Η τελευταία απειλή κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ινδίας θα επιδεινώσει περαιτέρω τους ήδη προβληματικούς δεσμούς τους

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel δήλωσε δυσοίωνα τη Δευτέρα ότι «οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν παραμένουν σε ισχύ και θα συνεχίσουμε να τις εφαρμόζουμε», όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας της Ινδίας με το Ιράν για τη λειτουργία του λιμανιού Chabahar του τελευταίου για τα επόμενα δέκα χρόνια. Πρόσθεσε πως «όποιος σκέφτεται να συνάψει επιχειρηματικές συμφωνίες με το Ιράν, πρέπει να έχει επίγνωση του πιθανού κινδύνου στον οποίο ανοίγεται και του πιθανού κινδύνου των κυρώσεων» και υποστήριξε ότι δεν έχουν χορηγηθεί εξαιρέσεις από τις κυρώσεις.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η τελευταία δήλωση είναι παραπλανητική, ωστόσο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εξαιρέσει την Ινδία από τις κυρώσεις για ορισμένες από τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με το Chabahar από το 2019, σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ του Al Jazeera που επικαλείται τη σχετική δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Συγκεκριμένα, η Ινδία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το Chabahar με σκοπό τη διευκόλυνση του εμπορίου με το Αφγανιστάν με στόχο την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη, με τις εξαγωγές καυσίμων και την ανθρωπιστική βοήθεια να αναφέρονται ως παραδείγματα εγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, αφού οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν πλέον το Αφγανιστάν και οι δεσμοί τους με την Ινδία έχουν γίνει προβληματικοί, αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Ινδία στα τέλη Νοεμβρίου ότι οργάνωσε μια υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός χαρακτηρισμένου στο Δελχί τρομοκράτη-αποσχιστή με διπλή αμερικανική υπηκοότητα σε αμερικανικό έδαφος. Οι ΗΠΑ αναμειγνύονται τώρα στις εκλογές της Ινδίας που διαρκούν έξι εβδομάδες, παράλληλα με την προσπάθεια να μπαλώσουν τις διαβόητα προβληματικές σχέσεις τους με την Κίνα, και όλα αυτά επιδεινώνουν την αντίληψη της Ινδίας για την στρατηγική απειλή των ΗΠΑ..

Οι ΗΠΑ τιμωρούν δημιουργικά την Ινδία με «εύλογα αρνούμενους» τρόπους, επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία παρά τις πρωτοφανείς πιέσεις που δέχτηκε από το 2022, γεγονός που εξόργισε τις ΗΠΑ.

Ακόμη χειρότερο από αμερικανική άποψη είναι το πώς η Ινδία αναβίωσε τον διάδρομο μεταφορών Βορρά-Νότου (NSTC) με το Ιράν και τη Ρωσία για να γίνει μία από τις κορυφαίες βαλβίδες της Μόσχας από την πίεση των δυτικών κυρώσεων. Το εμπόριο μέσω αυτής της διαδρομής αναμένεται να αυξηθεί τρομερά καθ' όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης δεκαετίας μετά τη νέα συμφωνία της Ινδίας με το Ιράν για τη λειτουργία του τερματικού λιμένα του Chabahar. Αυτό θα επιταχύνει την άνοδο της Ινδίας ως μια παγκόσμια σημαντική Μεγάλη Δύναμη στη συνεχιζόμενη συστημική μετάβαση προς την πολυπολικότητα.

Οι ΗΠΑ είναι εναντίον όλων αυτών, καθώς θέλουν να συντρίψουν τη ρωσική οικονομία, να συνεχίσουν την απομόνωση του Ιράν και να υποτάξουν την Ινδία ως υποτελή. Επιπλέον, με τις ΗΠΑ να διερευνούν μια «νέα κανονικότητα» στις σχέσεις τους με την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να επαναφέρει τον κόσμο σε μια μορφή διπολικότητας Κίνας-ΗΠΑ, δεν υπάρχει πλέον κανένα ενδιαφέρον να έχει η Ινδία ως ανεξάρτητο αντίβαρο στην Κίνα στην Κεντρική Ασία μέσω της NSTC, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ μπορεί σύντομα να θελήσουν να ανακατευθύνουν την εστίαση της Κίνας εκεί από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως μέρος μιας μεγάλης συμφωνίας.

Αυτοί οι παράγοντες συνδυάστηκαν για να αναπροσαρμόσουν συνολικά τη στρατηγική των ΗΠΑ έναντι της Ινδίας και οδήγησαν στη νέα μη φιλική μορφή της, η οποία εκδηλώθηκε πιο πρόσφατα μέσω του δυσοίωνου υπαινιγμού ότι οι κυρώσεις ενδέχεται σύντομα να πλήξουν τις εταιρείες που συνεργάζονται με το Ιράν μέσω του Chabahar. Αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη προβληματικές σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ, ιδίως δεδομένου πως ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είναι απίθανο να συνθηκολογήσει σε αυτή την πίεση και, αντιθέτως, μπορεί να την αψηφήσει ανοιχτά για να προβάλει ένα ισχυρό επιχείρημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail