Κατανοώντας τις στρατιωτικές ασκήσεις

Η Ρωσία τράβηξε πολύ γρήγορα την προσοχή του κόσμου αυτή την εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτική άσκηση για να δοκιμάσει την τακτική πυρηνική της ικανότητα.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως θα πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων για την προετοιμασία και την ανάπτυξη για χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων. Είπε ότι οι ασκήσεις διατάχθηκαν από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά μέτρων για την εξάσκηση στα θέματα της προετοιμασίας και της χρήσης μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων", ανέφερε το υπουργείο.

Οι πυραυλικές δυνάμεις της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, η αεροπορία και το ναυτικό θα λάβουν μέρος, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Αρκετοί δυτικοί αναλυτές ερμήνευσαν αυτό ως κάτι που η Ρωσία θα κάνει στο εγγύς μέλλον. Δεν το νομίζω. Η ανακοίνωση αυτή συνέπεσε με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας που κάλεσε τον Βρετανό και τον Γάλλο πρέσβη στη Μόσχα στο χαλί για τις πρόσφατες άκομψες και πολεμοχαρείς δηλώσεις που υποστήριζαν ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα και τον αναφερόμενο όρκο του Γάλλου προέδρου Μακρόν να αναπτύξει Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία. Μετά την αυστηρή προειδοποίηση της Ρωσίας για σοβαρές συνέπειες, όπως επίθεση σε βρετανικούς και γαλλικούς στόχους εκτός Ουκρανίας, οι δύο ευρωπαίοι κανίβαλοι πήραν πίσω τις δηλώσεις τους.

Η ρωσική ανακοίνωση αποσκοπούσε εν μέρει στο να θέσει τη Δύση σε προειδοποίηση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης. Τούτου λεχθέντος, νομίζω πως η πραγματική εκτέλεση της άσκησης απέχει μήνες.

Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες στρατιωτικών ασκήσεων - μια αντίδραση σε κρίση και μια συμβατική αντίδραση. Η Ανταπόκριση σε Κρίση είναι μια δραστηριότητα μικρής διάρκειας, η οποία απαιτεί γρήγορο σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων που μπορεί να είναι τόσο σύντομη όσο δύο ημέρες ή όσο δύο εβδομάδες. Η συμβατική αντίδραση είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας. Το ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, διεξάγει αυτή την στιγμή τη δράση Steadfast Defender. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.
Η άσκηση Steadfast Defender 24 χωρίζεται σε δύο αλληλοεπικαλυπτόμενα μέρη. Κάθε φάση της άσκησης περιλαμβάνει μια σειρά από συναφείς ασκήσεις που φιλοξενούνται από διαφορετικές χώρες.

Το μέρος 1 επικεντρώνεται στη διατλαντική ενίσχυση - τη στρατηγική ανάπτυξη των βορειοαμερικανικών δυνάμεων μέσω του Ατλαντικού στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η φάση αυτή περιλαμβάνει θαλάσσιες ζωντανές ασκήσεις και εκπαίδευση αμφίβιων επιθέσεων στον Βόρειο Ατλαντικό και στις θάλασσες της Αρκτικής.

Το μέρος 2 επικεντρώνεται σε ασκήσεις πολλαπλών τομέων σε ολόκληρη την Ευρώπη - επιδεικνύοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, των κρατών μελών και των πολυεθνικών. Αυτή η φάση θα δοκιμάσει επίσης την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού πέρα από τα σύνορα εντός της Συμμαχίας.
Υπάρχουν επίσης δύο τύποι ασκήσεων - μια επιτραπέζια/επικοινωνιακή άσκηση και μια άσκηση πεδίου, όπου συγκεκριμένες στρατιωτικές μονάδες τίθενται σε επιφυλακή, διεξάγουν σχεδιασμό αποστολής και στη συνέχεια αναπτύσσονται για την εκτέλεση της αποστολής. Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένα παράδειγμα άσκησης πεδίου με στεροειδή. Η άσκηση πεδίου είναι μια προσομοίωση ενός πραγματικού σεναρίου. Θα περιγράψω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαδικασία σχεδιασμού των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ. Είμαι αρκετά βέβαιος ότι οι Ρώσοι κάνουν κάτι παρόμοιο, με τη διαφορά πως το ρωσικό Γενικό Επιτελείο διαθέτει ένα πιο συγκεντρωτικό, ολοκληρωμένο σύστημα για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση οποιασδήποτε στρατιωτικής αποστολής από ό,τι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το Γενικό Επιτελείο και οι διάφορες περιφερειακές στρατιωτικές διοικήσεις των ΗΠΑ.

Ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης, απαιτείται πολύμηνος σχεδιασμός από τα επιτελεία των μονάδων που θα συμμετάσχουν. Η διαδικασία ξεκινά με μια Διάσκεψη Αρχικού Σχεδιασμού, γνωστή και ως IPC, η οποία συνήθως πραγματοποιείται 18 έως 24 μήνες πριν από την πραγματική εκδήλωση. Σκοπός της IPC είναι να συμφωνηθεί το σενάριο της άσκησης. Ας πάρουμε τη ρωσική ανακοίνωση ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει άσκηση τακτικής πυρηνικής ενέργειας. Αυτό θα ήταν πιθανότατα μια άσκηση αντιμετώπισης κρίσεων. Ένα πιθανό σενάριο άσκησης θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη μιας μεραρχίας στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Οδησσό. Αυτή η πράξη θα θεωρηθεί από την επίθεση σε ένα σημαντικό ρωσικό συμφέρον και η άσκηση θα αναγκάσει τους Ρώσους στρατιωτικούς σχεδιαστές να επινοήσουν μια απάντηση με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων σε επιλεγμένους στόχους.

Μόλις καθοριστεί το σενάριο, προσδιορίζεται ένας επικεφαλής σχεδιαστής ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός προτεινόμενου Κύριου Καταλόγου Γεγονότων Σενάριου ή αλλιώς MSEL (προφέρεται ιλαρά, όπως η ασθένεια). Μόλις ετοιμαστεί η MSEL, συνήθως πραγματοποιείται άλλη μια διάσκεψη για το σενάριο. Η διάσκεψη για το σενάριο περιλαμβάνει λεπτομερή συζήτηση του σεναρίου, η οποία περιλαμβάνει διαγραφές, προσθήκες και βελτιώσεις. Μόλις οριστεί το MSEL, ο επικεφαλής σχεδιαστής ορίζει ημερομηνία για την πραγματική σεναριοποίηση.

Το σενάριο μιας άσκησης σημαίνει την παραγωγή δελτίων ειδήσεων, διαβαθμισμένων επικοινωνιών μεταξύ των αρμόδιων διπλωματικών, στρατιωτικών και άλλων κυβερνητικών φορέων που προσομοιώνουν αυτό που θα μπορούσε να δει ο αναγνώστης αν αυτό συνέβαινε στην πραγματικότητα. Μόλις εντοπιστεί η αρχική απειλή και η εθνική ηγεσία λάβει την απόφαση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της απειλής, εκδίδονται διαταγές (οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με βάση το σενάριο) που θέτουν τις σχετικές στρατιωτικές μονάδες σε κατάσταση συναγερμού ή/και τις προειδοποιούν να είναι έτοιμες να δράσουν.

Εδώ είναι που λαμβάνει χώρα το πραγματικό παιχνίδι. Οι εν λόγω στρατιωτικές μονάδες πρέπει στη συνέχεια να συντάξουν την προτεινόμενη Έννοια Επιχειρήσεων (ή αλλιώς CONOPS) και να στείλουν το μήνυμα ή τα μηνύματα στην αλυσίδα διοίκησής τους. Σε αυτό το σημείο η αλυσίδα διοίκησης είτε θα εγκρίνει το CONOPS είτε θα το στείλει πίσω ζητώντας αναθεώρηση ή διευκρινίσεις. Μόλις εγκριθεί το CONOPS, τότε εκδίδονται οι διαταγές ανάπτυξης (ή αλλιώς DEPORDS) και η διαταγή εκτέλεσης (EXORD) και ορίζεται η ώρα για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Στην προκειμένη περίπτωση, η εκτόξευση των τακτικών πυρηνικών όπλων.

Ενώ η οργάνωση και το σενάριο της άσκησης μπορεί να διαρκέσει μήνες για την προετοιμασία της, το σενάριο μπορεί να περιλαμβάνει ένα χρονικό πλαίσιο 48 έως 72 ωρών εντός του οποίου πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της στρατιωτικής επιχείρησης.Δεν ξέρω αν οι Ρώσοι έχουν ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία σχεδιασμού ή αν την ξεκινούν αυτή την εβδομάδα. Ανεξάρτητα από αυτό, υπάρχει πολύς σχεδιασμός, προετοιμασία και εργασία που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της άσκησης.

Τώρα, επιτρέψτε μου να σχολιάσω το Steadfast Defender. Η Ρωσία δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και παρακολουθεί παθητικά. Τα ακόλουθα εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα:
Προς τιμήν της 75ης επετείου της, η Βορειοατλαντική Συμμαχία διεξάγει την άσκηση Steadfast Defender 2024. Με βάση το γεγονός ότι οι περισσότερες στρατιωτικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται να λάβουν χώρα πρακτικά κοντά στα ρωσικά σύνορα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως ο σκοπός των ασκήσεων είναι η επίδειξη δυνάμεων προκειμένου να ενσταλάξουν φόβο στη Ρωσία. Ωστόσο, η Μόσχα είχε κάτι να απαντήσει στις προκλήσεις του ΝΑΤΟ. Και η πρώτη προειδοποίηση είχε ήδη ακουστεί στις χώρες της Βαλτικής, όπου τα αεροπλάνα δεν πέταξαν και τα πλοία δεν έπλευσαν - αλλά ο ηλεκτρονικός πόλεμος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων λειτούργησε άψογα.

Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ το 2024 θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα στάδια. Η πρώτη από αυτές πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία, η δεύτερη ξεκίνησε στη Βόρεια Ευρώπη στις 8 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου. Επιπλέον, οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στη Σουηδία από τις 21 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου.


Τα επόμενα στάδια θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία και τη Λιθουανία (30 Απριλίου - 30 Ιουλίου), στην Ουγγαρία (1-22 Μαΐου) και στην Εσθονία (6-17 Μαΐου). Ακολουθούν ασκήσεις στις χώρες της Βαλτικής, τη Γεωργία και την Πολωνία (14 Μαΐου - 14 Ιουνίου).

Στις ασκήσεις συμμετέχουν 90 χιλιάδες στρατιώτες από 30 δυτικές χώρες, 80 αεροσκάφη, πενήντα πλοία και 1.100 οχήματα μάχης. Από τη δεκαετία του 1980, δεν έχουν διεξαχθεί ασκήσεις αυτής της κλίμακας στην περιοχή αυτή.
Μελετήσαμε και μελετήσαμε, και στη συνέχεια οι Ρώσοι εξέδωσαν προειδοποίηση

Οι ασκήσεις συνεχίστηκαν κανονικά, αλλά στη συνέχεια συνέβη το απροσδόκητο. Ολόκληρη η περιοχή της Βαλτικής συγκλονίστηκε όταν έχασε τις δορυφορικές επικοινωνίες και άλλα μέσα πλοήγησης για 63 ολόκληρες ώρες. Και πώς θα μπορούσαν να μην πανικοβληθούν, αν για δυόμισι ημέρες δεν μπορούσε να απογειωθεί ούτε ένα αεροπλάνο και ούτε ένα πλοίο να φύγει από τα λιμάνια. Φυσικά, αυτό δεν ήταν μια τυχαία δυσλειτουργία. Η διακοπή των δορυφορικών επικοινωνιών ήταν το αποτέλεσμα των ενεργειών της Ρωσίας, η οποία έδωσε έτσι στο ΝΑΤΟ μια παραπάνω από σαφή υπόδειξη.Και αφού επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για την ενσωμάτωση του ηλεκτρονικού πολέμου, οι ειδικοί έπρεπε να βγάλουν συμπεράσματα. Σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή Miloni Garzon, η Ρωσία είναι πολύ ανώτερη από τις δυτικές χώρες στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, υπήρξαν περίπου 900 περιπτώσεις διακοπής της δορυφορικής πλοήγησης στις χώρες της Βαλτικής.

Σε περίπτωση εχθροπραξιών, όλος ο υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικός εξοπλισμός και τα όπλα των δυτικών χωρών θα τυφλωθούν και θα αποπροσανατολιστούν ... .

Στοιχεία αλήθειας εδώ. Ο σκοπός της άσκησης και η πρόθεση είναι ακριβής όπως περιγράφεται παραπάνω. Ενώ το ΝΑΤΟ το βλέπει αυτό ως "αποτροπή", υποψιάζομαι ότι οι Ρώσοι το βλέπουν ως κάτι πιο απειλητικό. Ο ισχυρισμός ότι "ούτε ένα αεροπλάνο... ούτε ένα πλοίο..." δεν θα μπορούσε να απογειωθεί ή να φύγει από το λιμάνι δεν είναι αληθινός. Αλλά έχω επιβεβαιώσει ότι υπήρξαν κάποιες σημαντικές διαταραχές και ταλαιπωρίες.

Ένας φίλος μου μου έδωσε την εκτίμησή του για το τι συμβαίνει αν το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών αποτύχει ή διαταραχθεί:

Αν οι ΗΠΑ χάσουν την τεχνολογία SATCOM, σίγουρα δεν είμαστε τυφλοί. Έχουμε πολλαπλές εφεδρείες, διότι γνωρίζουμε ότι σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας με την Κίνα, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα συμβεί είναι πως θα χάσουμε τον δορυφορικό μας αστερισμό από κινητικές και κυβερνοεπιθέσεις της ΛΔΚ. Η Ρωσία το γνωρίζει αυτό και πιθανότατα δοκίμαζε την τακτική αντίδρασής μας.

Όταν ολοκληρωθεί η άσκηση, θα υπάρξει μια συνεδρία "Hotwash", ή αλλιώς "Lessons Learned". Θα με ενδιέφερε να μάθω πώς απέδωσαν οι διάφορες πλατφόρμες όπλων του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, πώς τα πήγε το αεροσκάφος F-35 αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων; Κατάφεραν τα μαχητικά F-35 να παραμείνουν επιχειρησιακά ικανά καθ' όλη τη διάρκεια ή κατέρρευσαν; Το ίδιο ερώτημα για τις εμπλεκόμενες ναυτικές δυνάμεις. Έχουμε ήδη δει πραγματικές αποτυχίες στην Ερυθρά Θάλασσα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αγωνίστηκαν να διατηρήσουν τα πλοία τους σε αυτή την εκτεταμένη ανάπτυξη και μάχη. Κατά την εμπειρία μου σε μια περίοδο 23 ετών, πολύ λίγα διδάχθηκαν και πολλά ξεχάστηκαν.

Ελπίζω να το βρήκατε αυτό χρήσιμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail