Αρχή μιας εποχής: Το πρώτο υπεραεροπλανοφόρο της Κίνας σαλπάρει για τις παρθενικές θαλάσσιες δοκιμές

Freepen.gr - Το έκτο αεροπλανοφόρο πολεμικό πλοίο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και πρώτο υπερπλανοφόρο Fujian ξεκίνησε την 1η Μαΐου τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές του, σχεδόν δύο χρόνια μετά την καθέλκυσή του στις 17 Ιουνίου 2022. Το πολεμικό πλοίο έφυγε από το ναυπηγείο Jiangnan στο νησί Changxing, βόρεια της Σαγκάης, στις 30 Απριλίου, λίγο μετά την εμφάνιση πέντε μοντέλων αεροσκαφών στο κατάστρωμά του.

Freepen.gr - Η ανάπτυξη του Fujian αποτελεί ορόσημο τόσο για το πολεμικό ναυτικό της Κίνας όσο και για την ισορροπία δυνάμεων στη θάλασσα ευρύτερα, και καθιστά τη χώρα την πρώτη που διαθέτει ένα μεγάλο υπερπλανοφόρο του είδους του εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σοβιετική Ένωση, συγκεκριμένα, κατασκεύασε ένα παρόμοιου μεγέθους υπερπλανοφόρο, το Ulyanovsk, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αν και το ανολοκλήρωτο πολεμικό πλοίο διαλύθηκε μετά τη διάλυση του κράτους το 1991. 

Η μεταφορά τεχνολογίας από το σοβιετικό πρόγραμμα αεροπλανοφόρων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των κινεζικών αεροπλανοφόρων, με τα δύο πρώτα αεροπλανοφόρα της χώρας που είναι ικανά να αναπτύσσουν αεροσκάφη σταθερών πτερύγων, το Liaoning και το Shandong, να προέρχονται αμφότερα στενά από το σοβιετικό σχέδιο αεροπλανοφόρου κλάσης Kuznetsov.

Ο σχεδιασμός του Fujian σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από τα προηγούμενα κινεζικά αεροπλανοφόρα, και όχι μόνο εκτιμάται ότι είναι σχεδόν κατά το ένα τρίτο μεγαλύτερο, περίπου 90.000 τόνους πλήρως φορτωμένο, αλλά χρησιμοποιεί επίσης ένα σύστημα εκτόξευσης με ηλεκτρομαγνητικό καταπέλτη, ενώ τα προηγούμενα πλοία χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα εκτόξευσης με άλμα σκι. Η ενσωμάτωση ενός ηλεκτρομαγνητικού συστήματος εκτόξευσης επιβεβαιώθηκε από τον υποναύαρχο Yin Zhuo το 2017 και παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στις αεροπορικές πτέρυγες των αεροπλανοφόρων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας απονήωσης αεροσκαφών με πολύ βαρύτερα φορτία όπλων και περισσότερα καύσιμα. Αυτά καταλαμβάνουν επίσης πολύ λιγότερο χώρο στα πολεμικά πλοία από τα λιγότερο ισχυρά συστήματα καταπέλτη ατμού.

Σε σύγκριση με τους προκατόχους του, το Fujian θα αναπτύξει ένα πολύ μεγαλύτερο πλήρωμα μαχητικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροσκαφών ηλεκτρονικής επίθεσης και νέων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) με «ιπτάμενα ραντάρ» KJ-600, παρέχοντας μια αεροπορική πτέρυγα συντριπτικά ανώτερη από κάθε άλλη που έχει αναπτυχθεί εκτός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και δυνητικά ξεπερνώντας εκείνη των νέων αμερικανικών αεροπλανοφόρων. 

* πληροφορίες militarywatchmagazine.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail