Υπήρξαν πολλές «διεθνείς ίντριγκες» τον τελευταίο καιρό...

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν στοχοποιηθεί αρκετά συχνά αυτόν τον μήνα, και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει βαθιά. Νομίζω ότι όλη αυτή η γεωπολιτική αστάθεια είναι σημάδι πως στο παρασκήνιο συμβαίνουν πολύ περισσότερα από όσα μας λένε. Οι μεγάλες δυνάμεις φαίνεται να κάνουν κινήσεις εν αναμονή του τι πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει. Αυτή την στιγμή, ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi κυριαρχεί στον κύκλο των ειδήσεων και σε αυτή τη φάση δε γνωρίζουμε αν ήταν ατύχημα ή όχι. 

Michael Snyder - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όμως, όπως τόνισε ένας χρήστης του Twitter, γνωστός ως «Cillian», υπήρξαν πολλές «διεθνείς ίντριγκες» τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες:

7 Μαΐου: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Σαουδάραβα διαδόχου.

13 Μαΐου: Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση μετά την προειδοποίηση για πιθανό στρατιωτικό πραξικόπημα.

15 Μαΐου: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο.

16 Μαΐου: Συνελήφθη πολίτης που απείλησε να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς.

19 Μαΐου: Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας νοσηλεύεται για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

19 Μαΐου: Συντριβή ελικοπτέρου στο οποίο εμπλέκονται ο Ιρανός Πρόεδρος Raisi και ο υπουργός Εξωτερικών Amir-Abdollahian.

Τι συμβαίνει αυτή την στιγμή;

Και έχω ακόμα ένα στοιχείο να προσθέσω στη λίστα.

Την Κυριακή, ένα πραξικόπημα στο οποίο ενεπλάκησαν τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί πολίτες αποτράπηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό:
Αμερικανοί πολίτες ενεπλάκησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος που άφησε πίσω του τουλάχιστον τρεις νεκρούς την Κυριακή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στο CNN τη Δευτέρα.

Της απόπειρας πραξικοπήματος, που είχε ως στόχο την κατοικία του Κονγκολέζου πολιτικού Vital Kamerhe και το προεδρικό μέγαρο της χώρας, ηγήθηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Christian Malanga, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια μάχη μεταξύ των ένοπλων πραξικοπηματιών και της προεδρικής φρουράς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, στρατηγό Sylvain Ekenge. . Ο Ekenge ισχυρίστηκε επίσης πως ο Malanga ήταν πολίτης των ΗΠΑ, αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε αργότερα ότι δεν είχε κανένα αρχείο για αυτόν.

«Επιβεβαιώνω τον θάνατο του Κρίστιαν Μαλάνγκα που εξουδετερώθηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών στο Palais de la Nation (προεδρικό μέγαρο)», είπε ο Ekenge στο CNN, προσθέτοντας πως ο γιος του Malanga, Marcel, «ήταν μεταξύ των συλληφθέντων».

Ο Ekenge κατονόμασε άλλους τρεις Αμερικανούς, οι οποίοι ταυτοποιούνται ως Benjamin Reuben Zalman-Polun, Patrick Ducey και Taylor Thomson, ενεπλάκησαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Εικάζεται ότι οι Zalman-Polun, Ducey και Thomson ήταν πράκτορες της CIA, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το αρνούνται.

Με όλα όσα έχουν συμβεί, νομίζω πως θα ήταν συνετό όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες να βρίσκονται σε αυξημένη κατάσταση εγρήγορσης.

Όσο για το γιατί κατέπεσε το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi, αυτό παραμένει μυστήριο.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πετούσε με έντονη ομίχλη σε μια πολύ απομακρυσμένη περιοχή στα βουνά και το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ήταν πολύ παλιό:
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν πως το ελικόπτερο που συνετρίβη στο Ιράν ήταν μοντέλο Bell 212. Είναι μια μη στρατιωτική έκδοση του πανταχού παρόντος Πολέμου του Βιετνάμ UH-1N «Twin Huey». Τέτοια ελικόπτερα είναι σε ευρεία χρήση παγκοσμίως τόσο από κυβερνήσεις όσο και από ιδιωτικούς φορείς.

Αναπτύχθηκε για τον καναδικό στρατό στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και εισήχθη το 1971.
Τραγωδίες με ελικόπτερα συμβαίνουν συνεχώς και σίγουρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα ατύχημα σε αυτή την περίπτωση.

Υποστηρίζεται επίσης πως ένας από τους εγχώριους εχθρούς του Raisi θα μπορούσε να είχε στοχεύσει το ελικόπτερο:
Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Economist, ο Ραΐσι είχε ένα μακρύ κατάλογο εχθρών στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων συγκριτικών μετριοπαθών που έχει περιθωριοποιήσει στους συντηρητικούς συναδέλφους που πιστεύουν ότι ήταν ένας ανίκανος πρόεδρος.

Είπε πως ορισμένοι Ιρανοί πιστεύουν ότι οι εχθροί του Raisi μπορεί να πήραν την εκδίκησή τους. «Δεν είναι παράλογο να αναρωτιόμαστε αν οι εγχώριοι εχθροί συνωμότησαν για να τον σκοτώσουν», ανέφερε η έκθεση.
Νομίζω ότι αυτό είναι επίσης μια πολύ ισχυρή πιθανότητα.

Η ιρανική πολιτική είναι μια πολύ ακατάστατη επιχείρηση και όσοι επιδιώκουν την εξουσία μπορεί να είναι απολύτως αδίστακτοι.

Φυσικά η κυρίαρχη αφήγηση που θα προκύψει τελικά από το εσωτερικό του Ιράν είναι ότι ευθύνονται είτε οι ΗΠΑ είτε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος έχει ήδη δηλώσει πως «δεν ήμασταν εμείς»:
Καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, το Ισραήλ – επί μακρόν εχθρός του Ιράν – αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στον θάνατο του Ραΐσι. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Δεν ήμασταν εμείς».
Περιττό να πούμε, όσες φορές κι αν οι Ισραηλινοί αρνηθούν την ευθύνη, οι περισσότεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν θα τους πιστέψουν ποτέ.

Και χωρίς αμφιβολία, οι Ισραηλινοί δε λυπούνται που βλέπουν τον Ραΐσι να φεύγει. Στην πραγματικότητα, ήταν πολύ εξοργισμένοι όταν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα:
Εν μέσω των διεθνών μηνυμάτων συλλυπητηρίων και υποστήριξης προς το Ιράν μετά τον θάνατο του Προέδρου Ebrahim Raisi, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τήρησε τη Δευτέρα μια επίσημη στιγμή σιγή για τον θάνατό του. Το Ισραήλ είναι εξοργισμένο με τη χειρονομία, λέγοντας πως ισοδυναμούσε με τιμή ενός τρομοκράτη ή του «Χίτλερ» – όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Gilad Erdan.

«Σωστά διαβάσατε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη ενός μαζικού δολοφόνου, του Ιρανού προέδρου Ραΐσι», είπε ο Ερντάν σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτό το σώμα, που δεν κάνει καμία προσπάθεια να απελευθερώσει τους ομήρους μας, έγειρε το κεφάλι του σήμερα σε έναν άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους χιλιάδων στο Ιράν, στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο».
Είναι γνωστό πως ο Ραΐσι ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους μεγάλου αριθμού ανθρώπων και υπό την κυριαρχία του ο διωγμός των χριστιανών στο Ιράν έγινε ακόμη χειρότερος:
Οι Χριστιανοί στο Ιράν αντιμετώπισαν εντεινόμενες διώξεις το 2023, όπως επισημαίνεται σε κοινή ετήσια έκθεση των ομάδων υπεράσπισης του Άρθρου 18, της Χριστιανικής Αλληλεγγύης παγκοσμίως, των Ανοιχτών Θυρών και της Ανησυχίας για τη Μέση Ανατολή.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, αποκάλυψε μια αύξηση των συλλήψεων, με 166 να καταγράφονται το 2023 σε σύγκριση με 134 το προηγούμενο έτος. Το ανησυχητικό είναι πως το ένα τρίτο των συλληφθέντων ήταν στόχος για κατοχή πολλών αντιγράφων της Βίβλου.

Οι συλλήψεις εκτυλίχθηκαν κατά κύματα, αυξάνονταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, δημιουργώντας μεγαλύτερο αριθμό «απρόσωπων θυμάτων», καθώς λιγότερες περιπτώσεις δημοσιοποιήθηκαν. Μέχρι το τέλος του έτους, 17 Χριστιανοί αντιμετώπισαν ποινές φυλάκισης ή τιμωρητικά μέτρα για «προπαγάνδα κατά του κράτους».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επίσης δεν αγαπούσε πολύ τον Ραΐσι, αλλά τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αρνήθηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιαδήποτε σχέση με το θάνατό του:
Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Όστιν διέψευσε τη Δευτέρα τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον στην τραγική συντριβή του ελικοπτέρου που σκότωσε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο υπουργός Άμυνας, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει την ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν η Τεχεράνη θα κατηγορήσει το Ισραήλ για τη συντριβή του ελικοπτέρου. «Πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα για να δουν ποια ήταν η αιτία της συντριβής, μπορεί να είναι πολλά πράγματα», πρόσθεσε ο Όστιν.
Αυτό είναι ένα μυστήριο που μπορεί να μη λυθεί σύντομα.

Αλλά οι Ιρανοί θα θέλουν αναπόφευκτα να κατηγορήσουν κάποιον, και αυτό θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά στον ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Δε νομίζω ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος έρχεται αμέσως.

Αλλά τα συναισθήματα και στις δύο πλευρές φτάνουν σε υψηλό πυρετό και αναμένω πλήρως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να φτάσει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο μέχρι το τέλος αυτού του ημερολογιακού έτους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail