UnHerd: Η Ουκρανία ξεμένει από επιλογές στο πεδίο της μάχης

Freepen.gr - Όπως παρατήρησε ο Πολωνός αναλυτής Konrad Muzyka -ένας αξιόπιστος σχολιαστής σε έναν πόλεμο που κυριαρχείται από απατεώνες και προπαγανδιστές-, «η κατάσταση φαίνεται πολύ άσχημη και δεν αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες», προσθέτοντας ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η κατάσταση στο μέτωπο είναι η χειρότερη από τον Μάρτιο του 2022. Το αριθμητικό πλεονέκτημα των Ρώσων αυξάνεται συνεχώς, όπως και ο αριθμός των επιθέσεων. Η Ουκρανία δεν επέζησε της πιο σκοτεινής ώρας. Είναι μόλις έτοιμη να ξεκινήσει».

Ενώ οι Ουκρανοί κατηγορούν δικαίως την φθίνουσα προμήθεια πυρομαχικών από τη Δύση για μεγάλο μέρος της σημερινής τους δυσχερούς κατάστασης, επιτρέποντας στο ρωσικό πυροβολικό να υπερτερεί πενταπλάσια του ουκρανικού βάρους πυρός, η κρίση αυτή έχει επίσης αιτίες πολύ πιο κοντά στο σπίτι τους. Παρά τις αμερικανικές συμβουλές, η Ουκρανία σπατάλησε μεγάλο μέρος του υλικού και του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού της στην καταδικασμένη υπεράσπιση τόσο του Μπαχμούτ όσο και της Αβντίεβκα, και στη συνέχεια επέμεινε στην απερίσκεπτη καλοκαιρινή νότια επίθεσή της πολύ καιρό αφότου ήταν σαφές πως η επιχείρηση θα κατέληγε σε αποτυχία, σημειώνει η UnHerd.

Έχοντας αποτύχει να επιστρατεύσει αρκετά νέα στρατεύματα από τον όλο και πιο απρόθυμο πληθυσμό της για να αναπληρώσει τις απώλειες, η στρατηγική φθοράς της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, αν και κοστίζει ακριβά στη Ρωσία, φθείρει πρωτίστως τον δικό της στρατό. Μονάδες ελίτ, όπως η 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία - που δημιουργήθηκε και εκπαιδεύτηκε στη Δύση ως η προγραμματισμένη αιχμή του δόρατος της νότιας επίθεσης - είναι εξαντλημένες και υποστελεχωμένες, χάνοντας την αποτελεσματικότητα της μάχης καθώς σπεύδουν από τη μία ρωσική επίθεση στην άλλη σε μια προσπάθεια να καλύψουν τα κενά. Ενώ η Δύση μπορεί, σε βάθος ετών, να παράγει αρκετά πυρομαχικά για να σταθεροποιήσει το μέτωπο, δεν μπορεί να παράγει περισσότερους Ουκρανούς.

Ακόμη χειρότερα, δεν είναι ακόμη σαφές αν η συνεχιζόμενη ρωσική ώθηση στο Ντονμπάς είναι η κύρια προσπάθεια ή αν μια μεγαλύτερη επίθεση, ίσως στα βορειοανατολικά, πρόκειται να έρθει αυτό το καλοκαίρι με τους Ρώσους να διατηρούν προφανώς μια νέα επιχειρησιακή εφεδρεία δύο σωμάτων στρατού και να υπαινίσσονται - ίσως για λόγους παραπληροφόρησης - μια διαφαινόμενη μάχη για τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο. Ενώ το εκτεταμένο Χάρκοβο θα αποτελούσε μια μεγάλη πρόκληση για έναν ρωσικό στρατό που μέχρι στιγμής έχει βρει τις αστικές επιχειρήσεις αργές και δαπανηρές, η απειλή και μόνο αναγκάζει την Ουκρανία να αναπτύξει στρατεύματα που χρειάζονται επειγόντως αλλού για να επανδρώσουν τις γραμμές. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την αινιγματική αποτυχία της Ουκρανίας να κατασκευάσει οχυρώσεις αντίστοιχες με την πυκνή και θανατηφόρα γραμμή Surovikin της Ρωσίας.

Το σενάριο της «καλύτερης περίπτωσης» που προσφέρεται για την Ουκρανία από συμπαθείς αναλυτές, δηλαδή η κάμψη της ρωσικής προέλασης με ταυτόχρονη δημιουργία νέων δυνάμεων για μια επιθετική ώθηση το επόμενο έτος, φαίνεται ήδη απίθανο. Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως ό,τι άνδρες και υλικό μπορεί να συγκεντρώσει στο μέτωπο, αυτή την στιγμή. Ενώ μια ολοκληρωτική ουκρανική κατάρρευση δεν φαίνεται ακόμη επικείμενη, οι επιλογές που έχει στη διάθεσή του το Κίεβο στενεύουν καθημερινά: η ανακατάληψη των ρωσικών εδαφών, που εξακολουθεί να αποτελεί τη διακηρυγμένη στρατηγική της Δύσης, είναι αδύνατη, ενώ η υπεράσπιση όσων κατέχει ακόμη η Ουκρανία γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail