Ήταν η συντριβή του ιρανικού ελικοπτέρου ατύχημα ή δολοφονία;

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, ο επικεφαλής της προσευχής της Παρασκευής στην πόλη Ταμπρίζ Σεγιέντ Μοχάμεντ Μοχάμαντ Αλί Αλ-ε Χασέμ, το μέλος της ομάδας σωματοφυλάκων του προέδρου Μαχντί Μουσαβί και το πλήρωμα του ελικοπτέρου τους μόλις δηλώθηκαν νεκροί μετά τη συντριβή τους στα βουνά την Κυριακή κατά τη διάρκεια πολύ ομιχλώδους καιρού. Έφευγαν από μια εκδήλωση στον ποταμό Αράζ που συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν, όπου εγκαινίασαν ένα νέο έργο.
 
Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Δύο άλλα ελικόπτερα από αυτή την ιπτάμενη συνοδεία κατάφεραν να διασχίσουν με ασφάλεια τα βουνά, γι' αυτό και ορισμένοι από την κοινότητα Alt-Media (AMC) υπέθεσαν ότι αυτό που μετέφερε τους προαναφερθέντες αξιωματούχους μπορεί να είχε σαμποταριστεί ή ακόμη και να είχε καταρριφθεί στο πλαίσιο σχεδίου δολοφονίας. Πολλοί οπαδοί αυτής της θεωρίας επισημαίνουν τις εντάσεις του Ιράν με την Αμερική και το Ισραήλ για να δικαιολογήσουν την εικασία τους, ενώ άλλοι υπέθεσαν ότι εμπλέκεται το Αζερμπαϊτζάν, λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς δεσμούς του με το εβραϊκό κράτος.

Είναι όμως πρόωρο να βγάζουμε σκανδαλώδη συμπεράσματα, αφού η έρευνα για το περιστατικό αυτό μόλις ξεκίνησε, με όσους το κάνουν αυτό να απαξιώνουν την ΑΜΚ κάνοντας ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνουν οι αντίπαλοί τους στα Mainstream Media (MSM) κάθε φορά που συμβαίνει κάτι δυσάρεστο στη Δύση. Τα MSM κατηγορούν πάντα τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Δύσης χωρίς καμία απόδειξη και βασιζόμενα αποκλειστικά σε εικασίες που βασίζονται σε προαισθήματα, τις οποίες το AMC χλευάζει και απαξιώνει, ωστόσο πολλοί από τους τελευταίους κάνουν τώρα το ίδιο.

Ένα τέλειο παράδειγμα αυτού στην πράξη μπορεί να δει κανείς από τον Pepe Escobar, ο οποίος δήλωσε με αυτοπεποίθηση ότι «Για άλλη μια φορά: δεν υπάρχει “ατύχημα”. Ένα ΜΕΓΑΛΟ στρατηγικό λάθος του να στριμώχνεις τον κορυφαίο κυβερνητικό κύκλο στο ΙΔΙΟ ελικόπτερο για μια επίσκεψη σε ένα πολύ ύποπτο σύνορο και ενώ ολόκληρη η Δυτική Ασία είναι ένα γιγάντιο ηφαίστειο». Ο υπαινιγμός είναι ότι τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν είναι επισφαλή, κάτι που κλείνει το μάτι στους στενούς δεσμούς της χώρας αυτής με το Ισραήλ, οπότε υποτίθεται πως αυτοί οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν έπρεπε ποτέ να τα επισκεφθούν για να εγκαινιάσουν το νέο αυτό έργο.

Ο Pepe είναι ένας κορυφαίος influencer του AMC, ο οποίος έχει τιμηθεί με προνομιακή πρόσβαση στη ρωσική ελίτ τον τελευταίο χρόνο, αφού του άνοιξαν όλες τις πόρτες και του έστρωσαν το κόκκινο χαλί στο πλαίσιο μιας νέας ώθησης ήπιας ισχύος. Οι ετήσιες συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Ολοκλήρωσης και Μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης Σεργκέι Λαβρόφ σε συνδυασμό με την τοποθέτησή του σε κορυφαίες εγχώριες πολιτικές εκπομπές και τη συνεργασία του με τη διάσημη Λέσχη Βαλντάι έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι μπορούν να τον εμπιστευτούν.

Δυστυχώς, πρόδωσε αυτή την εμπιστοσύνη με τον επαίσχυντο ισχυρισμό του τον περασμένο μήνα πως η Ρωσία κατέρριψε ένα πυρηνικά οπλισμένο ισραηλινό F-35 πάνω από την Ιορδανία, το οποίο υποτίθεται ότι κατευθυνόταν να βομβαρδίσει το Ιράν, γεγονός που απαξίωσε την AMC καθώς και τους συνεργάτες του στη Ρωσία μέσω της σύνδεσης. Αναρωτήθηκε αν «Ο Pepe εξαπατήθηκε από μια ξένη κατασκοπευτική υπηρεσία για να διαδώσει ψεύτικες ειδήσεις για τη Ρωσία και το Ισραήλ», κάτι που έγινε πιο πιστευτό αφού στη συνέχεια παραδέχτηκε σε βίντεο πως μια τέτοια υπηρεσία του είπε αυτή την ιστορία για να επηρεάσει τις αντιλήψεις.

Δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί αξιόπιστη πηγή πληροφοριών, κάτι που αποδεικνύεται από το πόσο εύκολο είναι να καταρριφθεί το τελευταίο συνωμοτικό του υπονοούμενο περί εμπλοκής του Αζερμπαϊτζάν στο περιστατικό της Κυριακής. Ο επίσημος ιστότοπος του Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ κοινοποίησε το πλήρες κείμενο των παρατηρήσεών του με τον Πρόεδρο Ραΐζι εκείνη τη μοιραία ημέρα. Ο εκλιπών Ιρανός ηγέτης εξήρε επανειλημμένα το γειτονικό αυτό έθνος και προειδοποίησε απειλητικά για ανώνυμους εχθρούς που ενοχλούνται από τις άριστες σχέσεις τους.

Ακολουθούν ορισμένα αξιοσημείωτα αποσπάσματα (η έμφαση προστέθηκε):

«Αυτή είναι μια πολύ αξέχαστη και ιστορική ημέρα για τους αγαπητούς και πολύτιμους ανθρώπους που ζουν στο Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, ιδιαίτερα για τους λαούς μας που ζουν στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, στο Αρνταμπίλ, στο Ταμπρίζ και στις παραμεθόριες περιοχές. Ελπίζω πως οι πολίτες μας θα επωφεληθούν από αυτό το έργο. Ο ποταμός Αράζ ήταν πάντα ένας δεσμός μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ των λαών μας. Η επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν αποτελούσε πάντα δεσμό μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Αρνταμπίλ.



Το έργο αυτό είναι τεράστιας σημασίας και, φυσικά, δημιουργεί μεγάλη ελπίδα μεταξύ των λαών των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, κάνει τους εχθρούς μας να ζηλεύουν. Εμείς, βέβαια, είμαστε αδελφικές, γειτονικές και φιλικές χώρες. Όπως δήλωσε ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης, η σχέση του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν είναι κάτι περισσότερο από μια σχέση με έναν γείτονα. Είναι μια συγγένεια. Αυτή η σχέση και ο δεσμός είναι ένας πολύ ισχυρός, είναι ένας πολύ βαθύς δεσμός.

Αυτός ο δεσμός, αυτή η σχέση βασίζεται στους βαθύτατους ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Φυσικά, αυτός ο δεσμός φέρνει τους λαούς μας κοντά ως ιστορικός δεσμός μεταξύ των χωρών μας. Αυτή η σύνδεση βρίσκεται στις καρδιές, προέρχεται από τις καρδιές και είναι αδιάσπαστη. Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών δε θα καταστραφεί ή θα κλονιστεί ό,τι και αν συμβεί. Οι σχέσεις αυτές θα αναπτύσσονται και θα ενδυναμώνονται μέρα με τη μέρα.



Φυσικά, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που μας επιβλήθηκαν, προσπάθησαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξή μας, αλλά απέτυχαν. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ιρανικός λαός έχει δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή και ανεπτυγμένη χώρα στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Από την άποψη αυτή, είπα στον Πρόεδρο Ilham Aliyev ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Οι σχέσεις μας πρέπει να είναι στο υψηλότερο επίπεδο σε όλους τους τομείς.



Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε επίσης να συγχαρούμε τους φίλους μας στο Αζερμπαϊτζάν για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Ήμασταν μία από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν ρητά πως το Καραμπάχ είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Θέλω να δηλώσω και πάλι ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να δείξουμε τη συνεργασία μας στη βάση του προγράμματος αναγέννησης σε αυτή την περιοχή, στο Καραμπάχ. Τα 140 χιλιόμετρα σιδηροδρόμου και οι γέφυρες πάνω από αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται στην περιοχή Kalalah-Aghband είναι επίσης στρατηγικά έργα.



Εμείς, ο λαός του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν, δε διστάζουμε να υποστηρίξουμε τον παλαιστινιακό λαό και το λαό της Γάζας. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως απεχθάνονται το σιωνιστικό καθεστώς. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών για την επίλυση των προβλημάτων στον ισλαμικό κόσμο έχει μεγάλη σημασία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να μετατραπούν σε περιφερειακή συνεργασία και, φυσικά, θα πρέπει να συνεχιστούν στους διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, θέλω να σημειώσω πως ορισμένες δυνάμεις μπορεί να μην εντυπωσιαστούν από την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Αλλά το κυριότερο είναι τα δικά μας συμφέροντα και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι πολύ σημαντικές για εμάς. Οι σχέσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της οικονομίας και του εμπορίου πρέπει να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών των χωρών μας. Το πιο σημαντικό ζήτημα για εμάς είναι τα συμφέροντα των χωρών μας.

Οι εχθροί δεν θέλουν να δουν την ανάπτυξη ούτε του Αζερμπαϊτζάν ούτε του Ιράν. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη του Αζερμπαϊτζάν είναι η δική μας ανάπτυξη. Κάθε ζήτημα που απειλεί την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να αποτελέσει απειλή και για εμάς. Προσπαθούμε να μετατρέψουμε τα σύνορά μας σε σύνορα ελπίδας. Προσπαθούμε να μην ανησυχούμε για τα σύνορα. Τα σύνορα πρέπει να μας δημιουργούν ευκαιρίες και ελπίδες. Προσπαθούμε να μετατρέψουμε τα σύνορα σε ευκαιρίες».

Αυτά ήταν κυριολεκτικά μερικά από τα τελευταία λόγια που μίλησε ποτέ ο πρόεδρος Ραΐζι.

Επομένως, είναι εξαιρετικά ασέβεια προς την κληρονομιά του για τον Πέπε και άλλους σαν κι αυτόν να υπονοούν πως το Αζερμπαϊτζάν είχε οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό της Κυριακής. Ο πρόεδρος Ραΐζι ήθελε να αποκαταστήσει την προηγούμενη δυσπιστία που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ιράν-Αζερμπαϊτζάν, για τον σκοπό αυτό ο ίδιος και ο ομόλογός του πρωτοστάτησαν σε μια προσέγγιση στα τέλη του περασμένου έτους. Η τελευταία φάση της ήταν τα κοινά τους εγκαίνια ενός νέου έργου στον ποταμό Αράζ μεταξύ των δύο χωρών τους.

Ο πρόεδρος Ραΐσι και οι ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για την ασφάλειά του αισθάνθηκαν προφανώς αρκετά άνετα με την εκδήλωση εκείνης της ημέρας, διαφορετικά δεν θα την παρακολουθούσε αυτοπροσώπως. Τα σύνορα Ιράν-Αζερμπαϊτζάν δεν είναι «ύποπτα», όπως ψευδώς περιέγραψε ο Pepe για λόγους που μόνο ο ίδιος μπορεί να εξηγήσει αν προκληθεί ευγενικά από τους οπαδούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να το πράξει, αλλά ειρηνικά και ασφαλή, τόσο πολύ ώστε και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να δρομολογήσουν ένα νέο έργο εκεί και να στείλουν τους ηγέτες τους για να το εγκαινιάσουν.

Ο Ιρανός είχε μόνο επαίνους για το Αζερμπαϊτζάν, παρά τους στενούς δεσμούς του τελευταίου με το Ισραήλ, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο πρόεδρος Ραΐζι δεν θεωρεί την εξωτερική πολιτική των εταίρων του μέρος ενός παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος, ούτε η χώρα του τους πιέζει να κάνουν διορθώσεις για να ευθυγραμμιστούν με τα συμφέροντα του Ιράν. Σίγουρα, το Ιράν θα προτιμούσε να ακολουθούσαν όλοι την ίδια πολιτική απέναντι στο Ισραήλ με αυτό, αλλά δεν αισθάνεται ότι απειλείται από τους δεσμούς του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ, διαφορετικά δεν θα είχε επιτραπεί στον Πρόεδρο Ραΐζι να παραστεί στην εκδήλωση.

Στην πραγματικότητα, οι προαναφερθείσες σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ δεν εμπόδισαν τις ΗΠΑ να αυξήσουν την πίεση που άσκησαν με ψευδείς ειδήσεις και απειλές κυρώσεων εναντίον της χώρας αυτής, μετά την απελευθέρωση από το Μπακού του συνόλου των προηγουμένως κατεχόμενων από την Αρμενία περιοχών του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πραγματικότητα εν μέσω της προσπάθειας γεωστρατηγικής αποσταθεροποίησης της περιοχής μέσω των ταυτόχρονων εκστρατειών τους για την Εγχρωμη Επανάσταση κατά της Αρμενίας και της Γεωργίας, προκειμένου να τη διαιρέσουν και να την κυβερνήσουν προκαλώντας στη συνέχεια περισσότερες συγκρούσεις με τους γείτονές τους.

Το Ιράν προφανώς έλαβε υπόψη του τη νέα πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ προς το Αζερμπαϊτζάν μέσω των δύο δυτικών γειτόνων του, η οποία επιβάλλεται ως τιμωρία για την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του και τη βαλβίδα κυρώσεων που παρέχει στη Ρωσία μέσω της συμμετοχής του στον διάδρομο μεταφορών Βορρά-Νότου. Αυτό εξηγεί την πρωτεύουσα σημασία που αποδίδει ο πρόεδρος Ραΐσι στην ολοκληρωμένη διεύρυνση των σχέσεων Ιράν-Αζερμπαϊτζάν και γιατί αποφάσισε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στην εκδήλωση της Κυριακής για τον σκοπό αυτό.

Παρόλο που η εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν σε αυτό το περιστατικό έχει λογικά αποκλειστεί, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την αμερικανική ή την ισραηλινή εμπλοκή, αν και οι εξαιρετικοί ισχυρισμοί απαιτούν εξαιρετικές αποδείξεις, αλλά μέχρι στιγμής το μόνο που έχει να μοιραστεί η AMC σε αυτό το σημείο είναι εικασίες που βασίζονται σε προαισθήματα δεδομένης της γεωπολιτικής συγκυρίας. Αυτό είναι αρκετό για να μην αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα, αλλά είναι ανεπαρκές για να την περάσουμε με αυτοπεποίθηση ως δήλωση γεγονότος, όπως έκανε μόλις ανέντιμα ο κορυφαίος influencer του AMC Pepe.

Ο καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις του, αλλά το να βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα ότι πρόκειται για δολοφονία ενέχει τον κίνδυνο να δυσφημιστεί το Ιράν, αν η έρευνά του διαπιστώσει πως επρόκειτο όντως για ένα τραγικό ατύχημα. Τα μέλη του AMC που υποψιάζονται ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι απλώς συγκάλυψη, μπορεί τότε να σκεφτούν πως η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πολύ φοβισμένη για να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ και/ή των ΗΠΑ, ανάλογα με το ποιον κατηγορούν. Λαμβάνοντας υπόψη τους δεσμούς που ο ίδιος ο Πέπε έχει ομολογήσει με ξένες μυστικές υπηρεσίες, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς γιατί βιάστηκε να το κάνει αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail