Ο ρωσικός πυρηνικός γίγαντας καταγγέλλει την απαγόρευση ουρανίου στις ΗΠΑ

pixabay / ELG21
Freepen.gr - Η απαγόρευση της Ουάσινγκτον στις εισαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία αποτελεί διάκριση και θα μπορούσε να υπονομεύσει την παγκόσμια αγορά πυρηνικών καυσίμων, προειδοποίησε ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας Rosatom.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τη Δευτέρα νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικών καυσίμων για πυρηνικούς αντιδραστήρες, με τη νομοθεσία να τίθεται σε ισχύ σε 90 ημέρες.

"Θεωρούμε ότι ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ στις ΗΠΑ για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού εμπλουτισμένου ουρανίου αποτελεί διάκριση και δεν είναι προσανατολισμένος στην αγορά", ανέφερε η Rosatom σε γραπτή δήλωσή της στο RIA Novosti.

"Είναι προφανές πως τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες έχουν πολιτικό περιεχόμενο, είναι καταστροφικές για τη βιώσιμη λειτουργία της παγκόσμιας... πυρηνικής βιομηχανίας", δήλωσε η εταιρεία.

Η Rosatom δήλωσε ξεχωριστά ότι διατηρεί την ισχυρή της θέση ως παγκόσμιος ηγέτης στις πυρηνικές τεχνολογίες και θα συνεχίσει να αναπτύσσει σχέσεις με ξένους εταίρους που ενδιαφέρονται για μακροπρόθεσμη συνεργασία.

Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε την Τρίτη τα μέσα ενημέρωσης ότι η απαγόρευση δε θα έχει καμία "κρίσιμη" επίπτωση στην πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας, "μία από τις πιο προηγμένες στον κόσμο". Η Ουάσινγκτον κατέφυγε στην επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές εισαγωγές ουρανίου λόγω της αδυναμίας της να ανταγωνιστεί την πυρηνική βιομηχανία της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στην αμερικανική οικονομία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail