Μια απολύτως τεράστια οικονομική μετατόπιση ιστορικών αναλογιών λαμβάνει χώρα τώρα ακριβώς μπροστά στα μάτια μας

pixabay
Μπορείτε να το νιώσετε κι εσείς; Τις τελευταίες εβδομάδες, άκουσα από τόσους πολλούς αναγνώστες που ανησυχούν βαθιά για τις οικονομικές συνθήκες όπου ζουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πωλήσεις μειώνονται πολύ. Σε άλλες περιπτώσεις, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να βρεις μια αξιοπρεπή δουλειά. Είναι σχεδόν σαν μια τρομερή ψύχρα να έπεσε στην οικονομία των ΗΠΑ καθώς ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Ναι, οι οικονομικές συνθήκες σίγουρα δεν ήταν καλές εδώ και μερικά χρόνια, αλλά φαίνεται ότι μια απολύτως τεράστια οικονομική μετατόπιση ιστορικών διαστάσεων λαμβάνει χώρα τώρα ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Εκτός από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από το 2008 και το 2009.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα που θα διευκρινίσει αυτό για το οποίο μιλάω. Μια αναγνώστρια που ζει κοντά στο Σιάτλ μου έγραψε πρόσφατα για τη φρικτή ύφεση που βιώνει στη βιομηχανία της τεχνολογίας και είπε ότι θα μπορούσα να μοιραστώ αυτές τις πληροφορίες με όλους εσάς:

Ζω στον τεχνολογικό διάδρομο έξω από το Σιάτλ και πρακτικά κανείς δεν μπορεί να βρει δουλειά στον τομέα της τεχνολογίας. Προφανώς το κόστος των επεξεργαστών και των διακομιστών ΤΝ είναι τόσο ακριβό που οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας απολύουν εργαζόμενους για να καλύψουν το αυξημένο κόστος υποδομής. Θα εκτιμούσα ότι το 50% των ανθρώπων που γνωρίζω στην τεχνολογία είναι άνεργοι, συμπεριλαμβανομένου εμού και της συζύγου μου. Επιπλέον, απολύουν τόσο εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης όσο και συμβασιούχους και δεν αναπληρώνουν τις θέσεις. Το πρόβλημα επιδεινώνεται εάν είστε άνω των 40, επειδή δε θέλουν να αντισταθμίσουν την εμπειρία. Στην πραγματικότητα, η εμπειρία φαίνεται να λειτουργεί ενάντια στους ανθρώπους. Για να μην αναφέρουμε την τεχνητή νοημοσύνη που αναλαμβάνει ρόλους όπως η τεχνική γραφή και οι επικοινωνίες μάρκετινγκ. Γίνεται πολύ άσχημη η κατάσταση εκεί έξω και οι μεγάλες εταιρείες παίζουν μαζί με τα μέσα ενημέρωσης. Συναντήθηκα με αρκετούς πρώην συναδέλφους τους που απολύθηκαν ολόκληρες οι ομάδες τους και πρώην FTE που χρειάστηκε να κάνουν μεγάλες περικοπές μισθών ως εργολάβοι. Έχω ακούσει επίσης για περισσότερους γύρους απολύσεων που έρχονται. Πήγα στη Microsoft το άλλο πρωί για να πιω καφέ με έναν πρώην συνάδελφο και είναι μια πόλη-φάντασμα. Κανείς στις αίθουσες συνεδριάσεων ή στα γραφεία. Ίσως οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, αλλά σίγουρα ήταν πολύ διαφορετικό.
Αυτό το email μου έδωσε μεγάλη ώθηση, γιατί έχει δίκιο.

Τεράστιες ορδές εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας έχουν ήδη απολυθεί και σύντομα θα απολυθούν κι άλλοι.

Αλλά η βιομηχανία τεχνολογίας υποτίθεται ότι είναι ένα από τα οικονομικά μας φωτεινά σημεία.

Αν τα πράγματα είναι τόσο άσχημα για τη βιομηχανία τεχνολογίας, τι λέει αυτό για την οικονομία στο σύνολό της;

Οι περισσότερες από τις θέσεις εργασίας που είναι ακόμα διαθέσιμες σε αυτό το σημείο πληρώνουν πολύ λίγα. Οι δουλειές που πληρώνουν αρκετά για να υποστηρίξουν τον τρόπο ζωής της μεσαίας τάξης έχουν εξαφανιστεί και εκατομμύρια εργαζόμενοι στο λευκό γιακά βρίσκονται έξω να κοιτάζουν μέσα. Τα παρακάτω προέρχονται από ένα άρθρο του Business Insider με τίτλο «Καλώς ήρθατε στην ύφεση του λευκού γιακά»:
Τον τελευταίο χρόνο περίπου, σχεδόν όλοι όσοι έψαχναν για δουλειά μου είπαν το ίδιο πράγμα: Η αγορά εργασίας είναι βάναυση αυτή την στιγμή. Έχουν κάνει αίτηση σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες ανοίγματα, μόνο για να λάβουν μία ή δύο επανακλήσεις. Δεν προσλαμβάνει κανείς, μου λένε. Δεν το έχω ξαναδεί τόσο άσχημο.
Ναί.

Έχω ακούσει τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά.

Και κάθε μέρα που περνάει όλο και χειρότερο.

Την Τετάρτη, μάθαμε για ακόμη περισσότερες απολύσεις στην Google:
Η Google απέλυσε περίπου 200 υπαλλήλους και μετέφερε ορισμένες από τις θέσεις εργασίας στο εξωτερικό – το τελευταίο σημάδι μιας μακροχρόνιας προσπάθειας της εταιρείας Big Tech να μειώσει το κόστος και να αναδιαρθρωθεί.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας - οι οποίες ανακοινώθηκαν εσωτερικά την παραμονή της εντυπωσιακής έκθεσης κερδών πρώτου τριμήνου της Google - αφορούσαν μέλη της ομάδας «πυρήνα» της Google, η οποία εργάζεται πάνω στα «τεχνικά θεμέλια πίσω από τα εμβληματικά προϊόντα της εταιρείας», καθώς και την ασφάλεια των χρηστών στο διαδίκτυο και την παγκόσμια υποδομή πληροφορικής της, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Τουλάχιστον 50 από τους ρόλους βασίζονταν στα κεντρικά γραφεία της Google στο Sunnyvale της Καλιφόρνιας. Η Google αναμένεται να προσλάβει αντικαταστάτες για τους ρόλους αυτούς στο Μεξικό και την Ινδία, ανέφερε το CNBC, επικαλούμενο επισκόπηση εσωτερικών εγγράφων.
Μεγάλες εταιρείες σε όλη την Αμερική επιδιώκουν να «καθαρίσουν το λίπος» και αυτό σημαίνει συχνά ότι απολύουν ακριβούς ηλικιωμένους εργαζόμενους.

Υπάρχει πολύ λίγη πίστη στον εταιρικό κόσμο σήμερα. Μπορεί να έχεις δώσει 20 χρόνια από τη ζωή σου σε μια εταιρεία, αλλά την στιγμή που θα γίνεις αναλώσιμος θα σε πετάξουν σαν καυτή πατάτα.

Εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται πραγματικά αυτή την στιγμή.

Κατά τον μήνα Απρίλιο, το 43 τοις εκατό όλων των ενοικιαστών μικρών επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν πλήρως το ενοίκιο τους. Η τελευταία φορά που γίναμε μάρτυρες κάτι τέτοιο ήταν κατά τη διάρκεια των lockdowns που θεσπίστηκαν στα πρώτα στάδια της πανδημίας:
Ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα δυσκολεύονται να πληρώσουν ενοίκιο λόγω των υψηλού κόστους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της πλατφόρμας επιχειρηματικής δικτύωσης Alignable.

Η τελευταία έκθεση της εταιρείας για το Ενοικιάσεις Μικρών Επιχειρήσεων, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, διαπίστωσε πως το 43 τοις εκατό των ενοικιαστών μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιο τους πλήρως και έγκαιρα τον Απρίλιο. Ένα τόσο υψηλό ποσοστό παραβατικότητας δεν έχει αναφερθεί στις ΗΠΑ από το Μάρτιο του 2021, στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19, όταν έφτασε το 49%.

Το ποσοστό παραβατικότητας ήταν επίσης τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι τον Μάρτιο, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη αύξηση από μήνα σε μήνα σε πάνω από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από την Alignable.
Δεν έχουμε να κατηγορήσουμε κάποια ασθένεια αυτή τη φορά.

Δυστυχώς, οι συνθήκες θα γίνουν πιο δύσκολες για τις μικρές επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες, καθώς οι πωλήσεις στερεύουν.

Εν τω μεταξύ, ο συνολικός αριθμός καταστημάτων λιανικής στις ΗΠΑ που έκλεισαν μέχρι στιγμής το 2024 ανέρχεται σε σχεδόν 2.600:
Οι λιανοπωλητές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν άλλα 169 κλεισίματα την περασμένη εβδομάδα – ανεβάζοντας το σύνολο μέχρι στιγμής φέτος σε σχεδόν 2.600.

Τα καταστήματα που ανακοίνωσαν το κλείσιμο των τοποθεσιών περιλαμβάνουν τα Express, Outfox Hospitality, Shop 'n Save, Urban Outfitters και Walmart.
Βρισκόμαστε στη μέση μιας άλλης αποκάλυψης της λιανικής.

Γιατί δεν ακούμε περισσότερα για αυτό;

Πάνω από όλα τα άλλα, το Chicago PMI πέφτει με τον ταχύτερο ρυθμό που έχουμε δει από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008:
Μετά από θαυματουργή άνοδο στα υψηλά δύο ετών το Νοέμβριο του 2023, ο PMI του Σικάγο έπεσε για πέντε συνεχείς μήνες, με τους τελευταίους τέσσερις μήνες να παρατηρείται η πτώση του MoM να επιταχύνεται. Ενάντια στις προσδοκίες για άνοδο στο 45,0 (από 41,4 του Μαρτίου), τα στοιχεία PMI του Απριλίου ήταν 37,9
Αυτή είναι η χειρότερη κατάρρευση πέντε μηνών από τη Lehman…

Με όλα όσα συμβαίνουν, πώς μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η οικονομία «είναι σε καλή κατάσταση»;

Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, μαζικές απολύσεις συμβαίνουν σε όλη τη χώρα και το κόστος ζωής συνθλίβει απόλυτα τη μεσαία τάξη.

Περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν από τη μεσαία τάξη κάθε μέρα, και σε αυτό το σημείο υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί που είτε θεωρείται πως ζουν στη φτώχεια είτε μεταξύ των τάξεων των «εργαζομένων φτωχών»:
Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλότερο κόστος και η υποτονική αύξηση των μισθών έχουν αφήσει περισσότερους Αμερικανούς οικονομικά ευάλωτους, με πολλούς γνωστούς ως «ALICE».

Σχεδόν 40 εκατομμύρια οικογένειες, ή το 29% του πληθυσμού, εμπίπτουν στην κατηγορία ALICE — Asset Limited, Income Constrained, Employed — σύμφωνα με το πρόγραμμα United for ALICE της United Way, το οποίο για πρώτη φορά επινόησε τον όρο για να αναφέρεται σε νοικοκυριά που κερδίζουν πάνω από το όριο της φτώχειας αλλά λιγότερο από αυτό που χρειάζεται για να τα βγάλεις πέρα.

Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τα 37,9 εκατομμύρια Αμερικανούς που ζουν στη φτώχεια, που αποτελούν το 11,5% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.
Συλλογικά, οι δύο κατηγορίες που συζητήθηκαν παραπάνω αποτελούν πλέον περισσότερο από το 40 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού.

Και αν νομίζετε ότι τα πράγματα είναι άσχημα τώρα, απλώς περιμένετε μέχρι να δείτε τα δεινά που θα συμβούν κατά τη διάρκεια του τεράστιου χάους που είναι νεκρό μπροστά μας .

Χρειάστηκαν δεκαετίες πολύ ανόητων αποφάσεων για να φτάσουμε εδώ και τώρα βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σημείο καμπής.

Η οικονομία μας κυριολεκτικά καταρρέει μπροστά στα μάτια μας και η πορεία που έχουμε μπροστά μας θα γεμίσει με τόσο πόνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail