιλή, κατάφεραν να εκσυγχρονίσουν και να εμπορευματοποιήσουν την οικονομική παραγωγή. Ταυτόχρονα, επιτάχυναν τις εξαγωγές τροφίμων και πρώτων υλών λόγω και μέσω σιδηροδρόμων και αποβάθρων.   

Ωστόσο, λόγω της μη ισορροπημένης οικονομικής εξάρτησης, υπήρχαν πάρα πολλοί κίνδυνοι και αποτυχίες. Για παράδειγμα, το περίφημο ορυχείο αργύρου (και η πόλη) Ποτόσι κατά τη διάρκεια της ισπανικής αποικιακής εκμετάλλευσης, παρακμάζει τον 19ο αιώνα και μετατρέπεται σε μια απλή πόλη στις Άνδεις. Υπήρξε μια έκρηξη στην παραγωγή νιτρικών από το 1880 έως το 1919 λόγω των εδαφικών κερδών της Χιλής από το Περού (επαρχία Tarapaca) και τη Βολιβία (επαρχία Antofagasta) στον πόλεμο του Ειρηνικού από το 1879 έως το 1883. Ωστόσο, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η βιομηχανία νιτρικών αλάτων της Χιλής υποχώρησε λόγω των συνθετικών επιδοτήσεων. Το 1914, ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στη Βενεζουέλα, το οποίο κατά την περίοδο του μεσοπολέμου (1918-1939) δημιούργησε ακραίες διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Υπήρχαν οι πόλεις Ικίτος στο Περού και Μανάους στη Βραζιλία που για μια σύντομη περίοδο τις ανέδειξαν σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της παραγωγής καουτσούκ.

Όλα αυτά τα οικονομικά γεγονότα προώθησαν μια κοινωνική-βιοτική αλλαγή στην κοινωνία που είχε άμεσο αντίκτυπο κυρίως στην ταχεία διαδικασία αστικοποίησης που ακολουθήθηκε από την εμφάνιση νέων κοινωνικών ομάδων των οποίων η καθημερινή ζωή εξαρτιόταν αυστηρά από τη σύγχρονη τεχνολογία (όσον αφορά την παραγωγή) και το εμπόριο (στην ουσία με παγκόσμιους όρους). Αυτή ήταν, στην πραγματικότητα, μια λατινοαμερικανική (αστική) μεσαία τάξη που αναδύθηκε και δεν ανήκε ούτε σε γαιοκτήμονες ούτε σε αγρότες.

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη Λατινική Αμερική κατά τον 19ο αιώνα, οι λαοί της ηπείρου διεξήγαγαν πολέμους όχι μόνο για την εθνική τους απελευθέρωση κατά των ισπανικών και πορτογαλικών αποικιοκρατικών αρχών, αλλά και μεταξύ τους για εδαφικά κέρδη. Μόνο η Βραζιλία αποτέλεσε την εξαίρεση που ο κατακερματισμός δεν ακολούθησε γρήγορα τη χειραφέτηση/ανεξαρτησία, η οποία όσον αφορά τη Λατινική Αμερική οδήγησε τελικά στα είκοσι ανεξάρτητα κράτη (πολιτικές ενότητες). Οι συνοριακές διαφορές έχουν κατά καιρούς τεθεί στην ημερήσια διάταξη προκαλώντας ορισμένους μεγάλους πολέμους μεταξύ των λατινοαμερικανικών δημοκρατιών. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, με τον πόλεμο Μεξικού-ΗΠΑ από το 1846 έως το 1848, ο οποίος κατέληξε στην απόσχιση του Τέξας, η οποία κόστισε στο Μεξικό την Καλιφόρνια και συνολικά το 40% της αρχικής μεξικανικής κρατικής επικράτειας. Ήταν ο πόλεμος της Παραγουάης το 1864-1870, στον οποίο τρία κράτη που βλέπουν προς τον Ατλαντικό (Βραζιλία, Ουρουγουάη και Αργεντινή) νίκησαν και κατέστρεψαν την Παραγουάη - μια χώρα στην οποία οι ιθαγενείς Ινδιάνοι κατάφεραν να διατηρήσουν την εθνοπολιτισμική τους ταυτότητα.v Τον πόλεμο αυτό ακολούθησε ο πόλεμος του Ειρηνικού το 1879-1883, όταν η Χιλή, το Περού και η Βολιβία ενεπλάκησαν στη μάχη για χάρη του ελέγχου της σημαντικής ερήμου Ατακάμα, πλούσιας σε κοιτάσματα νιτρωδών. Τελικά, το 1883, η στρατιωτική νίκη της Χιλής επί του Περού και της Βολιβίας, ακολουθούμενη από την προσχώρηση εδαφών και από τις δύο χώρες, κατέστησε τη Χιλή τη μεγαλύτερη δύναμη του Ειρηνικού. Καθώς πλούσια φυσικά κοιτάσματα νιτρωδών προσαρτήθηκαν και στους δύο πολέμους στο βορρά, η Χιλή απόλαυσε τις επόμενες πέντε δεκαετίες με πραγματική οικονομική άνθιση.

Dr. Vladislav B. Sotirovic
Ex-University Professor
Research Fellow at Centre for Geostrategic Studies
Belgrade, Serbia
www.geostrategy.rs
sotirovic1967@gmail.com © Vladislav B. Sotirovic 2024

Personal disclaimer: The author writes for this publication in a private capacity which is unrepresentative of anyone or any organization except for his own personal views. Nothing written by the author should ever be conflated with the editorial views or official positions of any other media outlet or institution.                

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail