Η ΕΕ βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο - Μακρόν

elysee.fr
Freepen.gr - Η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν αριθμό ρεκόρ «εξωτερικών και εσωτερικών εχθρών», οι οποίοι αποτελούν υπαρξιακή απειλή για το μπλοκ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας την προειδοποίηση που είχε απευθύνει νωρίτερα, ότι «η Ευρώπη μας» θα μπορούσε να καταλήξει να πεθάνει.

Ο Μακρόν έκανε τις παρατηρήσεις αυτές μιλώντας μαζί με τον επικεφαλής του γερμανικού κράτους, τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του. Οι δύο τους παρευρέθηκαν στο Φεστιβάλ Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στην κυβερνητική συνοικία του Βερολίνου, για τον εορτασμό της 75ης επετείου του Συντάγματος της χώρας.

«Νομίζω πως βιώνουμε μια στιγμή στην Ευρώπη μας που είναι υπαρξιακή, διότι πιστεύω πραγματικά ότι η Ευρώπη μας μπορεί να πεθάνει», δήλωσε ο Μακρόν, αναφερόμενος σε μια κεντρική ομιλία που είχε εκφωνήσει τον Απρίλιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε να ψηφίσουν υπέρ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στις επερχόμενες ευρωεκλογές, προειδοποιώντας ότι το μπλοκ «δεν είχε ποτέ τόσους πολλούς εχθρούς εντός και εκτός» όσο τώρα. Οι υποτιθέμενοι εσωτερικοί εχθροί είναι προφανώς οι Ευρωπαίοι εθνικιστές, με την άνοδό τους να εγείρει ερωτήματα για την ίδια τη δημοκρατία, υποστήριξε ο Μακρόν.

«Υπάρχει μια μορφή γοητείας για τον αυταρχισμό που γεννιέται στις δικές μας δημοκρατίες... η οποία τροφοδοτεί επίσης τον εθνικισμό και άλλα άκρα στην ήπειρό μας», υποστήριξε.

Ο Μακρόν ζωγράφισε μια ζοφερή εικόνα των «εθνικιστών» που θα έμπαιναν στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι θα είχαν αποτύχει να αντιμετωπίσουν το Covid-19 και δε θα έδειχναν «καμία ικανότητα να ανταποκριθούν στις μεταναστευτικές προκλήσεις», στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής κ.ο.κ.

«Θα είχαμε εγκαταλείψει την υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, την οποία υποστηρίζουν όλοι οι εθνικιστές στις χώρες μας. Και, ως εκ τούτου, η ιστορία δε θα ήταν η ίδια", ισχυρίστηκε ο πρόεδρος.

«Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να ψηφίσουμε τους Ευρωπαίους», κατέληξε.

Την έκκληση υποστήριξε ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος δήλωσε πως και μόνο το γεγονός ότι ο Μακρόν εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Δημοκρατίας είναι κατά κάποιον τρόπο «ένα μήνυμα πως χρειαζόμαστε μια συμμαχία δημοκρατών στην Ευρώπη».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail