Ο Ζελένσκι οδηγεί τη χώρα του στην άβυσσο

Freepen.gr - Ο Ζελένσκι απέτυχε να επιτύχει οποιονδήποτε από τους στόχους του και οδηγεί τη χώρα του σε μια άβυσσο, αφού έχασε πολλά τμήματα της Ουκρανίας, τονίζει η «Jerusalem Post».

Σε μια εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την επιδεινούμενη κρίση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε αρκετούς από τους συμβούλους και τους βοηθούς του.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ζελένσκι απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov και διόρισε στη θέση του τον Rustem Umerov, στη μεγαλύτερη ανανέωση στην ηγεσία του ουκρανικού στρατού από το Φεβρουάριο του 2022.

Αν και ο δηλωμένος λόγος ήταν η ανάγκη για μια νέα προσέγγιση και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία στο σύνολό της, οι πραγματικοί λόγοι προέκυψαν από τα σκάνδαλα διαφθοράς που συνδέονται με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας και, κυρίως, από την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού, η οποία προωθήθηκε έντονα στη Δύση ως εκείνη που θα έφερνε την επιθυμητή ήττα του ρωσικού στρατού.

Η απόλυση των στενότερων συμβούλων του Ζελένσκι αντικατοπτρίζει το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει, καθώς ο ουκρανικός στρατός χάνει τη μία μετά την άλλη τις πόλεις της χώρας και αγωνίζεται να διατηρήσει αμυντικές θέσεις απέναντι στις προελαύνοντες ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη δυσχερή θέση, ιδίως στο πεδίο της μάχης, γεγονός που αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του Εσθονού πρωθυπουργού Κάγια Κάλλας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξεμένουν από πυρομαχικά και βλήματα και πως αδυνατούν να απομακρύνουν τους τραυματίες τους υπό τους έντονους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει τα κεφάλαια για να αγοράσει πυρομαχικά για την Ουκρανία. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη επιθεώρησης των πυρομαχικών αυτών πριν από την αποστολή τους στις γραμμές του μετώπου, υποδεικνύοντας πιθανές καθυστερήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Προτρέπει τις χώρες-χορηγούς να παράσχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη παρά την έλλειψη κεφαλαίων και πυρομαχικών, χρησιμοποιώντας πολιτικές τακτικές για να παρακινήσει την αύξηση της χρηματοδότησης.

Ο Ζελένσκι βλέπει και άλλα συμπτώματα αυτής της δυσχερούς κατάστασης, όπως ότι ορισμένοι από τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας υπαναχωρούν από τη συνεχή υποστήριξη, όπως η Πολωνία, ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους του Κιέβου, που κλείνει τα σύνορά της στις ουκρανικές εξαγωγές.

Συνολικά, η ήττα της Ουκρανίας διαφαίνεται στον ορίζοντα με πολλές ενδείξεις, προκαλώντας αυξανόμενη ανησυχία στην Ευρώπη, ιδίως δεδομένων των βαθιών επιπτώσεων αυτού του πιθανού σεναρίου. Το κυριότερο είναι ο καταστροφικός στρατηγικός αντίκτυπος στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμένοι παρατηρητές αναμένουν ακόμη και εκτεταμένες διαιρέσεις στο εσωτερικό των δύο μπλοκ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση ή τη διάλυσή τους.

Ορισμένοι βλέπουν τώρα τον Ζελένσκι ως ένα σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία. Παρόλα αυτά, η Δύση δεν θα τον εγκαταλείψει εντελώς πριν βρει μια κατάλληλη φόρμουλα για την επίλυση της κρίσης. Κατά πάσα πιθανότητα, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να συζητούν για τη στήριξη της Ουκρανίας το επόμενο διάστημα, ενώ η θέση τους στο θέμα αυτό θα αποφασιστεί μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό αποκλείει την στάση της Ρωσίας, η οποία συνεχίζει την στρατιωτική της προέλαση και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ευρωπαϊκή αταξία. Συνδυάζεται επίσης με καθυστερήσεις στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία λόγω των διαφωνιών στο Κογκρέσο που επιδιώκουν την επίλυση της σύγκρουσης - ή τουλάχιστον την επίτευξη προόδου προς την απόκτηση ελέγχου σε περισσότερα ουκρανικά εδάφη για την ενίσχυση της θέσης της σε τυχόν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail